Ο δημοσιογράφος Κρις Γουίτλεϊ στο Gazzetta: «Σημαντικός ρόλος του Τόρες στο στυλ παιχνιδιού της Άστον Βίλα, ο Ολυμπιακός πρέπει να... αντιγράψει τις Τσέλσι και Μπρέντφορντ»

ΑΣΤΟΝ

bet365

Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Conference League και γνωστός Άγγλος δημοσιογράφος Κρις Γουίτλεϊ, ανέλυσε στο Gazzetta τον αγγλικό σύλλογο αλλά και τα δεδομένα ενόψει του πρώτου αγώνα.

Η 2η μέρα του Μαΐου του 2024 περνάει στην ιστορία του Ολυμπιακού αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς θα είναι η παρθενική παρουσία των «ερυθρολεύκων» σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εκεί όπου θα κοντράρουν την Άστον Βίλα για μία θέση στον τελικό του Conference League.

Η πρώτη μάχη θα γίνει στον Villa Park (22:00, Cosmote Sports 2), όπου θα βρίσκεται το Gazzetta, με σκοπό οι «ερυθρόλευκοι» να πάρουν ένα καλό αποτέλεσμα και να οδηγήσουν το κομμάτι της πρόκρισης στο Φάληρος, επτά βράδια μετά.

Για αυτές τις αναμετρήσεις αλλά και τα δεδομένα ενόψει του αγώνα της Αγγλίας μίλησε στο Gazzetta, ο γνωστός Άγγλος δημοσιογράφος Κρις Γουίτλεϊ, ο οποίος γνωρίζει τόσο την αγγλική όσο και την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

- Όταν έμαθες ότι η Άστον Βίλα θα έπαιζε με τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά, ποιες ήταν οι αρχικές σου σκέψεις;

«Είναι μια αναμέτρηση που υπόσχεται να είναι συναρπαστική. Η Άστον Βίλα ήταν μια από τις πιο σταθερές ομάδες στην Premier League αυτή τη σεζόν, ενώ ο Ολυμπιακός είναι μια έμπειρη δύναμη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Περιμένω μια σαγηνευτική τακτική αναμέτρηση μεταξύ του Μεντιλίμπαρ και του Έμερι, που και οι δύο έχουν επιτυχημένα προπονητικά ρεκόρ στην Ευρώπη και μοιράζονται μία θέση στην ιστορία ως πρώην προπονητές της Σεβίλλης».

- Ποιο είναι το στυλ παιχνιδιού της Άστον Βίλα;

«Από τότε που ανέλαβε ο Ουνάι Έμερι, τον Οκτώβριο του 2022, η Άστον Βίλα έχει υποστεί μια μεταμόρφωση. Ο Έμερι οδήγησε την ομάδα στην πρόκριση του UEFA Europa Conference League σε λιγότερο από μια πλήρη σεζόν και την έχει ετοιμάσει για μια θέση Champions League καθώς αυτή τη στιγμή είναι τέταρτη στην Premier League. «Καυχιούνται» για ένα από τα καλύτερα αμυντικά ρεκόρ στο πρωτάθλημα, με τη βάση να σχηματίζεται από τους Πάου Τόρες και Ντιέγκο Κάρλος ενώ σημαντικές συνεισφορές υπάρχουν και από τον Λούκας Ντιν και τον Έζρι Κόνσα.

Επιθετικά, η Βίλα λειτουργεί με ένα ευέλικτο 4-2-3-1 ή 4-4-2, με δυναμική μεσαία γραμμή που αποτελείται από τον Καμαρά και υπάρχει ελευθερία κινήσεων στον Ντόουγκλας Λουίζ από τον Έμερι, συνεισφέροντας συνολικά 10 γκολ και 10 ασίστ. Οι ανεστραμμένοι εξτρέμ όπως ο Τζέικομπ Ράμσεϊ και ο Τζον ΜακΓκιν, μαζί με την πρόσφατη προσθήκη Μόργκαν Ρότζερς και τον Λέον Μπέιλι, υποστηρίζουν μια επιθετική γραμμή με επικεφαλής τον παραγωγικό Ollie Watkins, ο οποίος έχει 19 γκολ στην Premier League και 12 ασίστ αυτή τη σεζόν. Παράλληλα το κάθετο ποδόσφαιρο και το offensive play της Βίλα είναι εξαιρετικό και είναι ο τρόπος που αναπτύσεται.

Το τακτικό σύστημα της Βίλα χαρακτηρίζεται από μια στρατηγική έμφαση στις... παγίδες οφσάιντ, εμποδίζοντας ουσιαστικά την πρόοδο του αντιπάλου. Οι μέσοι τους επιδεικνύουν εξαιρετική πειθαρχία, παρακολουθώντας επιμελώς τους αντίπαλους παίκτες σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η αμυντική δομή είναι ιδιαίτερα συμπαγής, συνήθως αναπτύσσεται σε σχηματισμό 4-4-2, αλλάζοντας αυτόματα σε διάταξη 5-3-2 όταν χρειάζεται. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στη Βίλα να διατηρεί αμυντική σταθερότητα ενώ παραμένει ευέλικτη στις ευκαιρίες αντεπιθέσεων».

- Ποιοι παίκτες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τον Ολυμπιακό και γιατί;

«Ο Γουότκινς είναι μια προφανής απειλή λόγω της ικανότητάς του στο σκοράρισμα (διαβάστε στο Gazzetta την ανάλυση του Βρετανού φορ με τη βοήθεια του Wyscout). Ωστόσο, τα 45 εκατομμυρίων λίρες που επενδύθηκαν για τον Πάου Τόρες, τον έχουν μετατρέψει σε μία κρίσιμη μονάδα για το στυλ παιχνιδιού της Βίλα. Η ικανότητά του να ξεκινάει επιθέσεις από τα μετόπισθεν τον κάνει έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ομάδα. Η ευελιξία του ΜακΓκιν και η κυριαρχία του Λουίζ στη μεσαία γραμμή τους καθιστούν επίσης βασικούς παίκτες προς προσοχή».

- Ποιο είναι το αδύναμο σημείο της Άστον Βίλα;

«Η Βίλα ανεβάζει αρκετά ψηλά την αμυντική γραμμή σε συνδυασμό με μια επιθετική στρατηγική πίεσης. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να τους αφήσει εκτεθειμένους τους αντίπαλους επιθετικούς, όπως αποδείχθηκε στους αγώνες εναντίον της Μπρέντφορντ και της Τσέλσι, οι οποίες εκμεταλλευθήκαν τις αντεπιθέσεις. Ενώ ήταν αποτελεσματικοί στο σκοράρισμα από στατιστικά, έχουν δεχθεί και 14 γκολ από τέτοιες καταστάσεις σε αμυντικές στατιστικές φάσεις αυτή τη σεζόν. Έτσι, η εκμετάλλευση των στημένων φάσεων και η χρήση γρήγορων επιθετικών για να σπάσουν πίσω από την αμυντική τους γραμμή θα μπορούσαν να είναι τακτικές για τη δημιουργία ευκαιριών για γκολ εναντίον τους».

- Τι σημαίνει για την Άστον Βίλα η πρόκριση στον τελικό του Conference League;

«Η πρόκριση στα ημιτελικά της Conference League είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τη Βίλα, που σηματοδοτεί την επιστροφή της στο προσκήνιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αφού δεν συμμετείχε από τη σεζόν 2010/11. Ενώ ο πρωταρχικός στόχος του συλλόγου παραμένει στην εξασφάλιση της πρόκρισης στο Champions League, η πρόοδος μέχρι εδώ στο Conference League, υπογραμμίζει την πρόοδο και τις φιλοδοξίες υπό τον Έμερι, ο οποίος πρόσφατα είπε ότι έχει υψηλούς στόχους να κατακτήσει μια μέρα την Premier League με τη Βίλα».

- Τι άλλαξε ο Ουνάι Έμερι στην Άστον Βίλα;

«Ο Έμερι αναζωογόνησε την Άστον Βίλα, εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό όραμα που την έφερε στα πρόθυρα της πρόκρισης στο Champions League. Ο Ισπανός έχει πάθος με το ποδόσφαιρο και θέλει οι παίκτες του να έχουν το ίδιο πάθος με εκείνον για το ποδόσφαιρο. Οι παίκτες είναι πιο ενωμένοι μεταξύ τους και έχει προσλάβει αρκετούς ισπανόφωνους στο σταφ που εμπιστεύεται απόλυτα και του δίνουν μια εναλλακτική φωνή σε σχέση με άλλους βοηθούς. Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας είναι ο Μόντσι και είναι ένα άλλο βασικό πρόσωπο στην κορυφή του συλλόγου που ο Έμερι ήθελε να φέρει».

- Πόσο σημαντικές είναι οι απουσίες των Τίλεμανς και Μαρτίνες για το πρώτο παιχνίδι;

«Οι απουσίες του Τίλεμανς και ιδιαίτερα του Μαρτίνες αποτελούν σημαντική πρόκληση για τον Βίλα. Ο ρόλος του Τίλεμανς είναι κυρίως στην αποτελεσματικότητα της Βίλα στη μεσαία γραμμή και χωρίς αυτόν, ο ΜακΓκιν είναι πιθανό να παίξει πιο κοντά στον Λουίζ. Η απουσία του Μαρτίνες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι ικανότητες του τερματοφύλακα, η ηγεσία και η αυτοπεποίθησή του είναι αναντικατάστατα, καθιστώντας τον τη μεγαλύτερη απουσία για την ομάδα. Ενώ ο Ρόμπιν Όλσεν είναι ένας ικανός αντικαταστάτης με δυνατές ικανότητες στις μακριές πάσες, δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο βεβαιότητας με τον Μαρτίνες»

- Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος της Άστον Βίλα αυτή τη σεζόν, η πρόκριση στο Champions League ή η κατάκτηση του τίτλου του Conference League;

«Ο πρωταρχικός στόχος της Βίλα παραμένει η εξασφάλιση μιας θέσης στο Champions League μέσω της θέσης της στην Premier League, όπως υποδεικνύεται από τα πρόσφατα σχόλια του ΜακΓκιν. Ωστόσο, το Conference League αντιπροσωπεύει μια πολύτιμη ευκαιρία για την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου, που ευθυγραμμίζεται με την ιστορία των επιτυχιών του Έμερι σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα