Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η προβληματική εκκίνηση κι ο «καθρέφτης» της κρίσης, Πασιένσια
- Μπλοκαρισμένη επιθετικά, εύθραυστη ψυχολογικά
- «Μουρμούρα» για τις μεταγραφές, x-factor ο πρώην Ερυθρόλευκος, Πασιένσια
- Ο μονόδρομος του Γκλάσνερ και το... αλκοόλ
Το roller-coaster της φετινής Άιντραχτ Φρανκφούρτης βρίσκεται ξανά σε κάθοδο. Αφού έφτασε στο απόγειο πριν από έντεκα μέρες, όταν έκανε όλη την Ευρώπη να την κοιτάξει καλά-καλά με το διπλό μέσα στο άντρο της πρωταθλήτριας Μπάγερν, οι Αετοί παραδόθηκαν ξανά στη μετριότητα. Ή καλύτερα, στην προβληματική μετάβαση την οποία βιώνουν με νέο προπονητή (Όλιβερ Γκλάσνερ), νέους παίκτες και νέα φιλοσοφία. Η εντός έδρας ήττα με 2-1 από την κατά τ’ άλλα παραπαίουσα Χέρτα σφράγισε το άμεσο πισωγύρισμα, με τα γερμανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για το ίσως χειρότερο πρώτο της ημίχρονο και μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της συνολικά στη Bundesliga εδώ και χρόνια.
Κάπως έτσι περιμένει η Άιντραχτ τον Ολυμπιακό στο «Deutsche Bank Park», για το ματς κορυφής στον 4o όμιλο του Europa League (21/10, 22:00, Cosmotesports2HD). Στην πρώτη τους κόντρα με ελληνική ομάδα μετά από 26 ολόκληρα χρόνια – τελευταία αναμέτρηση το 5-1 κόντρα στον Ηρακλή για το Κύπελλο Ιντερτότο τον Αύγουστο του 1995, με τον ανερχόμενο τότε Τζέι-Τζέι Οκότσα στη σύνθεσή τους – οι Αετοί παρουσιάζονται μετέωροι, (σαφώς και) βιώνουν αγωνιστική κρίση και ψάχνουν την πρώτη τους εντός έδρας νίκη, το έναυσμα για να αντιστρέψουν το κλίμα στις τάξεις των οπαδών, να βρουν την ισορροπία τους, δίνοντας πάντως περιθώρια ελπίδας κι αυτοπεποίθησης στους Ερυθρολεύκους για το δεύτερο διπλό της ιστορίας τους σε γερμανικό έδαφος (μετά τη νίκη επί της Βέρντερ στη Βρέμη 14 χρόνια πριν).
Μπλοκαρισμένη επιθετικά, εύθραυστη ψυχολογικά
Χρειάστηκε να φτάσουν παραμονές Οκτωβρίου για να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στη σεζόν. Το έκανε κόντρα στην Αντβέρπ την περασμένη ευρω-αγωνιστική, με γκολ στο 90’. Μέχρι τότε είχε προηγηθεί ο πρόωρος αποκλεισμός-σοκ από τη Μάνχαϊμ στο Κύπελλο, έξι ισοπαλίες και μια βαριά ήττα από τη Ντόρτμουντ σε Γερμανία κι Ευρώπη. Σ’ όλο αυτό το διάστημα, η ομάδα του Όλιβερ Γκλάσνερ αντιμετώπιζε κατ’ εξακολούθηση την ίδια συνθήκη, να προηγείται μα να μη μπορεί να κρατήσει το προβάδισμά της. Το έπαθε από τη Χόφενχαϊμ με γκολ στο 86’, το έπαθε από τη Στουτγκάρδη με γκολ στο 88’, το έπαθε κι από τη Βόλφσμπουργκ στο 70’.
Οι συνεχείς αλλαγές σε πρόσωπα από παιχνίδι σε παιχνίδι δεν έχουν αφήσει τους Αετούς να «πετάξουν». Μόλις εννέα γκολ ο απολογισμός σε οκτώ αγωνιστικές, μία από τις 5-6 χειρότερες επιθέσεις της Bundesliga βάσει παραγωγικότητας και ποσότητας ευκαιριών, αντανάκλαση της θέσης της στη βαθμολογία (14η) και του πόσο ακόμα ψάχνεται να αφομοιώσει τις ιδέες του νέου προπονητή της και τα διαφορετικά υλικά που έχει στην «κουζίνα» της.
Η ποιότητα του Φίλιπ Κόστιτς, του μακράν πολυτιμότερου «γραναζιού» στη μηχανή της τα τελευταία χρόνια δεν αρκεί από μόνη της για να ρολάρει η Άιντραχτ. Εντούτοις, σ’ αυτόν αρχίζει και (κυρίως) τελειώνει η όποια επιθετική διάθεση και δυναμική, αφού το supporting cast αδυνατεί ως τώρα να προσαρμοστεί και να «συνδεθεί». Ο Σέρβος έμεινε στην ομάδα μετά από επεισοδιακό καλοκαίρι, αποχή από τις προπονήσεις, διαρκές πρέσινγκ για να μεταγραφεί στη Λάτσιο και μια ψυχοφθόρο διαδικασία που εξελίχθηκε μέχρι και σε γιούχες από την εξέδρα, από την οποία γλίτωσε εαυτόν χάρη στην αναπόφευκτη εξάρτηση που έχει το σύνολο της Άιντραχτ από την ικανότητα και την προσωπικότητά του στο χορτάρι.
«Μουρμούρα» για τις μεταγραφές, x-factor ο πρώην Ερυθρόλευκος, Πασιένσια
Είναι ο βασικός προβληματισμός, το σημείο εστίασης γύρω από τις χαμηλές πτήσεις των Αετών και της επιθετικής δυσλειτουργίας. Η απώλεια του δεύτερου σκόρερ της περασμένης Bundesliga, Αντρέ Σίλβα οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση με τέσσερις παίκτες για τη μεσοεπιθετική τετράδα του 4-2-3-1 (ενίοτε και 3-5-2 ή 3-4-2-1 από τον Γκλάσνερ): Σάντος Μπορέ για το κενό του Πορτογάλου από τη Ρίβερ, Λίντστρομ για τον ρόλο πίσω από τον φορ από τη Μπρόντμπι, Λάμερς για φορ ή δεύτερος επιθετικός από την Αταλάντα, Χάουγκε στους εξτρέμ από τη Μίλαν. Μέχρι στιγμής, η πιο αποτελεσματική απειλή στην επίθεση δεν είναι κανείς εκ των παραπάνω. Αντίθετα, τη διαφορά την κάνει ο Γκονσάλο Πασιένσια, ο οποίος έχει σε 57 λεπτά συμμετοχής όσα γκολ (2) μετράει ο Λάμερς σε 438’, ο Χάουγκε σε 502’ κι ένα παραπάνω από τον Σάντος Μπορέ σε 803’!
Ο γνώριμος στους Πειραιώτες υψηλόσωμος Πορτογάλος φορ από το πέρασμά του στο κλαμπ τη σεζόν 2016-2017, προτού αποχωρήσει έχοντας διαγνωστεί με πρόβλημα στην καρδιά, ήταν εκείνος που έδωσε το χρυσό, πρώτο τρίποντο στη σεζόν με το εύστοχο πέναλτι στο φινάλε μέσα στην Αμβέρσα. Σκόραρε ξανά στο περασμένο παιχνίδι κόντρα στη Χέρτα ως αλλαγή, για το γκολ της μείωσης του σκορ και τελευταία τείνει να καλύπτει και να εκθέτει ταυτόχρονα την ένδεια των βασικών επιλογών στη γραμμή κρούσης. Λόγος για τον οποίον έχει αρχίσει να κρίνεται πιο σκληρά ο νεοφερμένος τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Μάρκους Κρέσε - πρώην της Λειψίας με άκρως επιτυχημένο έργο– και η μεταγραφική πολιτική του.
- Ο Γκονσάλο Πασιένσια στην προπόνηση του Ολυμπιακού - Αγωνίστηκε σε ένα ματς πρωταθλήματος κατά τον εξάμηνο δανεισμό του από την Πόρτο
Ο μονόδρομος του Γκλάσνερ και το... αλκοόλ
Όσο μέτριο κι αν φαντάζει το ξεκίνημα, αργά ή γρήγορα η λογική επιτάσσει ότι θα «στρώσει». Ο Γκλάσνερ αφίχθη στη Φρανκφούρτη ως διάδοχος του Άντι Χίτερ μετά από σούπερ χρονιά (εντός συνόρων) με τη Βόλφσμπουργκ, την οποία έβγαλε ως 3η στο Champions League με αξιέπαινη σταθερότητα. Κι όλα αυτά έχοντας μείνει εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ στο 90+4’. To νέο περιβάλλον, η αυξημένη πίεση και το «χτίσιμο» από την αρχή είναι δύσκολοι γρίφοι προς επίλυση, αλλά ο 47χρονος τεχνικός έχει αποδείξει ότι γνωρίζει τον δρόμο προς την επιτυχία τόσο στη Bundesliga, όσο και στην Ευρώπη (έφτασε στους «16» του Europa με τη Βόλφσμπουργκ και ήταν ουσιαστικά ο αρχιτέκτων της Λίντσερ της σεζόν 2019/20).
Το ζήτημα είναι ότι μέχρι αυτό να συμβεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος του… αλκοολισμού. «Ίσως το ρίξω στο αλκοόλ αργότερα» δήλωσε μετά την ήττα από τη Χέρτα στην ερώτηση για το ποια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα της Άιντραχτ, σε μια αυτοσαρκαστική ατάκα που μάλλον δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα τα γερμανικά media. Αν πάντως κρύβει μια αλήθεια, τότε ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς μπορεί να σερβίρει το «πικρό» τούτο ποτήρι στον Αυστριακό το βράδυ της Πέμπτης.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Stoiximan Super League: Τι ψάχνει στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο κάθε ομάδα
- Πρόγραμμα τηλεόρασης: Πού θα δείτε Αρμάνι - Ολυμπιακός και τα ματς των ομάδων του Μάντσεστερ, της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ
- Ολυμπιακός: Ο Βέλντε είναι ο 2ος winger σε χρόνο συμμετοχής πίσω από τον Ζέλσον στο Πρωτάθλημα (vids)