ΠΑΟΚ: Με τα… κοντομάνικα την άνοιξη στην Ευρώπη (vids)
Για οποιοδήποτε ελληνικό τοπ-κλαμπ, όπως ο ΠΑΟΚ, ο ρεαλιστικός στόχος που συμφέρει να κυνηγούν συστηματικά, είναι να διεκδικούν το πρωτάθλημα και το κύπελλο, να παίζουν στην Ευρώπη και να φτάνουν όσο πιο μακριά μπορούν να φτάσουν. Η πραγματική ζωή, ως συνήθως, ξεπερνάει τη λογική.
Απ’ το πουθενά φέτος ο «Δικέφαλος» τα κυνήγησε όλα. Ξεκίνησε, ας μην το ξεχνάμε αυτό, να παίζει τελικούς, όπως αυτός ο χτεσινός κόντρα στην Ντινάμο, από τα τέλη του περασμένου Ιούλη, έφτασε μέσα Μαρτίου να είναι στους «8» μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και μέσα στο κόλπο του τίτλου. Επίτευγμα.
Ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία χθες το βράδυ στην Τούμπα. Όχι μόνο ανέτρεψε το εις βάρος του 2-0 από τον πρώτο αγώνα, αλλά διέλυσε την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και προκρίθηκε για τρίτη φορά στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Το Gazzetta σας θυμίζει πως είχε φτάσει τις δύο προηγούμενες φορές μέχρι τα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Η πρώτη φορά πριν από μισό αιώνα!
Ο ΠΑΟΚ της σεζόν 1973-74 έφτασε στους «8» του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης, κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας, γενικά ήταν μια ομάδα που σάρωνε τα πάντα στο διάβα της και δύο χρόνια αργότερα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Ένα χρόνο νωρίτερα ο «Δικέφαλος» είχε αγγίξει το πρωτάθλημα. Το… τρένο του Σάνον ήταν στις ράγες για τον πρώτο τίτλο, ωστόσο «ανατράπηκε» λίγο πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του, ενώ έχασε και στον τελικό του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό με 1-0 στο στάδιο Καραϊσκάκη.
Έτσι, πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1973-74, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα, βρίσκοντας αρχικά τη Λέγκια Βαρσοβίας στο δρόμο του. Στον πρώτο αγώνα η ισοπαλία (1-1), βάσει των ευκαιριών και απόδοσης, αδικούσε την ελληνική ομάδα.
Στη ρεβάνς της Τούμπας, μπροστά σε 40.000 θεατές (36.711 εισιτήρια) με γκολ του Δημήτρη Παρίδη (φωτό), ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του «σφράγιζε» ένα εισιτήριο για τον επόμενο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Κάπως έτσι φτάσαμε το φθινόπωρο του 1973. Η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο των φοιτητικών κινητοποιήσεων και το καθεστώς της Χούντας αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως τα περιθώρια και η δυνατότητα πολιτικών ελιγμών έχουν στενέψει δραματικά.
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, που μυρίζει μπαρούτι, ο ΠΑΟΚ κληρώνεται να αντιμετωπίσει την κυπελλούχο Γαλλίας, Ολυμπίκ Λιόν, στο β’ γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων.
Απρόσκοπτος από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ο «Δικέφαλος» συνεχίζει το ευρωπαϊκό ταξίδι του και στις 24 Οκτωβρίου του 1973, βρίσκεται επί γαλλικού εδάφους για τον πρώτο αγώνα κόντρα στη μεγάλη Λιόν του Μπερνάρ Λακόμπ, του Λιούμπομιρ Μιχάιλοβιτς και του μετέπειτα ομοσπονδιακού τεχνικού της Γαλλίας, Ραιμόντ Ντομενέκ.
Ο «Δικέφαλος» με επιβλητικότητα και αξιοπρέπεια έκλεψε την παράσταση στο «Ζερλάν» μπροστά στο γαλλικό κοινό, με το τελικό 3-3 να τον αδικεί πέρα για πέρα. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με το μεγάλο αστέρι τους, τον Μπερνάρ Λακόμπ, μόλις στο 10’.
Ο ΠΑΟΚ απάντησε με δύο γκολ των Ασλανίδη (44’) και Τερζανίδη (50’), αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Ντι Ναλό ισοφάρισε σε 2-2. Σο 65’ ο Ντανιέλ Ραβιέ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Όμως, η τελευταία λέξη ανήκε στον Σταύρο Σαράφη που εννιά λεπτά πριν από το φινάλε διαμόρφωσε το τελικό 3-3.
Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου του 1973 στη Θεσσαλονίκη δόθηκε μία από τις ωραιότερες και πληρέστερες παραστάσεις ελληνικής ομάδας στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων.
Όσοι τυχεροί βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα στην Τούμπα (στις 6 μ.μ. έγινε η σέντρα από τον Ιταλό Σέρτζιο Γκονέλα, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα, το 1978, σφύριξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αργεντινή - Ολλανδία 3-1) λένε ότι το σκορ κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και διπλάσιο!
Με τον Γιώργο Κούδα να επιστρέφει έπειτα από τιμωρία τριών αγωνιστικών ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τη Λιόν . Στις κερκίδες της Τούμπας βρέθηκαν 35.000 φίλαθλοι (η επίσημη καταμέτρηση έδειξε 30.417 εισιτήρια και 2.958.670 δρχ εισπράξεις), οι οποίοι απόλαυσαν έναν εκπληκτικό ΠΑΟΚ, που έμοιαζε ασταμάτητος.
Η Τούμπα σείεται στο 1-0 και οι κραυγές από τους πανηγυρισμούς φτάνουν ως το… Βαρδάρη! Ο Δημήτρης Παρίδης γίνεται ένα με το χορτάρι, ύστερα από την σέντρα του Χρήστου Τερζανίδη, στέλνοντας την μπάλα να αναπαυθεί στην εστία του Σοβό. Δέκα λεπτά αργότερα ο Σταύρος Σαράφης κερδίζει πέναλτι, μετά από μαρκάρισμα του Κασιονί, με τον Αχιλλέα Ασλανίδη να κάνει το 2-0.
Ο «Καίσαρας» του ΠΑΟΚ θα δημιουργήσει, μαζί με τον Κούλη Αποστολίδη, το 3-0 με σκόρερ ξανά τον Παρίδη, αλλά θα χάσει μια μοναδική ευκαιρία για το 4-0, που θα πετύχει τελικά στο 81’ ο Χρήστος Τερζανίδης με το ομορφότερο, ίσως, γκολ του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.
Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων ο «Δικέφαλος» αντιμετώπισε τη Μίλαν. Ηττήθηκε 3-0 στο «Σαν Σίρο» και αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 στη ρεβάνς της Τούμπας.
Η πρώτη φορά του Λουτσέσκου και το αίμα του Βιεϊρίνια
Ο ΠΑΟΚ την σεζόν 2021-2022 έγινε ένας οργανισμός, που έφερε σε συνθήκες δουλειάς και καθημερινότητας, όλα όσα ήθελε ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ιβάν Σαββίδης τον προσέλαβε, υποτίθεται, για τον τρόπο του. Τον τρόπο, για την επιτυχία, έστω κι αν η αναπόφευκτη σύγκριση με την πρώτη θητεία του, από άποψη τίτλων, δεν είναι και το ίδιο πετυχημένη.
Ο Λουτσέσκου είναι ένας πρακτικός άνθρωπος, που κατορθώνει και πείθει τον πεινασμένο για την επιτυχία, ή τον κουρασμένο απ’ την αποτυχία, ότι αν ακολουθήσουν, θα φτάσουν, όλοι μαζί, στη Γη της Επαγγελίας. Εφτασαν για πρώτη φορά στα προημιτελικά του Europa Conference League. Ο ΠΑΟΚ έφτασε να παίξει, μετά από 48 χρόνια, στους «8» της Ευρώπης.
Μισό σχεδόν αιώνα οι «ασπρόμαυροι» έβλεπαν να περνούν τα χρόνια, και να αναπολούν εκείνη την επιτυχία της τρομερής παρέας του Κούδα, του Σαράφη, του Ιωσηφίδη.
Ο Λουτσέσκου ακόμη και τώρα, συνεχίζει να θεωρεί άκρως επιτυχημένη εκείνη την πρώτη του σεζόν στον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Εξαιτίας της παρουσίας της μέχρι τα προημιτελικά του Europa Conference League.
«Ήταν τεράστια δουλειά. Θέλω να δω πόσοι προπονητές από την Ελλάδα ή την Ρουμανία έφτασαν στους “8” ευρωπαϊκής διοργάνωσης ή κέρδισαν Champions League σε άλλη ήπειρο. Θέλω να το δω. Είναι κάτι για το οποίο είμαι περήφανος, αυτό που πέτυχα την πρώτη μου σεζόν (σ.σ. 2021-22) στη δεύτερη θητεία στον ΠΑΟΚ.
Σας έχω πει είναι καλό να μιλάμε για ανταγωνισμό, αλλά στο ποδόσφαιρο μόλις μία ομάδα κερδίζει. Υπήρχαν πολλές ομάδες και πολλοί προπονητές που πάλευαν να κερδίσουν κάτι και δεν το κατάφεραν. Για εμάς ό,τι καταφέραμε ήταν λόγος για να είμαστε περήφανοι, πολύ περήφανοι», είχε πει το καλοκαίρι στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε με το τέλος της προετοιμασίας.
Αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Μίντιλαντ στην ενδιάμεση φάση των νοκ άουτ, ο «Δικέφαλος» κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Γάνδη στους «16» της διοργάνωσης. Και τότε, όπως και τώρα, ξεχώριζε πάνω στο χορτάρι η εμβληματική φιγούρα του Αντρέ Βιεϊρίνια. «Μαζί του πάω και στον πόλεμο», είχα γράψει σε τούτη τη γωνία, αμέσως μετά την πρόκριση στους «8» του Europa Conference League, βλέποντάς τον να αποχωρεί αιμόφυρτος απ’ τη ρεβάνς και υπογράφοντας με το αίμα του τη νίκη του ΠΑΟΚ.
Ο Βιεϊρίνια έκανε... κατάθεση ψυχής στις 17 Μαρτίου του 2022 στη Γάνδη, όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1 και πήρε με δύο νίκες το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του Conference League. Ο «κάπτεν» έπαιζε με ματωμένο κεφάλι, μετά του έγιναν ράμματα ώστε να κλείσει η πληγή του και εκείνος ανέφερε πως δεν βγήκε αλλαγή επειδή «ο αρχηγός πρέπει να δίνει το παράδειγμα».
Στα προημιτελικά κληρώθηκε και αντιμετώπισε την Μαρσέιγ από την οποία ηττήθηκε με 2-1 στο «Βελοντρόμ» και με 0-1 στην ρεβάνς της Τούμπας, ωστόσο εκείνο το βράδυ του Απριλίου πριν από δύο χρόνια η μπάλα αδίκησε τον ΠΑΟΚ και τους παίκτες του Λουτσέσκου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.