Όλα τα λεφτά τώρα για Ολυμπιακό και Κάρλος είναι η πρόκριση επί του Απόλλωνα
Αντί προλόγου: Θυμάστε έναν Ισπανό προπονητή που είχε ο Βόλος στο πρώτο εξάμηνο της περασμένης σεζόν; Ο 33χρονος Γκιγιέρμο Αμπασκάλ Πέρες, μετά από ένα τετράμηνο, στο β΄μισό της σεζόν, στον πάγκο της Βασιλείας, με την οποία τερμάτισε στη 2η θέση, έπιασε δουλειά από τον Ιούνιο στην Σπαρτάκ Μόσχας. Δεν ξέρω αν είναι συγκυριακό η, όχι, αλλά αυτή την στιγμή η Σπαρτάκ είναι πρώτη και αήττητη στη βαθμολογία του πρωταθλήματος Ρωσίας μετά τις πέντε πρώτες αγωνιστικές, με τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία, με γκολ 14-3.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Κάρλος Κορμπεράν έπεσε αμέσως στα βαθιά στον Ολυμπιακό: ανέλαβε μία ομάδα αμέσως μετά την πιο ντροπιαστική ήττα της ευρωπαϊκής ιστορίας της κι είχε την υποχρέωση να πάρει την πρόκριση στο επόμενο ζευγάρι.
Ο Ολυμπιακός όντως απέκλεισε την Σλόβαν μετά από δύο δραματικά παιχνίδια, όπου στο ένα ισοφάρισε αυτός στο 86’ και στο άλλο ισοφαρίστηκε στο 94’ από την πρωταθλήτρια Σλοβακίας, την οποία εν τέλει την απέκλεισε μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι, στην οποία ο πρωταθλητής Ελλάδας εμφανίστηκε πιο διαβασμένος, αλλά και πιο τυχερός, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό παιχνίδι του με τη Λούντογκορετς.
Μία μικρή λεπτομέρεια είναι ότι τότε στη Βουλγαρία είχε οριστεί ως εκτελεστής του πρώτου πέναλτι ο Βαλμπουενά (το είχε χάσει), ενώ τώρα ορίστηκε ως εκτελεστής του τελευταίου (και το έβαλε)…Μία άλλη μικρή λεπτομέρεια είναι ότι τότε ο Τζολάκης είχε πέσει στη σωστή γωνία σε δύο από τις τέσσερις εκτελέσεις, χωρις να αποκρούσει κανένα, ενώ τώρα ο Βατσλίκ έπεσε στη σωστή γωνία σε τρεις από τις πέντε εκτελέσεις και απέκρουσε τη μία, και πιο κρίσιμη, την τελευταία...
Τι βαθμό, όμως, πήρε ο Κορμπεράν για τη διαχείριση αυτών των δύο αγώνων; Για κάποιους όχι τον καλύτερο. Με το σκεπτικό ότι στο πρώτο ματς (1-1) δεν έβαλε 10άρι, αλλά εξτρέμ, τον Ζίνκερναγκελ, παίζοντας με τρίτο χαφ τον σχεδόν μονίμως ντεφορμέ Μαντί και ότι στο δεύτερο ματς (2-2) αφενός μεν γύρισε την ομάδα πίσω παίζοντας με τρεις στόπερ με συνέπεια να δεχθεί την ισοφάριση στο 94’, αφετέρου δε όταν έμεινε ο αντίπαλος με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής συνέχισε να παίζει με τρεις στόπερ κι έτσι δεν εκμεταλλεύθηκε την αριθμητική υπεροχή.
Η κριτική αυτή δεν είναι παράλογη. Με κάποιες υποσημειώσεις, όμως: όπως ότι ο Ζίνκερναγκελ και 10άρι που έπαιξε στη ρεβάνς δεν έκανε τη διαφορά πέραν του γκολ (και στη Χάιφα είχε σκοράρει, παίζοντας εξτρέμ)…όπως ότι και τα δύο γκολ της Σλόβαν ήρθαν από στημένες φάσεις κι όχι από ανάπτυξη και δημιουργία παιχνιδιού, με τον Ολυμπιακό παίζοντας με τρεις στόπερ να έχει αποτρέψει τους Σλοβάκους από καθαρές ευκαιρίες…
Σίγουρα είναι εις βάρος της ομάδας και άρα και του προπονητή ότι ο Ολυμπιακός παίζοντας σε όλη την παράταση με παίκτη παραπάνω είχε ένα σκορ όπως το 1-1. Αλλά ας σκεφθούμε πότε ο Ολυμπιακός παίζοντας μακριά από το Καραϊσκάκη στην Ευρώπη αξιοποίησε τέτοιου είδους καταστάσεις (βλέπε αποβολή παίκτη αντίπαλου) εδώ και μία ολόκληρη δεκαετία;
Στο Σλόβαν-Ολυμπιακός 2-2 πέρυσι έπαιζε από το 26’ (με το αποτέλεσμα 0-0) με παίκτη παραπάνω και δεν κέρδισε…
Στο Μπασάκσεχιρ-Ολυμπιακός 0-1 έπαιζε από το 80’ (με το σκορ 0-1) με παίκτη παραπάνω και σώθηκε από την ισοφάριση από απόκρουση πέναλτι του Σα στο 92’…
Στο Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 3-1 έπαιζε από το 42’ (με το σκορ 1-0) με παίκτη παραπάνω και δέχθηκε άλλα δύο γκολ, μειώνοντας στο 92’…
Στο Μπεσίκτας-Ολυμπιακός 4-1 έπαιζε από το 39’ (με το σκορ 2-1) με παίκτη παραπάνω και δέχθηκε άλλα δύο γκολ, ενώ με 2-2 προκρίνονταν…
Στο Μπάγερν-Ολυμπιακός 4-0 έπαιζε από το 53’ (με το σκορ 3-0) με παίκτη παραπάνω και δέχθηκε άλλο ένα γκολ…
Στο Παρί Σεν Ζερμέν-Ολυμπιακός 2-1 έπαιζε από το 46’ (με το σκορ 1-0) με παίκτη παραπάνω και τελικά ενώ είχε ισοφαρίσει στο 80’ δέχθηκε γκολ κι έχασε στο 90’…
Σχόλια δεν νομίζω ότι χρειάζονται να γίνουν: παίζοντας σε συνολικά έξι παιχνίδια με παίκτη παραπάνω ο Ολυμπιακός είχε στα συγκεκριμένα διαστήματα των αγώνων αυτών (με την αριθμητική υπεροχή) γκολ 4-8 και αποτελέσματα τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες, με συνέπεια στο τέλος των παιχνιδιών τα τελικά αποτελέσματα να είναι γι΄ αυτόν μία νίκη, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες…
Αυτό που εγώ βλέπω είναι έναν προπονητή εντελώς άπειρο από Κύπελλα Ευρώπης (τα δύο παιχνίδια με την Σλόβαν ήταν τα πρώτα του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), κάτι που σίγουρα του δημιουργεί μία εξτρά πίεση, να προσπαθεί με κάθε τρόπο και με αρκετή συνέπεια να διαχειριστεί μία ομάδα με εμφανείς αδυναμίες στο παιχνίδι της. Έναν Ολυμπιακό που δεν έχει ταχύτητα και του οποίου οι αντοχές τελειώνουν εύκολα. Και έναν Ολυμπιακό με κάποιους παίκτες να μην έχουν κίνητρο.
Καταλαβαίνω ότι θέλει να τους κάνει...ισπανική προπόνηση, δηλαδή με ένταση, αλλά αρκετοί παίκτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ίσως γιατί είχαν συνηθίσει άλλη προπόνηση με τον Μαρτίνς. Όπως καταλαβαίνω και ότι δεν είναι εύκολο ένας προπονητής 39 ετών, χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, να κερδίσει τα αποδυτήρια στο Ρέντη. Θα χρειαστεί στήριξη, αποτελέσματα και ασφαλώς δική του καλή δουλειά.
Σημαντικό θα είναι να περάσει τον Απόλλωνα Λεμεσού, έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να παίξει σε μία διοργάνωση όπως το Γιουρόπα Λιγκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς πρεστίζ και ταμείου, εμπιστοσύνης στη δουλειά του νέου προπονητή, αλλά και επιστροφής της αυτοπεποίθησης.
Και μετά, ανάλογα και με την κλήρωση και την κατάσταση της ομάδας το φθινόπωρο, ακόμη και η 3η θέση στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ μπορεί να αποδειχθεί…ενδιαφέρουσα, με τη μεταφορά του Ολυμπιακού στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ. Κάπως έτσι, η Μαρσέιγ και η Λέστερ έφτασαν στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ, τερματίζοντας στην 3η θέση των ομίλων τους στο Γιουρόπα Λιγκ. Με τον ίδιο τρόπο δε η PSV έφτασε στα προημιτελικά...
Τέλος πάντων, είναι τελείως διαφορετικό ο Ολυμπιακός να παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και έστω να πάει μετά στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ (αν δεν καταστεί δυνατή η συνέχιση της παρουσίας σε αυτή τη διοργάνωση) και τελείως διαφορετικό να παίξει στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Άρα, αυτή την στιγμή όλα τα λεφτά για τον νεαρό Ισπανό τεχνικό είναι να αποκλείσει τον πρωταθλητή Κύπρου.
Άσχετο: Από εδώ είχε γραφτεί για πρώτη φορά ότι ο Ολυμπιακός προχωράει στη λύση του Γάλλου Φουρνιέ για τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Και βλέπουμε ότι εδώ και αρκετές ημέρες η σχετική πληροφορία επιβεβαιώνεται από πολλές και διαφορετικές πηγές στη Γαλλία. Απλά να έχουμε υπόψιν μας ότι ακόμη πλήρη συμφωνία με τον έμπειρο Γάλλο δεν υπάρχει. Οι δύο πλευρές είναι όντως κοντά σε συμφωνία, όμως συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.