Η σωστή «ανάγνωση» μιας νίκης-πρόκρισης...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η σωστή «ανάγνωση» μιας νίκης-πρόκρισης...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την υποχρέωση που έβγαλε ως όφειλε η ΑΕΚ έχοντας προβληματική εικόνα για περισσότερο από 60 λεπτά και εστιάζει σε πρόσωπα και τη συνέχεια...

Η κουβέντα πάντα έχει να κάνει με το αποτέλεσμα και την εικόνα μιας ομάδας στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις και δη όταν πρόκειται για ευρωπαϊκά ματς. Για τελικούς όπως δίνουν οι ελληνικές ομάδες που παίζουν τα ρέστα τους ανά βδομάδα με μια και μόνο υποχρέωση: την ανταπόκριση! Όμως η κάθε περίπτωση είναι πάντα διαφορετική, ανάλογα τα ζευγάρια ίσως και ξεχωριστή, έχει συγκεκριμένα δεδομένα που δεν πρέπει να τα προσπερνάμε και ταυτόχρονα να τα ξεχνάμε, μένοντας σε μια εικόνα 90, ή και 180 λεπτών. Δεν γίνεται να προκύψουν ουσιαστικά συμπεράσματα με τις ομάδες μας να είναι σε φάση δημιουργίας και τούτη την εποχή παράλληλα να έχουν και το χρέος της ανταπόκρισης στην Ευρώπη για την Ελλάδα και τη βαθμολογία της, αλλά και για τις ίδιες, για το μέλλον τους...

Τα κατάφεραν και οι τρεις τούτη τη φορά με έξι νίκες παρακαλώ. Ας το κρατήσουμε αυτό, ας ευχηθούμε να συνεχίσουν έτσι έως το τέλος στις προκριματικές τους φάσεις και ας εστιάσουμε έπειτα στα συμπεράσματα, τα οποία δεν πρέπει να είναι απόλυτα αρχές Αυγούστου, με δύο ματς επίσημα για κάθε ομάδα έως τώρα! Στην ΑΕΚ, για να μπούμε στο ...ψητό, σηκώθηκε πολλή κουβέντα για τα 18 λεπτά που απέφεραν τα τρία γκολ της Ίντερ ντ' Εσκάλδες στης Φιλαδέλφειας τα μέρη. Σωστά επισημάνθηκε και υπήρξε κριτική για τη νοοτροπία και το φαινόμενο χαλάρωσης. Λανθασμένα προέκυψαν ισοπεδωτικές αναφορές. Η αλήθεια είναι πιο απλή και πάντα στη μέση έχοντας στο τραπέζι όλα τα δεδομένα πάντα.

Η ΑΕΚ ήταν στη μεγάλη διάρκεια του πρώτου αγώνα με την ομάδα από την Ανδόρα πολύ καλή, κυριαρχική, έβαλε τέσσερα γκολ και άξιζε αλλά τόσα, πληγώθηκε από ατομικά λάθη και άφησε ανοιχτή την υπόθεση για την ρεβάνς. Προκλήθηκαν ακατανόητες συζητήσεις για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα και ακραίες αναφορές. Στην Ανδόρα η Ένωση χρειάστηκε 15 λεπτά απλά σχετικά καλού και σωστού ποδοσφαίρου για να τελειώσει την πρόκριση με τεσσάρα και εκτός και μάλιστα δίχως να δεχτεί τέρμα! Ήταν όμως καλή η εικόνα της; Όχι... Αντιθέτως ήταν προβληματική, μέτρια έως κακή για 60 λεπτά, δίχως εμπνεύσεις, με επιπολαιότητα στο παιχνίδι της, χωρίς χημεία και συνοχή στις γραμμές της. Πολύ χειρότερη εικόνα από ότι στο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας.

Τα δεδομένα, η κατάσταση, οι απουσίες και οι νέοι...

Γιόνσον στον πάγκο

Η διαφορά ποιότητας και κλάσης παικτών απλά ήταν αρκετές για να γίνει η δουλειά! Εμφατικά τελικά... Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η εικόνα της ομάδας του Πελάδο τούτη την περίοδο; Σίγουρα ναι αν το δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής δεν αποτελούνταν από τα δύο εξάρια (Γιόνσον και Σιμάνσκι) το οποίο βέβαια μέρες πριν τα είχε πάει περίφημα για περισσότερο από μια ώρα! Η ΑΕΚ έγινε καλή όταν ο Γιόνσον αποχώρησε δυστυχώς τραυματίας και φαίνεται με μυϊκό πρόβλημα που θα τον αφήσει εκτός για τα επόμενα ματς με τους Αρμένιους. Όμως η είσοδος του Μάνταλου στο "10" και το πέρασμα του Λιούμπισιτς στο "8" (νωρίτερα πίσω από τον Λιβάι Γκαρσία ο Κροάτης δεν τράβηξε) ομόρφυναν το παιχνίδι της ΑΕΚ, το έκαναν πιο άμεσο, πιο γρήγορο, πιο κάθετο, πιο συνδυαστικό και με φαντασία στην ανάπτυξη.

Ίσως βέβαια έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι με το 0-1 ήδη στην πλάτη έπρεπε κάτι να άλλαξει η γηπεδούχος και ανέβασε πολύ τις γραμμές της. Όπως και να χει μαζί με την είσοδο των Κοϊτά, που ήταν πάλι πολύ καλός και σημαντικός, Άμραμπατ, που αντικατέστησε τον αρνητικό Πάολο Φερνάντες (ο οποίος πάντως έδωσε δύο έτοιμα γκολ σε Γιόνσον και Μάνταλο που αστόχησαν), η ΑΕΚ έγινε άλλη ομάδα και ανέβασε τη ταχύτητα της στην ανάπτυξη δύο τουλάχιστον ταχύτητες. Δεν ήταν όμως συνολικά καλή η ομάδα και σίγουρα όχι καλύτερη από ότι στο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας. Αυτό γιατί δέχτηκε πολλές φάσεις και έδωσε τη δυνατότητα στην Ίντερ ντ' Εσκάλδες να απειλήσει αρκετά, πολύ περισσότερο από ότι το έκανε στην Αθήνα που βρήκε τρία γκολ!

Πρέπει να κάνουμε σωστή ανάγνωση των αγώνων, της κάθε νίκης - πρόκρισης και της εποχής βέβαια... Είναι λογικό να έχει τέτοια εικόνα τώρα η ΑΕΚ; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ΝΑΙ! Αφύσικο θα ήταν στο 60 με 65% της ετοιμότητας που βρίσκεται το σύνολο και οι μονάδες του να βγάζουν σε δύο ματς σερί σούπερ 60λεπτα και παραπάνω. Θα ήταν ποδοσφαιρικά ανώμαλο, ειδικά και με τις απουσίες που υπήρχαν για την Ένωση, μιας και τώρα θα μπουν στην εξίσωση παίκτες όπως: Πινέδα, Λαμέλα, Περέιρα, Τσούμπερ, Οντουμπάτζο, ενώ έλειψαν Ελίασον, Ρότα (μπήκε λίγο σαν αλλαγή με αποτέλεσμα να παίξει η ΑΕΚ με τρία στόπερ τον Βίντα δεξί μπακ και άρα να μην έχει συνοχή στην άμυνά της).

Όλα παίζουν ρόλο και η ομάδα έκανε το χρέος της. Αυτό κρατάμε και προχωράμε ΜΑΖΙ και δίπλα της...

Λιβάι Γκαρσία με κλειστά αυτιά

Υγ: Κλείνε τα αυτιά σου και συνέχισε... Είσαι με διαφορά του δεύτερου από τους πλέον σημαντικούς για το τελευταίο τρίτο του γηπέδου στο αγωνιστικό σχέδιο του Ματίας Αλμέιδα. Έκανες τρία γκολ στην Ανδόρα, σημείωσες γκολ και στην Νέα Φιλαδέλφεια (και ας έκανες κακό τελείωμα αρχικά), έδωσες ασίστ και είχες κερδισμένο πέναλτι (το οποίο έχασες και δεν είναι κακό να μην τα εκτελείς εσύ). Τα έκανες όλα αυτά ενώ βρίσκεσαι κι εσύ στο 60 με 65% της ετοιμότητάς σου σε μια χρονιά που έκανες φουλ προετοιμασία και πολύ καλή δουλειά. Το θέμα είναι να βρεθεί άμεσα και αυτός που θα σου δίνει ανάσες, αντίστοιχα καλός με σένα για το σχέδιο, για την ώρα έρχεται ο Τσούμπερ που εφόσον χρειαστεί θα σου δώσει χρόνο να ξεκουραστείς στη διάρκεια κάποιων ματς.

Υγ2: Δύσκολο το έργο με νέο ματς στα καπάκια την Τρίτη και ενώ σήμερα αναμένεται να επιστρέψει η ΑΕΚ στη βάση της. Σαββατοκύριακο δουλειάς και σωστής διαχείρισης μην προκύψει τραυματισμός και Δευτέρα νέο ταξίδι για την Αρμενία και τον πρώτο αγώνα που πρέπει να κερδίσει η Ένωση για να φτάσει με δύο νίκες στα play off της διοργάνωσης όπου δεδομένα θα είναι ισχυρή και θα μάθει την Δευτέρα την αντίπαλό της.

Υγ3: Ποτέ και πουθενά μόνη. Ακόμη και στην Ανδόρα που δεν έχει απευθείας πτήση, που είναι τρελή ταλαιπωρία να καταφέρεις να πας, ήταν εκεί 300 οπαδοί της και δεν σταμάτησαν λεπτό να τραγουδούν και στο κακό σημείο του αγώνα για την ομάδα. Μαζί με τα αδέρφια τους από την Μασσαλία που δεν έχασαν την ευκαιρία να τους ανταμώσουν ξανά!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...