Ολυμπιακός: Οι top 6 ευρωπαϊκές του στιγμές μέχρι τον τελικό (vids)

Ολυμπιακός: Οι top 6 ευρωπαϊκές του στιγμές μέχρι τον τελικό (vids)

bet365

Από το γκολ του Αλεξανδρόπουλου στο Βέλγιο και τα «χρυσά» τέρματα των Ελ Καμπί, Φορτούνη, μέχρι τα 207 δευτερόλεπτα που ο Τζολάκης κατέβασε... ρολά στην Τουρκία.

Στις 29 Μαΐου κόντρα στη Φιορεντίνα ορίστηκε ο τερματικός σταθμός της ξέφρενης εκτός των συνόρων φετινής πορείας του Ολυμπιακού, αφού θα αντιμετωπίσει τότε τους «βιόλα» στον τελικό του Conference League με στόχο, τι άλλο;, την κατάκτηση του τροπαίου.

Εάν το πετύχει θα γίνει αυτόματα η πρώτη ελληνική ομάδα που θα προσθέσει στο παλμαρέ της κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο και θα γράψει εύλογα ιστορία.

Το «ταξίδι» των «ερυθρολεύκων» ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου όταν φιλοξένησε την Γκενκ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Αισίως δε το «κοντέρ» των Πειραιωτών μετρά πλέον 18 παιχνίδια σε Europa και Conference και «τρέχουν» ρεκόρ 11-2-5, κάτι που πάνω-κάτω «εξηγεί» το πώς έφτασαν ως εδώ.

Σε αυτό το διάστημα προκύπτουν πολλές «στιγμές» για να θυμόμαστε και που ξεχωρίζουν, αν και φυσικά η πορεία του club δεν δύναται να «απομονωθεί» μόνο σε ορισμένες εξ' αυτών.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες που... μένουν ένα «κλικ» παραπάνω και ανατρέχουμε, με χρονική σειρά, σε αυτές.

Το γκολ του Αλεξανδρόπουλου στο Βέλγιο

 Το γκολ του Αλεξανδρόπουλου στο Βέλγιο

Το «ποίημα» του Φορτούνη κόντρα στη Γουέστ Χαμ

 Το «ποίημα» του Φορτούνη κόντρα στη Γουέστ Χαμ

Ο Ελ Καμπί «απλούστευσε» το ντεμπούτο του Μεντιλίμπαρ

 Ο Ελ Καμπί «απλούστευσε» το ντεμπούτο του Μεντιλίμπαρ

Το «ψαλιδάκι» του Μαροκινού που «ισοφάρισε» την Μακάμπι Τελ Αβίβ

 Το «ψαλιδάκι» του Μαροκινού που «ισοφάρισε» την Μακάμπι Τελ Αβίβ

Τα 207 δευτερόλεπτα του Τζολάκη!

 Τα 207 δευτερόλεπτα του Τζολάκη!

Οι πέντε «μαχαιριές» του Ελ Καμπί

 Οι πέντε «μαχαιριές» του Ελ Καμπί

Ηταν 17 Αυγούστου όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε στην «Cegeka Arena» κόντρα στην Γκενκ, για τη ρεβάνς του 1-0 που την κέρδισε στο Φάληρο μία εβδομάδα πριν στο πρώτο του φετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Το ρολόι έδειχνε 94':56'' και οι γηπεδούχοι προηγούνταν με το ίδιο σκορ, κάτι που έστελνε το ζευγάρι στην παράταση. Τότε λοιπόν η μπάλα στρώθηκε στον Αλεξανδρόπουλο που με ένα συρτό σουτ σε μία φάση μάλιστα που «πάλεψε» και «έχτισε» ο ίδιος, την έστειλε στα δίχτυα και τους «ερυθρόλευκους» στα Play Off του Europa League.

Ετσι εξασφάλισαν την ευρωπαϊκή τους παρουσία στη σεζόν, αφού «σιγούρεψαν» πως θα παίξουν σε κάποιον όμιλο της τρέχουσας περιόδου.

Είναι τεράστια υπόθεση να το «κλειδώσεις» αυτό, όσο νωρίτερα μπορείς και τα πόδια «λύνονται».

Στις 26 Οκτωβρίου οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξένησαν τη Γουέστ Χαμ για τη 3η αγωνιστική του group stage του Europa και λίγες ημέρες μετά το 2-2 της Σερβίας κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα.

Εκείνο το αποτέλεσμα έθετε εν αμφιβόλω το ευρωπαϊκό τους μέλλον και η αναμέτρηση με τα «σφυριά» ήταν άκρως κομβική, ώστε να αποκτήσουν το πλεονέκτημα τουλάχιστον για την 3η θέση του ομίλου τους.

Παρότι ο αντίπαλος ήταν top class οι Πειραιώτες έδειξαν την κλάση τους και επικράτησαν 2-1, αποτέλεσμα που αποδείχθηκε άκρως κομβικό.

Ο Φορτούνης στο 33' άνοιξε τότε το σκορ με ένα εξαιρετικό σουτ και αυτό το γκολ «σφράγισε» ουσιαστικά πως θα συνεχίσουν στα νοκ-άουτ του Φεβρουαρίου. Το μόνο που απέμενε ήταν να αποσαφηνιστεί η διοργάνωση.

Ηταν 11 Φεβρουαρίου του 2024 όταν ο Μεντιλίμπαρ έγινε επίσημα ο νέος κόουτς του Ολυμπιακού και στις 15 του μηνός, λίγες ημέρες μετά δηλαδή, έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο του, στο πρώτο ματς της σειράς με τη Φερεντσβάρος για τα Play Off του Conference League.

Σε ανάλογες περιπτώσεις/καταστάσεις το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα, καθώς η ομάδα χρειάζονταν ψυχολογία και χρόνο ώστε ο Ισπανός κόουτς να περάσει τη φιλοσοφία του.

Ο Ελ Καμπί σημείωσε στο 83' το μοναδικό γκολ του αγώνα, απλούστευσε τα πράγματα για τους «ερυθρόλευκους» ενόψει της ρεβάνς και τους έδωσε την ώθηση που απαιτούνταν ώστε να πατήσουν καλύτερα στα πόδια τους.

Οι νίκες είναι πάντα το καλύτερο.. γιατρικό.

Περίπου ένα μήνα μετά, στις 14 Μαρτίου, ο Ολυμπιακός «έγραψε» στην TSC Arena μία ποδοσφαιρική... εποποιία. Τότε κλήθηκε να ανατρέψει το 4-1 που έχασε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Φάληρο στον πρώτο αγώνα του ζευγαριού και επί χάρτου είχε μία άκρως δύσκολη αποστολή.

Κακά τα ψέμματα αναζητούσε ένα... θαύμα, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν με εμφατικό τρόπο στον μεγάλο τους στόχο, καθώς επικράτησαν 6-1 στην παράταση και πήραν το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του Conference.

Ολο εκείνο το ματς λογίζεται και δικαίως στις κορυφαίες τους στιγμές, αλλά ένα κλικ «μένει» πως «ισοφάρισαν» το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με το «μαγικό» ψαλιδάκι του Ελ Καμπί στο 65'.

Οταν βάζεις τόσο κρίσιμα γκολ με τέτοιο εντυπωσιακό τρόπο, προβάλει ... απίθανο να «χάσεις» πρόκριση.

Βράδυ της 18ης Απριλίου ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε στο Şükrü Saracoğlu τη Φενέρμπαχτσε, στη ρεβάνς του 1-0 που την κέρδισε στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το ζευγάρι οδηγήθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι καθώς οι γηπεδούχοι «ισοφάρισαν» νωρίς το σκορ του πρώτου αγώνα, ενλω μέχρι και τη λήξη της παράτασης παρέμεινε αναλλοίωτο.

Εκεί λοιποόν... μίλησε ο Τζολάκης. Ηταν τα 207 δευτερόλεπτα που του ανήκουν στο 100% και αυτόματα πέρασε στην ιστορία, αφού στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «νίκησε» από τα 11 βήματα και κατά σειρά τους Τάντιτς, Ουντέρ, Μπονούτσι.

Τόσο λοιπόν διάρκεσε το... μαρτύριο των Τούρκων, που έβλεπαν τον Ελληνα πορτιέρε να έχει κατεβάσει ρολά και τους Πειραιώτες να πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Conference League.

Για φινάλε δεν υπάρχει μία στιγμή αλλά πέντε κολλητές/παρεμφερείς που πάντως δύναται, έστω και αφαιρετικά, να συμπεριληφθούν σε μία.

Αναφερόμαστε προφανώς στα ισάριθμα γκολ του Ελ Καμπί στα ημιτελικά με την Αστον Βίλα, καθώς ο Μαροκινός φορ σημείωσε χατ-τρικ στο 4-2 του Villa Park και «χτύπησε» δις στο 2-0 του «Γ. Καραϊσκάκης», εξέλιξη που τον αναγορεύει και εύλογα ως τον απόλυτο πρωταγωνιστή της σειράς, ίσως δε και ολόκληρου του τουρνουά.

Αλλωστε μόνο σύνηθες δεν είναι το φαινόμενο ένας παίκτης να βρίσκει πέντε φορές δίχτυα σε τόσο υψηλής σημασίας και σπουδαιότητας παιχνίδια, όμως εκείνος το έπραξε.

Πέντε γκολ λοιπόν, ισάριθμες «μαχαιριές»,ποδοσφαιρικές πάντα, στους αντιπάλους του και έτσι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στον τελικό του Conference League.

@Photo credits: eurokinissi