Άστον Βίλα: Η... επανάσταση του Έμερι στο «Βίλα Παρκ» και ο «καυτός» Γουότκινς στον δρόμο του Ολυμπιακού (vids)

Ollie Watkins

bet365

Μια καλοκουρδισμένη ομάδα με μπροστάρη τον προπονητή της, Ουνάι Έμερι και σημείο αναφοράς τον all around φορ Όλι Γουότκινς. Αυτή είναι η Άστον Βίλα που θα βρει μπροστά του ο Ολυμπιακός στα ημιτελικά του Conference League.

Ιστορική βραδιά για τον Ολυμπιακό η 18η του Απριλίου. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να φύγουν από την Πόλη με το εισιτήριο των ημιτελικών του Conference League στα χέρια τους. Εκεί θα βρουν την Άστον Βίλα η οποία έζησε επίσης μια ιστορική βραδιά καθώς για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια θα δώσει το «παρών» σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Πρόκειται για το φαβορί της κατάκτησης του φετινού Conference League. Μια ομάδα με πολλά δυνατά χαρακτηριστικά. Μπροστάρης ο προπονητής της, ο Ουνάι Έμερι που από την ημέρα που ανέλαβε άλλαξε ολοκληρωτικά το επίπεδο των «χωριατών». Σημείο αναφοράς ο Όλι Γουότκινς που έχει μεταμορφωθεί στον τέλειο all around σέντερ φορ της νέας εποχής.

Ο Έμερι την έχει μετατρέψει στην τέταρτη καλύτερη ομάδα της Premier League

Τον Οκτώβρη του 2022, η Άστον Βίλα αποφάσισε να αλλάξει σελίδα. Απομάκρυνε τον Στίβεν Τζέραρντ και «έσπασε» τη ρήτρα των έξι εκατομμυρίων ευρώ που είχε ο Έμερι με τη Βιγιαρεάλ, επαναφέροντας τον Βάσκο στην Premier League. Οι «χωριάτες» εκείνη τη στιγμή βρισκόντουσαν στην 16η θέση της βαθμολογίας, δίνοντας το τιμόνι στον Έμερι που είχε μπροστά του πολλή δουλειά.

And the rest is history. Ο Έμερι κατάφερε να επαναφέρει την Άστον Βίλα στην Ευρώπη μετά από 12 χρόνια, τερματίζοντας στην 7η θέση της βαθμολογίας. Από την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του στη Βίλα, οι «χωριάτες» έχουν συγκεντρώσει 111 βαθμούς, πίσω μόνο από τις Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ.

Το τελευταίο μεγάλο διπλό της Βίλα στην Premier League πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη απόδειξη για την τρομερή δουλειά που κάνει ο Έμερι. Η Άστον Βίλα «άλωσε» το «Έμιρεϊτς» και γκρέμισε την Άρσεναλ από την κορυφή της Premier League, κάνοντας το double απέναντι στους «κανονιέρηδες» μέσα στη σεζόν.

Τη δεδομένη στιγμή η Άστον Βίλα βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας της Premier League, με τρεις βαθμούς πάνω από την Τότεναμ η οποία έχει ένα ματς λιγότερο.

Ο φορ της νέας εποχής που βγάζει μάτια

Μπορεί ο Έμερι να είναι ο πιο καταλυτικός άνθρωπος της Άστον Βίλα, ωστόσο δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα σημείο αναφοράς στον αγωνιστικό χώρο. Οι «χωριάτες» έχουν πολλούς ποδοσφαιριστές που κάνουν τη διαφορά. Στο τέρμα άλλωστε έχουν τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Εμιλιάνο Μαρτίνες. Το «κλειδί» της Βίλα ωστόσο είναι ο Όλι Γουότκινς. Ο Άγγλος σέντερ φορ που βγάζει μάτια και εξελίσσεται στο απόλυτο φορ της νέας εποχής. Ένας επιθετικός που σκοράρει ασταμάτητα και παράλληλα δημιουργεί για τους συμπαίκτες του.

Τα λεγόμενα επαληθεύονται από τα στατιστικά. Ο Γουότκινς είναι ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε γκολ στην Premier League φέτος. Ο Άγγλος μετράει ήδη 19 γκολ και 10 ασίστ σε 32 αγωνιστικές, έχοντας συμμετοχή σε 29 γκολ για την Άστον Βίλα στην Premier League. Κανείς άλλος ποδοσφαιριστής δεν έχει συνεισφέρει περισσότερο σε γκολ, με τον Πάλμερ να έχει τον ίδιο ακριβώς αριθμό.

Αξιοσημείωτο είναι και το ότι εάν μπουν στην εξίσωση και τα υπόλοιπα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα, ο Γουότκινς βρίσκεται πίσω μονάχα από τους Χάρι Κέιν και Κίλιαν Μπαπέ στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία.

Παράλληλα ο Γουότκινς έχει και τη μεγάλη ευκαιρία να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Άστον Βίλα που φτάνει τα 20 γκολ σε μια σεζόν στην Premier League. Με ακόμα έξι αγωνιστικές να απομένουν θεωρείται δεδομένο ότι ο Άγγλος θα καταφέρει να γράψει ιστορία.

Η πολυπρόσωπη επίθεση και τα offside traps

Επιθετικά η Βίλα βρίσκει τον τρόπο της και λόγω της τρομερής δουλειάς που κάνει ο Έμερι και λόγω της ατομικής ποιότητας που διαθέτουν οι ποδοσφαιριστές της. Ο Βάσκος έχει καταφέρει να αναδείξει τις επιθετικές αρετές ποδοσφαιριστών που στο παρελθόν ήταν... κολλημένοι σε ένα μονόπλευρο παιχνίδι. Ο Έμερι έχει δείξει ότι μπορεί να βρει τη φόρμουλα της επιτυχίας με διαφορετικούς τρόπους. Έχει καταφέρει να βάλει στο... κόλπο παίκτες που τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν. Από τη μια οι Μπέιλι, Τζανιόλο και Ντιαμπί και από την άλλη οι Τίλεμανς και ΜακΓκίν.

Το σύστημα του Έμερι ωστόσο δεν αλλάζει, με το 4-2-2 να έχει «κουμπώσει» στους «χωριάτες». Τα πρόσωπα ωστόσο διαφέρουν αναλόγως και με τον αντίπαλο. Ο Έμερι έχει καταφέρει να βρει λύσεις μέσα από πολλούς ποδοσφαιριστές, έχοντας υλικό για κάθε πιθανό αντίπαλο, προσαρμόζοντας την ομάδα του με βάση τον... εχθρό. Τα 10 γκολ του Ντόουγκλας Λούις είναι μια τρανή απόδειξη. Όπως και τα 9 του ΜακΓκιν. Μπέιλι και Ντιαμπί μετρούν επίσης από 13 και 8 έκαστος. Νούμερα που αποδεικνύουν ότι η Άστον Βίλα του Έμερι δεν έχει μόνο τον Γούοτκινς μπροστά, καθώς ο Βάσκος έχει βρει τον τρόπο ώστε να βάζει και άλλους στο... κόλπο.

Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά την Άστον Βίλα όταν αμύνεται είναι οι παγίδες που δημιουργεί στις αντίπαλες επιθετικές γραμμές με τα οφσάιντ. Τα λεγόμενα offside traps. Με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό το έργο του Έμερι στον τομέα αυτόν. Η Άστον Βίλα λατρεύει να βγάζει οφσάιντ τον αντίπαλο της. Πρόκειται για μια από τις βασικές αμυντικές λειτουργίες της.

Περιέχει μεγάλο ρίσκο, ωστόσο οι «χωριάτες» δείχνουν να ξέρουν τι κάνουν. Ο Έμερι έχει δώσει την οδηγία να παίζει ψηλά η άμυνα της Βίλα όταν αμύνεται. Η αμυντική γραμμή της Άστον Βίλα τοποθετείται σε μια ευθεία, με αποτέλεσμα να εκθέτει πολλές φορές τους αντίπαλους επιθετικούς. Για να γίνει πιο αντιληπτή η τέχνη αυτή... Η Άστον Βίλα βγάζει τους αντίπαλους επιθετικούς σε θέση οφσάιντ περισσότερες από 6 φορές ανά παιχνίδι.

Η Άστον Βίλα πρόκειται για το δυσκολότερο εμπόδιο που θα μπορούσε να βρει μπροστά του ο Ολυμπιακός. Η μέχρι τώρα πορεία των Πειραιωτών ωστόσο τους επιτρέπει να ονειρεύονται. Βρίσκονται στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης έχοντας περάσει μέσα από δύσκολες δοκιμασίες και συνθήκες.

Villa

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα