Το παράδοξο του Ολυμπιακού, τα θρίλερ της Σλόβαν και ο Μανωλάς…

Το παράδοξο του Ολυμπιακού, τα θρίλερ της Σλόβαν και ο Μανωλάς…

Το παράδοξο του Ολυμπιακού, τα θρίλερ της Σλόβαν και ο Μανωλάς…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta τα δεδομένα ενόψει του αποψινού αγώνα του Ολυμπιακού στην Μπρατισλάβα.

Το πρώτο που πρέπει να ξέρουμε για την αποψινή ρεβάνς του Ολυμπιακού στην Μπατισλάβα είναι το βασικό: για να περάσει πρέπει να νικήσει την Σλόβαν.

Όπως πρέπει να ξέρουμε και ότι ο Ολυμπιακός στα έξι τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια του δεν έχει νίκη: δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες είναι τα αποτελέσματα του. Βλέπε 0-1 από Άντβερπ εκτός έδρας, 1-2 από Αταλάντα εκτός έδρας, 0-3 από Αταλάντα εντός έδρας, 1-1 με Μακάμπι Χάιφα εκτός έδρας, 0-4 από Μακάμπι εντός έδρας και 1-1 με Σλόβαν εντός έδρας.

Μόνο νίκη λοιπόν δίνει την πρόκριση για τον Ολυμπιακό στα πλέι οφς του Γιουρόπα Λιγκ. Νίκη μπορεί να έρθει στο 90λεπτο, στην παράταση, ακόμη και στα πέναλτι. Ας θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε αποκλειστεί από τη Λούντογκορετς στα πέναλτι. Όπως κι ότι η πιο πρόσφατη μεγαλύτερη πρόκριση του, επί της Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο, ήταν στην παράταση. Θέλω να πω με αυτά ότι ο Κορμπεράν και οι παίκτες του είναι υποχρεωμένοι να είναι σήμερα έτοιμοι και για παράταση και για πέναλτι, έτοιμοι τόσο ψυχολογικά, όσο και αγωνιστικά. Και να είναι διαβασμένοι στο παραμικρό, π.χ. πώς εκτελεί πέναλτι κάθε παίκτης της Σλόβαν κλπ.

Η Σλόβαν έχει υπέρ της τον παράγοντα έδρα-κι ένα γεμάτο γήπεδο πάντα παίζει το ρόλο του. Έχει τη δίψα της εκδίκησης απέναντι στον Ολυμπιακό, που μόλις πέρυσι την είχε ξανά αποκλείσει από το Γιουρόπα Λιγκ, όπως την είχε αποκλείσει και το 2010 από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά έχει και την πίεση να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, το 1-1 του πρώτου αγώνα. Να έχουμε δε υπόψιν μας ότι η Σλόβαν στον αμέσως προηγούμενο γύρο, για το Τσάμπιονς Λιγκ, είχε κερδίσει 2-1 μέσα στην Ουγγαρία τη Φέρεντσβαρος, αλλά στη ρεβάνς ηττήθηκε με 1-4 εντός έδρας κι αποκλείστηκε… Όπως δε κι ότι στον α΄ γύρο, είχε πάρει την πρόκριση επί της Ντιναμό Μπατούμι, φέρνοντας ισοπαλία 0-0 εντός έδρας και κερδίζοντας 2-1 στη ρεβάνς στη Γεωργία…

 

Άρα, η πρωταθλήτρια Σλοβακίας μοιάζει να βολεύεται περισσότερο εκτός, παρά εντός έδρας! Μάλιστα, σε εννιά ευρωπαϊκούς αγώνες μέσα στην Μπρατισλάβα πέρυσι και φέτος, η Σλόβαν έχει πέντε ισοπαλίες (με Γιάνγκ Μπόις 0-0, με Λίνκολν Γιβραλτάρ 1-1, με Ολυμπιακό 2-2, με ΠΑΟΚ 0-0, με Ντινάμο Μπατούμι 0-0), δύο ήττες (από Κοπεγχάγη 1-3 και από Φέρεντσβαρος 1-4) και μόλις δύο νίκες κι αυτές επί αδύναμων αντιπάλων (2-0 την Σάμροκ Ρόβερς του ΕΙΡΕ και 2-0 τη Λίνκολν με την οποία ξανακληρώθηκε στους ομίλους).

Σισε

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, έχει κι αυτός το παράδοξο ότι μοιάζει καλύτερος εκτός, παρά εντός έδρας (!), όπως αποδείχθηκε στα τελευταία ευρωπαϊκά ζευγαρώματα του: Αταλάντα-Ολυμπιακός 2-1 και Ολυμπιακός-Αταλάντα 0-3…Μακάμπι Χάιφα-Ολυμπιακός 1-1 και Ολυμπιακός-Μακάμπι Χάιφα 0-4…Φενέρμπαχτσε-ολυμπιακός 0-3 και Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε 1-0 στο 90΄...Να προσέξουμε, βέβαια, ότι στις δύο πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές εξόδους τους, οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν το σκορ, αλλά στο ένα ματς, στο Μπέργκαμο, λύγισαν με δύο γκολ από κόρνερ μέσα σε τρία λεπτά, στο δε άλλο, στη Χάιφα, ισοφαρίστηκαν από ένα γκολ στο 92’.

Χαρακτηριστικό των τελευταίων ευρωπαϊκών αγώνων της Σλόβαν ότι όλοι κρίνονται στα τελευταία λεπτά! Δύο υπέρ της και δύο εις βάρος της…

  • Ντινάμο Μπατούμι-Σλόβαν 1-2 στην παράταση, με τα γκολ της νίκης στο 115’ και στο 123’!
  • Φέρεντσβαρος-Σλόβαν 1-2 με τα γκολ της νίκης στο 81’ και στο 86’
  • Σλόβαν-Φέρεντσβαρος 1-4 με τα γκολ της πρόκρισης στο 89’ και στο 95’
  • Ολυμπιακός-Σλόβαν 1-1 με την ισοφάριση στο 86’

Πιο επικίνδυνος παίκτης των Σλοβάκων είναι ξεκάθαρα ο Γκριν, που άνοιξε το σκορ την περασμένη Πέμπτη στο Καραϊσκάκη. Ο ίδιος είχε σκοράρει και τον περασμένο Αύγουστο στο Σλόβαν-Ολυμπιακός 2-1, αλλά και το φθινόπωρο στο ΠΑΟΚ-Σλόβαν 1-1!

Γενικά, πάντως, η πρωταθλήτρια Σλοβακίας έδειξε στο πρώτο παιχνίδι μία πραγματικά επικίνδυνη επιθετικά ομάδα, ιδίως με τις πάσες στην πλάτη των Σισέ, Σωκράτη κι Άβιλα, αλλά και με τις διεισδύσεις και τις σέντρες του Γεωργιανού Τσακβετάτζε. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο Ολυμπιακός για να περάσει πρέπει να βελτιωθεί πάρα πολύ σήμερα, ξεκινώντας από το αμυντικό κομμάτι, παίρνοντας πιο πολλές βοήθειες κι από τους κεντρικούς και πλάγιους χαφ, αφού αν ένας παίκτης μπορεί με όλη του την άνεση να πασάρει από τον άξονα και να σεντράρει από τα άκρα, είναι σαφώς πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν κι οι αμυντικοί τις μπαλιές στην πλάτη τους η, τις σέντρες στην καρδιά της άμυνας.

Σισε

Λογικά θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό η επιστροφή του Μανωλά, που αναμένεται να πάρει τη θέση του Σωκράτη, ο οποίος υπέστη θλάση, όπως είχε συμβεί και στο ξεκίνημα της προετοιμασίας στο Ρέντη (δύο θλάσεις έχει ήδη κι ο Ροντρίγκες). Ο Μανωλάς είμαι βέβαιος ότι θα το έχει πάρει και προσωπικά για όσα άκουσε μετά το 0-4 από τη Μακάμπι, παιχνίδι στο οποίο ήταν ίσως ο μοναδικός «ερυθρόλευκος» που πάλεψε τόσο πολύ, αλλά στιγματίστηκε με τις τρεις κρίσιμες κεφαλιές που έχασε από τον φορ των Ισραηλινών. Το θέμα, βέβαια, είναι να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να παίξει και να είναι…κανονικός Μανωλάς.

Είχα καταγράψει και πριν το πρώτο παιχνίδι ότι η Σλόβαν είναι μία πραγματικά καλή ομάδα κι όχι αυτό που είχε δείξει στο περσινό 3-0 του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, όταν είχε παίξει με μείον 10 παίκτες λόγω τραυματισμών (πώς τα έφερε και τώρα είναι ο Ολυμπιακός νοσοκομείο-16 με το ζόρι θα έχει σήμερα, χωρίς τους γκολκίπερ). Δεν ήταν τυχαίο ότι είχε υποχρεώσει σε δύο ισοπαλίες (1-1 και 0-0) τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ το περασμένο φθινόπωρο, ούτε ότι είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ τον Αύγουστο του 2019 στα πλέι οφς του Γιουρόπα Λιγκ (1-0 εντός, 2-3 εκτός), ούτε ασφαλώς το 2-2 με τον Ολυμπιακό στην Μπρατισλάβα, με την Σλόβαν με 10 παίκτες από το 22’ λόγω αποβολής.

Παρεμπιπτόντως, κι επειδή Σουηδός είναι ο διαιτητής απόψε, με Σουηδό και τότε διαιτητή, η Σλόβαν είχε αποκλείσει (με το εκτός έδρας γκολ) τον ΠΑΟΚ χάνοντας 2-3 στην Τούμπα.

Άσχετο: Δεν ξέρω τι λένε και τι γράφουν στη Βαρκελώνη περί Ολυμπιακού και Ουμτιτί, ξέρω ότι από τον Ολυμπιακό μου λένε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία επαφή για τον (τραυματία εδώ και τέσσερα χρόνια) Γάλλο σέντερ μπακ της Μπαρτσελόνα.

Αν, πάντως, δεν το έχουμε ακόμη αντιληφθεί, είναι πλέον πιο δύσκολες από ποτέ στην Ελλάδα οι μεταγραφές σημαντικών παικτών. Σε αντίθεση με την Τουρκία, που μετά από μία περίοδο προβλημάτων δύο-τριών, έχει ανακάμψει στο συγκεκριμένο κομμάτι και σαφέστατα μας έχει ξεπεράσει. Με τις ελληνικές ομάδες να βγαίνουν εκτός Ευρώπης η μία μετά την άλλη και το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει την εικόνα που έχει στο εξωτερικό με την ΕΠΟ κι όλα τα συναφή, όλα θα γίνονται πιο δύσκολα.

Κι έτσι όπως πάμε, θα περιμένουμε τέλη Αυγούστου τους παίκτες που δεν θα τους θέλουν οι ομάδες τους και δεν θα έχουν βρει κι άλλες ομάδες να πάνε, μήπως από εκεί τσιμπήσουμε τίποτα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.