Η βραδιά που ο Μαρινάκης αποκαθήλωσε ιστορικά τον Κόκκαλη και οι Ερυθρόλευκοι τον ποδοσφαιρικό Panathinaikos
- Το ταμπλό προ και μετά Κόκκαλη, προ και μετά Μαρινάκη
- Η βασική δυσκολία του Κόκκαλη, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός του Βαρδινογιάννη
- Το μοναδικό "υπερβατικό" για τον Μαρινάκη πεδίο
- Οι κορυφαίες ελληνικές ομάδες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ
- Κι αν σου κάτσει; Οχι, δεν του "έκατσε"!
- ΠΑΟΚ και ΑΕΚ... έρχονται, ο Παναθηναϊκός μετά τον Βοτανικό
Ας ξεκινήσουμε με μια βασική σημείωση για να συνεννοούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, ίσως για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Οταν αναφερόμαστε σε πανελλήνιο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ποδοσφαίρου, κανονικά λογίζονται οι τίτλοι από το 1960 και έπειτα. Μόνο από τότε, από το 1960, συμμετείχαν όλες οι ομάδες της Ελλάδας σε ενιαία κλίμακα ανά κατηγορίες. Μέχρι τότε υπήρχαν τα «τοπικά» πρωταθλήματα Αθήνας – Πειραιά – Θεσσαλονίκης και κατά τόπους επαρχιών και οι πρώτοι έπαιζαν στο τέλος μεταξύ τους. Δεν αγωνίζονταν δηλαδή όλοι εναντίον όλων! Το 1960, λοιπόν, αρχίζει η ενιαία «Α’ Εθνική» (όχι, οι τίτλοι όλων των ομάδων έως τότε δεν σβήνονται – αλίμονο – αλλά κανονικά δεν μετρώνται ως Πανελλήνια Πρωταθλήματα, εν αντιθέσει με το Κύπελλο Ελλάδας, στο οποίο μετείχαν όλοι οι σύλλογοι από παλιά).
Το ταμπλό προ και μετά Κόκκαλη, προ και μετά Μαρινάκη
Όταν ανέλαβε, λοιπόν, τον Ολυμπιακό ο Σωκράτης Κόκκαλης το 1993, το ταμπλό έδειχνε το εξής αποτέλεσμα: Παναθηναϊκός 13, Ολυμπιακός 9, ΑΕΚ 8, ΠΑΟΚ 2.
Όταν, μετά από 17 χρόνια, αποχώρησε ο Κόκκαλης, το ταμπλό έγραφε: Ολυμπιακός 21, Παναθηναϊκός 15, ΑΕΚ 9, ΠΑΟΚ 2. Το επιμέρους σκορ στα 17 χρόνια Κόκκαλη ήταν 12-3-1-0!
Το αντίστοιχο επιμέρους σκορ στα 14 χρόνια Μαρινάκη, από το 2010 έως το 2024: Ολυμπιακός 12- ΑΕΚ 2 - ΠΑΟΚ 2 -Παναθηναϊκός 0.
Συνολικά πλέον από το 1960: Ολυμπιακός 31, Παναθηναϊκός 17, ΑΕΚ 11, ΠΑΟΚ 4.
Η βασική δυσκολία του Κόκκαλη, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός του Βαρδινογιάννη
Όταν ανέλαβε ο Κόκκαλης τον Ολυμπιακό, ο βαθμός δυσκολίας του έναντι ΑΕΚ και Παναθηναϊκού ήταν τεράστιος! Ομαδάρα η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς, ομαδάρα και ο Παναθηναϊκός των Βαζέχα – Σαραβάκου. Σύλλογοι με σταθερές διοικήσεις, με ισχυρούς ιδιοκτήτες, με προπονηταράδες (Μπάγεβιτς – Οσιμ). Τεράστια η διαφορά τους από τον Ολυμπιακό τότε, ο οποίος δεν είχε και ισχύ στην ΕΠΟ.
Ο Κόκκαλης έβαλε από την αρχή πάρα πολλά χρήματα, ο Ολυμπιακός εκτοξεύτηκε με τις μεταγραφές του, με τον Ντούσαν, την απόλυτη παντοδυναμία στην ΕΠΟ και το «Γ. Καραϊσκάκης». Πήρε πάρα πολλά πρωταθλήματα (εκ των οποίων τρία σίγουρα δεν τα άξιζε 1997, 2000, 2003), έφτιαξε τις δομές του ως ευρωπαϊκό πια κλαμπ, βελτίωσε σταδιακά τις υποδομές του και την Ακαδημία του (οι οποίες έως τότε απείχαν έτη φωτός από την Παιανία) αναβαθμίστηκε σε όλα τα επίπεδα. Το μοναδικό πεδίο στο οποίο δεν κατάφερε να υποσκελίσει τον «αιώνιο αντίπαλό» του ήταν η Ευρώπη.
Το μοναδικό "υπερβατικό" για τον Μαρινάκη πεδίο
Προσπάθησε πολύ και με καλές φουρνιές Ελλήνων παικτών και με ορισμένους ξένους παικταράδες, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ. Ο «ευρωπαίος» Ολυμπιακός του Κόκκαλη ήταν πάντα κάτω από τον ευρωπαίο Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη. Εν συνεχεία κάτω και από τον ευρωπαίο Παναθηναϊκό των πολυμετοχικών, με τις σπουδαίες πορείες του 2009 και του 2010. Αυτό το πεδίο ήταν στην πραγματικότητα το μοναδικό στο οποίο ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη θα μπορούσε να ξεπεράσει τον Ολυμπιακό του Κόκκαλη, δεδομένου ότι καινούριο γήπεδο δεν ήταν δυνατόν να χτιστεί στο "Γ. Καραϊσκάκης" από το οποίο ο Ολυμπιακός δεν θα φύγει ποτέ. Και τα κατάφερε τελικά με τον απόλυτο τρόπο!
Όχι απλώς με μια υπερβατική πορεία μέχρι τον ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπου ουδέποτε ιστορικά είχε φτάσει ο Ολυμπιακός. Ούτε καν με τη συμμετοχή σε τελικό κάτι που είχε κάνει και ο Παναθηναϊκός το 1971. Σε πολύ ανώτερη διοργάνωση εναντίον της πρωταθλήτριας Αγγλίας, της πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας και τον τρομερό Αγιαξ εκείνης της εποχής, αλλά με πολύ λιγότερους αγώνες συγκριτικά με τον εφετινό Ολυμπιακό.
Οι κορυφαίες ελληνικές ομάδες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ
Στη 14η χρονιά του στον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης «αποκαθήλωσε» ιστορικά τον Σωκράτη Κόκκαλη ως Νο 1 στην ιστορία των ηγετών του Ολυμπιακού. Και ταυτόχρονα ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός αποκαθήλωσε και τον «Ευρωπαίο» Παναθηναϊκό τόσο ιστορικά, όσο και στη συνείδηση της κοινής ελληνικής φίλαθλης γνώμης. Για τον απλό, «μέσο» φίλαθλο, πλέον (αν υπήρχε…) δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός και καμία αμφιβολία. Ιστορικά η κορυφαία ελληνική ομάδα στο ποδόσφαιρο είναι ο Ολυμπιακός. Όπως ιστορικά η κορυφαία ελληνική ομάδα στο μπάσκετ ήταν και παραμένει ο Παναθηναϊκός (μην αναλύουμε το «γιατί», νομίζω είναι αυταπόδεικτο), παρότι ο Οlympiacos BC έχει κάνει τα τελευταία 15 χρόνια τεράστια βήματα και είναι πλέον μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις και ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά clubs.
Κι αν σου κάτσει; Οχι, δεν του "έκατσε"!
Το είχε παλέψει πολύ ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη στην Ευρώπη. Ειδικά οι αποκλεισμοί των ομάδων που έχουν χτίσει οι δυο κορυφαίοι επί Μαρινάκη προπονητές του (Βαλβέρδε και Μαρτίνς μέχρι την κούπα του Μεντιλίμπαρ), από τη Μέταλιστ και τη Γουλβς είχαν και μπόλικη ατυχία και μπόλικη διαιτησία μέσα τους. Του το «χρωστούσε» η μοίρα; Ισως! Όμως όταν δεν το παρατάς τον Ιανουάριο, όταν συνεχίζεις να κάνεις μεταγραφές, όταν αποφασίζεις να διώξεις γρήγορα και χωρίς χρονοτριβές τον ανεπαρκή Καρβαλιάλ για να παίξεις τα ρέστα σου μπας και σώσεις τη χρονιά, κάνεις ό,τι μπορείς (μετά από αμέτρητα λάθη τα δύο τελευταία χρόνια) για να σου «κάτσει».
- Δεν σου «έκατσε» με τη Μακάμπι, εκεί ξεκίνησαν όλα με την πίστη του Μεντιλίμπαρ.
- Δεν σου έκατσε στην κλήρωση: Φενέρ και Αστον Βίλα εσύ, Μπριζ και Φιορεντίνα ο ΠΑΟΚ (αν περνούσε)…
- Δεν σου «έκατσε» με τη Φενέρ, κι ας προκρίθηκες στα πέναλτι: αν δεν είχε κάνει ο Ρέτσος το ανόητο πέναλτι στο εντός έδρας 3-0, η πρόκριση θα είχε διασφαλιστεί από τον πρώτο γύρο.
- Σου «έκατσε» εν μέρει με την Αστον Βίλα: το χέρι – πέναλτι για το 2-3, μόλις τέσσερα λεπτά μετά το 2-2 όταν οι γηπεδούχοι είχαν πάρει φόρα, ήταν καταλυτικό.
- Και ασφαλώς στον τελικό το άξιζε 1000%: η επιθετικά «λίγη» Φιορεντίνα είχε ως κορυφαίους τους δυο στόπερ της, ο Ολυμπιακός έχασε τέσσερις καλές ευκαιρίες μέχρι να φτάσει στο γκολ, ήταν σαφώς ανώτερος στην παράταση, οι αλλαγές του Μεντιλίμπαρ «έπιασαν τόπο» εν αντιθέσει με του Ιταλιάνο που σμπαράλιασαν τη μεσαία γραμμή των Ιταλών και η κούπα έγραψε ιστορία.
ΠΑΟΚ και ΑΕΚ... έρχονται, ο Παναθηναϊκός μετά τον Βοτανικό
Δεν ξέρουμε αν για τον Ολυμπιακό θα έρθουν καλύτερα, διότι να φτάσεις σε ημιτελικό ή τελικό είναι πολύ δύσκολο, να πάρεις και την κούπα τρελό! Σίγουρα, όμως, θα έρθουν «κι’ άλλα» στην Ευρώπη. Διότι εν αντιθέσει με το γνωστό κοροϊδευτικό «πορείες κάνει ο Παναθηναϊκός και το ‘ΠΑΜΕ’», μετρούν και οι πορείες! Πάρα πολύ! Το κατάλαβαν και όσοι τις υποτιμούσαν αλλά… διέλυαν τα social media πολύ πριν από τον τελικό και την κούπα. Στις προκρίσεις με τη Μακάμπι, τη Φενέρ, την Αστον Βίλα.
Είναι και ο ΠΑΟΚ σε καλό ευρωπαϊκό δρόμο, πιστεύω θα μπει και η ΑΕΚ με τη δύναμη της OPAP Arena. Για τον Παναθηναϊκό θα δούμε μετά τον Βοτανικό…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.