Ολυμπιακός - Wyscout: Ο «ταύρος» Έσε των 7.000 λεπτών ήταν ο... αθόρυβος MVP του τελικού (vids)

Ολυμπιακός - Wyscout: Ο «ταύρος» Έσε των 7.000 λεπτών ήταν ο... αθόρυβος MVP του τελικού (vids)

οσφπ

bet365

Τι και αν έχει ξεπεράσει τα 7.000 αγωνιστικά λεπτά από την περσινή σεζόν μέχρι τώρα; Ο Σαντιάγκο Έσε ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του τελικού του Conference League και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας δίνει στο... πιάτο όσα έκανε στην ιστορική αναμέτρηση με τη Φιορεντίνα.

Μαζί με τον Ροντινέι, ο Σαντιάγκο Έσε είναι ο παίκτης με τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά στη φετινή σεζόν, με μοναδική «λεπτομέρεια» ότι ο Αργεντινός χάφ παίζει συνεχόμενα από τον Γενάρη του 2023, με αποτέλεσμα να έχει συνεχόμενα πάνω από 7.000 αγωνιστικά λεπτά στο ενεργητικό του.

Και όμως, παρότι είναι ένας παίκτης που έχει σπάσει κάθε κοντέρ, για 133 λεπτά πρόσφερε τα μέγιστα στον Ολυμπιακό και επιβεβαίωσε πως αποτελεί μία από τις επιτυχημένες κινήσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Δεν είναι μόνο η ασίστ στο «χρυσό» γκολ του Ελ Καμπί αλλά και τα χιλιόμετρα που... κατάπιε στο χορτάρι, έδωσε αρκετές μάχες στη μεσαία γραμμή, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κυκλοφορία της μπάλας και ήταν ο «αθόρυβος» MVP της ομάδας.

Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας αναλύει όλες τις κινήσεις του 22χρονου μέσου στο παιχνίδι με τη Φιορεντίνα.

 

«Η μπάλα μπροστά» και το ασταμάτητο τρέξιμο

Ο Σαντιάγκο Έσε είχε από την αρχή του ματς αρκετή δουλειά τόσο στο ανασταλτικό όσο και στην κυκλοφορία της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Με τον Ιμπόρα έφτιαξαν ένα ωραίο ζευγάρι στη μεσαία γραμμή έχοντας λίγο πιο μπροστά τον Τσικίνιο ώστε να πιέζει την αντίπαλη άμυνα.

Συνολικά ο Αργεντινός χάφ έκανε 74 ενέργειες σε 133 λεπτά αγώνα. Έτρεχε συνεχώς, ήταν παντού, πάλευε σε κάθε σημείο του αγωνιστικού χώρου και ήταν πάντα παρών στην πίεση ψηλά από την ομάδα του. Το 64% των ενεργειών του ήταν σωστές, με το μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνεται στις πάσες του.

οσφπ
Οι ενέργειες του Έσε κόντρα στη Φιορεντίνα

Δεν είναι απλώς ότι είχε ποσοστό 81% στις εύστοχες πάσες (29/34) αλλά στεκόμαστε στο γεγονός ότι οι 12 από αυτές ήταν στο επιθετικό τρίτο, με τις 9 από αυτές να βρίσκουν συμπαίκτη του.

Μάλιστα, μία φορά έφερε την μπάλα στην περιοχή και εκεί έγινε το 1-0 από τον Ελ Καμπί. Παράλληλα, υπηρέτησε εξαιρετικά το πλάνο του Μεντιλίμπαρ, που θέλει συνεχώς την μπάλα στο αντίπαλο μισό, κάτι που φαίνεται από τις μόλις δύο πάσες προς τα πίσω (!).

οσφπ
Το heatmap του Έσε κόντρα στη Φιορεντίνα

Ας τα δούμε με τη γλώσσα των αριθμών.

  • 47/74 ενέργειες (64%)
  • 29/34 πάσες (81%)
  • 9/12 πάσες στο τρίτο μισό
  • 1/1 πάσα στο πέναλτι (έγινε γκολ)
  • 2 φορές πάσα πίσω

Μονομαχίες με αργεντίνικο στυλ

Εκτός από τη συμμετοχή στην κυκλοφορία και την κατοχή της μπάλας, ο 22χρονος ποδοσφαιριστής είχε πάρα πολλές μονομαχίες με τους αντίπαλους χάφ της Φιορεντίνα. Μοιράστηκε τις ευθύνες και τους χώρους με τον Ιμπόρα, κάλυψε πολλά χιλιόμετρα και πάλεψε με το δικό του, αργεντίνικο στυλ.

Έδωσε συνολικά 29 μονομαχίες με τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές από τις οποίες βγήκε 16 φορές νικητής ενώ είχε εξαιρετικούς αριθμούς και στο ψηλό παιχνίδι, όπου σε 7 μάχες που έδωσε, πήρε την μπάλα τις 5 (!). Φυσικά, τα βλέμματα τραβάει ο αριθμός 17 που υπάρχει στην κατηγορία με τις ανακτήσεις της μπάλας, με τον Έσε να αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο στους αντίπαλους παίκτες που δεν έβρισκαν τρόπο να τον νικήσουν ή να τον περάσουν.

Εκτός από ένα τάκλιν που δεν του βγήκε στην αρχή, από εκεί και έπειτα ο Αργεντινός χάφ ήταν αδιαπέραστος, με τον ίδιο να δίνει σκληρές μάχες ακόμα και όταν έχανε την μπάλα ή ο αντίπαλος του τον κέρδιζε σε πρώτη φάση.

Ας τα δούμε πιο συνοπτικά...

  • 16/29 μονομαχίες
  • 5/7 μονομαχίες στον αέρα
  • 17 ανακτήσεις
  • 9 επεμβάσεις

Το... μισό γκολ ανήκει στο ντουέτο του Ιμπόρα με τον Έσε

Καλοί οι αριθμοί και η συνολική εμφάνιση, όμως ο Σαντιάγκο Έσε θα βρίσκεται για πάντα στις μνήμες των οπαδών του Ολυμπιακού γιατί είναι ο άνθρωπος που κάνει τη σέντρα για να σκοράρει ο Ελ Καμπί και να στείλει την ομάδα στο βάθρο των νικητών με το τρόπαιο του Conference League.

Όμως αν δει κάποιος τον τρόπο που έχει έρθει το γκολ, δείχνει το πώς έχει συνδυάσει ο Μεντιλίμπαρ την εμπειρία του Ιμπόρα και την δύναμη του Έσε. Ο Όρτα έχει ανέβει, κάνει τη σέντρα, η μπάλα απομακρύνεται και οι παίκτες της Φιορεντίνα θέλουν να βγουν στην επίθεση.

Ο Έσε έχει αρχίσει ήδη να καλύπτει τον Όρτα στα πλάγια (όπως κάνει και με τους ακραία μπακ όταν ανεβαίνουν) και ο Ιμπόρα σταματά με αυτοπεποίθηση τον αντίπαλο του και δίνει στον Αργεντινό που εκείνη τη στιγμή είναι μόνος του στα αριστερά. Ο Αργεντινός ζυγίζει τις επιλογές του, φέρνει την μπάλα στα δεξί, κάνει τη σέντρα και αφότου δεν την προλαβαίνει ο Γιόβετιτς (ο οποίος έχει μαζί του τον Μιλένκοβιτς που δεν άφηνε τον Ελ Καμπί να πάρει... ανάσα), ο Μαροκινός φορ παίρνει την κεφαλιά για το 1-0.

Όλη αυτή η φάση είναι τυπωμένη πάνω στο πλάνο του Ισπανού προπονητή και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε κατά τη διάρκεια του αγώνα να πάρει τη μεσαία γραμμή υπέρ του. Όμως για τον κόσμο του Ολυμπιακού, είναι η φάση που θα μείνει για πάντα γραμμένο στην ιστορία του συλλόγου.

@Photo credits: Wyscout, Christos Zoidis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα