Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι: H χρονιά του Δράκου

Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι: H χρονιά του Δράκου

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι: H χρονιά του Δράκου

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την πολύτιμη συμβολή του «λαβωμένου» Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι στην πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Ναντ και τη σημασία του «άσου» σε μια ομάδα.

Η απογοήτευση μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τον Άγιαξ ήταν διττή. Αφενός γιατί πλέον οι «πράσινοι» θα διεκδικούσαν αποκλειστικά την είσοδο στους ομίλους του Conference, αφετέρου γιατί μπροστά τους είχαν μια ομάδα που για τους περισσότερους αποτελούσε δυσκολότερο αντίπαλο από τον Αίαντα. Η Λανς απέδειξε στο χορτάρι ότι μάλλον είχαν δίκιο. Αλλά γι' αυτό το ποδόσφαιρο δεν θα πάψει ποτέ να τρελαίνει τον κόσμο. Γιατί δεν θα πάψει ποτέ να προσφέρει στιγμές σαν αυτές που έζησαν οι φίλοι του «τριφυλλιού» ένα αυγουστιάτικο βράδυ στο γεμάτο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει σε ευρωπαϊκούς ομίλους και στο επίτευγμά του αυτό, είχε πολύ μεγάλη συμβολή ο Δράκος που βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια.

Παναθηναϊκός - Λανς: Ο ρόλος του Νταγκόφσκι

Οι αριθμοί δεν είναι τα πάντα, μπορούν όμως να αναδείξουν την αξία των εμφανίσεων που έκανε ο Ντραγκόφσκι στα ματς με τη Λανς, ειδικότερα στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Στο πρώτο παιχνίδι θα «έπρεπε», βάσει της ποιότητας των ευκαιριών που δημιούργησε ο αντίπαλος, να δεχθεί 3.2 γκολ. Μάζεψε την μπάλα από την εστία του δύο φορές. Στην Αθήνα, τα xCG έφτασαν στο 2.36! Δηλαδή, με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησε η Λανς, θα ήταν απολύτως δικαιολογημένο να πετύχει και τρία τέρματα στο ΟΑΚΑ. Να σημειώσουμε εδώ ότι το πέναλτι ανεβάζει αρκετά τα xGs του αντιπάλου, αφού από μόνο του (το συγκεκριμένο) ισούται με 0.76, όμως ακόμα και σε αυτή, την πιο καθαρή ευκαιρία των Γάλλων, ο Ντράγκο ήταν εκεί. Συνέχισε να είναι σε κάθε δύσκολη στιγμή, μένοντας συγκεντρωμένος μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Κι όλα αυτά, παρότι αγωνίστηκε με ενοχλήσεις στον ώμο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι εμφανίσεις αυτές δεν ήταν πυροτέχνημα. Και απέναντι στον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, τα xCGs για τον Πολωνό τερματοφύλακα έφτασαν στο 2.22. Η εστία έμεινε ανέπαφη κι ο Παναθηναϊκός έφτασε να παίζει στο θρίλερ των πέναλτι την πρόκρισή του, όπου κι εκεί ο Ντράγκο έδειξε ότι στα 11 βήματα προκαλεί τρόμο. Δεν είναι τυχαίο ότι με την πράσινη φανέλα έχει αποκρούσει έξι πέναλτι. Γενικώς, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι πιθανότητες αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την κλάση, τη δουλειά, την προετοιμασία.

Η θέση του τερματοφύλακα

Είναι στη μοίρα του τερματοφύλακα, οι επεμβάσεις του να μένουν στη λήθη για χάρη ενός πανέμορφου γκολ ή μιας περίτεχνης ενέργειας. Από την άλλη, ένα κρίσιμο λάθος του μπορεί να συζητιέται για μέρες ή και μήνες, αδικώντας αρκετές φορές τη συνολική παρουσία του. Αυτά όμως είναι για τα Social Media και τα καφενεία. Η παρουσία ενός τερματοφύλακα-σημείου αναφοράς σε μια ομάδα είναι κομβικής σημασίας. Όχι μόνο γιατί με επεμβάσεις όπως αυτές του Ντραγκόφσκι μπορεί να αλλάξει ο ρους ενός αγώνα ή ακόμα και μιας χρονιάς, αλλά για τη συνολικότερη λειτουργία της αμυντικής γραμμής, ακόμα και για τη φάση της ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να «μετρούν» πολύ περισσότερο από παλιά οι ικανότητες του κίπερ με τα πόδια, αλλά η ουσία του καλού τερματοφύλακα είναι αυτή ακριβώς που έδειξε ο Ντραγκόφσκι στα μέχρι στιγμής ευρωπαϊκά ματς του Παναθηναϊκού. Προτού προκύψει η ρήξη με την ομάδα και χάσει το μυαλό του, ήταν κομβική στον Παναθηναϊκό και η σημασία του Μπρινιόλι. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι έχει γίνει απόλυτα κατανοητή η σημασία του «άσου» στο «τριφύλλι», όπως και η δουλειά που γίνεται όλο αυτό το διάστημα από τον Γιώργο Μουντάκη. Μιας και μιλάμε μια θέση με ιδιαιτερότητες στο πνευματικό κομμάτι, η απόλυτη ηρεμία και η εργατικότητα του Ντράγκο στις προπονήσεις είναι στοιχεία που αντανακλώνται και στο παιχνίδι του.

Ο αείμνηστος Μπράιαν Κλαφ θεωρούσε ότι το πρωτάθλημα της Νότιγχαμ Φόρεστ τη σεζόν 1977/78 κρίθηκε τη στιγμή που ο Πίτερ Σίλτον αποφάσισε να αφήσει τη Στόουκ και να πάει στην ομάδα του. Πίστευε ότι ο τερματοφύλακας αλλάζει τη δυναμική μιας ομάδας και ο Σίλτον ήταν ο στυλοβάτης στην πορεία προς τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποκτήσει πέρυσι τον Ντραγκόφσκι δανεικό και ήταν σαφές ότι κατάλαβε άμεσα τη δυναμική του, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον αποκτήσει με μεταγραφή φέτος το καλοκαίρι. Τα κατάφερε. Και μοιάζει μια μεταγραφή, ικανή να αποδειχθεί καθοριστική στη φετινή του πορεία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.