Έγραψε ιστορία επειδή είχε καλύτερο προπονητή

Έγραψε ιστορία επειδή είχε καλύτερο προπονητή

Έγραψε ιστορία επειδή είχε καλύτερο προπονητή

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το αποτελεσματικό σχέδιο που είχε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και στη ρεβάνς και την δεύτερη σερί “νίκη” του επί του Ισμαήλ Καρτάλ.

Η Φενέρ έχει διπλάσιο μπάτζετ, αλλά δεν έχει καλύτερο προπονητή” έγραφα εδώ την επομένη του πρώτου αγώνα του Ολυμπιακού στο “Καραϊσκάκη”. Τότε με είχε εντυπωσιάσει το γεγονός ότι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είχε ετοιμάσει ένα πολύ διαφορετικό αγωνιστικό σχέδιο συγκριτικά με το “συνηθισμένο” του από τότε που ανέλαβε τον Ολυμπιακό και το ότι είχα δει την ομάδα του να το εκφράζει πολύ καλά στο γήπεδο για περίπου 60’ αγωνιστικά λεπτά.

Η ιστορία που έγραψε ο Ολυμπιακός στο Şükrü Saracoğlu Stadium της Κωνσταντινούπολης ήρθε να αποδείξει, πέρα από όλα τα άλλα, ότι δεν τα έχουμε δει όλα από τον Ισπανό προπονητή. Για κακή του τύχη δεν τα είχε δει όλα ή δεν τα είχε διαβάσει και προεκτιμήσει όλα ούτε ο Ισμαήλ Καρτάλ, ο οποίος δεν κατάφερε να λύσει τα νέα προβλήματα που του έβαλε ο συνάδελφός του με την τακτική του, η οποία είχε μεγάλη διαφορά από αυτή του πρώτου παιχνιδιού. Αυτή η ιστορική επιτυχία της πρόκρισης του Ολυμπιακού στην ημιτελική φάση του Conference League φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο τρόπος του στην Κωνσταντινούπολη ήταν ακόμη ένα σημάδι που δείχνει ότι ο Ολυμπιακός συνεργάζεται με έναν πολύ δημιουργικό και αποτελεσματικό προπονητή - δηλαδή με κάποιον που έχει ιδέες και συγχρόνως ξέρει πώς να τις μεταδώσει στους ποδοσφαιριστές του για να παίξουν με τον τρόπο του.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

 

Στην Τουρκία ο Ολυμπιακός αμύνθηκε στα πιο “χαμηλά μέτρα” που έχει βρεθεί σε επίσημο παιχνίδι στην διάρκεια της σεζόν. Πιο χαμηλά και από όσο είχε τοποθετηθεί ή παρασυρθεί από την Φράιμπουργκ τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένα παιχνίδι που το είχε χάσει 5-0. Τότε η ιστορία είχε δείξει ότι ο Ολυμπιακός δεν ήξερε πώς να αμυνθεί αποτελεσματικά όταν στήνει τόσο χαμηλά το μπλοκ του. Τώρα, η ιστορία της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι ο Μεντιλίμπαρ έχει καταφέρει να συνεννοηθεί τόσο καλά με τους ποδοσφαιριστές του που να τους βοηθά να καταφέρνουν παίζοντας με έναν ασυνήθιστο για αυτούς τρόπο να αμυνθούν αποτελεσματικά απέναντι σε μια ομάδα που βάζει πολλά (2,5) γκολ ανά παιχνίδι.

Στο ματς της Πέμπτης ο δείκτης που δείχνει πόσο ψηλά ή χαμηλά τοποθετείται μια ομάδα και πόση πίεση ασκεί ψηλά στον αντίπαλό της έδειξε χαμηλό ρεκόρ για τον Ολυμπιακό. Ο δείκτης PPDA έδειξε 13.29, όταν ο μέσος όρος του είναι 8.58. Ήταν σαν να επέτρεπε περίπου 5 πάσες παρά πάνω στον αντίπαλο ανά αμυντική ενέργεια. Γιατί το έκανε ο Μεντιλίμπαρ; Η εικόνα του ματς μας απαντά ότι ο Ισπανός ήθελε να ελαχιστοποιήσει τις στιγμές που η Φενέρ θα καταφέρει να βρει χώρους ανάμεσα στις γραμμές του Ολυμπιακού στο μεσαίο τρίτο του τερέν για να ολοκληρώσει επιθέσεις με τις προδιαγραφές που εκείνη επιθυμεί να βάζει προτού μπει στο τελικό στάδιο της επιθετικής ανάπτυξης. Με απλά λόγια ήθελε να “φάει” όσο το δυνατόν λιγότερες φάσεις σαν αυτή που έφερε το γκολ της Φενέρ, όταν τρεις ποδοσφαιριστές της βρήκαν ελεύθερους χώρους ανάμεσα τις γραμμές του Ολυμπιακού έξω από την περιοχή του. Ο Μεντιλίμπαρ εκτίμησε ότι αν η ομάδα του καταφέρει να κλείσει τους χώρους δεν θα επιτρέψει στην αντίπαλό του να δημιουργήσει πολλές αξιόλογες ευκαιρίες. Και η ιστορία του ματς τον δικαίωσε. Η δική του ομάδα έκανε ίδιας (xG: 1.1) ποιότητας ευκαιρίες με αυτές της Φενέρ (xG: 1.3) κι ας κράτησε λίγο λιγότερο από την αντίπαλό του την μπάλα (43% κατοχή για τον Ολυμπιακό), κι ας έκανε πολύ λιγότερες επιθέσεις (37) από την Φενέρ (63).

Τι είχε διατηρήσει από το πρώτο παιχνίδι ο Μεντιλίμπαρ; Τις άμεσες επιθέσεις, που είχαν ως κύριο στόχο το να μην επιτρέψει ο Ολυμπιακός στην Φενέρ να του πάρει την μπάλα στο δικό του μισό του τερέν και να του επιτεθεί βρίσκοντάς τον ανοργάνωτο. Και επειδή και τούτη τη φορά ο Κωνσταντίνος Τζολάκης είχε υψηλά ποσοστά ακρίβειας στις μακρινές μεταβιβάσεις (63%), το σχέδιο λειτούργησε ικανοποιητικά. Ποια ήταν η ιδέα του Μεντιλίμπαρ για να βρει γκολ; Άμεσο πρέσινγκ όταν έχανε την μπάλα στο αντίπαλο μισό του τερέν, αντεπιθέσεις με μεγάλη ταχύτητα, στατικές φάσεις, ατομική ποιότητα. Εκεί πόνταρε. Και η ιστορία του ματς λέει ότι η απόδοση στο επιθετικό κομμάτι (κυρίως στο β’ ημίχρονο της κανονικής διάρκειας και στο α’ της παράτασης) ήταν “αρκετή” για να βρει το γκολ ο Ολυμπιακός. Η ιστορία του ματς λέει επίσης ότι ο Καρτάλ δεν βρήκε τρόπο να βοηθήσει την ομάδα του να λύσει τα προβλήματα που της έβαλε ο Ολυμπιακός με τον τρόπο που αμύνθηκε. Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός, χωρίς να επιτρέψει μεγάλες ευκαιρίες σε ένα γήπεδο “καμίνι”, έφτασε την παρτίδα μέχρι τα πέναλτι και τις αποκρούσεις του Τζολάκη.

Η ιστορία λέει ότι ανάμεσα σε μια ομάδα με “εμπορική αξία” ρόστερ ύψους 201 εκατ. € και μια ομάδα με εμπορική αξία 109 εκατ. € την αποφασιστική διαφορά και στα δύο παιχνίδια την έκανε το game plan των προπονητών και οι λύσεις που αυτοί έδιναν κατά την εξέλιξη των αγώνων από τον πάγκο. Με άλλα λόγια η ιστορία λέει ότι το “αουτσάιντερ” οδηγήθηκε σε υπέρβαση και απέκλεισε το “φαβορί” επειδή είχε προπονητή που έκανε καλύτερα πράγματα και στα δύο παιχνίδια, ή πιο πολλά καλά πράγματα από τον άλλο προπονητή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.