«Καλώς ήρθατε στην κόλαση»: Πώς ζήσαμε τον τελικό του Conference League στον Πειραιά

«Καλώς ήρθατε στην κόλαση»: Πώς ζήσαμε τον τελικό του Conference League στον Πειραιά

Οι πανηγυρισμοί στην πλατεία Κοραή μετά τη λήξη του τελικού.

bet365

Το Gazzetta βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία Κοραή και κατέγραψε όλα όσα συνέβησαν τόσο πριν όσο και μετά τη μεγαλειώδη νίκη του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League.

Η μπάλα φτάνει στα πόδια του Έσε. Εκείνος σεντράρει. Στη μεγάλη περιοχή βρίσκεται ήδη ο Ελ Καμπί, ο οποίος πέφτοντας παίρνει την κεφαλιά. Γκολ. Ο Πειραιάς σείεται. Γονείς αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και βάζουν τα κλάματα. Άνθρωποι πέφτουν στον δρόμο με κατεβασμένα τα κεφάλια, μην μπορώντας να πιστέψουν τι έχει συμβεί μόλις. Τα καπνογόνα είναι τόσα πολλά που δεν μπορείς να δεις στα δύο μέτρα.

Ποιος θα το πίστευε μετά από εκείνο το καταστροφικό πρώτο παιχνίδι κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Ολυμπιακός απέχει μόλις μερικά λεπτά από το να κατακτήσει το Conference League και να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που σηκώνει ευρωπαϊκή κούπα. Ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη του παιχνιδιού. Είναι τέτοια η ένταση που κανείς δε βλέπει τι συμβαίνει στη γιγαντοοθόνη που είναι στημένη στην πλατεία Κοραή.

Όσο περνάει η ώρα ο κόσμος αρχίζει να συρρέει κατά εκατοντάδες. Σε κάθε στενό του Πειραιά υπάρχει σίγουρα μια παρέα που κρατάει μια σημαία και τραγουδάει συνθήματα. Μερικοί από τους οπαδούς της ομάδας, μάλιστα, έβαλαν φωτιά σε μερικούς κάδους που βρίσκονταν στον χώρο κάνοντας το σκηνικό ακόμη πιο εκρηκτικό. «Απόψε ο Πειραιάς δεν πρόκειται να κοιμηθεί» φωνάζει ένας οπαδός δίπλα μου. Και έχει δίκιο.

Οι οπαδοί που ανέβηκαν ακόμη και πάνω στα δέντρα για να δουν το παιχνίδι

Ένας πατέρας έχει βάλει τον γιο του στους ώμους του και πανηγυρίζουν.

Φτάνουμε στο λιμάνι γύρω στις 5 το απόγευμα. Μπορεί να απομένουν ακόμη αρκετές ώρες για την έναρξη του τελικού, ωστόσο, γύρω από την πλατεία Κοραή -ένα από τα τρία σημεία που η ΠΑΕ Ολυμπιακός έστησε οθόνες για τους οπαδούς της ομάδας- έχει ήδη αρχίσει να μαζεύεται κόσμος.

Μαζί με αυτούς και οι διάφοροι μικροπωλητές που έχουν στήσει τους πάγκους τους, οι οποίοι είναι γεμάτοι με φανέλες και κασκόλ του τελικού. «Κασκόλ 15, φανέλα 20» φωνάζει ένας από αυτούς. Σε λίγη ώρα οι περισσότεροι έχουν ξεπουλήσει. Στις 7 το απόγευμα, η πλατεία Κοραή έχει ήδη γεμίσει. Όλοι τους προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα σημείο, προκειμένου να έχουν καλή οπτική επαφή με την οθόνη.

Ανεβαίνουν σε κράσπεδα, οροφές περιπτέρων, κολώνες ακόμη και σε δέντρα. Κάποιοι εξ αυτών σκαρφαλώνουν στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία. Εξαιτίας της επικινδυνότητας, λίγη ώρα αργότερα από τα μεγάφωνα ακούγεται το εξής:

«Κατεβείτε! Το κτίριο έχει στατικά προβλήματα. Αν δεν το κάνετε, δε θα γίνει η προβολή του παιχνιδιού». Ο εκφωνητής της ανακοίνωσης αναφέρεται κυρίως σε όλους εκείνους που σκαρφάλωσαν στην κορυφή. Εκείνοι τελικά ακολουθούν τις οδηγίες και κατεβαίνουν. Εκεί τους περιμένουν μερικοί ακόμη εκατοντάδες θεατές που έχουν κάτσει στο κάτω διάζωμα και περιμένουν να ξεκινήσει το παιχνίδι.

Το ίδιο χάος επικρατεί και στους γύρω δρόμους. Όσα μαγαζιά έχουν τηλεόραση είναι γεμάτα με κόσμο. Όχι, μόνο στις θέσεις αλλά και γύρω από αυτό. Άπαντες ψάχνουν να βρουν μία γωνιά για να δουν το παιχνίδι. Δε σκέφτονται να πάνε στα σπίτια τους. Θέλουν όλο αυτό να το περάσουν παρέα. Και είναι σίγουροι ότι στο τέλος θα έρθει η νίκη.

«Δε θα αντέξω να πάμε πάλι στα πέναλτι»

Οπαδοί του Ολυμπιακού στον Πειραιά.

Από τις 9 και έπειτα δεν κουνιέται φύλλο. Όλοι έχουν πιάσει τις θέσεις τους. Ακριβώς απέναντι από την πλατεία, γίνονται οι πρώτες δοκιμές για τη φιέστα που θα γινόταν σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Έχει στρωθεί κόκκινο χαλί, οι προβολείς είναι στις θέσεις τους και οι κίονες φωτισμένοι με το σήμα του Ολυμπιακού.

Το ματς ξεκινά. Τα συνθήματα είναι τόσο δυνατά που κανείς δεν μπορεί να ακούσει την περιγραφή της μετάδοσης. Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι το πόσο περισσότεροι είναι οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην Opap Arena συγκριτικά με εκείνους της Φιορεντίνα.

«Καλά μωρέ, αυτοί γιατί κάθονται και δεν είναι όρθιοι; Στο θέατρο πήγαν;» λέει ένας από αυτούς και συνεχίζει, απευθυνόμενος στον διπλανό του: «πόσο άδικο είναι ρε φίλε να μην μπαίνεις εσύ στο γήπεδο που έχεις κάνει τόσα χιλιόμετρα για την ομάδα και να μπαίνουν όλοι αυτοί».

Στην πλατεία Κοραή θα ακούσεις για ιστορίες οπαδών που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να δουν το παιχνίδι στον Πειραιά, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν εισιτήριο. Ανάμεσα σε αυτούς και ένα ζευγάρι από την Κρήτη, το οποίο ήρθε χθες το βράδυ. Θα δουν το παιχνίδι και το επόμενο πρωινό θα επιστρέψουν στον τόπο τους. Η γυναίκα έχει σήμερα γενέθλια και ξέρει ότι η νίκη θα είναι το καλύτερο δώρο που θα της έχουν κάνει ποτέ.

Το πανηγύρι που κράτησε ως το πρωί

Οπαδοί της ομάδας άναψαν φωτιές μετά τη λήξη του τελικού.

Όσο περνάει η ώρα, η προοπτική της παράτασης γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστική. «Δε θα αντέξω να πάμε πάλι στα πέναλτι. Θα πάθω καμιά καρδιά» λέει ένας, ενώ κρατάει στο χέρι του το κινητό του τηλέφωνο, παρακολουθώντας το παιχνίδι με ένα λεπτό καθυστέρηση όμως. «Το κάνω περισσότερο για να δω τι έγινε στις φάσεις. Ξέρω τι θα γίνει αν μπει γκολ» προσθέτει γελώντας.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Γνωρίζοντας ότι το γκολ του Ελ Καμπί, θα ελεγχθεί από το VAR, δεκάδες άνθρωποι πέφτουν πάνω από την οθόνη του προκειμένου να δουν αν ήταν ή όχι τελικά offside. «Ωχ, δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Μου φαίνεται λίγο πιο μπροστά» επισημαίνει κάποιος και ξεφυσά. «Όχι ρε δε νομίζω. Βασικά ότι κάθονται και το ελέγχουν τόσα λεπτά, θα είναι για καλό» λέει ένας άλλος.

Την επικύρωση του γκολ δεν τη βλέπουμε τελικά αλλά την ακούμε. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού την πανηγυρίζουν ακριβώς το ίδιο. Μηχανάκια να καίνε τα λάστιχα τους και να μαρσάρουν, γονείς να παίρνουν με βιντεοκλήση τα παιδιά τους και να τους δείχνουν την ατμόσφαιρα. Ένα τεράστιο πάρτι. Το μόνο που μένει είναι οι πρωταθλητές να έρθουν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αποστολή αναμένεται να φτάσει στο Δημοτικό Θέατρο λίγο μετά τις 4 το πρωί. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να είναι σίγουρος εξαιτίας της κίνησης στους δρόμους ως εκεί. Κι όντως αυτό συμβαίνει. Η λαοθάλασσα των οπαδών της ομάδας που ακολουθεί την αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της με το ανοιχτό πούλμαν είναι τεράστια.

Οι εικόνες με τα πανηγύρια στον Πειραιά κυκλοφορούν παγκοσμίως. Μια ολόκληρη πόλη είναι έτοιμοι να «ρίξει τα τείχη της» για τους νικητές. Στις 5 η αποστολή του Ολυμπιακού και το κύπελλο έχει φτάσει στον χώρο της φιέστας. Οι δρόμοι παραμένουν γεμάτοι μέχρι το ξημέρωμα. Δεν υπάρχει ύπνος απόψε.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα