Αρτούρ Σοάρες Ντίας: Το επεισοδιακό ΑΕΚ - Αρης, τα ματς των ελληνικών ομάδων και η «κορωνίδα» με Ρεάλ και Μ. Σίτι

Νίκος Κικίδης
referee_artur_soares_dias

bet365

Ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας κλήθηκε από την UEFA να διευθύνει τον τελικό του Conference League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα, με το παρελθόν του να έχει έντονο άρωμα Ελλάδας.

Γνωστό έγινε το όνομα του διαιτητή που θα αναλάβει να διευθύνει τον μεγάλο τελικό του Conference League στην «OPAP Arena» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα. Η UEFA τελικά έδωσε το χρίσμα στον Πορτογάλο, Αρτούρ Σοάρες Ντίας, ένα όνομα που μόνο άγνωστο δεν είναι για τα ελληνικά δρώμενα...

Ο 44χρονος ρέφερι που συγκαταλέγεται στην κατηγορία Elite της UEFA έχει διευθύνει τέσσερα ελληνικά ματς στο παρελθόν, με πρώτο και... κυριότερο το επεισοδιακό ΑΕΚ - Άρης πίσω στον Μάρτιο του 2020 για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος!

Πρόκειται για τον αγώνα στον οποίο ο παρατηρητής είχε αναφέρει ότι κάποιος έπιασε τον βοηθό του Πορτογάλου από τα γεννητικά όργανα και πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε χαστουκίσει τον Θόδωρο Καρυπίδη, περιστατικό που είχε οδηγήσεi στην τιμωρία του ισχυρού άνδρα της Ένωσης. Λίγο καιρό αργότερα μάλιστα ο Σοάρες είχε παραδεχτεί σε Μέσο της πατρίδας του πως δεν είχε βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο στην καριέρα του, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως είχε απειλήσει να διακόψει το παιχνίδι!

Παρά την εμπειρία που έζησε ωστόσο, ο Πορτογάλος επέστρεψε λίγους μήνες αργότερα στην πατρίδα μας για αγώνα της Superleague όταν τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς βρέθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το ντέρμπι αιωνίων ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που έληξε με σκορ 1-0 υπέρ των ερυθρόλευκων.

Έκτοτε ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας έπρεπε να περιμένει περίπου τρία χρόνια για να ταξιδέψει για τρίτη φορά στην Ελλάδα για εγχώριο αγώνα, αυτή τη φορά για το ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ τον Απρίλιο του 2023 στο πλαίσιο των play-offs της Superleague (0-0). Τη φετινή περίοδο σφύριξε το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στην «OPAP Arena», το οποίο έληξε 1-1 για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Φιορεντίνα στην Ευρώπη

Αν και ο Πορτογάλος δεν έχει σφυρίξει ποτέ τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη, ήταν εκείνος που είχε διευθύνει τον αγώνα ΑΕΚ - Βόλφσμπουργκ για τα play-offs του Europa League πίσω στον Οκτώβριο του 2020 όταν η Ένωση είχε επικρατήσει με 2-1 στο ΟΑΚΑ. Από την άλλη πλευρά έχει διευθύνει δυο αγώνες της Φιορεντίνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρώτη ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2013 όταν οι Βιόλα νίκησαν 2-1 την Ντνίπρο και η δεύτερη ήταν όταν ηττήθηκε από την Γκλάντμπαχ με 2-4 σε αγώνα νοκ-άουτ του Europa League.

Το Ρεάλ - Σίτι κορωνίδα στο στέμμα του

Σπουδαιότερο ματς που έχει διευθύνει ήταν ο πρώτος ημιτελικός του Champions League ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για τη σεζόν 2022-2023, ο οποίος είχε λήξει ισόπαλος 1-1. Μετράει επίσης και δυο παρουσίες σε ημιτελικούς Europa League (Βιγιαρεάλ - Άρσεναλ 2-1 το 2021 και Ρέιντζερς - Λειψία 3-1 την επόμενη σεζόν). Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μετράει συμμετοχές σε τελική φάση Μουντιάλ ή Euro.

Οι τελικοί του Αρτούρ Σοάρες Ντίας

Συνολικά ο Αρτούρ Σοάρες Ντίας έχει σφυρίξει έξι τελικούς, μα αυτός του Conference θα είναι ο πρώτος διεθνής του. Συγκεκριμένα έχει σφυρίξει δύο τελικούς Κυπέλλου Πορτογαλίας ( Taça de Portugal), δύο σούπερ καπ (Supertaça Cândido de Oliveira), ένα Λιγκ Καπ (Allianz Cup), καθώς και έναν τελικό Κυπέλλου Σαουδικής Αραβίας.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα