Conference League: Από μία παμπ του Γιβραλτάρ στα ευρωπαϊκά γήπεδα

Άρτεμις Κλεφτάκη
fcb_magpies

bet365

Η «άσημη» Μπρούνος Μάγκπις από το Γιβραλτάρ κυνηγάει μία υπέρβαση απέναντι στην Κοπεγχάγη (25/07, 19:00) για τα προκριματικά του Conference League. Η ξεχωριστή ιστορία αυτής της ομάδας, της επιτρέπει να έχει κάθε δικαίωμα στο όνειρο.

Οι περισσότερες ποδοσφαιρικές επιτυχίες τελειώνουν με τους φιλάθλους να πίνουν αφρισμένες μπύρες στην υγειά της ομάδας τους. Στην περίπτωση της Μπρούνος Μάγκπις, ισχύει το… αντίθετο.

Η ομάδα από το Γιβραλτάρ, αναμετράται απόψε με την Κοπεγχάγη (25/07, 19:00), με στόχο την πρόκριση στον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League.

Ποια είναι, όμως, αυτή η Μπρούνο Μάγκπις και πώς συνδέονται ένας 18χρονος Βρετανός, η Νιούκαστλ και μία παμπ στο Γιβραλτάρ;

Μία τρελή ιδέα που γεννήθηκε στην… παμπ

Η ιστορία ξεκινάει το 2013, όταν ο 18χρονος τότε Βρετανός Λούις Πέρι αποφάσισε να μετακομίσει στο Γιβραλτάρ. Εκεί, οι παππούδες του είχαν ανοίξει μία παμπ, την Bruno’s.

Παρότι άλλαξε παραστάσεις, ένα πράγμα έμεινε αναλλοίωτο στον Πέρι: το πάθος του για το ποδόσφαιρο. Αφότου δοκίμασε την τύχη του σε έναν σύλλογο του Γιβραλτάρ, που τελικά τον έδιωξε, εκείνος αποφάσισε κάτι… τρελό. Να δημιουργήσει τη δική του ομάδα.

Όλα κινήθηκαν γύρω από την παμπ των παππούδων του. Λειτούργησε ως «μεταγραφική αγορά», αλλά και χρηματοδότη του εγχειρήματος. Μία επίσκεψη στα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας τον έπεισε ότι μπορούσε να υλοποιήσει την ιδέα του. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να καταβάλει 1.000 λίρες, 500 για την πρώτη ομάδα και άλλα τόσα για την εφεδρική.

Φυσικά, οι παππούδες του δεν γινόταν να χαλάσουν το χατίρι του εγγονού τους και όταν τους ζήτησε να συνδράμουν ως χορηγοί, εκείνοι δέχθηκαν. Οι πρώτες μεταγραφές ήταν φυσικά θαμώνες της παμπ, άνθρωποι που περνούσαν τα βράδια τους πίνοντας παγωμένες μπύρες στα ξύλινα σκαμπό. Άλλωστε, οι μπύρες θα ήταν και ο πρώτος τους… μισθός!

Το όνειρο του Πέρι είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Έχοντας πλέον τη δυνατότητα να ενταχθεί στο τοπικό πρωτάθλημα, το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί ο προπονητής της νεοσύστατης ομάδας.

Η λύση βρέθηκε ξανά στο Bruno’s. Ένας από τους πελάτες, αλλά και καλός φίλος του Πέρι, λόγω της κοινής τους αγάπης για το ποδόσφαιρο, ήταν ο Μικ Έμπλετον. Όντας «σκληροπυρηνικός» οπαδός της Νιούκαστλ και κοντινός φίλος του Άλαν Σίρερ, ο Έμπλετον είπε «ναι» στο να αναλάβει την ομάδα.

Υπό έναν βασικό όρο: να ενσωματωθεί στο όνομα του συλλόγου το παρατσούκλι ‘Magpies’ (ελληνιστί «Καρακάξες»), που ήταν το ψευδώνυμο της αγαπημένης του Νιούκαστλ. Τα κομμάτια ενώθηκαν και… εγένετο η Μπρούνος Μάγκπις.

Το νερό μπαίνει για τα καλά στο αυλάκι

Χωρίς ο Πέρι να το γνωρίζει εξαρχής, το 2013 αποτέλεσε μία ιστορική χρονιά για το Γιβραλτάρ. Η χώρα έγινε επίσημα μέλος της UEFA, κάτι που σήμαινε ότι οι ομάδες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι επρόκειτο για ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, που έβγαζαν τα προς το ζην κάνοντας κάτι άλλο, και πλέον θα μπορούσαν να αγωνιστούν στην Ευρώπη!

Με την εισροή των εσόδων της UEFA, των νέων κανονισμών που αναδιαμόρφωσαν το πρωτάθλημα, αλλά και των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που έρχονταν στη χώρα, η εικόνα άρχισε να αλλάζει και τα πράγματα να... σοβαρεύουν.

Το 2019, η Μπρούνος Μάγκπις ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και ο Πέρι συνειδητοποίησε ότι ο σύλλογος έπρεπε να αναβαθμιστεί. Με τα διάφορα πρακτικά προβλήματα να τον «πονοκεφαλιάζουν», βρήκε τη λύση απρόσμενα, μέσω της δουλειάς του. Ξανά, ένας πελάτης ήρθε ως «από μηχανής Θεός», όπως είχε συμβεί και με τον Έμπλετον.

Στο μεσιτικό γραφείο που εργαζόταν, ο Πέρι είχε έναν πελάτη με παρελθόν άκρως ποδοσφαιρικό. Ο Χέιγκ Οουντζιάν είχε διατελέσει αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Γουότφορντ, στο πλευρό του Έλτον Τζον, σε μία επιτυχημένη θητεία που βρήκε τους Hornets στην Premier League, μετά από δύο σερί ανόδους.

Βλέποντας την ευκαιρία να ασχοληθεί ξανά με τη στρογγυλή θεά, ο Οουντζιάν δέχθηκε να αγοράσει ένα μειοψηφικό πακέτο, ως αντιπρόεδρος της ομάδας. Λίγο η δική του εμπειρία, κάτι το πείσμα της ίδιας της ομάδας, που δενόταν όλο και περισσότερο, η Μπρούνος Μάγκπις άρχισε να ανεβαίνει επίπεδο σεζόν τη σεζόν.

Από τη μπυραρία στο δικαίωμα σε ένα ευρωπαϊκό όνειρο

Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα πορεύεται με τον Νέιθαν Ρούνεϊ, με τον οποίο έχει αρχίσει να γράφει… ιστορία. Πλέον, τερματίζει σταθερά στις πρώτες θέσεις της λίγκας, χωρίς να έχει στεφθεί ακόμη πρωταθλήτρια. Το 2022, συμμετείχε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, με την Κρουσέιντερς να τον αποκλείει στον 1ο προκριματικό γύρο του Conference League. Το τέλος εκείνης της σεζόν, την βρήκε Κυπελλούχο της χώρας, κατακτώντας το «παρθενικό» της τρόπαιο.

Πέρυσι έμεινε ξανά εκτός από τον 1ο προκριματικό γύρο από την Νταντάλκ, φέτος όμως έχουν κάνει την υπέρβαση περνώντας στον 2ο γύρο. Στην προηγούμενη φάση, η ομάδα του Ρούνεϊ απέκλεισε την Ντέρι Σίτι με συνολικό σκορ 3-2.

Έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν στο όνειρο. Την επόμενη εβδομάδα θα αναμετρηθούν για τη ρεβάνς στο «Parken Stadium» της Κοπεγχάγης, που μπορεί να φιλοξενήσει ολόκληρο τον πληθυσμό του Γιβραλτάρ!

Φαβορί είναι ξεκάθαρα οι Δανοί, αλλά όποια και αν είναι η έκβαση, το σίγουρο είναι ότι η, έστω βραχύβια για φέτος ευρωπαϊκή πορεία, θα γιορταστεί όπως της αρμόζει. Με μία παγωμένη μπύρα στο Bruno’s!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα