Ο νέος κανονισμός της UEFA, που έκανε την ΑΕΚ… ισχυρή!

Ο νέος κανονισμός της UEFA, που έκανε την ΑΕΚ… ισχυρή!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Ο νέος κανονισμός της UEFA, που έκανε την ΑΕΚ… ισχυρή!

bet365

O Aνδρέας Δημάτος εξηγεί την αλλαγή που έκανε από εφέτος η UEFA, το πώς αυτή η αλλαγή ήταν τελικά που έστειλε την ΑΕΚ στους ισχυρούς των πλέι οφ του Conference και γιατί ο Παναθηναϊκός ως ζευγάρι με τον Αγιαξ θα είναι ισχυρός στην κλήρωση του Europa, αλλά ανίσχυρος στην δεύτερη κλήρωση που θα μετάσχει τη Δευτέρα!

Μία από τις πολλές -είναι η αλήθεια- αλλαγές της UEFA στη νέα τριετία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μία από τις αλλαγές του κανονισμού που υπάρχουν στα… ψιλά γράμματα, πίσω από φορμάτ, league stage, νέο τρόπο κλήρωσης κλπ, είναι ο λόγος που η ΑΕΚ, παρά τον χαμηλό της συντελεστή, κατάφερε να προλάβει το γκρουπ των ισχυρών και στις τρεις καλοκαιρινές κληρώσεις της για την προκριματική διαδικασία του Conference League.

Μία αλλαγή κανονισμού, που μπέρδεψε το βράδυ της Πέμπτης και τους φίλους του Παναθηναϊκού, που απορούσαν για το πώς είναι δυνατόν η ομάδα τους να μπαίνει ως ισχυρή λόγω του Αγιαξ στην κλήρωση των πλέι οφ του Europa League και ταυτόχρονα το ίδιο ζευγάρι να είναι στους ανίσχυρους στην κλήρωση των πλέι οφ του Conference League, στην οποία επίσης θα μετάσχει γιατί εκεί θα συνεχίσει η αποκλεισμένη ομάδα των δύο συναντήσεων…

Ευκαιρία, λοιπόν, να το εξηγήσουμε. Μέχρι και εφέτος τα ζευγάρια ομάδων με τα οποία γίνονται αναπόφευκτα οι κληρώσεις (λόγω των συνεχόμενων αγώνων δεν μπορεί η κλήρωση να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης φάσης, όπως τώρα που γίνεται η κλήρωση των πλέι οφ, πριν γίνουν τα ματς του τρίτου προκριματικού) μετείχαν παντού με τον συντελεστή της ισχυρής ομάδας.

Από εφέτος αυτό άλλαξε σε κάτι, κατ’ εμέ τουλάχιστον, πιο σωστό. Όταν το ζευγάρι μπαίνει στη διοργάνωση που μετέχει και στην οποία θα συνεχίσει η ομάδα, που θα προκριθεί (για παράδειγμα Αγιαξ – Παναθηναϊκός στα πλέι οφ του Europa), παίρνει τον συντελεστή της ομάδας που έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή. Όταν το ίδιο ζευγάρι μπαίνει αναγκαστικά και στην κλήρωση της αμέσως επόμενης διοργάνωσης στην οποία θα συνεχίσει η ομάδα που θα αποκλειστεί (από το Champions League στο Europa ή από το Europa στο Conference) τότε μετέχει με τον συντελεστή της ομάδας που έχει τον χαμηλότερο συντελεστή.

Αυτό έγινε ήδη φέτος στην προηγούμενη κλήρωση του ΠΑΟΚ (μπήκε με τον δικό του συντελεστή ως ζευγάρι με την Μπόρατς στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Champions League και με τον συντελεστή της Μπόρατς στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού του Europa) αλλά και με τον Παναθηναϊκό στην προηγούμενη κλήρωση, κάτι βεβαίως που δε φάνηκε γιατί και ο ΠΑΟ αλλά και η Μπότεφ είχαν εξίσου χαμηλό συντελεστή και ήταν στους ανίσχυρους και στις δύο κληρώσεις.

Το ίδιο θα γίνει και αυτή τη Δευτέρα. Το ΠΑΟΚ-Μάλμε θα συμμετάσχει με τον υψηλότερο συντελεστή του ΠΑΟΚ στην κλήρωση των πλέι οφ του Champions League και με τον χαμηλότερο συντελεστή της Μάλμε στην κλήρωση των πλέι οφ του Europa, μόνο που δεν αλλάζει τίποτα για τον Δικέφαλο, γιατί και ο συντελεστής της πρωταθλήτριας Σουηδίας του αρκεί να είναι ισχυρός και στις δύο κληρώσεις. Αντίθετα με τον πολύ υψηλό συντελεστή του Αγιαξ ο Παναθηναϊκος θα είναι ισχυρός στο Europa League (και θα τον εκμεταλλευθεί αν αποκλείσει την ολλανδική ομάδα στον τρίτο προκριματικό), αλλά ανίσχυρος στο Conference στο οποίο θα συνεχίσει αν αποκλειστεί από τον Αγιαξ, οπότε κρίθηκε (σε όλες αυτές τις περιπτώσεις) ότι δεν είναι δίκαιο να γίνει η χρήση του υψηλού συντελεστή.

Με την ίδια ακριβώς λογική στην κλήρωση της ΑΕΚ τη Δευτέρα στα πλέι οφ του Conference θα μετάσχουν και επτά ζευγάρια του τρίτου προκριματικού του Europa, που αφορούν τελικά τις αποκλεισμένες ομάδες από αυτά τα ζευγάρια. Xωρίς αυτή την αλλαγή του κανονισμού η ΑΕΚ δεν θα είχε μπορέσει σε καμία περίπτωση να μπει ως 18η στο γκρουπ των 19 ισχυρών!

Πολύ απλά και τα επτά αυτά ζευγάρια θα έμπαιναν ψηλότερα από την Ενωση λόγω των υψηλότερων της ΑΕΚ συντελεστών των Παρτιζάν, Μόλντε, Αγιαξ, Μπράγκα, Ριέκα και Βικτόρια Πλζεν. Με τον νέο κανονισμό πάνω από την ΑΕΚ μπήκε μόνο το ζευγάρι Τράμπζονσπορ-Ραπίντ Βιέννης, αφού και οι δύο ομάδες έχουν υψηλότερο συντελεστή από την Ενωση. Τα υπόλοιπα έξι ζευγάρια μπαίνουν με τον συντελεστή της ανίσχυρης ομάδας και έτσι η Ενωση έκανε το άλμα στους ισχυρούς, μαζί βεβαίως με τρεις ακόμα αποκλεισμούς στον δεύτερο προκριματικό του Conference.

Αποκορύφωμα η εξέλιξη στο ματς της Σερίφ Τιρασπόλ (με διπλάσιο συντελεστή από την ΑΕΚ) και ο αποκλεισμός της από την θεωρητικά ανίσχυρη Ελφσμποργκ. Ναι μεν στο Conference μπήκε η Σερίφ που έχει ψηλό συντελεστή αλλά το ζευγάρι του Europa Ριέκα-Ελφσμποργκ… υποβιβάστηκε και ανέβασε την ΑΕΚ, λόγω του χαμηλού συντελεστή της σουηδικής ομάδας!

Με όλα αυτά ενώ το περσινό όριο για τους ισχυρούς στο Conference (η 19η ομάδα δηλαδή) ήταν στους 20.000 βαθμούς συντελεστή, φέτος η ΑΕΚ μπήκε ως ισχυρή με τον ακριβώς μισό συντελεστή, στους 10.000 βαθμούς.

Όλα αυτά βεβαίως δεν έχουν στο τέλος αποφασιστική σημασία έχουν, αφού οι προκρίσεις δεν κρίνονται στο αμφιθέατρο «Λέναρτ Γιόχανσον» των γραφείων της UEFA στη Νιόν, αλλά μετά από 180 λεπτά ποδοσφαίρου εντός αγωνιστικού χώρου. Μία ματιά να ρίξει κανείς στα ζευγάρια του δεύτερου προκριματικού του Conference, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, θα διαπιστώσει ένα 60-40 στις προκρίσεις «seeded και unseeded teams» στο σύνολο των 52 ζευγαριών… Οι ιδιαιτερότητες σε αυτή τη φάση των διοργανώσεων είναι πολύ πιο περίπλοκες σε σχέση με ένα απλό όνομα αντιπάλους που θα βρεθεί στο δρόμο κάθε ομάδας!

Μικρή σημασία, άλλωστε, θα έχει για την ΑΕΚ η κλήρωση της Δευτέρας, αν δεν είναι σοβαρή απέναντι στη Νόα, το ίδιο για τον ΠΑΟΚ ως προς τα πλέι οφ του Champions League αν δεν τα καταφέρει με τη Μάλμε, ενώ ο Παναθηναϊκός γνωρίζει από τώρα ότι τον ενδιαφέρουν εξίσου και οι δύο κληρώσεις του είτε κάνει την υπέρβαση απέναντι στον Αγιαξ ή τελικά χρησιμοποιήσει το μαξιλαράκι των πλέι οφ του Conference League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.