Κλαμπ Μπριζ: Η αναμονή 17 ετών για το νέο γήπεδο, ο ευρωπαϊκός «εφιάλτης» με τη Λίβερπουλ και το ελληνικό στοιχείο

ελλαδα

bet365

Η Κλαμπ Μπριζ είναι το επόμενο εμπόδιο του ΠΑΟΚ για το Conference League με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά και το Gazzetta σας... ξεναγεί στο γήπεδό της, θυμάται τις ευρωπαϊκές καταξιώσεις της αλλά και το ελληνικό στοιχείο.

Των Νότη Χάλαρη και Παναγιώτη Παπαδημητρίου

Αντίστροφα μετράει ο ΠΑΟΚ για την πρώτη μεγάλη μάχη απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ στο «Jan Breydel Stadium», όπου θέλει να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League και να φτάσει ένα βήμα πιο... κοντά στο όνειρο μίας ευρωπαϊκής κατάκτησης.

Το ίδιο όμως ζητάει και ο βελγικός σύλλογος, ο οποίος σε αντίθεση με τον Δικέφαλο, έχει καταφέρει να βρεθεί δύο φορές μία... ανάσα από μία ευρωπαϊκή κούπα, όμως η Λίβερπουλ είχε εξελιχθεί στον μεγάλο του εφιάλτη.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ δεν είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που έχει συναντήσει η Μπριζ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το Gazzetta, εκτός από την ευρωπαϊκή καταξίωση των Βέλγων, στέκεται και στην ιδιαίτερη ιστορία του γηπέδου αλλά και στην αναμονή 17 ετών (!) για το νέο...σπίτι της ομάδας.

 

Η αναμονή 17 ετών για νέο γήπεδο και το όνομα ενός... επαναστάτη

Τα εισιτήρια για τη μάχη κόντρα στον ΠΑΟΚ έφυγαν σχεδόν... αμέσως από τους οπαδούς της Κλαμπ Μπριζ οι οποίοι θα κατακλύσουν το «Jan Breydel Stadium», χωρητικότητας 29 χιλιάδων θέσεων, ενώ 1.400 φίλοι του Δικέφαλου θα είναι στο πλευρό της ομάδας.

Ένα γήπεδο στο οποίο ο βελγικός σύλλογος έχει γράψει ιστορία και βρίσκεται εκεί από το μακρινό 1975, όμως η τελευταία ανακαίνιση που έκανε ήταν το 1998 για τα τελικά του EURO 2000 όπου φιλοξένησε τέσσερα παιχνίδια (μεταξύ αυτών και το Ισπανία-Γαλλία 1-2 για τα προημιτελικά).

Παρά την ιστορία που κουβαλά μέσα σε αυτό το γήπεδο, η Κλαμπ Μπριζ παλεύει εδώ και 17 χρόνια (!) για να χτίσει ένα νέο, υπερσύγχρονο στάδιο στη θέση του «Jan Breydel Stadium», όμως οι προσπάθειες της βρίσκουν συνεχώς εμπόδια. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το όνομα του γηπέδου προέρχεται από τον Γιαν Μπρέιντελ, ο οποίος αποτελεί ιστορικό πρόσωπο για το Βέλγιο καθώς ήταν ένας εκ των ανθρώπων που ηγήθηκαν την εξέγερση στη «Μάχη των Golden Spurs» μετά το Matins του Μπριζ.

Άνοιξε τις πόρτες του το 1975 και το μοιράζονται οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης, η Κλαμπ Μπριζ και η Σερκλ Μπριζ. Αρχικά η χωρητικότητα ήταν λίγο πιο κάτω από τις 20.000 θέσεις, όμως όταν το Βέλγιο θα φιλοξενούσε μαζί με την Ολλανδία το EURO 2000, έπρεπε να γίνει ανακαίνιση ώστε να μεγάλωσε το στάδιο.

Κάπως έτσι πήρε τη σημερινή του μορφή, με περίπου 29.000 θεατές να μπορούν να μπουν στο γήπεδο, με την Μπριζ να προσπαθεί να χτίσει το δικό της στάδιο, στη θέση που είναι το «Jan Breydel Stadium».

Σύμφωνα με το σχέδιο, το κόστος θα έφτανε τα 100 εκατ. ευρώ, η χωρητικότητα θα αυξηθεί σε 40.000 θεατές ενώ η κλίση των κερκίδων θα είναι 35 μοιρών. Ένας υπερσύγχρονος πίνακας του σκορ θα είναι στο κέντρο του γηπέδου με τηλεόραση ενώ θα τοποθετηθεί και σκέπαστρο πάνω από όλες τις εξέδρες.

Η προσπάθεια για ένα νέο γήπεδο ξεκίνησε το 2007 και η αναμονή παραμένει ακόμα και μετά από 17 χρόνια. Ωστόσο το 2020 φάνηκε να υπάρχει ένα... φως στο τέλος της διαδρομής καθώς παρουσιάστηκαν τα πλάνα του νέου σταδίου ενώ δόθηκε και ημερομηνία που θα μπει η Μπριζ στο νέο της... σπίτι.

Αυτή ήταν στα μέσα του 2023, με τους οπαδούς της να αναμένουν όσο τίποτα τα αποτελέσματα. Εν τέλει, φτάνοντας στον Φλεβάρη του 2023 και έπειτα από συνεχόμενες «μάχες», το συμβούλιο για τις άδειες απέρριψε την περιβαλλοντική άδεια που είχε πάρει η ομάδα έπειτα από τις διαφωνίες ορισμένων κατοίκων στις γύρω περιοχές.

Το ελληνικό στοιχείο που πέρασε από την Κλαμπ Μπριζ

Δεν θα μπορούσε να λείπει και το ελληνικό στοιχείο από το παρελθόν της Κλαμπ Μπριζ, καθώς τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές είχαν περάσει από το «Γιαν Μπρέιντελ» και ο λόγος για τους Σωκράτη Διούδη, Σπύρο Φουρλάνο και Βαλεντίνο Βλάχο.

Η αρχή έγινε με τους Σπύρο Φουρλάνο και Βαλεντίνο Βλάχο να παίρνουν μεταγραφή στην Κλαμπ Μπριζ. Αρχικά, ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, αν και δεν κατάφερε στα δύο χρόνια του με την πρώτη ομάδα του Τριφυλλιού να καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα, η Μπριζ τον έκανε δικό της τον Μάιο του 2013. Με μία συμμετοχή και ένα γκολ, ο Έλληνας μέσος δεν κατάφερε να καθιερωθεί στη βελγική ομάδα και τον Γενάρη του 2014 παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού για ένα εξάμηνο στην Καλλονή και με τη λήξη του δανεισμού του αποδεσμεύτηκε ως ελεύθερος από τους Φλαμανδούς.

Πανομοιότυπη κατάληξη είχε και το πέρασμα του Βαλεντίνου Βλάχου το 2013, από την προσεχή ευρωπαϊκή αντίπαλο του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα, ο άλλοτε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, αποκτήθηκε από τους Βέλγους τον Ιούνιο του 2013 και λίγους μήνες αργότερα παραχωρήθηκε ως δανεικός στον Άρη μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν. Οι άνθρωποι της Μπριζ δεν έμειναν ευχαριστημένοι από την πορεία του στους Κιτρινόμαυρους, όπου και κατέγραψε οκτώ συμμετοχές και τον παραχώρησαν εκ νέου σε ελληνική ομάδα και συγκεκριμένα στον Πανιώνιο το 2015, όπου και έζησε τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια.

Η... ελληνική παροικία της Μπριζ μεγάλωσε με τον Σωκράτη Διούδη, ο οποίος πήρε μεταγραφή στην Μπριζ το καλοκαίρι του 2014 από τον Άρη, για να καλύψει το κενό που άφησε ο Βλάνταν Κούγιοβιτς, που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, οι Βέλγοι δεν εμπιστεύτηκαν ποτέ τις δυνατότητες του νεαρού τότε Έλληνα τερματοφύλακα και δεν του έδωσαν τις ευκαιρίες που περίμενε. Ο 31χρονος τερματοφύλακας κάπως έτσι, δεν πραγματοποίησε ούτε μία συμμετοχή με τη φανέλα της Μπριζ και συνέχισε την καριέρα του ως δανεικός και εκείνος στον Πανιώνιο. Την επόμενη χρονιά έμεινε ελεύθερος από τους Βέλγους και επέστρεψε και πάλι Ελλάδα, αυτή τη φορά για λογαριασμό του Άρη.

Η Λίβερπουλ «μπλόκαρε» δύο φορές την πιο... χρυσή σελίδα του βελγικού ποδοσφαίρου

Η Κλαμπ Μπριζ έκανε αισθητή την παρουσία της τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1970 και μετέπειτα, όταν και κατάφερε να κατακτήσει σχεδόν κάθε πιθανό τρόπαιο που αγωνίστηκε.

Με τον... αρχιτέκτονα και προπονητή-θρύλο στην άκρη του πάγκου της, Ερνστ Χάπελ (1925-1992), ο οποίος την οδήγησε σε τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων Βελγίου (1976, 1977, 1978) κι ένα Κύπελλο (1977), κατάφερε να μείνει για πάντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου του Βελγίου.

Συγκεκριμένα, ο Χάπελ οδήγησε την Μπριζ στον πρώτο της ευρωπαϊκό τελικό το 1976, ωστόσο εκεί βρήκε την τρομερή Λίβερπουλ στον διπλό τελικό του Κυπέλλου UEFA, όπου και υποτάχθηκε στην ανωτερότητα των Reds.

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στο «Άνφιλντ», οι Βέλγοι πήραν προβάδισμα δύο τερμάτων, ωστόσο η Λίβερπουλ με μία από τις συνηθισμένες –εκείνης της εποχής- επικές ανατροπές κατόρθωσε να πάρει μία δύσκολη νίκη με 3-2. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανατροπή έγινε με τρία γκολ μέσα σ’ έξι λεπτά, προκαλώντας... τρόμο στους Βέλγους, ο τρόπος με τον οποίο ήρθα αυτή η επική ανατροπή για τους Reds.

Ο επαναληπτικός έλαβε χώρα στο Βέλγιο στις 19/5 και η Μπριζ ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς-νωρίς (11’) με εκτέλεση πέναλτι. Ένα γκολ του Κέβιν Κίγκαν όμως τέσσερα λεπτά αργότερα διαμόρφωσε το 1-1 που δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του δεύτερου τελικού και ήταν αρκετό για να δώσει το τρόπαιο στην αγγλική ομάδα. Με αυτό το αποτέλεσμα, η Λίβερπουλ κατέκτησε το δεύτερο Κύπελλο UEFA της ιστορίας της και η Μπριζ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Δύο χρόνια αργότερα, η Λίβερπουλ βρέθηκε ξανά αντίπαλη της Μπριζ σε ευρωπαϊκό τελικό, αυτή τη φορά για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο «Γουέμπλεϊ», όπου... έπεσε και πάλι ηρωικά με γκολ του Κέβιν Νταλγκλίς στο δεύτερο ημίχρονο. Έκτοτε, η Μπριζ παραμένει η μοναδική ομάδα από το Βέλγιο που έχει φτάσει στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της Ευρώπης.

Έχει βρεθεί ξανά στα προημιτελικά Ευρώπης με ελληνική ομάδα...

Δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ από την Ελλάδα που έχει βρεθεί στον δρόμο της Μπριζ για τα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ήταν η σεζόν 1987-88 όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στον δρόμο του βελγικού συλλόγου για το Κύπελλο UEFA, με φόντο τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με το χορταστικό 2-2. Για λογαριασμό της ελληνικής ομάδας τα γκολ σημείωσαν οι Σαραβάκος (53') και Αντωνίου (63'), ενώ για τους Βέλγους οι Κέλεμανς (57') και Ντε Γκριζ (86') για το τελικό σκορ.

Στη ρεβάνς του «Ολίμπια Παρκ Στάντιον», η Μπριζ του Χάουαρντ, με το γκολ του Μπρίλε στο 44ο λεπτό, πήρε τη μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά και άφησε εκτός συνέχειας τον Παναθηναϊκό του Μπένγκστον. Στους ημιτελικούς απέναντι στην Εσπανιόλ, η Μπριζ αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 3-2 και δεν κατάφερε να βρεθεί στον μεγάλο τελικό του θεσμού.

Μία ακόμα φορά που βρέθηκε ο Παναθηναϊκός στον δρόμο της Μπριζ ήταν και στο Κύπελλο Πρωταθλητρίων του 1977/78 όταν έφτασε μέχρι και τον τελικό. Είχε βρει στον Β' Γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε διπλούς αγώνες όπου οι Βέλγοι επικράτησαν στο «Ολίμπια Παρκ Στάντιον» με 2-0 των Πράσινων, χάρη στα τέρματα των Ντέιβις (43') και Κουλς (77'). Ο Παναθηναϊκός στη ρεβάνς της «Λεωφόρου» ήταν καλύτερος και νίκησε με 1-0, χάρη το γκολ του Γονιού στο 82ο λεπτό. Ωστόσο, οι Βέλγοι ήταν αυτοί που πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, όπου και έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα