Ολυμπιακός: Με κωδική ονομασία... γκολ μέχρι το 30' (vids)

Ολυμπιακός: Με κωδική ονομασία... γκολ μέχρι το 30' (vids)

olympiakos_eurokinisi.jpg

bet365

Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως ανεξαρτήτως αντιπάλου ξεκινά τα παιχνίδια του έχοντας ως σκεπτικό να πρεσάρει ψηλά και να βρει ένα σχετικά γρήγορο γκολ που θα αλλάξει τα δεδομένα τους. Αν το πετύχει ξανά κόντρα στην Αστον Βίλα, τότε θα βρεθεί ακόμη πιο κοντά στον τελικό του Conference League.

Το δικό του ραντεβού με την ιστορία έχει απόψε (9/5) ο Ολυμπιακός, καθώς σε λίγες ώρες (22:00) θα κληθεί να υπερασπιστεί το 4-2 που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στο «Villa Park», να ρίξει έτσι την Αστον Βίλα στο... καναβάτσο και αυτόματα να πάρει το «εισιτήριο» για τον τελικό του Conference League.

Εύλογα το ματς του «Γ. Καραϊσκάκης» αποκτά ξεχωριστή σημασία και θα μνημονεύεται για πάντα από τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι βρίσκονται κατάφατσα με μία τεράστια πρόκληση.

Εχοντας ήδη ένα Α δείγμα γραφής από τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, κατά πάσα πιθανότητα οι Πειραιώτες δεν θα πάνε σε διαχείριση αποτελέσματος ή σε κάποιον αντίστοιχο τρόπο σκέψης. Αντίθετα το ζητούμενο θα είναι ακόμη μία νίκη, το ντουμπλάρισμα των επιτυχιών κόντρα στο αγγλικό club και η επιβεβαίωση πως στο λιμάνι κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Αλλωστε είναι και το dna του συλλόγου τέτοιο, ενώ την ίδια στιγμή η Αστον Βίλα δεν τρομάζει τον Ολυμπιακό. Κάθε άλλο...

Πάμε τώρα στο προκείμενο. Κάθε προπονητής χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να περάσει τη φιλοσοφία του, πόσο δε όταν έρχεται στο μέσο της σεζόν και με το «καλημέρα» που αναλαμβάνει υπάρχουν σερί αγωνιστικές υποχρεώσεις. Αρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να «δουλέψει» πάνω στα «θέλω» του αφού προέχει το εκάστοτε ματς και προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί» τα παιχνίδια ώστε να το πράξει, στο μέτρο πάντα του εφικτού.

Ο Ισπανός ντεμπουτάρισε στο 1-0 επί της Φερεντσβάρος στα μέσα του Φλεβάρη και σταδιακά αρχίζει πλέον να βάζει τα κομμάτια του παζλ στο ψηφιδωτό που επιθυμεί να δημιουργήσει. Σήμερα, περίπου τρεις μήνες μετά, ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει μέρος της «ταυτότητας» που ίδιου και το Νο1 γνώρισμα του 63χρονου κόουτς έγκειται στις δυνατές εκκινήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα έξι από τα οκτώ παιχνίδια του Ολυμπιακού από τον Απρίλιο και έπειτα η ομάδα βρήκε δίχτυα στο πρώτο τους ημίωρο και μάλιστα αυτό επιδιώκει ανεξαρτήτως αντιπάλου, που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή δεν προσαρμόζεται στον ποιον έχει απέναντί της, αλλά παραμένει πιστή στο πλάνο της, πρεσάρει ψηλά και ψάχνει το γρήγορο γκολ που θα αλλάξει τα δεδομένα της εκάστοτε αναμέτρησης.

Αυτό το στοιχείο φαίνεται πως αρχίζει να «μπολιάζεται» στα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια και είναι πάρα πολύ σημαντικό πως πρόκειται για νοοτροπία που διέπει όλους εντός αυτών, ανεξαρτήτως που και με ποιον παίζουν.

Εκτός των συνόρων το έδειξαν κυρίως με τη Φενέρμπαχτσε στο «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά και στην Αγγλία, ενώ στο πρωτάθλημα είχαν ανάλογη προσέγγιση σε όλα τα παιχνίδια των Play Off. Σίγουρα στον Πειραιά, όπως και παντού άλλωστε, δεν έχουν «υπογράψει κάποιο συμβόλαιο» πως το σκεπτικό τους θα αποφέρει συνεχώς καρπούς αφού στην μπάλα είναι αδύνατον να είσαι σίγουρος.

Παράλληλα δε υπάρχει και η παράμετρος... αντίπαλος που παίζει και εκείνος και για αυτό υπάρχουν περιπτώσεις που δεν τους βγήκε, όμως ενόψει της αποψινής ρεβάνς με την Αστον Βίλα προκύπτει ένα μεγάλο plus. Διαθέτοντας αντίστοιχη προσέγγιση/νοοτροπία/ικανότητα και εφόσον βρει (μίνιμουμ) ένα γρήγορο τέρμα, αυτόματα θα έρθει ακόμη πιο κοντά στο όνειρο της πρόκρισης.

Ας μείνουμε όμως στα εκτός συνόρων πεπραγμένα του club και επιγραμματικά θα θυμίσουμε την ως το 30' επιθετική «συγκομιδή»/παρουσία του Ολυμπιακού της Μεντιλίμπαρ εποχής, κάτι που αποτελεί ίσως και έναν «μπούσουλα» για το μεγάλο παιχνίδι που ακολουθεί.

Σε συνολικά επτά αναμετρήσεις σημείωσε αθροιστικά πέντε γκολ και στις μόνες που δεν κούνησε πλεκτό ήταν οι δύο με τη Φερεντσβάρος (υπάρχει η λογική εξήγηση πως ο έμπειρος τεχνικός ήταν μόνο λίγες ημέρες στην ομάδα) και εκείνη της Κωνσταντινούπολης.

Πιο συγκεκριμένα ο Ελ Καμπί σκόραρε στο 13' του 1-4 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Ποντένσε στο 10' του 6-1 της ρεβάνς, ο Φορτούνης στο 8' του 3-2 επί της Φενέρμπαχτσε στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ο Ελ Καμπί στο 16' και το 29' του 4-2 στην Αγγλία.

Μάλιστα η άνωθεν συγκομιδή οριακά δεν είναι μεγαλύτερη, καθώς το 2-0 κόντρα σε Φενέρ και Μακάμπι έγινε πάνω-κάτω σε ανάλογο χρονικό σημείο και πιο συγκεκριμένα από τον Γιόβετιτς στο 32' και τον Φορτούνη στο 36' αντίστοιχα, εύρημα που «επιβεβαιώνει» περαιτέρω το στυλ παιχνιδιού που θέλει να «υιοθετήσει» ο Ολυμπιακός.

Ετσι οι «ερυθρόλευκοι» με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο τους έχουν σημειώσει πέντε τέρματα στα 210' που διήρκεσαν τα επτά πρώτα ημίωρα των αγώνων τους στο Conference League, ύστερα από αθροιστικά 21 τελικές τους.

Δηλαδή βγάζουν κατά μέσο όρο μέχρι το 30' μία κάθε 10' και επειδή δεν είναι και πάρα πολλές, αποτυπώνεται πως δημιουργούν «καθαρές» ευκαιρίες. Αρκετές δε εξ' αυτών προέρχονται από ανάκτηση μπάλας στο επιθετικό τους μισό, απόρροια της πίεσης που ασκούν.

Συν τοις άλλοις εκτός των περιπτώσεων που έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα υπάρχουν ακόμη δύο που αυτό δεν συνέβη ελέω των αντίπαλων πορτιέρε, αφού για όσους θυμούνται ο Μισπάτι της Μακάμπι είπε πολύ δύσκολα «όχι» στον Ελ Καμπί στο 25' του 6-1 της Σερβίας, ενώ ο Λιβάκοβιτς έπραξε κάτι ανάλογο σε κεφαλιά του Κάρμο, στο 27' της νίκες επί της Φενέρ στην Ελλάδα.

Το συμπέρασμα τώρα.

Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως δεν εστιάζει στο ποιον έχει απέναντί του και μπαίνει στα παιχνίδια του με σκοπό να γίνει εκείνος το «αφεντικό» τους. Πρεσάρει ψηλά, βάζει «δύσκολα» στον αντίπαλο και θέλει το γρήγορο γκολ. Αν το βρει και στην αποψινή ρεβάνς με την Αστον Βίλα, τότε θα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή του στον τελικό του Conference.

Ο Ολυμπιακός μέχρι το 30' των ευρωπαϊκών του αναμετρήσεων στην Μεντιλίμπαρ εποχή

Αγώνες: 7
Λεπτά: 210'
Γκολ: 5
Τελικές: 21

@Photo credits: eurokinissi
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα