Μία, δύο ή… καμία κλήρωση για τις ομάδες μας, μετά το League Stage!
Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός έμαθαν πρώτα τους αντιπάλους τους στο League Stage του Europa και Conference League, έμαθαν αργά χθες το απόγευμα το αναλυτικό πρόγραμμα, τις ημερομηνίες και τη σειρά των αγώνων τους και πλέον μπορούν να προγραμματίσουν τη συνέχειά τους στο νεοσύστατο φορμάτ.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους είναι ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς των ομίλων, που ήξεραν απλώς το τι τους… περιμένει, αν τερματίσουν πρώτοι, δεύτεροι ή και τρίτοι στον όμιλό τους (σε Champions League και Europa), τώρα σε αυτό το φορμάτ κάθε βαθμός, κάθε νίκη, κάθε γκολ και κάθε ξεχωριστή θέση στην οποία θα τερματίσουν παίζει μεγάλο ρόλο.
Παίζει ρόλο για τις ισοβαθμίες στο League Stage (πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας το γκολ αβαρέιτζ), παίζει ρόλο για την πρόκριση (1-8, 9-16, 17-24, 25-36 δημιουργούν εντελώς διαφορετικές συνθήκες), παίζει ρόλο για τη συνέχεια στη διοργάνωση (ακόμα και στην απευθείας πρόκριση της πρώτης 8άδας είναι διαφορετικό αν τερματίσεις στο 8, στο 7, στο 6 κοκ), παίζει ρόλο για το βαθμολογικό μπόνους (αν στο Conference League o Παναθηναϊκός καταφέρει να τερματίσει στην 6η θέση θα προσθέσει στον συντελεστή του 2.750 πόντους, αν τερματίσει 16ος, 1125 πόντους), παίζει ρόλο ακόμα και για τα οικονομικά μπόνους.
Τι γίνεται τώρα ως προς το «μετά» των τριών ελληνικών ομάδων με την ολοκλήρωση του League Stage; Μπορούμε να μιλάμε για το μετά γιατί και για τους τρεις είναι απόλυτα μέσα στις δυνατότητές τους μίνιμουμ μια θέση μέχρι την 24η ώστε να συνεχίσουν στην Ευρώπη. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!
Να θυμίσουμε απλά ότι αν τερματίσουν από 1-8, κλείνουν απευθείας ραντεβού στη φάση των 16 που θα διεξαχθεί 6 και 13 Μαρτίου και αν τερματίσουν από 9-24 θα έχουν έναν ενδιάμεσο γύρο πλέι-οφ για την πρόκριση στους 16. Αν τερματίσουν στο 9-16 θα έχουν τη ρεβάνς σε αυτόν τον νοκ άουτ ενδιάμεσο γύρο (13 και 20 Φεβρουαρίου) στην έδρα τους με μία ομάδα από το 17-24, αν τερματίσουν στο 17-24, θα έχουν τη ρεβάνς εκτός έδρας με μία ομάδα από το 9-16!
Εδώ βεβαίως έρχεται το νέο φορμάτ και προκαθορίζει τη συνέχειά τους στη διοργάνωση. Αν πούμε ότι δεν θα πάρουν απευθείας πρόκριση στο 1-8, τότε θα μετάσχουν σε ακόμα δύο κληρώσεις στη Νιόν. Η πρώτη θα είναι για τον νοκ άουτ γύρο για την πρόκριση στους 16. Εκεί θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αν τερματίσουν στο 9-10, θα κληρωθούν με μια εκ των ομάδων που θα έχουν τερματίσει στο 23-24, αν τερματίσουν στο 11-12 με το 21-22, αν τερματίσουν στο 13-14 με το 19-20 και το 15-16 θα παίξει με το 17 ή 18!
Αν για παράδειγμα ο Ολυμπιακός τερματίσει στην 15η θέση και ο ΠΑΟΚ στην 16η, δεν γίνεται να κληρωθούν αντιμέτωποι στον ενδιάμεσο νοκ άουτ γύρο. Αν όμως ο ένας τερματίσει στο 15 του League Stage και ο άλλος στο 17, τότε έχουν 50% πιθανότητες να βρεθούν αντίπαλοι για την πρόκριση στους 16 του Europa.
Με απλά λόγια αν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός τερματίσουν στο 1-8 θα επισκεφτούν τη Νιόν μόνο για μία ακόμα φορά στις 21 Φεβρουαρίου για την κλήρωση στους 16, που θα έχει τις διασταυρώσεις τους και το ταμπλό τους μέχρι τον τελικό, αν τερματίσουν στο 9-24, θα μετάσχουν και στην κλήρωση για τον νοκ άουτ γύρο, γνωρίζοντας ότι θα έχουν δύο επιλογές υποψήφιου αντίπαλου, όπως αναλύθηκε πιο πάνω.
Εδώ υπάρχει μία πιθανότητα ο Παναθηναϊκός να κληρωθεί νωρίτερα στον ενδιάμεσο γύρο των πλέι οφ. Με δεδομένο ότι οι ομάδες του Conference θα έχουν ολοκληρώσει το δικό τους League Stage από τις 19 Δεκεμβρίου, είναι πιθανό αλλά όχι ακόμα σίγουρο η κλήρωση του δικού τους ενδιάμεσου γύρου να γίνει στις 20 Δεκεμβρίου στη Νιόν και να μην περιμένουν την αντίστοιχη κλήρωση Champions League και Europa, που δεδομένα θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου.
Ποιον αντίπαλο θα έχουν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός αν τερματίσουν στην πρώτη 8άδα; Αν έχουν τερματίσει στην 1η ή στη 2η θέση θα έχουν δύο επιλογές ανάλογα με το ποιες ομάδες θα έχουν προκριθεί από τον ενδιάμεσο γύρο από τη σύγκρουση των 15-16 με τους 17-18. Αν έχουν τερματίσει στην 3η ή στην 4η θέση, ο αντίπαλός τους θα προέλθει από τους 13/14 και 19/20, στην 5η ή στην 6η θέση από τους 11/12 και 21/22 και αν τερματίσουν 7 ή 8 με τις δύο ομάδες που θα προέλθουν από τους δύο νοκ άουτ αγώνες των 10/9 με 23/24 του League Stage. Οι ομάδες του 1-8 θα έχουν δεδομένα τις ρεβάνς στις έδρες τους και από εκεί και πέρα θα είναι σχηματισμένο το ταμπλό μέχρι τον τελικό, χωρίς να απαιτείται άλλη κλήρωση.
Επειδή έχει γίνει αρκετή κουβέντα για την προκαθορισμένη κλήρωση και το κατά πόσο αυτό στερεί το όποιο ενδιαφέρον των πιο ανοιχτών κληρώσεων, για την UEFA τα κίνητρα αυτής της απόφασης ήταν πολύ απλά.
Πρώτον, η επιβράβευση της πορείας της κάθε ομάδας στο League Stage. Οσο πιο ψηλά τερματίσει μία ομάδα, τόσες πιο πολλές πιθανότητες έχει για πιο βατή πορεία μέχρι το φινάλε.
Δεύτερον, για να περιοριστεί ο φόβος των περίφημων «dead matches» (αδιάφορων αγώνων) όσο πηγαίνουμε προς την ολοκλήρωση του League Stage. Μία ομάδα στο Europa για παράδειγμα που μπορεί να ξεκινήσει με πέντε νίκες και να εξασφαλίζει την παρουσία της στο 1-8, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι είναι τελείως διαφορετικό να συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι το φινάλε γιατί είναι εντελώς διαφορετικό να τερματίσει στο 1-2 σε σχέση με το 7-8.
Τρίτον, στο ερώτημα γιατί δίνει δύο επιλογές κλήρωσης ανά θέση και δεν το έχει φιξάρει ώστε να μην χρειαζόταν καν κλήρωση μετά το League Stage και να ήταν όλα προκαθορισμένα, η απάντηση είναι επίσης απλή: πρώτον για να μην υπάρχει το περιθώριο επιλογής και στόχευσης συγκεκριμένου αντιπάλου και δεύτερον για να υπάρχει επιλογή αν θα πρέπει να αποφευχθεί ζευγάρωμα ομάδων από χώρες που υπάρχει απόφαση να μην τίθενται αντιμέτωπες…
Τα κριτήρια ισοβαθμίας
Καταλαβαίνει κανείς ότι σε αυτή τη διαδικασία του League Stage σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι ισοβαθμίες, αφού εκτός των άλλων δεν υπάρχει και το βασικό κριτήριο των αγώνων μεταξύ των ομάδων, όπως συνέβαινε στη διαδικασία των ομίλων.
Το πρώτο κριτήριο είναι το γκολ αβερέιτζ, η διαφορά τερμάτων κάθε ομάδας. Το δεύτερο είναι τα γκολ στην επίθεση, το τρίτο τα εκτός έδρας γκολ, το τέταρτο ο αριθμός των νικών και το πέμπτο ο αριθμός των εκτός έδρας νικών. Υπολογίζεται ότι αυτά τα κριτήρια θα είναι αρκετά ώστε να μην συνεχίσουμε στα πιο ειδικά κριτήρια που ακολουθούν και είναι πιο σύνθετα. Το πρώτο από αυτά είναι ο αριθμός των βαθμών που συγκέντρωσαν οι αντίπαλοι των δυο ομάδων που ισοβαθμούν, κριτήριο που δείχνει το αν έπαιξαν με πιο καλές ομάδες σε σχέση με τον αντίπαλό τους.
Τα βαθμολογικά μπόνους
Και στο Europa και στο Conference League (όπως και στο Champions) για τον συντελεστή κάθε ομάδας (αλλά και κάθε χώρας) η νίκη δίνει, όπως και πριν, 2000 βαθμούς και η ισοπαλία 1000. Η διαφορά έγκειται στα βαθμολογικά μπόνους συμμετοχής. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θα πάρουν μηδενικό μπόνους αν τερματίσουν στο 25-36.
Αν όμως τερματίσουν από 17-24 το μπόνους για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο Europa ξεκινάει από 2000 βαθμούς για τη 17η θέση και φτάνει μέχρι μόλις τους 250 για την 24η. Αντίστοιχα για τον Παναθηναϊκό από τους 1000 πόντους (μία έξτρα ισοπαλία) για την 17η θέση και 125 για την 24η.
Στο 9-16 για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ το μπόνους είναι 4000 (δύο νίκες) για την 9η θέση και πέφτει σταδιακά μέχρι τους 2.250 για τη 16η. Για τον Παναθηναϊκό στο Conference είναι ακριβώς το μισό.
Αν οι τρεις ελληνικές ομάδες καταφέρουν να τερματίσουν στην πρώτη 8άδα εκτός από όλα τα υπόλοιπα αβαντάζ (απευθείας πρόκριση στους 16 κλπ), Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ελπίζουν και σε μπόνους 6000 βαθμών (στην πρωτιά…) μέχρι 4.250 και ο Παναθηναϊκός από 4000 βαθμούς μέχρι 2.250 για την όγδοη θέση.
Η συμμετοχή στον νοκ άουτ ενδιάμεσο γύρο δεν δίνει κάποιο μπόνους αλλά από εκεί και πέρα από τους 16 μέχρι και τον τελικό κάθε φάση δίνει επιπλέον 1000 βαθμούς μπόνους στο Europa και 500 βαθμούς μπόνους στο Conference.
Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης αν Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ στο Europa τερματίσουν στην 8η θέση στο League Stage και φτάσουν μέχρι τους οχτώ της διοργάνωσης θα έχουν προσθέσει στον συντελεστή τους (εκτός από τους βαθμούς των αποτελεσμάτων τους) έξτρα 6.250 βαθμούς από τα μπόνους και στο αντίστοιχο σενάριο ο Παναθηναϊκός έξτρα 3.250 βαθμούς.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.