Ολυμπιακός: Ματς όπως του «Villa Park» δεν τα παίζεις αλλά τα κερδίζεις και ο Ιμπόρα... ξέρει (vids)

Ολυμπιακός: Ματς όπως του «Villa Park» δεν τα παίζεις αλλά τα κερδίζεις και ο Ιμπόρα... ξέρει (vids)

iborra_article.jpg

bet365

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μετρά στο παλμαρέ του, με τον Α ή Β τρόπο, 10 ευρωπαϊκούς ημιτελικούς και τέσσερις τελικούς χωρίς τα Super Cup. Η «θρυλική» ομιλία στο Γκαντσκ και η πρόκληση να «πληγώσει» τον ποδοσφαιρικό του μέντορα.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τον Ολυμπιακό και σε λίγες ώρες (22:00) θα παίξει στο «Villa Park» τον πρώτο του ευρωπαϊκό ημιτελικό. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κόντρα στην Αστον Βίλα το δικό τους ραντεβού με το πεπρωμένο και απέχουν περίπου 180 λεπτά (ίσως και περισσότερα εφόσον χρειαστεί παράταση ή πέναλτι) από τον τελικό του Conference League, στην ίσως μεγαλύτερη πρόκληση της 99χρονης πορείας τους.

Οι περισσότεροι ύστερα από ένα ματς όπως αυτό δεν θα θυμούνται, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αν ήσουν καλός, άτυχος ή το αντίθετο. Μόνο αν νίκησες ή όχι θα καταγραφεί στο βιβλίο της ιστορίας και όλα τα υπόλοιπα θα είναι για... προσωπική κατανάλωση. Στην προκειμένη περίπτωση των πρωταγωνιστών, δηλαδή των παικτών και των προπονητών, που αν δεν χαμογελάσουν θα τους «τρώει» μέσα τους το «πώς» & το «γιατί». Αλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι πως συχνά λέγεται ότι τόσο κρίσιμες αναμετρήσεις «δεν τις παίζεις, αλλά τις κερδίζεις». Τόσο απλά...

Το μεγάλο plus για το club είναι πως διαθέτει πολλούς έμπειρους και πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές, ενώ στον πάγκο του βρίσκεται ένας μπαρουτοκαπνισμένος τεχνικός. Ας μην λησμονούμε πως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ διαθέτει (πολύ) σχετική εμπειρία και μάλιστα πριν από «σκάρτους» 12 μήνες, στο φινάλε της περασμένης περιόδου, οδήγησε τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League. Αυτόματα δείχνει σε θέση να διαχειριστεί αντίστοιχες καταστάσεις...

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση αξίζει να σταθούμε σε έναν συγκεκριμένα παίκτη, τον Βιθέντε Ιμπόρα. Ο λόγος δεν είναι άλλος ότι μεταξύ άλλων το παλμαρέ του κοσμούν τέσσερις ευρωπαϊκοί τίτλοι και αυτόματα γνωρίζει όσο λίγοι το πώς πρέπει να βιώσει status quo όπως το υπάρχων.

Μάλιστα ο αγώνας της Αγγλίας έρχεται σε ένα χρονικό σημείο όπου ο Ισπανός χαφ παρουσιάζει πολύ καλό πρόσωπο και ήταν από τους πλέον κομβικούς παίκτες του club στην πρόσφατη πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε, στα προημιτελικά του θεσμού.

«Ηταν μία δύσκολη σεζόν για εμένα, δύσκολες εβδομάδες, δύσκολοι μήνες, αλλά πάντα προσπαθούσα να δουλεύω αθόρυβα και είμαι εδώ για να βοηθήσω. Είχα έναν τραυματισμό. Κάτι που δεν ήταν εύκολο για εμένα, αλλά ήθελα να βοηθήσω την ομάδα και δεν μπορούσα. Τώρα, όμως, προσπαθώ να το κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ύστερα από την αναμέτρηση του «Şükrü Saracoğlu», δίνοντας αυτόματα το «στίγμα» του.

Συν τοις άλλοις η απόδοσή του κυμάνθηκε σε ανάλογα υψηλά επίπεδα στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Αρη που ακολούθησαν για τη Stoiximan Super League, ενώ το ότι συμπεριλήφθηκε στο rotation που έγινε κόντρα στη Λαμία «φωτογραφίζει» πως ο συμπατριώτης του κόουτς τον υπολογίζει για την αποψινή (2/5) «μάχη».

Ο Ιμπόρα λοιπόν έχει... φάει με το κουτάλι παιχνίδια όπως αυτό του νησιού, αφού ξέχωρα από τους τέσσερις νικηφόρους τελικούς του Europa όπου και συμμετείχε με τον Α ή Β τρόπο και σε όλους πανηγύρισε (3 με τη Σεβίλλη και 1 με τη Βιγιαρεάλ), κάτι ανάλογο έπραξε και ότι αφορά τρεις του Super Cup. Παράλληλα βίωσε την εμπειρία 10 ημιτελικών, δηλαδή ανάλογων αγώνων όπως ο σημερινός καθώς δεν ήταν μόνο οι περιπτώσεις που σήκωσε το Europa (4Χ2) αλλά και εκείνη του το 2021/22, όπου ως μέλος της Βιγιαρεάλ έφτασε μέχρι τους «4» του Champions League αλλά αποκλείστηκε τότε από τη Λίβερπουλ.

Ο 36χρονος δεν έπαιξε σε όλα τα 16 παραπάνω «μεγάλα» παιχνίδια, αλλά ακόμη και από τον πάγκο ή την εξέδρα τα έζησε εκ των έσω ως μέλος του εκάστοτε «οργανισμού» και καλείται να μεταλαμπαδεύσει στα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια την ηρεμία και το καθαρό μυαλό που απαιτείται, ενόψει της μεγάλης «μάχης» που έπεται.

«Τι πρόκειται να κάνουμε; Θα νικήσουμε. Τι πρόκειται να κάνουμε; Θα νικήσουμε»

Ξέχωρα φυσικά από το 100% αγωνιστικό σκέλος όπου υγιής πια και ενδεχομένως καλύτερα ψυχολογικά αρχίζει να ξεδιπλώνει το ταλέντο και τα προσόντα του, δύναται να αποτελέσει στο Μπέρμιγχαμ και τον «οδηγό» για όλους τους συμπαίκτες του, όπου πάντως οι περισσότεροι διαθέτουν το know how καθώς αγωνίζονται με επιτυχία σε υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο είπαμε... Τέτοια ματς δεν τα παίζεις, αλλά τα κερδίζεις.Το mentality λοιπόν του Ιμπόρα, ίσως και αυτό το «κάτι» που διαθέτει και τον έχει αναγορεύσει σε... συλλέκτη ευρωπαϊκών τίτλων, ενδέχεται να αποδειχθεί το «κλειδί» για τον Ολυμπιακό.

Αναζητώντας δε στα κιτάπια των ισπανικών media υπάρχει καταγεγραμμένη η ομιλία του στα αποδυτήρια της Βιγιαρεάλ πριν τον τελικό του Γκντασκ το 2021, όπου τα «κίτρινα υποβρύχια» επικράτησαν στα πέναλτι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατέκτησαν το Europa.

Ο Ιμπόρα δεν μπορούσε να αγωνιστεί λόγω τραυματισμού, αλλά ως εκ των ηγετών της ομάδας πήρε τον λόγο πριν τη σέντρα. «Παιδιά έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολύ κόσμο ευτυχισμένο. Ολη την πόλη, έναν ολόκληρο σύλλογο, τους οπαδούς μας, τον πρόεδρό μας, τις οικογένειές μας και όσους δυστυχώς δεν είναι πια ανάμεσά μας. Πρόκειται να γράψετε ιστορία. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν τι πρόκειται να κάνουμε; Θα νικήσουμε. Τι πρόκειται να κάνουμε; Θα νικήσουμε. Τι πρόκειται να κάνουμε; Θα νικήσουμε». Οπερ και εγένετο!

Ο Ισπανός χαφ απέναντι στον μέντορά του

Για φινάλε μία λεπτομέρεια. Τα «ηνία» της Αστον Βίλα κρατά ο Ουνάι Εμερι που δικαίως θεωρείται ο μέντοράς του. Ηταν εκείνος που τον πήρε στη Σεβίλλη, μετέπειτα συνεργάστηκαν εκ νέου στη Βιγιαρεάλ και μάλιστα ο Ιμπόρα πανηγύρισε και τους τέσσερις ευρωπαϊκούς του τίλους με εκείνον στον πάγκο. Συνολικά υπό τις οδηγίες του έπαιξε σε 171 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων (22 γκολ/10 ασίστ) και ο 52χρονος κόουτς ήταν που τον μετέτρεψε σε box to box πρώτης γραμμής.

Αλλωστε οι εμφανίσεις του στο «Sánchez Pizjuán» ήταν που «ανάγκασαν» τη Λέστερ να δαπανήσει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ για χάρη του και μέσω των «αλεπούδων»... συστήθηκε (και) στον μαγικό κόσμο της Premier League.

Ιμπόρα VS Εμερι λοιπόν και ο Ισπανός χαφ καλείται ενόψει της σειράς που ακολουθεί να... πληγώσει τον άνθρωπο στον οποίο ποδοσφαιρικά οφείλει τόσα πολλά.

Ο Ιμπόρα στις διοργανώσεις της UEFA

Champions League: 11 αγώνες
Europa League: 50 αγώνες
Conference League: 6 αγώνες
Super Cup: 2 αγώνες
Τίτλοι: 4 Europa League

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα