Άλμπερτ Φλόριαν: Ο «Αυτοκράτορας» που στη Φερεντσβάρος πίνουν νερό στο... όνομα του (vids)
- Έχασε τη μητέρα του όταν δύο ετών, το ποδόσφαιρο και η... ανακάλυψη του Μπούκοβι
- Το Μουντιάλ του 1962 και η Χρυσή Μπάλα που τον έκανε… Αυτοκράτορα
- Αφοσίωση στη Φερεντσβάρος και η αρχή του... τέλους
- Η ονομασία στο γήπεδο και το άγαλμα που κοσμεί το Groupama Arena
«Η μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού δεν συμβαδίζει με τη σοσιαλιστική αθλητική ηθική» είχε αναφέρει όταν η Φλαμένγκο είχε επιλέξει να δαπανήσει ένα κάρο λεφτά για την απόκτηση του.
Θεωρείται από τους πιο «κομψούς» παίκτες της εποχής και ένας legend για την ιστορία της Φερεντσβάρος καθώς συνέδεσε άρτια την καριέρα του μαζί της. Ο λόγος για τον Άλμπερτ Φλόριαν.
Ο Ούγγρος επιθετικός που έμεινε στην ιστορία τόσο της ομάδας όσο και του ουγγρικού ποδοσφαίρου για τον τρόπο που έβρισκε τα αντίπαλα δίχτυα, φτάνοντας στο σημείο να πάρει το όνομα του το γήπεδο του κλαμπ.
Έξω από το Groupama Arena βρίσκεται το άγαλμα του, ντυμένο με ένα κασκόλ της ομάδας και το Gazzetta βρέθηκε εκεί και σας εξηγεί ποιος είναι ο αήμνηστος killer που οι οπαδοί της ομάδας, πίνουν... νερό στο όνομά του.
Έχασε τη μητέρα του όταν δύο ετών, το ποδόσφαιρο και η... ανακάλυψη του Μπούκοβι
Από πολύ νεαρή ηλικία, ο Άλμπερτ Φλόριαν κατάλαβε πως η ζωή μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι. Έχασε τη μητέρα του σε ηλικία μόλις δύο ετών και την ίδια στιγμή, ο πατέρας του έπρεπε να φροντίσει τρία παιδιά, κάνοντας τη δουλειά του σιδηρουργού.
Για αυτό τον λόγο μετακόμισε με την οικογένεια του στην πρωτεύουσα ώστε να υπάρξει μία καλύτερη ζωή και με τον ίδιο να μπαίνει στον κόσμο της δουλειάς από νεαρή ηλικία.
Ωστόσο το ποδόσφαιρο δεν άργησε να τον κερδίσει. Ήταν μόλις έντεκα ετών όταν έλαβε μέρος σε ένα τουρνουά για... πλάκα, όπου έγινε ο... έρωτας των σκάουτ και συγκεκριμένα της Φερεντσβάρος όπου ο μετέπειτα προπονητής του Ολυμπιακού, Μάρτον Μπούκοβι ήταν εκείνος που τον ανακάλυψε. Άμεσα κλήθηκε να δοκιμαστεί και ακόμα πιο γρήγορα, έγινε μόνιμο μέλος των ακαδημιών.
Στα 17 του ήρθε η στιγμή να γίνει επαγγελματίας και κόντρα στη Ντιοσγκίσπορ δεν έκανε απλώς το επαγγελματικό του ντεμπούτο αλλά πέτυχε και δύο γκολ, τραβώντας όλα τα βλέμματα πάνω του.
Το Μουντιάλ του 1962 και η Χρυσή Μπάλα που τον έκανε… Αυτοκράτορα
Έχοντας δύο γεμάτες χρονιές στις πλάτες του με 21 και 27 γκολ σε δύο σεζόν (πρώτος σκόρερ και στις δύο), ο 21χρονος φορ κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας για τα τελικά του Μουντιάλ του 1962 στη Χιλή.
Αν και ήταν rookie στη διοργάνωση, κατάφερε να σαρώσει στους ομίλους, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ σε δύο παιχνίδια (!) όταν σκόραρε κόντρα στην Αγγλία και το χατ τρικ κόντρα στη Βουλγαρία. Μάλιστα αυτά ήταν και τα μοναδικά που σημείωσε στο τουρνουά, βγαίνοντας πρώτος σκόρερ.
Βέβαια το Μουντιάλ που τον έκανε... διάσημο ήταν αυτό του 1966 στην Αγγλία, όπου παρότι δεν σκόραρε κανένα γκολ στα τέσσερα ματς που έπαιξε, κατάφερε να μπει στην καλύτερη εντεκάδα του τουρνουά καθώς οι εμφανίσεις ήταν η μία καλύτερη από την άλλη.
Την ίδια περίοδο σάρωνε τα πάντα με τη Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία. Συνολικά τέσσερα πρωταθλήματα, ο μεγάλος σκόρερ της ομάδας σε κάθε σεζόν και ένας πραγματικός killer που είχε πάρει από το... χεράκι την ομάδα του.
Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1966 οδήγησε τον ουγγρικό σύλλογο στα προημιτελικά της διοργάνωσης έχοντας σημειώσει συνολικά επτά τέρματα, με τα οποία να αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ με τον Εουσέμπιο.
Όλα αυτά, τον οδήγησαν στην κορυφαία διάκριση για κάθε ποδοσφαιριστή σε ατομικό επίπεδο. Το 1967 ο Άλμπερτ Φλοριάν βραβεύθηκε με τη Χρυσή Μπάλα, γράφοντας ιστορία και παράλληλα, έλαβε και το παρατσούκλι «Ο Αυτοκράτορας», καθώς ο ίδιος έγινε ο μοναδικός Ούγγρος που λαμβάνει τη συγκεκριμένη διάκριση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον 2ο Τσάρλτον.
Αφοσίωση στη Φερεντσβάρος και η αρχή του... τέλους
Ο σεβασμός που είχε τόσο στη Φερεντσβάρος όσο και στο καθεστώς της χώρας εκείνη τη περίοδο ήταν τεράστιος, για αυτό και αρνήθηκε πολλές φορές μεγάλες προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και της Φλαμένγκο, λέγοντας την ατάκα: «Η μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού δεν συμβαδίζει με τη σοσιαλιστική αθλητική ηθική».
Στη Φερεντσβάρος έμεινε για όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα, κλείνοντας 16 έτη ως επαγγελματίας και 22 γενικά σε όλη τη ζωή του. Ήταν 33 όταν αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του αλλά όχι με τον καλύτερο τρόπο για τον ίδιο.
Συγκεκριμένα, από την ηλικία των 29 ετών, αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού αφού το 1969 έσπασε το πόδι του σε ένα παιχνίδι κόντρα στη Δανία. Έλειψε έναν ολόκληρο χρόνο από τα γήπεδα, πάλεψε να επιστρέψει αλλά δεν είχε ποτέ ξανά την ίδια απόδοση.
Έκλεισε τη σελίδα της ποδοσφαιρικής πορείας του στα 256 γκολ σε 351 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με τη Φερεντσβάρος, μένοντας όμως με ολόχρυσα γράμματα στην ποδοσφαιρική ιστορία του συλλόγου.
Η ονομασία στο γήπεδο και το άγαλμα που κοσμεί το Groupama Arena
Ο Άλμπερτ Φλόριαν αποτελούσε έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα της «Φράντι» και για αυτό δεν γινόταν να μην τον τιμήσει ο ουγγρικός σύλλογος. Έτσι, το 2007 αποφάσισε να δώσει το όνομα του στο γήπεδο της, το οποίο έμεινε και για επτά χρόνια.
Ο Φλόριαν έφυγε από τη ζωή το 2011, απολαμβάνοντας τις τιμές που του έκαναν στην ουγγρική ομάδα ωστόσο δεν πρόλαβε να καμαρώσει το νέο γήπεδο του κλαμπ το 2014 το οποίο φέρει το όνομα της Groupama Arena.
Πάντως, η μορφή δεν ξεχάστηκε από κανέναν και για αυτό, το άγαλμα του με ένα κασκόλ της Φερεντσβάρος κοσμεί την κεντρική είσοδο του γηπέδου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.