Ολυμπιακός-Φιορεντίνα: Η ανάλυση της τεχνικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ για τον τελικό

Ολυμπιακός-Φιορεντίνα: Η ανάλυση της τεχνικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ για τον τελικό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta τον σχολιασμό της τεχνικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ για τον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ και τον θρίαμβο του Ολυμπιακού του Μεντιλίμπαρ.

Η ΟΥΕΦΑ παρουσίασε την ανάλυση του τελικού Ολυμπιακού-Φιορεντίνα για το Κόνφερενς Λιγκ, μέσα από τον σχολιασμό του Technical Observer Panel.

Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον το άρθρο που προέρχεται από την Ομάδα Τεχνικού Παρατηρητή της ΟΥΕΦΑ, μαζί με την μονάδα ανάλυσης της ΟΥΕΦΑ, που «εξετάζει πώς η ομάδα του Μεντιλίμπαρ επικράτησε σε ένα ξέφρενο αγώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από μία μάχη για την υπεροχή κάθε μίας εκ των δύο ομάδων, χρησιμοποιώντας διαγώνιες μπαλιές, πραγματισμό στην επίθεση και προκλητικές αμυντικές δομές».

Ιδού:

«Το καθοριστικό γκολ στο 116ο λεπτό, στην ΑΕΚ Αρένα (μόλις 15 χιλιόμετρα από το γήπεδο του Ολυμπιακού στον Πειραιά), προήλθε από προβλέψιμη πηγή. Ο Ελ Κάαμπι συνδέθηκε με μια σέντρα για να πετύχει το 11ο γκολ του στην νοκ-άουτ φάση και να σφραγίσει ένα νέο ρεκόρ UEFA, ένα γκολ μπροστά από τους Καρίμ Μπενζεμά, Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρανταμέλ Φαλκάο, όλοι με δέκα γκολ στα νοκ άουτ. Από τα 19 γκολ που σημείωσε η ελληνική ομάδα τη φετινή σεζόν μετά τη μετακίνηση της από το Europa League, το νικητήριο γκολ του Ελ Κάαμπι ήταν το όγδοο που προήλθε από σέντρα.

Με τη Φιορεντίνα να απολαμβάνει επίσης επιτυχία από τα πλάγια κατά τη διάρκεια των αγώνων της νοκ-άουτ φάσης, η Ομάδα Τεχνικών Παρατηρητών της UEFA προσδιόρισε αυτή την περιοχή του γηπέδου ως βασικό πεδίο μάχης στον τελικό.

Αποδεικνύεται ότι οι τίτλοι μπορούν να αποφασιστούν με το μικρότερο περιθώριο. «Ήταν η σπάνια στιγμή που ο Ελ Κάαμπι δεν φυλάσσονταν από τον Μιλένκοβιτς στην περιοχή», εξήγησε ο Τεχνικός Παρατηρητής της UEFA, Χάκον Λούνοφ. Αφού ο Μιλένκοβιτς αρχικά νίκησε τον επιθετικό για να καθαρίσει την αρχική σέντρα, ο Ολυμπιακός ανέκτησε γρήγορα την κατοχή καθώς οι αμυντικοί της Φιορεντίνα έδιωξαν. Ο Ελ Κάαμπι ξεφεύγει από το μαρκάρισμα του νέου αντιπάλου (Ρανιέρι) και οδηγεί τον Ολυμπιακό σε έναν ιστορικό τίτλο. Το γεγονός ότι ο Ελ Κααμπί έστειλε με κεφαλιά τη σέντρα του Σαντιάγκο Έσε αποδείχθηκε επίσης χαρακτηριστικό ενός παιχνιδιού με πολλές μακρινές μπάλες για να ξεπεράσουν οι ομάδες την υψηλή πίεση του αντιπάλου και να εκμεταλλευθούν την εναέρια δύναμη και να βοηθήσουν στη δημιουργία επιθέσεων.

«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την ικανότητα μίας κεφαλιάς», είπε ο Λούνοφ. "Είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν είναι μόνο η τεχνική", πρόσθεσε. "Οι τακτικές είναι ζωτικής σημασίας: πώς να χρησιμοποιούμε τις εναέριες δεξιότητες όταν αγωνιζόμαστε για δεύτερες μπάλες... πρέπει να εκτιμήσουμε την ικανότητα που εμπλέκεται σε αυτή τη στρατηγική."

Ιμπόρα

Πώς ο Ολυμπιακός κράτησε απαραβίαστο τον στόχο του

Αποσπάσματα του παιχνιδιού απεικονίζουν τη δύναμη δύο παικτών που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να νικήσει τη Φιορεντίνα. Το ένα παράδειγμα είναι αυτό της αίσθησης παιχνιδιού του μέσου Βιθέντε Ιμπόρα, που διαβάζει καλά το παιχνίδι για να τοποθετηθεί για να απομακρύνει με κεφαλιά μια επικίνδυνη σέντρα. Στο άλλο παράδειγμα, ο κεντρικός αμυντικός Ντέιβιντ Κάρμο δείχνει την κυριαρχία που του χάρισε τη θέση του στην ιδανική ενδεκάδα της διοργάνωσης καταφέρνοντας την καλύτερη κεφαλιά ως απάντηση μίας μακρινής μπαλιάς. Η Φιορεντίνα πήρε τη δεύτερη μπάλα και συνέχισε να επιτίθεται, αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να παρουσιάσει μια ποικιλία από εξαιρετικά αμυντικά χαρακτηριστικά: καλή επικοινωνία 2v2 στα πλάγια για αποφυγή σέντρας, γρήγορη πίεση στον φορέα της μπάλας και δυναμική παρακολούθηση των αποστάσεων.

Ορτέγα

Η Φιορεντίνα προσπαθεί να ελέγξει την κατοχή της μπάλας

Αν και η υψηλή πίεση του Ολυμπιακού ανάγκασε τη Φιορεντίνα να επιλέξει πιο άμεσες επιθέσεις καθώς προχωρούσε ο αγώνας, η ιταλική ομάδα σημείωσε υψηλότερο xG από τον Ολυμπιακό (1,13 έναντι 0,65).

Αρκετές φάσεις υπογραμμίζουν πολλά υποσχόμενες στιγμές στην Αθήνα για μια ομάδα της οποίας το ρευστό επιθετικό παιχνίδι στο δρόμο προς τον τελικό απέσπασε εκτενείς επαίνους. Για παράδειγμα, η φάση που καλύπτει τη μεγάλη περίοδο κατοχής στο 109ο λεπτό, όταν η Φιορεντίνα απείλησε να προηγηθεί. Με τους αναπληρωματικούς Ικονέ και Μπαράκ να δίνουν νέα ενέργεια και τον Μπελτράν να παρουσιάζεται από τα αριστερά επίσης ως αλλαγή, ο Ντοντό ανεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και η Φιορεντίνα αρχίζει να μετακινεί τη μπάλα πιο γρήγορα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ωστόσο, το σουτ του Ικονέ από την πάσα, αποκρούεται από τον Κώστα Τζολάκη και, μόλις επτά λεπτά αργότερα, ο Ελ Κααμπί σκοράρει στο άλλο τέρμα για να εξασφαλίσει τον τίτλο του European Conference League για την εμπνευσμένη ομάδα του Μεντιλίμπαρ».

Τζολάκης

Εδώ μπορείτε να δείτε και κάποια σχετικά βιντεάκια που υποστηρίζουν τις εκτιμήσεις της τεχνικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ.

Άσχετο: Νέα προσθήκη στον Ολυμπιακό αναμένεται να προκύψει μέσω Πορτογαλίας. Ο Ζοάο θα είναι ένας ακόμη συνεργάτης του αθλητικού διευθυντή Κοβάσεβιτς και του Καρεμπέ. Ο Πορτογάλος θα άμεση σχέση και με τη Ρίο Άβε, άλλο ένα σύλλογο ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Η επιτυχία του Ολυμπιακού να κατακτήσει το Κόνφερενς Λιγκ 2024 δεν φαίνεται μόνο από τις άλλες δύο ομάδες που έχουν πάρει το τρόπαιο, τη Ρόμα από την Ιταλία και τη Γουέστ Χαμ από την Αγγλία-φαίνεται κι από τις ομάδες που πήραν μέρος στη φετινή διοργάνωση.

Ολυμπιακός

Να σας θυμίσω, μεταξύ άλλων, τις Άστον Βίλα από την Αγγλία, Φιορεντίνα από την Ιταλία, Άιντραχτ από τη Γερμανία, Μπέτις και Οσασούνα από την Ισπανία, Λιλ από τη Γαλλία, Αρούκα από την Πορτογαλία, Άγιαξ, Τβέντε κι ΑΖ από την Ολλανδία, Κλαμπ Μπριζ, Ουνιόν, Γκενκ και Γκεντ από το Βέλγιο, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας από την Τουρκία, Ντινάμο Κιέβου από την Ουκρανία, Βικτόρα Πλίζεν από την Τσεχία.

Μιλάμε για 18 πολύ ισχυρούς αντιπάλους, εκ των οποίων οι περισσότερες από τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Κι όμως μέσα από όλον αυτό τον συναγωνισμό, επικράτησε ο Ολυμπιακός, ε;…

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.