Ολυμπιακός: Οι χρυσές αλλαγές, το σημείο κλειδί και οι αντιδράσεις του Βατσλίκ
Μέσα στην όλη εικόνα του δράματος των δύο αγώνων του Ολυμπιακού με την Σλόβαν, πέρασε κάτι στα ψιλά αναφορικά με τα πιο καθοριστικά γκολ του πρωταθλητή Ελλάδας.
Στο Καραϊσκάκη ισοφάρισε 1-1 στο 86’ ο Ελ Αραμπί και στην Μπρατισλάβα έκανε το 2-1 στο 100ο λεπτό ο Αγκιμπού, δύο παίκτες που τους είχε περάσει ως αλλαγή στα δύο παιχνίδια ο Κάρλος Κορμπεράν. Κι αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερο γούστο είναι ότι και οι δύο παίκτες μπήκαν στο ίδιο λεπτό, στο 68ο!
Δεν ξέρω αν ήταν θέμα άστρου του Κάρλος η, έμπνευσης η, εύστοχης κίνησης η, καθαρά τύχης, αλλά αποτελεί μία πραγματικότητα ότι δύο αλλαγές του σημείωσαν τα πιο κρίσιμα γκολ στα δύο αυτά ματς με την πρωταθλήτρια Σλοβακίας. Αυτό που ξέρω είναι ότι η φάση του 2-1, με την βαθιά πάσα του Εμβιλά στον Μασούρα και την κεφαλιά-πάσα του προς τον σκόρερ Αγιμπού, ήταν κάτι δουλεμένο στην προπόνηση.
Πολύ απλά, γιατί ίδιο ακριβώς πράγμα είχε επιχειρήσει ο Ολυμπιακός και στα πρώτα κιόλας λεπτά, με τη διαφορά ότι τότε ο Ραντζέλοβιτς, που ήταν ο αποδέκτης της πάσας, την γύρισε μεν κι αυτός με το κεφάλι, όχι όμως προς την πλευρά του Αραμπί, που καραδοκούσε στη μικρή περιοχή, αλλά πίσω προς το πέναλτι, όπου όμως δεν είχε ακολουθήσει κανείς συμπαίκτης του. Προς τα πίσω είχε «σπάει» την μπάλα κι ο Μασούρας, ωστόσο στο 2-1 ο Αγκιμπού ερχόταν σαν τρέιλερ και σκόραρε. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κορμπεράν τις ζητάει αυτές τις φάσεις, με τον ένα κυνηγό δηλαδή να γυρίζει πάσα στον άλλο. Κάπως έτσι γύρω στα μισά του α΄ ημιχρόνου είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, ο Μασούρας με το στήθος να βρει τον Ελ Αραμπί σε μία σέντρα του Άβιλα.
Κάτι άλλο που μπορούμε να παρατηρήσουμε από τη ρεβάνς στην Σλοβακία είναι δύο πολύ μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Από τη μία η Σλόβαν έβαλε και τα δύο της γκολ από στατικές φάσεις (κόρνερ και φάουλ), από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν απείλησε σε καμία στιγμή από δικά του «στημένα»-η καλύτερη του στιγμή από κόρνερ και φάουλ ήταν μία εύκολη για τον αντίπαλο γκολκίπερ κεφαλιά του Εμβιλά στο δεύτερο δοκάρι από κόρνερ του Κουντέ.
Κι από την άλλη η Σλόβαν σούταρε συνεχώς έξω από την περιοχή του Βατσλίκ, κάτι που οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν σπάνια-κατά βάση το έκανε μόνο ο Ζίνκερναγκελ! Τη μία φορά, προς το τέλος του ημιχρόνου σούταρε στο γάμο του Καραγκιόζη, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία είχε δυνατότητα πάσας σε συμπαίκτη του. Και την άλλη φορά, στο ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου, έκανε το γκολ, με ένα δυνατό και αρκετά καλό σουτ, έστω με τη βοήθεια και λίγο της τύχης, καθώς κόντραρε και λίγο η μπάλα.
Παρεμπιπτόντως, το γκολ αυτό ήρθε σε ένα χρονικό σημείο, στο 54’, που παραδοσιακά είναι για τον Ολυμπιακό ισχυρή ψυχολογική ντόπα! Σε ένα σύνολο 30 αγώνων την προηγούμενη τετραετία, όταν ο Ολυμπιακός με γκολ στα πρώτα πέντε-δέκα λεπτά του β΄ ημιχρόνου προηγήθηκε η, έστω ισοφάρισε, κέρδισε 24 φορές, χωρίς να χάσει ποτέ!!! Μεταξύ αυτών νίκησε δύο φορές την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο (1-0 και 2-1), την Μπέρνλι 3-1, την Πλίζεν 4-0, την Μπασάκσεχιρ 1-0 και 2-0, την Κρασνοντάρ 2-1, την Άντβερπ 2-1, την ΑΕΚ 4-1 και 2-0 στο Καραϊσκάκη, τον ΠΑΟ 1-0 στο ΟΑΚΑ, τον ΠΑΟΚ την Τούμπα 1-0 και 2-1 αλλά και στο Καραϊσκάκη 3-0 και τον Άρη 1-0 στο Χαριλάου. Δεν κέρδισε μόνο τη Γουλβς στο Καραϊσκάκη (1-1), παίζοντας με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Σεμέδο στο 29’, την Τότεναμ (2-2) από την οποία έχανε 0-2 στο Καραϊσκάκη, τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, ισοφαριζόμενος με πέναλτι στο 90’, τον ΠΑΣ στα Γιάννινα (1-1) και δύο φορές την Σλόβαν (2-2 και πέρυσι και φέτος στην Μπρατισλάβα).
Τέλος πάντων, για να επιστρέψουμε στο κομμάτι του παιχνιδιού με τα πολλά μακρινά σουτ των παικτών της Σλόβαν: μπορεί και να συνέβη διότι είχαν δει το βίντεο του αγώνα Ολυμπιακός-Μακάμπι (0-4), εστιάζοντας στο 0-1 με την εκτέλεση φάουλ και την κακή αντίδραση του Βατσλίκ…Η αλήθεια είναι ότι στην Μπρατισλάβα ο Τσέχος γκολκίπερ έκανε μία σειρά όχι πολύ δύσκολων αλλά θετικών επεμβάσεων σε σουτ έξω από την περιοχή, όμως αν δεν ήταν τυχερός η επιμονή της Σλόβαν θα είχε δικαιωθεί, σε εκείνη την γκάφα του, με την μπάλα να του φεύγει μέσα από τα χέρια σε ένα τέτοιο (ούτε καν επικίνδυνο) σουτ και αντίπαλο κυνηγό να παίρνει το ριμπάουντ και να σκοράρει, με το γκολ να ακυρώνεται ως οφσάιντ (ήταν και δη πάνω από ένα μέτρο).
Ο Βατσλίκ γενικά έδειχνε να είναι σε καλή βραδιά (κάποια στιγμή βγήκε νικητής και σε ένα τετ α τετ, σε άλλη φάση στην οποία υπήρχε οφσάιντ) και προσπάθησε να βοηθήσει και στο ψηλό παιχνίδι με ορισμένες εξόδους, αρκετά σίγουρες, αλλά και εκεί σε μία σέντρα έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, έστω κι αν υπήρξε νομίζω υποψία φάουλ που δεν σφύριξε ο διαιτητής. Είμαι όμως υποχρεωμένος να καταγράψω τη φάση, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έχει κάνει λάθος σε τέτοιες σέντρες…
Στο τέλος της βραδιάς, βέβαια, οι δύο πιο μεγάλοι σε ηλικία παίκτες του Ολυμπιακού που τέλειωσαν το παιχνίδι, ο Βατσλίκ κι ο Βαλμπουενά, ήταν και οι ήρωες του Ολυμπιακού, καθώς στη διαδικασία των πέναλτι είχαν τον τελευταίο λόγο στις πιο κρίσιμες εκτελέσεις, με απόκρουση του ενός και γκολ του άλλου!
Με την…πλάκα να είναι ότι όπως και πέρυσι με τη Λούντογκορετς ο Βαλμπουενά είχε αστοχήσει στο πρώτο πέναλτι, έτσι και τώρα ο Κούντε αστόχησε στο πρώτο πέναλτι και δη με τον ίδιο τρόπο, σουτάροντας ψηλά στην ίδια γωνία, όπως είχε κάνει κι ο Ματιέ!
Άσχετο: Ποτέ δεν κοίταξε ο Ολυμπιακός τον Μπερνάρντ, οπότε δεν ισχύει η πληροφορία από τη Νότια Αμερική περί εμπλοκής του πρωταθλητή Ελλάδας στην υπόθεση της μεταγραφής του. Κι αυτό δεν έχει να κάνει, φυσικά, με την αξία του Βραζιλιάνου, αλλά με το ότι οι ‘ερυθρόλευκοι’ ψάχνουν άλλου στιλ εξτρέμ, πιο γρήγορους.
Κατά τα άλλα, για στόπερ η (σαφής) προτίμηση είναι σε αριστεροπόδαρο-και δεν αναφέρομαι στον Ουμτιτί , που δεν "παίζει", γενικά το γράφω.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.