Παναθηναϊκός: Οταν ο Μπακασέτας γίνεται… Bakasetas στην Ευρώπη (vids)

Παναθηναϊκός: Οταν ο Μπακασέτας γίνεται… Bakasetas στην Ευρώπη (vids)

Γιώργος Ντυμένος
bakasetas_intime.jpg

bet365

Ο Τάσος Μπακασέτας σκοράρει ή δημιουργεί κάποιο γκολ σε επίπεδο ευρωπαϊκών ομίλων κάθε 125’, το πράττει για επτά σερί παιχνίδια και στο Παναθηναϊκός-Τσέλσι πάει για το 8χ8.

Μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, καθώς σε λίγες ώρες θα φιλοξενήσει την Τσέλσι στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Conference League και με σκοπό - τι άλλο; - να πάρει το αποτέλεσμα που θα τον φέρει κοντά στην κορυφή της League Phase του τουρνουά.

Η αποστολή του «τριφυλλιού», κακά τα ψέματα, λογίζεται και είναι αρκετά δύσκολη, αφού απέναντί του θα βρεθεί ένα club με ποδοσφαιριστές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ομως οι «πράσινοι» έχουν μάθει στα δύσκολα και παράλληλα διατηρούν επίσης μεγάλους, σε όλους τους τομείς, παίκτες.

Αναμετρήσεις όπως αυτή του ΟΑΚΑ κρίνονται πολλάκις, ξέχωρα από τον παράγοντα ικανότητες, στο μέταλλο και τα ψυχικά αποθέματα που έχει κάθε «πρωταγωνιστής» του και στον Παναθηναϊκό διαθέτουν περίσσευμα, αφού ας μην ξεχνάμε πως διαχειρίζονται και την πρόσφατη και τόσο άδικη απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ που τους «βύθισε» στο πένθος.

Μεγάλο ματς για αντίστοιχου βεληνεκούς παίκτες λοιπόν και ο Τάσος Μπακασέτας είναι ένας εξ’ αυτών, τόσο με γνώμονα τα όσα ξεδιπλώνει μέσα στις τέσσερις γραμμές όσο και για τις ηγετικές του ικανότητες εκτός του γηπέδου.

 

Βλέπετε χρειάζονται και τα δύο και ο «κάπτεν» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι αυτός που θα βγει μπροστά και θα το πράξει με απόλυτη αίσθηση του καθήκοντος.

Σκοράρει ή δημιουργεί κάποιο γκολ κατά μέσο όρο κάθε 1,5 παιχνίδι, έκανε «σεφτέ» στο Αστέρα Τρίπολης-Μπεσίκτας

Στον αγώνα που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες θα εμφανιστεί, εκτός απροόπτου, για 19η φορά σε group stage ευρωπαϊκής διοργάνωσης και οι 17 από τις προηγούμενες 18 ήταν με το format των έξι ομάδων, άρα σχεδόν όλες διέθεταν τη «χροιά» του τελικού. Τότε τα χρονικά περιθώρια κάλυψης του κάθε λάθος ήταν (πολύ) λιγότερα και η μπάλα σε μεγάλο βαθμό «έκαιγε».

Ο απολογισμός του ιδιαίτερα εντυπωσιακός, καθώς μετρά τέσσερα προσωπικά γκολ και πέντε ασίστ, κάτι που σημαίνει πως αν κάνουμε τις σχετικές διαιρέσεις με τον αθροιστικό χρόνο συμμετοχής του θα δούμε πως κάθε 125’ - 1,5 παιχνίδι «χοντρικά» - σημειώνει ή δημιουργεί σε αυτό το επίπεδο κάποιο τέρμα για την εκάστοτε ομάδα που αγωνίζεται!

Η πρώτη του σχετική εμπειρία ήταν πριν από μία δεκαετία, το 2014/15, όταν παιδί ακόμη, εμφανίστηκε ως παίκτης του Αστέρα Τρίπολης σε όμιλο του Europa. Με τους Αρκάδες έπαιξε ως αλλαγή στο φινάλε του 5-1 που έχασαν στο Λονδίνο από την Τότεναμ και στο 2-2 που παραχώρησαν στο «Θ. Κολοκοτρώνης» στη Μπεσίκτας, όταν στο 77’ αντικατέστησε τον Νίκο Φερνάντες και στο 82’ «έφτιαξε» το γκολ του Φακούντο Πάρα που διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό αποτέλεσμα.

Στο τέλος του ομίλου ήταν starter στη «λευκή» ισοπαλία της Σερβίας με αντίπαλο την Παρτιζάν και τρία χρόνια μετά επέστρεψε σε group stage με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Στο ΑΕΚ-Μπενφίκα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση που όμως δεν αποτυπώθηκε σε νούμερα

Το 2017/18 η Ενωση «έτρεξε» μία εξαιρετική εκτός των συνόρων πορεία όπου ολοκλήρωσε αήττητη τον όμιλό της στο Europa League και με ρεκόρ 1-5-0 τερμάτισε πίσω μόνο από τη Μίλαν και πάνω από Ριέκα, Αούστρια Βιέννης.

Ο Μπακασέτας έπαιξε και στα έξι εκείνα παιχνίδια, όπου στα τέσσερα ήρθε από τον πάγκο και στα δύο ήταν ενδεκαδάτος, ενώ στο 0-0 της Ιταλίας με τους «ροσονέρι» «φλέρταρε» με το γκολ αλλά ο Τζίτζι Ντοναρούμα που υπερασπίζονταν την εστία τους απέκρουσε δύσκολα την απευθείας εκτέλεση φάουλ που επιχείρησε στο 85’.

Για την ιστορία εκείνη την περίοδο οι «κιτρινόμαυροι» αποκλείστηκαν άδικα στους «32» της διοργάνωσης από την Ντιναμό Κιέβου και χωρίς να χάσουν, αφού ήταν καλύτεροι και στα δύο παιχνίδια του ζευγαριού (1-1 επιμέρους σκορ, οι Ουκρανοί πέρασαν γιατί ήταν σε ισχύ ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ).

Την επόμενη χρονιά (2018/19) η ΑΕΚ ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο την ευρωπαϊκή της πορεία, καθώς στα προκριματικά του Champions League απέκλεισε τις Βίντι και Σέλτικ, ενώ ο νυν 31χρονος ήταν ο MVP του 2-1 της Ουγγαρίας.

Ετσι… κούνησε σεντόνι και ο ίδιος ήταν βασικός και στις δύο συμμετοχές του στον Ομιλο, στις ήττες του ΟΑΚΑ από Μπενφίκα και Μπάγερν Μονάχου, με 3-2 και 2-0 αντίστοιχα.

Επειδή δε στην μπάλα οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την εικόνα, στον αγώνα με τους «Αετούς της Λισαβόνας» όπου ούτε σκόραρε ούτε έδωσε κάποια ασίστ ίσως και να έκανε μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές του εμφανίσεις.

Μεταξύ άλλων βρήκε τον Μάριο Οικονόμου μόνο στο δεύτερο δοκάρι και εκείνος με τη σειρά του έδωσε την πάσα πάρε-βάλε στον Βίκτωρα Κλωναρίδη για το «κιτρινόμαυρο» 2-2, έβγαλε τον τελευταίο σε θέση τετ α τετ με εξαιρετική κάθετη στο 73’ όμως εκείνος δεν κατάφερε να βρει δίχτυα σε ένα χρονικό σημείο που η αναμέτρηση ήταν ακόμη ισόπαλη, ενώ στο πρώτο ημίχρονο ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος του είπε με εντυπωσιακό τρόπο «όχι», σε σουτ που επιχείρησε μέσα από το «κουτί».

Ηταν ένα παιχνίδι όπου η ΑΕΚ δικαιούνταν... πολλά, όμως τελικά η ποδοσφαιρική «δικαιοσύνη» δεν της έδωσε κάτι.

Η παρουσία του στο Europa του 2022/23 με την Τραμπζονσπόρ ήταν τουλάχιστον… εντυπωσιακή

Υστερα πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς και το 2022/23 επέστρεψε σε ευρωπαϊκό όμιλο. Ηταν τα χρόνια που οδηγούσε την Τραμπζονσπόρ από επιτυχία σε επιτυχία και μεταξύ άλλων στην κατάκτηση του τουρκικού τίτλου, ενώ παράλληλα λογίζονταν ως ο αδιαφιλονίκητος MVP της Süper Lig.

Για όσους θυμούνται στα προκριματικά του Champions League έπαιξε τραυματίας κόντρα στην Κοπεγχάγη και παρότι σκόραρε η ομάδα του έμεινε εκτός και έτσι βρέθηκε στο group stage Europa.

Οι εμφανίσεις του σε εκείνον τον όμιλο κόντρα σε Μονακό, Ερυθρό Αστέρα και Φερεντσβάρος είναι από τις καλύτερες που έχει «τρέξει» ποδοσφαιριστής σε ανάλογο επίπεδο, τόσο αθροιστικά όσο και σε διάρκεια.

Σε όλα τα παιχνίδια σκόραρε ή έδωσε ασίστ και συνολικά έκλεισε το μίνι τουρνουά με τρία προσωπικά τέρματα και τέσσερις τελικές πάσες, ύστερα από ένα «ρεσιτάλ» του που ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 και ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Πρώτο ματς και γκολ με τον Παναθηναϊκό

Μέχρι που περίπου 14 μήνες πριν επαναπατρίσθηκε για χάρη του «τριφυλλιού» και ο Παναθηναϊκός πήρε το «εισιτήριο» για τη League Phase του Conference, ύστερα από την εξαιρετική του εμφάνιση κόντρα στη Λανς που λογίζονταν στα φαβορί της διοργάνωσης.

Βέβαια η ιστορία ίσως και να γράφονταν διαφορετικά αν δεν στέκονταν σούπερ άτυχος στην Ολλανδία με αντίπαλο τον Αγιαξ και να τον βλέπαμε τώρα στην αντίστοιχη του Europa, ενώ στην πρεμιέρα του τουρνουά απέσπασε 1-1 στη Βοσνία από την Μπόρατς Μπάνια Λούκα, όπου ο Μπακασέτας ήταν που στο 11’ άνοιξε το σκορ για λογαριασμό του!

Ετσι ξέχωρα από το γεγονός πως κάθε 125’ (σ.σ. μαζί με τις καθυστερήσεις) βρίσκει δίχτυα ή δημιουργεί κάποιο γκολ σε επίπεδο ευρωπαϊκού ομίλου, το πράττει για επτά σερί εμφανίσεις του και το βράδυ θα επιδιώξει να κάνει το 8χ8.

Ο Μπακασέτας σε ευρωπαϊκούς ομίλους

Αγώνες: 18
Λεπτά: 1.129’
Γκολ: 4
Ασίστ: 5
Γκολ-Ασίστ/Λεπτά: 1/125’

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα