Ολυμπιακός: Και τώρα, οι παίκτες του να αφήσουν τα κόκαλά τους και στο Καραϊσκάκη!

Ολυμπιακός: Και τώρα, οι παίκτες του να αφήσουν τα κόκαλά τους και στο Καραϊσκάκη!

Ολυμπιακός: Και τώρα, οι παίκτες του να αφήσουν τα κόκαλά τους και στο Καραϊσκάκη!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta με το δικό του τρόπο την φοβερή χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού.

Να δούμε τι άλλο θα δούμε από τον Ολυμπιακό στη φετινή του ευρωπαϊκή σεζόν!

Τον είδαμε να παίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του μήνα Απρίλιο στην Ευρώπη, αλλά η πρόκριση του στα πέναλτι με τη Φενέρμπαχτσε μοιάζει να αποτελεί πλέον κάτι τόσο μακρινό! Πλέον παίζει πρώτη φορά στην ιστορία του μήνα Μάιο στην Ευρώπη και είναι έτοιμος να διεκδικήσει και την παρουσία του στον τελικό μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, και δη μέσα στο σπίτι της ΑΕΚ, έχοντας ήδη κερδίσει με δύο γκολ διαφορά την Άστον Βίλα μέσα στο γήπεδο της!

Είχα εξηγήσει στο χθεσινό άρθρο την ξεκάθαρη άποψη μου ότι το παιχνίδι στο Βίλα Παρκ ήταν μία ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να πάριε μία βαθιά ανάσα ώστε να ανέβει το βουνό της αντιμετώπισης της 4ης ομάδες της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, που απέχει ελάχιστα από την εξασφάλιση του εισιτηρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ. Αποδείχθηκε ότι είχα διαβάσει σωστά τα πράγματα. Δεν ήταν θέμα καμίας ευφυίας. Απλά παρατήρησα ότι…

Πρώτον η Βίλα εσχάτως δεν πατούσε καλά στα εντός έδρας παιχνίδια της, ακόμη κι αν προηγούνταν με 2-0. Κι όπως διαπιστώσατε, ακόμη κι όταν ισοφάρισε σε 2-2, όχι απλά δεν το κράτησε, αλλά δέχθηκε κι επιπλέον δύο γκολ…

Και δεύτερον ότι ο Έμερι θα είχε σοβαρές απουσίες, σαν τον γκολκίπερ Μαρτίνες και τον κεντρικό χαφ Τίλεμανς, σε συνδυασμό και με άλλους πέντε-έξι τραυματισμούς, που του μείωναν τις εναλλακτικές επιλογές. Ο φημισμένος τεχνικός το έκανε χειρότερο, υποτιμώντας τον Ελ Κααμπί, με το να αφήσει στον πάγκο τον Πάου Τόρες. Κι όπως διαπιστώσατε άλλο είναι να παίζεις με τον γκολκίπερ της Εθνικής Αργεντινής κι άλλο να παίζεις με τον γκολκίπερ της Εθνικής Σουηδίας…

Χθες ήταν λοιπόν η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού! Κι ο Μεντιλίμπαρ το μυρίστηκε, σαν παλιά καραβάνα. Κι έριξε από την αρχή την ομάδα του στο κυνήγι της νίκης! Πιέζοντας ψηλά όχι μόνο με την επιθετική τετράδα, αλλά εναλλάξ και με τους Έσε (κυρίως), Ιμπόρα, ακόμη και με έναν εκ των Ρόντινεϊ, Ορτέγκα! Οι Άγγλοι δεν μπορούσαν να χτίσουν επιθέσεις από πίσω, εκνευρίστηκαν και είδαν ότι εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σκληροτράχηλο αντίπαλο, αποφασισμένο για όλα.

Ολυμπιακός - ομαδική

Καμιά φορά λέμε την έκφραση η τάδε ομάδα ήταν διαβασμένη καλά για το δείνα ματς, όμως σημασία έχει να εξηγούμε τι σημαίνει. Για παράδειγμα χθες βράδυ ο Ολυμπιακός φάνηκε να ήξερε πολύ καλά το μειονέκτημα της Βίλα, να τα χάνει όταν δέχεται ένα γκολ μέσα στο σπίτι της-και κάθε φορά που σκόραρε, δεν γυρνούσε πίσω για να προστατεύσει το προβάδισμα του. Έμενε μπροστά, για να της καταφέρει κι άλλο κτύπημα, πιο δυνατό! Έτσι, μετά το 1-0 στο 16’, ήρθε και το 2-0 μέσα σε 13 λεπτά, στο 29’! Μετά το 3-2 στο 56’, ήρθε και το 4-2 μέσα σε 11 λεπτά, στο 67΄!!!

Οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ ήταν έτοιμοι για όλα! Κι αυτό τα λέει όλα! Έτοιμοι ακόμη και να αφήσουν τα κόκαλά τους στο Βίλα Παρκ, αρκεί να πάρουν το καλύτερο αποτέλεσμα! Και τώρα, είναι μονόδρομος και για τη ρεβάνς στον Πειραιά-αν θέλουν να το πάνε μέχρι τέλους και να φτάσουν στον τελικό στη Φιλάδέλφεια, πρέπει να είναι έτοιμοι να αφήσουν τα κόκαλά τους και στο Καραϊσκάκη!

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η δύναμη που θα πάρουν από τους 31.000 Ολυμπιακούς θα είναι τεράστια. Πρέπει, όμως, να αποδεχθούμε ότι πρώτον η Άστον Βίλα είναι μία σπουδαία ομάδα και δεύτερον ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχει επιστροφές στην ενδεκάδα σημαντικών παικτών της-μακάρι να μην έχει, αλλά οι εκτιμήσεις λένε ότι μπορεί να παίξουν οι Μαρτίνες, Τίλεμανς και θεωρώ ότι ο Έμερι θα γυρίσει άρον άρον τον Πάου Τόρες στην άμυνα.

Εσε-Καμπί

Η Βίλα ακόμη και σε μία βραδιά που σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη της έδειξε ότι μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Να βάλει δύο γκολ, να χάσει ένα πέναλτι, να υποχρεώσει τον Τζολάκη σε ορισμένες δύσκολες επεμβάσεις, να πατήσει πολλές φορές την περιοχή απειλητικά. Ο αρχηγός της Μακ Γκιν είναι έξοχος πλέι μέϊκερ, ο Γουότκινς λίγο να βρει χώρο θα σε σκοτώσει, οι τρεις πίσω του είναι φωτιά κι ο Ντάγκλας Λουίς μπορεί να ήταν μοιραίος (βλέπε πέναλτι που έκανε, με το χέρι, και πέναλτι που έχασε, με το άστοχο σουτ), αλλά η ποιότητα του ήταν ολοφάνερη.

Και μην ξεχνάμε την ιστορία. Πρέπει να μας διδάσκει: ο Ολυμπιακός το Δεκέμβριο του 2015 υποδέχονταν μία άλλη αγγλική ομάδα, την Άρσεναλ, στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Έχοντας κερδίσει 3-2 μέσα στο Λονδίνο και όντας τρεις πόντους μπροστά της στη βαθμολογία, του αρκούσε όχι μόνο νίκη η, ισοπαλία για να περάσει στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, αλλά ακόμη και ήττα με ένα γκολ διαφορά (0-1, 1-2), αφού έτσι είχε την ισοβαθμία. Και όπως θυμόμαστε, ήρθε η Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη και κέρδισε με 3-0 και πέρασε.

Ναι, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι αυτός ο Ολυμπιακός, ο φετινός, δεν μοιάζει ομάδα να χάσει με τρία γκολ διαφορά από την Άστον Βίλα και να αποκλειστεί. Αλλά εδώ είμαστε στο πιο υψηλό επίπεδο-ημιτελικά Κυπέλλων Ευρώπης. Παίζεται μία πρόκριση στον τελικό. Και αντίπαλος θα είναι από την Πρέμιερ Λιγκ. Αίμα και άμμος θα γίνει! Μην έχετε τον παραμικρό ενδοιασμό, ότι η πληγωμένη Βίλα του πληγωμένου Έμερι, θα έρθει εδώ για να δώσει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει μίνιμουμ με δύο γκολ διαφορά, ώστε τουλάχιστον να πάει την πρόκριση στην παράταση, ενδεχομένως και στα πέναλτι! Άρα, πρέπει να βρει έναν 100% καλά προετοιμασμένο Ολυμπιακό.

Μεντιλίμπαρ

Ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του πρέπει να αξιοποιήσουν άριστα αυτό το διάστημα των πέντε ημερών, έτσι ώστε να είναι πάλι δυνατή η ομάδα στο μάξιμουμ. Ας «ξεχάσουν» για μία φορά το Πάσχα, δεν πειράζει. Μία φορά φτάνεις στην ιστορία σου σε ένα τελικό! Μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη της ρεβάνς, το focus πρέπει να είναι στο 100%. Μην ξεχνάμε τι έχουμε δει φέτος: ο Ολυμπιακός είχε χάσει 1-4 (κι όχι 2-4) μέσα στο Καραϊσκάκη από τη Μακάμπι τελ Αβίβ κι όμως στη ρεβάνς έβαλε έξι γκολ και πέρασε!

Έτσι είναι η μπάλα. Και βλέποιυμε ότι στους δύο ημιτελικούς του Κόνφερενς Λιγκ μπήκαν 11 γκολ! Έξι στο Βίλα-Ολυμπιακός και πέντε (3-2) στο Φιορεντίνα-Κλαμπ Μπριζ. Κι όταν βλέπεις τόσα πολλά γκολ, πρέπει να είσαι στην τσίτα έως το τελευταίο λεπτό, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρουν. Χθες έγιναν μεγάλες μάχες. Ας σκεφτούμε ότι η Βίλα έχασε πέναλτι στο 84’, σε σημείο δηλαδή που αν γίνονταν το 3-4 θα είχε και δέκα λεπτά να κυνηγήσει την ισοφάριση. Αλλά και ότι η Φιορεντίνα παρότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω από το 61’ λόγω αποβολής Βέλγου παίκτη, χρειάστηκε ένα γκολ στο 91’ για να κερδίσει, αφού ισοφαρίστηκε σε 2-2, ενώ η Κλαμπ Μπριζ έπαιζε με 10 παίκτες.

Παρόμοια δράματα μπορεί να βιώσουμε και στις ρεβάνς. Μακάρι όλα να εξελιχθούν πιο εύκολα για τον Ολυμπιακό, αλλά η ομάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υποφέρει. Κάτι που μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει!

Άσχετο: Για να μην γκρινιάζουμε μόνο-είδαμε χθες έναν διαιτητή της uefa να σέβεται τον Ολυμπιακό. ο Ιταλός Γκουίντα πλησίασε το άριστα με τα 50-50 σφυρίγματα του. Ήταν πέναλτι, έδωσε και τα δύο. Τράβηξαν τον Ιμπόρα από τη φανέλα, ακύρωσε το γκολ της Βίλα στο 0-0. Και στη δύσκολη φάση του μαρκαρίσματος του Ορτέγκα στον Μπέϊλι, δεν έπαιξε έδρα, αλλά έχοντας προφανέστατα αμφιβολίες, δεν σφύριξε πέναλτι, με τον VAR Βαλέρι να τον δικαιώνει.

Ποντένσε

Ήρεμη διαιτησία, χωρίς κάρτες και συγκρούσεις με τους παίκτες. Όσο θυμάμαι ότι στην προηγούμενη επίεσκεψη του ο Ολυμπιακός στην Αγγλία είχε χειρουργηθεί χωρίς αναισθητικό από τους Πολωνούς κι είχε χάσει πανάδικα 0-1 από τη Γουλβς, έχοντγας στερηθεί μία πρόκριση στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, που τόσο του άξιζε…Μακάρι και στον Πειραιά να δούμε τέτοια διαιτησία σαν την χθεσινή.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Μέγας πρωταγωνιστής φυσικά του Ολυμπιακού ήταν ο Ελ Κααμπί με το χατ τρικ (τι εξαιρετικά πλασέ!-πού μας τα έκρυβε τόσο καιρό!), αλλά και την όλη, φοβερή, δουλειά του.

Πίσω από αυτόν νομίζω ήταν, από πλευράς διάρκειας καλής απόδοσης, οι δύο στόπερ, ο Ρέτσος κι ο Κάρμο, που έκαναν εκπληκτικό παιχνίδι, έστω με το ψεγάδι ότι έκαναν από ένα σημαντικό λάθος ο καθένας. Ο Πορτογάλος το πέναλτι κι ο Έλληνας την κακή άμυνα στο γκολ του Γουότκινς. Με το Ρέτσο να παίρνει πίσω το αίμα του κερδίζοντας το πέναλτι για το απολύτως καθοριστικό 3-2.

Από εκεί και πέρα, Ποντένσε και Τσικίνιο είχαν στιγμές υψηλής κλάσης. Ο πρώτος Πορτογάλος έφτιαξε τα δύο γκολ κι ο δεύτερος το άλλο, το πρώτο. Ειδικά το τακουνάκι του Τσικίνιο στο 1-0 και η ασίστ του Ποντένσε στο 2-0 ήταν επιπέδου πραφγματικά Πρέμιερ Λιγκ. Ο «κοντός» σκίστηκε και στα 70 λεπτά, ο δε Τσικίνιο θα μπορούσε ίσως να δώσει από χθες την πρόκριση με εκείνη τη σουτάρα στο 80’, αλλά τον νίκησε ο πρώην γκολκίπερ του ΠΑΟΚ και δεν τον άφησε να κάνει το 5-2.

Τσικίνιο

Πάρα πολύ δούλεψε το παιχνίδι κι ο Φορτούνης, ενώ ο Έσε έδωσε συγκλονιστικές μάχες, πίσω και μπροστά, ανταμειφθείς με το πρώτο του γκολ στα «ερυθρόλευκα», και τι γκολ. Χρειάζεται και τύχη, εξάλλου, σε τέτοιο επίπεδο, όπως την είχε κι ο Τζολάκης στη φάση του χαμένου πέναλτι! Ποιος ξέρει, άλλωστε, μπορεί τα πέναλτι να είναι η μαγική λέξη σε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού!

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.