Ολυμπιακός: Η ψύχραιμη διάσταση της επικής επιτυχίας

Ολυμπιακός: Η ψύχραιμη διάσταση της επικής επιτυχίας

Ολυμπιακός: Η ψύχραιμη διάσταση της επικής επιτυχίας

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τα δεδομένα της κατάκτησης του Conference League από τον Ολυμπιακό.

Τώρα που είμαστε όλοι πιο ψύχραιμοι, ας δούμε το μέγεθος της επιτυχίας του Ολυμπιακού με την κατάκτηση του Conference League. Μία επιτυχία που είναι επική.

Κατ΄αρχάς, μιλάμε για μία διαδρομή 19 αγώνων!!! Πάνω από το μισό ελληνικό πρωτάθλημα, που έχει 36 αγωνιστικές! Διότι, ο Ολυμπιακός δεν πήρε το Conference League επειδή έπαιξε εννιά αγώνες στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης. Ειχε παίξει νωρίτερα άλλους 10 αγώνες στο Europa League, για να φτάσει στα νοκ άουτ του Conference League. Δέκα αγώνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν τεράστιες μάχες.

Ο Ολυμπιακός, πρώτα, για να μπει στους ομίλους του Europa League απέκλεισε τη βελγική Γκενκ σε μία συγκλονιστική διπλή αναμέτρηση, που κρίθηκε από ένα γκολ στο 96’ της ρεβάνς (1-0, 1-1). Το πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρόκριση, αποδεικνύεται ότι φέτος πρώτον η ΑΕΚ έχασε την πρόκριση στους ομίλους του Champions League από μία άλλη βελγική ομάδα, την Άντβερπ, χωρίς να φέρει μαζί της ουτε ισοπαλία (0-1, 1-2) και δεύτερον ο ΠΑΟΚ έχασε την πρόκριση του στα ημιτελικά του Conference League από μία άλλη βελγική ομάδα, την Κλαμπ Μπριζ, χωρίς καν να της βάλει γκολ (0-1,0-2)…

Μετά την Γκενκ έπρεπε να αποκλείσει και την Τσουκάριτσκι από τη Σερβία, στην οποία έριξε συνολικά έξι γκολ (3-1, 3-0), Δεν λέω ότι κατήγαγε…θρίαμβο ο Ολυμπιακός, αλλά ας θυμηθούμε ότι ακριβώς δύο χρόνια πριν η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί στα καλοκαιρινά προκριματικά του Conference League από τη Βέλεζ του Μόσταρ, της Βοσνίας…

Στη δε φάση των ομίλων του Europa League ο Ολυμπιακός μπόρεσε και κέρδισε (2-1) στο Καραϊσκάκη, την περσινή νικήτρια του Conference League, την Γουέστ Χαμ από την Πρέμιερ Λιγκ, την οποία κόντραρε έως εκεί που δεν έπαιρνε και μέσα στο Λονδίνο, χάνοντας 0-1 από γκολ στο 73’, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν δοκάρι στο 86’ για να κάνουν το 1-1. Έπαιξε επίσης με την Φράιμπουργκ στα ίσα χάνοντας 2-3 εντός έδρας με ένα γκολ στα τελευταία λεπτά κι έκανε το μόνο κακό του παιχνίδι στα 10 της φάσης του Europa League στη Γερμανία με βαριά ήττα 0-5.

ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Τελικά κατέκτησε την 3η θέση και προχώρησε στην Ευρώπη μετακινούμενος στο Conference League, ξεπερνώντας μία άλλη ομάδα της Σερβίας, την Τόπολα (5-2, 2-2). Επίσης δεν κατήγαγε κάποιον θρίαμβο, όμως να υπενθυμίσω ότι πάλι πριν μόλις ένα χρόνο ο ΠΑΟΚ είχε αποκλειστεί στα καλοκαιρινά προκριματικά του Conference League από την ξεπεσμένη εδώ και χρόνια στη Βουλγαρία, Λέφσκι Σόφιας.

Φτάνοντας στα πρώτα νοκ άουτ του Conference League ο Ολυμπιακός απέκλεισε αρχικά, με δύο νίκες, την Φέρεντσβαρος, που φέτος κατέκτησε για έκτη συνεχόμενη σεζόν το πρωτάθλημα στην Ουγγαρία. Η Φέρεντσβαρος είναι Νο 55 στο ranking της ΟΥΕΦΑ. Η ΑΕΚ είναι Νο 144.

Στα δεύτερα νοκ άουτ της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός απέκλεισε στην παράταση (1-4, 6-1) τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, Νο 54 στο ranking της ΟΥΕΦΑ. Η Μακάμπι φέτος κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Ισραήλ με διαφορά 11 πόντων από την επί τριετία πρωταθλήτρια Μακάμπι Χάιφα, η οποία μόλις πριν λίγους μήνες είχε στείλει στην τελευταία θέση και έτσι είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ κερδίζοντας τον 2-1 μέσα στη Λεωφόρο.

Στα προημιτελικά της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός απέκλεισε στη διαδικασία των πέναλτι (3-2, 0-1) τη Φενέρμπαχτσε, Νο 53 στο ranking της ΟΥΕΦΑ (ο ΠΑΟ είναι Νο 225) και δεύτερη στο φετινό τουρκικό πρωτάθλημα, το οποίο έχασε τελευταία αγωνιστική. Μόλις χθες η Φενέρμπαχτσε ανακοίνωσε το νέο της προπονητή, τον Μουρίνιο.

ΡΟΝΤΙΝΕΙ

Στα ημιτελικά της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός απέκλεισε με δύο νίκες (4-2, 2-0) την Άστον Βίλα, που εξασφάλισε φέτος εισιτήριο για το Champions League της επόμενης σεζόν, μέσω της 4ης θέσης στην Πρέμιερ Λιγκ. Η 11η στη βαθμολογία του αγγλικού πρωταθλήματος Μπράϊτον είχε τερματίσει 1η στον όμιλο που ήταν κι η ΑΕΚ στο Europa League.

Στον τελικό της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός νίκησε στην Αθήνα (Φιλαδέλφεια) στην παράταση (1-0) τη Φιορεντίνα, περσινή φιναλίστ του Κόνφερενς Λιγκ, Νο 49 στο ranking της ΟΥΕΦΑ (ο ΠΑΟΚ είναι Νο 51) και 8η στο φετινό ιταλικό πρωτάθλημα, από το οποίο εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο και για την επόμενη σεζόν.

Εν τέλει, ο Ολυμπιακός έπαιξε φέτος στην Ευρώπη 9,5 μήνες (!!!), από τις 10 Αυγούστου (1-0 την Γκενκ) έως τις 29 Μαίου (1-0 τη Φιορεντίνα), δίνοντας στην Ελλάδα για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο μέσα από τη διαδικασία 19 αγώνων και οκτώ προκρίσεων (!), έστω κι αν χρειάστηκε η μία από τις τρεις να είναι στα πέναλτι κι άλλες δύο στην παράταση, αποδεικνύοντας πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Στα 19 παιχνίδια ο Ολυμπιακός κέρδισε τα 12, έφερε δύο ισοπαλίες κι έχασε τα πέντε, έχοντας μόνο δύο κακές βραδιές (η άλλη, το 1-4 από τη Μακάμπι στο Καραϊσκάκη). Αποτελέσματα εντυπωσιακά, παρότι είχε πέντε πέναλτι εις βάρος του (και μόνο δύο υπέρ του), αλλά και τρεις αποβολές εις βάρος του (και μόνο μία υπέρ του), ενώ η άλλη φιναλίστ του τελικού, Φιορεντίνα, είχε υπέρ της τέσσερα πέναλτι (και μόνο δύο εις βάρος της) και υπέρ της και πέντε αποβολές (και καμία εις βάρος της)!!!

ποντενσε - μπιράγκι

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε στη θέση Νο 43 στο ranking της ΟΥΕΦΑ κι έγινε η πρώτη ομάδα (μετά την ουκρανική Σαχτάρ το 2009) που κέρδισε ευρωπαϊκό τρόπαιο από χώρα εκτός των εφτά κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης τα τελευταία 15 χρόνια. Και η 4η ομάδα μετά τη Σαχτάρ, τη Ντνίπρο και τη Ρέϊντζερς, που έχουν φτάσει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 20 χρόνια, και δεν προέρχονται από τα εφτά μεγάλα πρωταθλήματα, το αγγλικό, το ιταλικό, το ισπανικό, το γερμανικό, το γαλλικό, το πορτογαλικό και το ολλανδικό.

Όλα αυτά που διαβάσατε δεν ήταν υποκειμενικά, αλλά αντικειμενικά. Ήταν δεδομένα. Και καταδεικνύουν το πραγματικό μέγεθος της επιτυχίας του Ολυμπιακού.

Άσχετο:

Οι κάτοχοι διαρκείας του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν έχουν εξασφαλισμένη την παρουσία τους σε τέσσερα παιχνίδια του Europa League, με το νέο φόρματ της διοργάνωσης, από 25 Σεπτεμβρίου έως 30 Ιανουαρίου. Κι αν ο Ολυμπιακός δεν τερματίσει στους οκτώ τελευταίους της πρώτης φάσης, θα έχουν εξασφαλισμένο και τουλάχιστον ένα ακόμη, πέμπτο παιχνίδι, στα πρώτα νοκ άουτ. Και βλέπουμε.

Σημειωτέον ότι ήδη έχουν σίγουρη την παρουσία τους στο Europa League οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Ρόμα, Λάτσιο, Πόρτο, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Λιόν, Νις και Χόφενχαϊμ. Όλα, κλαμπ από Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία. Αυτοί κι ο Ολυμπιακός!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Φέτος…

Ο Ολυμπιακός έκανε έξι sold out σε ευρωπαϊκά παιχνίδια του (με Γουέστ Χαμ, Φράιμπουργκ, Φέρεντσβαρος, Μακάμπι, Φενέρμπαχτσε, Άστον Βίλα).

ΘΥΡΑ 7

Η ΑΕΚ έκανε τρία sold out σε ευρωπαϊκά παιχνίδια της (Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Μαρσέιγ, Μπράιτον).

Ο ΠΑΟΚ είχε πολύ περισσότερα εισιτήρια με την Κλαμπ Μπριζ και τη Χάιντουκ απ' ότι σε οποιοδήποτε ντέρμπι του στην Τούμπα, ακόμη και σε αυτά που έκριναν υπέρ του το πρωτάθλημα.

Ο ΠΑΟ όταν πήγε στο ΟΑΚΑ είχε 62.000 εισιτήρια με την Μπράγκα και 57.000 με τη Βιγιαρεάλ.

Είναι ίσως αυτά τα δεδομένα μία απάντηση στο ερώτημα για το τι προτιμάει ο κόσμος των μεγάλων ομάδων μας, ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο η, ένα πρωτάθλημα;…

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.