Europa Conference League: Το προφίλ των αντιπάλων των κυπριακών ομάδων της 2ης αγωνιστικής

conference_league_tropaio
Σε απόσταση «αναπνοής» βρίσκεται η δεύτερη αγωνιστική της League Phase της Conference League, με το ενδιαφέρον για Πάφο, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια να είναι τεράστιο. Το Gazzetta Cyprus παρουσιάζει το προφίλ των αντιπάλων που θα αντιμετωπίσουν τη 2η αγωνιστική οι ομάδες της Cyprus League.

Σχεδόν το τέλειο ξεκίνημα είχαν οι κυπριακές ομάδες στη League Phase του Conference League, με τον ΑΠΟΕΛ να ισοφαρίζεται στις καθυστερήσεις και να χάνει τη νίκη μέσα από τα χέρια του από τη Σάμροκ. Η Πάφος, πέτυχε την πρώτη νίκη της ιστορίας της σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μάλιστα με ανατροπή και με το εντυπωσιακό 4-1 κόντρα στην Πετροκούμπ, ενώ η Ομόνοια, αν και δυσκολεύτηκε στο πρώτο μέρος, «σκόρπισε» με τέσσερα γκολ της Βίκινγκουρ στο δεύτερο μέρος.

Μάλιστα, η Ομόνοια και η Πάφος έγραψαν ιστορία, καθώς νίκη με τέτοιου είδους έκταση στο σκορ, στην πρόσφατη ιστορία σε ευρωπαϊκό όμιλο δεν έχει πετύχει άλλη ομάδα από την Κύπρο.

Η 2η αγωνιστική της League Phase είναι προ των πυλών, με τον ΑΠΟΕΛ να υποδέχεται την Μπόρατς Μπάνια Λούκα, την Ομόνοια να ταξιδεύει στην έδρα της Χαρτς και την Πάφο να υποδέχεται την Χαϊντενχάιμ.

Πάμε να δούμε ορισμένα στοιχεία για τους αντιπάλους των ομάδων μας.

 

Μπόρατς Μπάνια Λούκα (αντίπαλος ΑΠΟΕΛ)

Έδρα: Η έδρα της βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη και λέγεται Μπάνια Λούκα Σίτι Στέιντιουμ. Διαθέτει χωρητικότητα 10,030 θεατών.

Πως έφτασε ως εδώ: Ξεκίνησε την πορεία της από τον πρώτο προκριματικό του Champions League, όταν και πέρασε το εμπόδιο της Εγνατίας, για να αποκλειστεί από τους πρωταθλητές Ελλάδας, ΠΑΟΚ. Στο Europa League, αφού απέκλεισε την Κλάκσβικ, έμεινε εκτός από την Φερεντσβάρος στα πέναλτι. Η ομάδα από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη συμμετέχει για πρώτη φορά σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και φέτος έχει αντιμετωπίσει δυο ομάδες από την Ελλάδα: τον ΠΑΟΚ για τα προκριματικά του Champions League (αποκλείστηκε με δυο ήττες) και τον Παναθηναϊκό την 1η αγωνιστική του ομίλου (έμεινε στο 1-1).

Τι έκανε πέρυσι / Πως τα πάει φέτος: Την προηγούμενη περίοδο η Μπόρατς κατέκτησε το πρωτάθλημα με την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία, το οποίο ήταν το τρίτο της ιστορίας της. Τη φετινή σεζόν είναι στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 19 βαθμούς.

Προπονητής: Προπονητής της ομάδας είναι ο Μλάντεν Ζίζοβιτς, ο οποίος ανέλαβε από την αρχή της φετινής σεζόν.

Παίκτες «κλειδιά» του ρόστερ: Ο 32χρονος αμυντικός χαφ Γκράχοβατς και ο 20χρονος αριστερός εξτρέμ Βούκοβιτς αποτελούν δυο ποδοσφαιριστές, που ο ΑΠΟΕΛ οφείλει να προσέξει. Η συντριπτική πλειοψηφία του ρόστερ της απαρτίζεται από Βόσνιους, ενώ έχει και το σερβικό στοιχείο.

Χαρτς (αντίπαλος Ομόνοιας)

Έδρα: Το γήπεδο της ομάδας είναι το Ταϊνκάστλ Στέντιουμ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Gorgie του Έδιμβουργου και έχει χωρητικότητα περίπου 20,000 θεατών.

Πώς έφτασε ως εδώ: Ξεκίνησε από τα προκριματικά του Europa League, όπου και αποκλείστηκε από τη Βικτόρια Πλζεν με δυο ήττες (1-0). Έτσι, συνέχισε απευθείας στην League Phase του Conference League.

Τι έκανε πέρυσι / πως τα πάει φέτος: Την περυσινή σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Είναι προτελευταία στο πρωτάθλημα Σκωτίας, ενώ έχει αποκλειστεί στο League Cup από την Φόλκερκ. Με εξαίρεση το νικηφόρο 1-2 στην πρεμιέρα του Conference League κόντρα στη Ντινάμο Μινσκ, δεν έχει άλλη νίκη.

Προπονητής: Ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με προπονητή τον Στίβεν Νέισμιθ, αλλά απολύθηκε, καθώς πλήρωσε το μάρμαρο για το φετινό άσχημο ξεκίνημα. Πρόσφατα, η ομάδα του Εδιμβούργου ανακοίνωσε το Νέιλ Κρίτσλει, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν 2026/27. Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτός με τον καλύτερο τρόπο από τους οπαδούς της ομάδας, καθώς στερείται εμπειρία, ξεκίνησε με το δεξί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, επικρατώντας 4-0 της Σεντ Μίρεν.

Παίκτες «κλειδιά» του ρόστερ: Το μπάτζετ της κυμαίνεται στα 19.4 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον transfermarkt. Σημαντικό όνομα αποτελεί ο επιθετικός Σάνκλαντ, ο οποίος πέρυσι ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με 24 γκολ σε 37 εμφανίσεις. Άλλοι παίκτες που έχουν ξεχωρίσει από τη φετινή χρονιά, σύμφωνα και με τα σκωτσέζικα μέσα, είναι ο αριστερός μπακ Σάλαζαρ και ο αμυντικός Κίνγκσλει.

Χάιντενχαιμ (αντίπαλος Πάφου)

Έδρα: Το γήπεδο της ομάδας είναι το Βόιτ Αρένα στην πόλη Χαΐντενχαιμ, με χωρητικότητα 15.000 θέσεων.

Πώς έφτασε εδώ: Για να φτάσει στον όμιλο του Conference League, απέκλεισε με δυο νίκες τη σουηδική Χάκεν (2-1 εκτός και 3-2 εντός).

Τι έκανε πέρυσι / πως τα πάει φέτος: Όγδοη στην παρθενική της παρουσία στην Bundesliga, εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η φετινή χρονιά είναι ιστορική, καθώς όπως και η Πάφος, αγωνίζεται για πρώτη φορά σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τη φετινή σεζόν βρίσκεται στην όγδοη θέση, έχοντας 9 βαθμούς, μετά από επτά αγώνες.

Προπονητής: Προπονητής είναι ο Φρανκ Σμιντ, ο οποίος είναι 17 χρόνια στο «τιμόνι» της ομάδας. Πρώην αρχηγός της ομάδας, ανέλαβε την ομάδα το 2007, αφού είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Κατάφερε να κάνει θαύματα με την ομάδα, την οποία ανέλαβε από την 4η κατηγορία και κατόρθωσε να πραγματοποιήσει το απίστευτο: να την ανεβάσει για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου το 2023. Νωρίτερα, είχε πανηγυρίσει την άνοδο στην τρίτη κατηγορία το 2009 και το 2014 στη δεύτερη.

Παίκτες κλειδιά του ρόστερ: Η χρηματιστηριακή της αξία κυμαίνεται στα 63.30 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt. Μπορεί το καλοκαίρι να έχασε τους βασικούς συντελεστές της περασμένης σεζόν (Ντίκγντσι, Μπέστε, Κλάιντιστ). Παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη και παρά το γεγονός ότι δεν είναι συνηθισμένη στο να έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, τα πηγαίνει μια χάρα στο πρωτάθλημα για τα δεδομένα της. Ξεχωρίζει από το ρόστερ της ο 18χρονος, δανεικός από την Μπάγερν, Πάουλ Βάνερ, αλλά και ο αμυντικός χαφ Νικλας Ντορς, ο οποίος ήρθε για 3.5 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι από την Άουγκσμπουργκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα