ΠΑΟΚ: Πώς κερδίζεις και περνάς μία καλύτερη ομάδα;

ΠΑΟΚ: Πώς κερδίζεις και περνάς μία καλύτερη ομάδα;

ΠΑΟΚ: Πώς κερδίζεις και περνάς μία καλύτερη ομάδα;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από μία καλύτερη ομάδα, αναφέρεται σε όσα δεν έκανε ο Δικέφαλος, κάνει απολογισμό και βλέπει μπροστά στο πρωτάθλημα.

Υπάρχει κανείς που δεν παραδέχεται την ανωτερότητα της Μπριζ και το πόσο δίκαια κέρδισε δύο φορές τον ΠΑΟΚ συνεχίζοντας στα ημιτελικά του Conference; Οι Βέλγοι ήταν… εξ’ ορισμού καλύτεροι και εδώ είναι το θέμα μας.

Η δική μου αίσθηση είναι ότι κάθε σχόλιο την ημέρα της κλήρωσης για τη δυναμική της Μπριζ, γινόταν συγκριτικά με τη Λιλ, την Άστον Βίλα, ίσως και τη Φιορεντίνα. Δεν ήταν δυνατόν και δεν υπήρχε κανένα πάτημα για τον οποιονδήποτε να χαρακτηρίσει βατή ή εύκολη την κλήρωση. Πρέπει να σημειώσουμε βέβαια ότι εκείνη την περίοδο η Μπριζ ήταν σε κρίση και σε μία χρονιά όπου πάλευε για την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα όμως και σε ρόστερ και σε εμπειρία και σε πολλούς άλλους τομείς, δεν μπορούσαμε και δεν έπρεπε να κάνουμε μειωτικά σχόλια για τους Βέλγους, ειδικά σε σχέση με εμάς.

Σε κάθε περίπτωση η Μπριζ είναι μία ανώτερη ομάδα του ΠΑΟΚ και στα δύο παιχνίδια (δυστυχώς) δεν υπήρχε τομέας όπου ο Δικέφαλος του Βορρά να υπερτερεί:

- Η Μπριζ ήταν πολύ πιο ποιοτική. Το πώς νεαροί ή μεγαλύτεροι παίκτες «κολλούσαν» την μπάλα στο πόδι τους και έπαιρναν σωστές αποφάσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, έκανε πραγματικά τη διαφορά.

- Η Μπριζ ήταν σαφώς πιο γρήγορη και αθλητική. Παρά το ότι έπαιξε περισσότερα ματς αυτό το διάστημα, έδειξε να υπερτερεί και σε αυτόν τον τομέα

- Οι Βέλγοι αμύνθηκαν καλύτερα, κυριάρχησαν στο κέντρο και ήταν η ΜΟΝΗ ομάδα που σε 180 λεπτά δημιούργησε ευκαιρίες! Νομίζω ότι ίσως και να είναι 7-8-9 μεγάλες φάσεις. Ο ΠΑΟΚ καμία!

Εδώ είναι το θέμα μας! Όσο και αν η Μπριζ υπερέχει σε πολλούς τομείς, όσο καλύτερη ομάδα κι αν είναι, όσο φαβορί και αν θεωρούνταν, όσο και αν το ποδόσφαιρό τους είναι πολύ πιο προηγμένο, ε… δεν είναι δυνατόν ο ΠΑΟΚ, αυτός ο φετινός ΠΑΟΚ, να μην κάνει σε 180 λεπτά μία αξιόλογη ή μεγάλη φάση! Αυτό είναι και το στίγμα του αποκλεισμού.

Η παραδοχή της εξ ορισμού ανωτερότητάς τους, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί! Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούσε, δεν ήταν και δεν είναι δυνατόν στο ποδόσφαιρο να δεχόμαστε ότι ο θεωρητικά πιο αδύναμος δεν μπορεί να κερδίσει ή να περάσει. Αλήθεια είναι ότι το αουτσάιντερ (τέτοιο αποδείχτηκε ότι ήταν ο ΠΑΟΚ) σε μια βραδιά θα είχε πιο πολλές πιθανότητες σε σχέση με τη δυάδα των αγώνων όπου οι πιθανότητες του φαβορί είναι πιο αυξημένες. Σε αυτό το ζευγάρι όμως δεν μας δόθηκε ΠΟΤΕ η εντύπωση και η εικόνα ότι ο ΠΑΟΚ είχε οποιαδήποτε τύχη! Μα εδώ ο ΠΑΟΚ δεν πλησίασε ποτέ στο γκολ!

Ποια μερικά από τα σενάρια για έναν θεωρητικά πιο αδύναμο αντίπαλο να κερδίσει τον πιο ποιοτικό, πιο ακριβό, πιο γρήγορο, πιο φορμαρισμένο;

- Να αποδεχθεί έναν παθητικό ρόλο, να κλειστεί, να μη δώσει όσο γίνεται φάσεις και να επιχειρήσει να «κλέψει» το ματς

- Να κάνει υπέρβαση σε ατομικό επίπεδο, να είναι όλοι οι παίκτες σε εξαιρετική βραδιά και οι αντίπαλοι πιο χαλαροί

- Να ποντάρει απολύτως στα όποια πλεονεκτήματά του

- Να έχει τύχη σε μερικές στιγμές του αγώνα

Εννοείται ότι και όλα καλά να τα έκανε ο ΠΑΟΚ, πάλι μπορεί και να αποκλείονταν. Εννοείται ότι αν κλείνονταν, μπορεί και να «έτρωγε» έξι! Ποιος το ξέρει;

Αλλά… Ο εξ ορισμού καλύτερος -όπως η Μπριζ- δεν ήταν και βέβαιο ότι θα περάσει, ειδικά όταν στο δεύτερο ματς έπρεπε να αντιμετωπίσουν και έξι απουσίες βασικών. Τελικά τα κατάφεραν με ευκολία γιατί και ο ΠΑΟΚ δεν ήταν δύσκολος αντίπαλος γι αυτούς. (Μέσα σε όλα, ναι αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Λουτσέσκου είχε θέμα με ιώσεις τις περασμένες ημέρες και αυτό μπέρδεψε τη διαχείριση του ρόστερ).

Τελικώς, ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του δεν έκανε (ως πιο αδύναμος) τίποτα από όσα θα του έδιναν μερικές πιθανότητες να διεκδικήσει την πρόκριση και έτσι την έχασε με το τιμητικό 3-0 στα δύο ματς, που σαφώς θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο. Τι να λέμε τώρα; Επαναλαμβάνουμε: Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε φάση σε 180 λεπτά! Γιατί; Είναι θέμα προς ανάλυση για τον προπονητή του. Αλλά ότι… «ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε επειδή η Μπριζ είναι καλύτερη ομάδα» δεν στέκει από μόνο του γιατί ακολουθεί η ερώτηση: «Ο ΠΑΟΚ τι έκανε για να αντιμετωπίσει αυτό το σύνολο; Ο ΠΑΟΚ έκανε ό τι καλύτερο μπορούσε»;

Η ποιότητα των ομάδων έκανε μεγάλη διαφορά και χθες και ήδη από το 15΄-20΄ όλοι κατάλαβαν ότι οι… αναπληρωματικοί της Μπριζ δεν καταλάβαιναν τίποτα ούτε από έδρα, ούτε από ουρλιαχτά, ούτε από πρέσινγκ. «Κολλούσαν» την μπάλα στα πόδια τους, έβρισκαν πάντα τις καλύτερες λύσεις ανάλογα με το πώς αμύνονταν ο ΠΑΟΚ (είτε στην πλάτη της άμυνας, είτε στα μεσοδιαστήματα με τους εκπληκτικούς Ονιεντίκα και Φανάκεν) είτε με πλαγιοκοπήσεις και κάπως έτσι ήταν η μόνη ομάδα που δημιουργούσε ευκαιρίες.

Άρα… Ναι, ο καλύτερος πολλές κερδίζει και παίρνει προκρίσεις, αλλά και ο ΠΑΟΚ (για διάφορους λόγους) δεν κατάφερε να κάνει ο, τιδήποτε για να αυξήσει τις δικές του πιθανότητες. (Ούτε κάρτες «προλάβαιναν» να πάρουν οι παίκτες του, αν ήθελαν και με αυτό τον τρόπο να παίξουν πιο σκληρά και να αμφισβητήσουν την ανωτερότητα του αντιπάλου).

Ακόμη και σε ατομικό επίπεδο το παιχνίδι της μίας ομάδας έκανε όλους τους παίκτες της να μοιάζουν αξιοζήλευτοι, ενώ από τον ΠΑΟΚ τα φετινά του στάνταρ τα έπιασε -αν τα έπιασε- μόνο ο Όττο και σε ένα ποσοστό ο Τάισον. Από εκεί και πέρα λίγα πράγματα, με… ίωση ή χωρίς και στα δύο παιχνίδια.

Ευρώπη και επόμενη μέρα

Ο ΠΑΟΚ από τη φετινή πορεία του στην Ευρώπη μόνο κέρδη έχει και μεγάλη περηφάνια. Από το καλοκαίρι η ομάδα στάθηκε όρθια με αλλεπάλληλες σωτήριες προκρίσεις, στον όμιλο τα έκανε όλα τέλεια ακόμη και με την Άιντραχτ και από εκεί και πέρα έφθασε στους 8 κερδίζοντας, γόητρο, αίγλη, υπεραξίες παικτών, βαθμούς στο ranking, έσοδα, ενώ και ο κόσμος πήρε μεγάλη χαρά από εντός και εκτός έδρας επιτυχίες. Ακόμη και η «συμπεριφορά» της Τούμπας σε όλα αυτά τα ματς ήταν κέρδος!

Η Ευρώπη τελείωσε, το πρωτάθλημα όμως συνεχίζεται και αξίζει να θυμίσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ διεκδικεί το πρωτάθλημα έχοντας παράλληλα τόσο καλή και μεγάλη σε διάρκεια πορεία στην Ευρώπη! Θα το κάνει μέχρι την τελευταία αγωνιστική;

Έχουν μείνει έξι αγώνες τα ντέρμπι είναι πολλά και συνεχόμενα, Μπριζ δεν είναι κανείς από τους τρεις της Αθήνας και η μάχη συνεχίζεται στο Καραϊσκάκης απέναντι στο Ολυμπιακό που δικαίως πανηγυρίζει για την πρόκρισή του στο Conference και όχι στο… milko cup.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.