Αλμέιδα: «Πονάμε αλλά πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι, θα ήταν λάθος να φέρουμε κι άλλους παίκτες εκτός του φορ»

Αλμέιδα: «Πονάμε αλλά πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι, θα ήταν λάθος να φέρουμε κι άλλους παίκτες εκτός του φορ»

Δημήτρης Βέργος
Ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα

bet365

Σε μια μεγάλη σε χρονική διάρκεια συνέντευξη Τύπου μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Νόα, ο Ματίας Αλμέιδα παραδέχθηκε πως άπαντες στην ΑΕΚ είναι βαθιά πληγωμένοι, όμως θα πρέπει ενωμένοι να συνεχίσουν. «Θα ήταν λάθος να φέρουμε κι άλλους παίκτες εκτός του φορ που ψάχνουμε, είμαστε πολλοί για μια διοργάνωση», είπε ο «Πελάδο» για τα μεταγραφικά.

Για τα πάντα μίλησε ο Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό - σοκ που γνώρισε η ΑΕΚ από τη Νόα. Ο Αργεντινός τεχνικός τόνισε πως όλοι στην ομάδα είναι λυπημένοι και θυμωμένοι, αποκαλύπτοντας ότι είπε στους παίκτες του να το αντέξουν και να συνεχίσουν όλοι μαζί ενωμένοι για να γυρίσουν την κατάσταση στη συνέχεια.

Ο «Πελάδο» ανέφερε πως το καλύτερο θα είναι να ασκείται κριτική στον ίδιο και όχι στους ποδοσφαιριστές, υπογραμμίζοντας για τα μεταγραφικά ότι εκτός του φορ που ψάχνει η ομάδα για να έχει ανταγωνιστή ο Λιβάι Γκαρσία, θα ήταν λάθος να υπάρξει άλλη προσθήκη καθώς το ρόστερ είναι γεμάτο για μια διοργάνωση. Ο Αλμέιδα πρόσθεσε πως σίγουρα οι καλοκαιρινές προετοιμασίες με το μισό διαθέσιμο ρόστερ δεν βοηθάνε, χωρίς να αποτελεί δικαιολογία, επισημαίνοντας ξανά στο τέλος ότι μέσα στον εκνευρισμό που προκαλεί αυτός ο αποκλεισμός, η ένωση είναι το παν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου:

Για την αποτυχία του αποκλεισμού και για το πως μπορεί να αντιδράσει η ΑΕΚ σε αυτή την αγωνιστική ανηφόρα που έχει μπροστά: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δέχομαι την κριτική. Πάντα. Υπάρχει κριτική εποικοδομητική και μη εποικοδομητική. Η καταστροφική κριτική δε με βρίσκει συμφωνώ. Ακούω την κριτική, έχω μάθει στη ζωή μου να ακούω. Κάνω αυτοκριτική τόσο στη νίκη αλλά και στην ήττα. Αποκλειστήκαμε από αυτή τη διοργάνωση που θέλαμε πολύ να συμμετέχουμε. Στο αγωνιστικό κομμάτι δεν κάναμε καλή αρχή γιατί αν μείνω με ένα από τα τέσσερα ματς που παίξαμε μένω με αυτό. Λόγω της συμπεριφοράς, της διάθεσης που είχαμε, αλλά φαινόταν αδύνατο να τα καταφέρουμε. Πιστεύω πως την πρόκριση για τον επόμενο γύρο τη χάσαμε στο εκτός έδρας παιχνίδι. Σχετικά με αυτό που έχω πει για τα δύο χρόνια, είναι ότι ήμασταν ανταγωνιστικοί κάνοντας και λάθη. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να το δεχόμαστε όταν τα πράγματα βγαίνουν ή δεν βγαίνουν όπως τα περιμένει κανείς. Σε προσωπικό επίπεδο κανείς δεν θα αλλάξει σε μένα αυτά τα δύο χρόνια. Συνεχίζω, δεν πιστεύω στα αστέρια. Πιστεύω στην κάθε μέρα. Όταν μια μέρα είναι άσχημη, δεν κοιμάμαι για πολλές μέρες γιατί μου προκαλεί πολύ πόνο. Ακούω τις κριτικές, όπως πάντα. Στα 15 χρόνια σε αυτόν τον χώρο, μπορώ να εντοπίσω τον κόσμο. Είμαι στενοχωρημένος και λυπημένος, δεν αλλάζει τον τρόπο όμως της δουλειάς μου. Γιατί αν έγινε μια ανανέωση ως το 2028 δεν ήταν μόνο η απόδοση της ομάδας σε ένα παιχνίδι. Αν εγώ απέρριψα προτάσεις είναι γιατί πιστεύω σε αυτό το κλαμπ. Τόσο στη νίκη όσο και στην ήττα θυμάμαι πράγματα. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, το δέχομαι. Δεν ψάχνω δικαιολογίες. Μείναμε εκτός γιατί κάναμε ένα πολύ κακό ματς εκτός έδρας. Σήμερα δώσαμε τα πάντα, δεν τα καταφέραμε, είχαμε ευκαιρίες, δοκάρι, αλλά δεν τα καταφέραμε. Προτιμώ η κριτική να γίνεται στο πρόσωπό μου και όχι στους παίκτες. Σε μένα πρέπει να κάνετε κριτική με αλήθειες».

Για το πως εισέπραξε τις αποδοκιμασίες και τι είπε στους παίκτες στο κέντρο του γηπέδου: «Τους είπα ότι πρέπει να αντέξουν τη λύπη. Και ότι εμείς μεταμορφώσαμε τα άσχημα που συνέβαιναν πριν την έλευσή μου, τα προηγούμενα χρόνια, τα μετατρέψαμε σε χειροκρότημα. Το να νιώθουν ταυτοποιημένοι με ένα στυλ παιχνιδιού. Να είναι ήρεμοι που τα έδωσαν όλα, αλλά ο αποκλεισμός αυτός μας πονάει. Πονάει γιατί θέλαμε να συνεχίσουμε, για τον κόσμο μας, για τη διοίκηση. Τόσο στη νίκη αλλά και στη νίκη όσο είσαι ενωμένος είναι καλύτερα. Είναι σεβαστή η αντίδραση οποιουδήποτε ανθρώπου. Έχουμε χάσει λίγα παιχνίδια εντός έδρας σε δύο χρόνια. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να δούμε σε βάθος μέσα σε λύπη και θυμό που μας προκαλεί ο αποκλεισμός. Πρέπει να αντέξουμε την κριτική και τις αποδοκιμασίες».

Για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για την ομάδα να ανακτήσει τις δυνάμεις της ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος: «Θα ξεκινήσουμε να κάνουμε rotation. Ήθελα με όλη μου την καρδιά να παίξουμε στην Ευρώπη γιατί είμαστε πολλοί. Ξέρω τι σημαίνει να παίζεις μόνο σε μια διοργάνωση και να έχεις 30 παίκτες. Είναι περίπλοκο. Το σημαντικό είναι να ξέρουν οι παίκτες ότι αυτός είναι ο τρόπος που παίζει η ΑΕΚ. Αυτό είναι άλλο ένα μάθημα, ότι στο ποδόσφαιρο δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο».

Για το που οφείλονται οι προβληματικές εμφανίσεις και σε τι βαθμό κοστίζει η απουσία του Λιβάι Γκαρσία καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική: «Την πρώτη χρονιά εκπλήξαμε παίρνοντας δύο τίτλους, που ήταν δύσκολο. Στον δεύτερο χρόνο ήμασταν στην Ευρώπη και ήμασταν ανταγωνιστικοί. Μείναμε εκτός στα πέναλτι στο Κύπελλο και το Πρωτάθλημα κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική. Τώρα έχουμε αποκλειστεί από την πρώτη διοργάνωση, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η άλλη. Να περιμένουμε πως θα ξεκινήσει και το σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ θα φτάσει ψηλά. Φυσικά και λείπει κάποιος για να είναι ανταγωνιστικός με τον Λιβάι στη θέση. Το έχουμε συζητήσει αυτό, αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει τον παίκτη που μπορεί να έρθει. Έχω επιλογές να παίξω με τον Τσούμπερ, όπως σήμερα, που κατάφερε να σκοράρει, και επίσης πρέπει να δω κάποια παιδιά από τη δεύτερη ομάδα που έκαναν προετοιμασία και θα πάρουν χρόνο. Δεν είναι δικαιολογία. Τόσο η διοίκηση όσο και εμείς συνεχίζουμε να κοιτάμε. Προσπαθήστε με κάποιους αλλά δεν θέλησαν να έρθουν και συνεχίσουμε να ψάχνουμε για να έχει ανταγωνισμό ο Λιβάι σε μια ξεκάθαρη θέση».

Για το αν ο μεταγραφικός προγραμματισμός φρενάρει και αν θα πρέπει να υπάρξουν αποχωρήσεις για να έρθουν άλλες προσθήκες πέρα από τον φορ: «Νομίζω πως η θέση που θα πρέπει να υπάρξει ανταγωνιστής είναι στη θέση 9. Άλλη θέση που ψάχναμε ήταν αριστερός μπακ αλλά πιστεύω ο Πήλιος θα είναι ανταγωνιστικός με τον Χατζισαφί. Τον έβαλα αλλά δεν τελείωσε το παιχνίδι. Πρέπει να έχουμε δύο παίκτες σε κάθε θέση, σε κάποιες έχουμε περισσότερους. Όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να είναι ανταγωνιστικοί και να περιμένουν τη στιγμή τους».

Για το αν υπάρχει θέμα με την προετοιμασία που κάνει η ΑΕΚ το καλοκαίρι: «Φυσικά υπάρχει θέμα. Στην πρώτη προετοιμασία είχαμε όλους τους παίκτες και στη δεύτερη τους μισούς. Είναι μεγάλο θέμα για μας. Αν εγώ επιδιώκω να έχει η ομάδα μου ένταση στο παιχνίδι της και επιστρέφουν οι παίκτες μετά για να μπουν στους αγώνες, υπάρχει φυσικά θέμα. Στην προετοιμασία είχα το μισό ρόστερ από τη δεύτερη ομάδα. Δεν το χρησιμοποιώ ως δικαιολογία αλλά είναι πραγματικότητα. Εμείς είχαμε σχεδιάσει μια συγκεκριμένη προετοιμασία και κάποιοι δεν το έκαναν λόγω των υποχρεώσεών τους με τις Εθνικές τους ομάδες. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε».

Για το αν εκτός του φορ πρέπει να υπάρξει αποχώρηση για άλλη μεταγραφή: «Είμαστε αρκετοί είναι αλήθεια. Είμαστε πολλοί για μια διοργάνωση, θα ήταν λάθος να φέρουμε κι άλλους. Για να φέρουμε φορ θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικός με τον Λιβάι στη θέση. Πίσω από τον επιθετικό θα παίζουν τρεις, δύο θα είναι στον πάγκο, θα πρέπει να είναι στον πάγκο ένας μπακ, ένας χαφ, ένας αμυντικός και θα μείνουν εκτός οι άλλοι. Γι' αυτό και ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στην Ευρώπη. Ήταν θέμα τιμής και είμαι θυμωμένος που δεν τα καταφέραμε. Τώρα ξεκινάει μια διαδικασία που η λήψη αποφάσεων θα είναι σημαντική. Σίγουρα ανοίγει η βεντάλια των επιλογών μου που εγώ μπορεί να κάνω περισσότερα λάθη. Ελπίζω να μην τα κάνω. Στο ποδόσφαιρο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά αυτός που μένει εκτός του πάγκου είναι ο καλύτερος. Θα πρέπει να είμαστε δυνατοί, ενωμένοι, να προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε ξανά τον κόσμο που είναι σημαντικός για μας. Δεν έχω κουραστεί να μιλάω για την ενέργειά του και δεν θα αλλάξω τη σκέψη μου. Σήμερα είμαι εγώ ως προπονητής, αλλά υπάρχει μια ιστορία. Κανείς από μας δεν είναι πάνω από αυτούς. Πάντα θα πρέπει να υπάρχει η ένωση, το λέει το δεύτερο γράμμα στο όνομά μας. Πάντα θα είναι θετικό να είμαστε ενωμένοι για όλους αυτούς που χαίρονται με το αρνητικό αποτέλεσμα της ΑΕΚ».

Για το αν θέλει να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο: «Όταν χάνω αισθάνομαι τον ίδιο θυμό, όπως ο κάθε οπαδός. Το συναίσθημά μου σε αυτό το κλαμπ μεγαλώνει όχι για οικονομικούς λόγους. Έχω υπάρξει σε διάφορες χώρες ποδοσφαιριστής και προπονητής. Αυτός είναι ο τόπος που θέλω να είμαι. Θέλω να κερδίζω, δεν μου αρέσει να χάνω. Αντέχω να ακούω πράγματα, αλλά θέλω να το μετατρέψω πάλι όπως πριν ένα μήνα που ήμασταν καλοί. Εμείς ζούμε την κάθε μέρα ξεχωριστά. Αυτό που προσπαθώ να μεταφέρω είναι αγάπη και σεβασμός προς το κλαμπ, το συναίσθημα να ανήκεις στο κλαμπ και ένα πνεύμα νικητή. Γι' αυτό προσπαθούμε να είμαστε ψηλά για να βάζουμε γκολ, γιατί αυτό το κλαμπ είναι μεγάλο και πρέπει να βρίσκεται ψηλά. Εμείς και οι παίκτες έχουμε παίξει για τον κόσμο που έχει χάσει τη ζωή του. Αλλά στο ποδόσφαιρο δεν τα καταφέρνεις πάντα. Είμαστε λυπημένοι, αλλά όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Οι πιο στενοχωρημένοι είμαστε εμείς. Γιατί δεν κοιμόμαστε. Μια ήττα μπορεί να σε θάψει. Το χειρότερο είναι ότι στην ήττα αισθάνεσαι μόνος σου. Αυτό δεν μου αρέσει. Δέχομαι την κριτική και τη στενοχώρια γιατί και εμείς αυτό βιώνουμε. Αλλά για να πάμε μπροστά πρέπει να είμαστε ενωμένοι μαζί με τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίκτες προσπαθούσαν να δώσουν αυτό που μπορούσαν. Πιστεύετε πως στο εκτός έδρας παιχνίδι θα αντιδρούσαμε έτσι μαζί με τον κόσμο μας; Θα δίναμε το κάτι παραπάνω. Ο κόσμος είναι πολύ σημαντικός για το κλαμπ, αλλά το λέει και το έμβλημα της ομάδας. Ένωση».

Για το πως βρίσκει προσωπικό κίνητρο να ξεπεράσει τον αποκλεισμό στην Ευρώπη και πως γίνεται να το μεταδώσει στους παίκτες: «Αν πάρετε το 90% της καριέρας των παικτών και των προπονητών είναι περισσότερα αυτά που χάνεις από αυτά που κερδίζεις. Είμαι συνηθισμένος σε αυτή τη μάχη 15 χρόνια. Είναι μέσα μου. Με εκνευρίζει, μου έρχεται να αρχίσω να κλοτσάω τους τοίχους. Χθες είδα τον τελικό του Σούπερ Καπ Ρεάλ Μαδρίτης – Αταλάντα και φαίνεται ότι έχει γεράσει γιατί θυμήθηκα ότι έχω κατακτήσει αυτό το τρόπαιο. Η επιθυμία μου είναι να κατακτώ τρόπαια ως προπονητής επίσης και με πονάει. Από τις 12 και μετά σκέφτομαι αυτό που θα ακολουθήσει. Λάθη που έχουμε κάνει, τα έχουμε πει, έγιναν. Δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει ό,τι συνέβη. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να είμαστε επιλεκτικοί στις αποφάσεις μας. Θα προσπαθήσω να είμαι».

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα