ΑΕΚ: Απαραίτητο να φτιάξει το ευρωπαϊκό της ranking

ΑΕΚ: Απαραίτητο να φτιάξει το ευρωπαϊκό της ranking

Ο Ματίας Αλμέιδα μιλάει στους παίκτες της ΑΕΚ

bet365

Η ΑΕΚ πρέπει να στοχεύει από τη νέα σεζόν στο χτίσιμο της ειδικής της βαθμολογίας στην UEFA προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της ευρωπαϊκά και να μην χρειάζεται να ψάχνει συνεχώς υπερβάσεις.

Η σεζόν που μας πέρασε ολοκληρώθηκε με αποτυχία ως προς τις εγχώριες διοργανώσεις για την ΑΕΚ καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει τις κορυφές στις οποίες έφτασε με την κατάκτηση του νταμπλ το 2023, ωστόσο οι κιτρινόμαυροι ήταν ανταγωνιστικοί στον πολύ απαιτητικό όμιλο του Europa League απέναντι σε Μπράιτον, Άγιαξ και Μαρσέιγ, παρότι δεν κατάφεραν στο τέλος να πλασαριστούν στην τρίτη θέση για να συνεχίσουν στο Conference League.

Η ΑΕΚ μπαίνει τη νέα σεζόν στον δεύτερο προκριματικό του Conference League και ψάχνει τρεις προκρίσεις για να φτάσει στο League Stage της διοργάνωσης για τη σεζόν 2024-2025 χωρίς... μαξιλαράκι ασφαλείας. Όπως διαβάσατε στην ανάλυση του Ανδρέα Δημάτου, η Ένωση θα είναι δεδομένα ισχυρή στις κληρώσεις του δεύτερου και τρίτου προκριματικού γύρου, όμως στην κλήρωση των play off θα πρέπει να ελπίζει σε πέντε αποκλεισμούς για να μην είναι στους ανίσχυρους, κάτι που ίσως τη φέρει απέναντι σε ένα μεγάλο αντίπαλο.

Ο πρώτος στόχος της ΑΕΚ ενόψει της νέας σεζόν θα είναι η είσοδος στο League Stage του Conference League, καθώς εκτός από το πρεστίζ της ευρωπαϊκής συμμετοχής και τα έσοδα, είναι επιβεβλημένο για τους κιτρινόμαυρους να φτιάξουν το ευρωπαϊκό τους ranking. Η ΑΕΚ μπαίνει τη σεζόν 2024-2025 με 10.000 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία της UEFA ξεκινώντας από την 144η θέση. Η ΑΕΚ βρίσκεται αρκετά χαμηλά και για να μην χρειάζεται να ψάχνει υπερβάσεις συνεχώς θα πρέπει να ενισχύσει ξανά τη θέση της μαζεύοντας βαθμούς που θα της δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχει με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις στις κληρώσεις.

Η ΑΕΚ δεν «έχτισε» πάνω στην ευρωπαϊκή διετία 2017-2019

Πριν από ακριβώς δύο χρόνια η ΑΕΚ είχε φτάσει στην 81η θέση του ranking της UEFA με 20.000 βαθμούς αφαιρώντας μηδενικές σεζόν από την ευρωπαϊκή απουσία προηγούμενων ετών. Είχε ενισχύσει σημαντικά τη βαθμολογία της με την παρουσία της στους 32 του Europa League τη σεζόν 2017-2018 που της απέφερε 9.000 βαθμούς και με την πρόκρισή της στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2018-2019 που της έδωσε άλλους 4.000 βαθμούς. Ωστόσο, η ΑΕΚ δεν μπόρεσε στη συνέχεια να «χτίσει» πάνω σε αυτές τις καλές βάσεις που είχε βάλει τη διετία 2017-2019 με αποτέλεσμα σήμερα να έχει χάσει τους μισούς από τους βαθμούς που είχε συγκεντρώσει συνολικά ως τότε.

Τη σεζόν 2019-2020 η ΑΕΚ συγκέντρωσε 2.500 βαθμούς παίζοντας μέχρι τα play off του Europa League. Τη σεζόν 2020-2021 πήρε 3.000 βαθμούς από τη συμμετοχή της στον όμιλο του Europa League καθώς κατάφερε να πετύχει μόλις μία νίκη εκεί, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν (2021-2022) έρχεται ο αποκλεισμός - σοκ από τη Βελέζ στον δεύτερο προκριματικό του Conference League αφήνοντας την ΑΕΚ μόλις με 1.500 βαθμούς. Από τη στιγμή που δεν συγκέντρωσε μια ικανοποιητική βαθμολογία την τριετία 2019-2022 η ΑΕΚ στη συνέχεια κατρακύλησε στο ranking.

Η σεζόν 2022-2023 όχι μόνο ήταν μηδενική λόγω της ευρωπαϊκής της απουσίας, αλλά είδε ταυτόχρονα να χάνονται και οι 9.000 βαθμοί από την πρόκριση στους 32 του Europa League λόγω της παρέλευσης της πενταετίας, ενώ τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε αφαιρέθηκαν και οι 4.000 βαθμοί από την παρουσία στους ομίλους του Champions League με την ΑΕΚ να μην καταφέρνει να τους «ματσάρει» καθώς η φετινή της παρουσία στον όμιλο του Europa League της έδωσε 3.000 βαθμούς. Κάπως έτσι η ΑΕΚ γκρέμισε ό,τι είχε χτίσει. Αλλά από φέτος της δίνεται η ευκαιρία να ξαναφτιάξει το ευρωπαϊκό της μέλλον έχοντας τη δυνατότητα με σοβαρές παρουσίες να βάζει από κάτω της χαμηλές βαθμολογίες των προηγούμενων ετών στην Ευρώπη.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα