Ολυμπιακός: Πνευματικά απροετοίμαστος, έχασε πάλι στο τέλος…

Ολυμπιακός: Πνευματικά απροετοίμαστος, έχασε πάλι στο τέλος…

Μιχάλης Τσόχος
Ολυμπιακός: Πνευματικά απροετοίμαστος, έχασε πάλι στο τέλος…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Ολυμπιακό που προβλημάτισε όχι λόγω της φυσιολογικής αγωνιστικής ανετοιμότητάς του, αλλά με την ατονία στο παιχνίδι του.

Είτε έχανε, είτε κέρδιζε, είτε το ματς έληγε ισόπαλο, ο Ολυμπιακός δεν θα ήταν μία έτοιμη ομάδα. Αυτό ήταν απολύτως βέβαιο και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, με παίκτες που έχουν ελάχιστες προπονήσεις με την ομάδα ή που φορούν για πρώτη ή για δεύτερη φορά τη φανέλα της.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν ότι ο Ολυμπιακός ήταν ανέτοιμος αγωνιστικά, αλλά ότι ήταν ανέτοιμος πνευματικά. Δεν διέκρινες ότι οι παίκτες του έπαιζαν ένα δύσκολο εκτός έδρας ευρωπαϊκό ματς. Λάθη χαλαρότητας ή επιπολαιότητας, τρομερό έλλειμμα συγκέντρωσης και μικρή ένταση ακόμη και στις 50-50 διεκδικούμενες μπάλες. Ο μόνος που είχε ένταση, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο Κορμπεράν, ο οποίος πήγαινε πάνω κάτω στον πάγκο, φώναζε, μιλούσε ασταμάτητα, έδινε οδηγίες σαν προπονητής μπάσκετ, αλλά αδυνατούσε να αφυπνίσει τους παίκτες του.

Προφανώς και ήταν ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα μετά την απουσία του Μ’Βιλά και αυτή του Χουάνγκ στα χαφ, με τον Νοτιοκορεάτη να μένει εκτός τελευταία στιγμή. Ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς τους δύο καλύτερους παίκτες του, οι οποίοι μάλιστα παίζουν και στη μεσαία γραμμή και αυτό έκανε το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τρίτο χαφ να παίξει 4-3-3 και ο Κορμπεράν από το να παίξει ο Ρέτσος στο «6» που ήταν η μοναδική λύση για να παίξει 4-3-3, αποφάσισε να αλλάξει όλη τη διάταξη και να παίξει κάτι που δεν είχε δοκιμάσει καν, το 3-4-3. Προφανώς και δεν ήταν εύκολο για τους παίκτες, αλλά ούτε η διάταξη ήταν το πρόβλημα. Ούτε η διαχείριση του παιχνιδιού από τον Κορμπεράν ήταν πρόβλημα. Κατά την άποψη μου, μία χαρά το πήγε το ματς ο Ισπανός και όταν διέκρινε και μία χαραμάδα, έκανε τη σκέψη μήπως περάσει την ομάδα του και από αυτήν και φύγει από τη Γαλλία με το διπλό.

Η ευθύνη βαραίνει κυρίως τους παίκτες

Τελικά έφυγε ηττημένος, αλλά για αυτό δεν έφταιγε ούτε το σύστημα, ούτε οι αλλαγές του, ούτε ο τρόπος διαχείρισης του ματς. Την ευθύνη την έχουν κυρίως οι παίκτες, οι οποίοι δεν μπήκαν ποτέ στο κλίμα του ματς, δεν σου έδωσαν ποτέ την εντύπωση ότι έπαιζαν ένα καθοριστικό ευρωπαϊκό ματς και κυρίως δεν έδειξαν ότι ήταν πνευματικά προετοιμασμένοι για να παίξουν ένα τέτοιο ματς. Σε αυτό το τελευταίο η ευθύνη μπορεί να βαραίνει και τον Ισπανό προπονητή.

 

Παρά ταύτα έστω κι’ έτσι ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να φύγει από τη Γαλλία με αποτέλεσμα, αφού η ισοπαλία στην έδρα της Ναντ μόνο κακό αποτέλεσμα δεν θα ήταν. Και πάλι όμως δέχτηκε γκολ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Όταν αυτό συμβαίνει μονίμως το τελευταίο διάστημα παύει να είναι σύμπτωση. Για την ακρίβεια είναι ένα ακόμη δείγμα της πνευματικής ανετοιμότητας των παικτών του Ολυμπιακού. Ένα γκολ στο φινάλε στο Ισραήλ ίσως να κόστισε στον Ολυμπιακό την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ φέτος το καλοκαίρι. Αν εκεί είχε μείνει το 0-1, κανείς δεν ξέρει πως θα κυλούσε η ρεβάνς στο Καραϊσκάκη με την Μακάμπι να είναι αναγκασμένη να ανοιχτεί. Αλλά το ίδιο συνέβη και στα ματς που εν τέλει δεν κόστισαν προκρίσεις, κόστισαν όμως νίκες και βαθμούς με τον Απόλλωνα Λεμεσού και την Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στον Ολυμπιακό και κυρίως όταν εμφανίζεται κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα και του κοστίζει πολύ. Θυμάμαι μία αντίστοιχη συγκυρία πριν από αρκετά χρόνια, το 2005. Οπου ο Ολυμπιακός σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ έτρωγε μονίμως γκολ στο τελευταίο λεπτό των αγώνων του, είτε από Λυών, είτε από Ρόζενμποργκ, είτε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το θυμάμαι γιατί είχα φτιάξει πρωτοσέλιδο ως διευθυντής της SportDay τότε, με επαναλαμβανόμενο τίτλο, δίκην τιμωρίας μαθητή «δεν θα ξαναφάω γκολ στο 89’».

Το γκολ στο φινάλε όταν επαναλαμβάνεται δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα στην ομάδα, σε κάθε ομάδα. Δημιουργεί ανασφάλεια, λάθος επιλογές και οι παίκτες γεμίζουν από άγχος ότι κάτι θα συμβεί ξανά και θα την πατήσουν. Το πρόβλημα αυτό οφείλεις να το λύσεις στην αρχή του, διότι αν το αφήσεις να συμβαίνει σε παίρνει μαζί του. Και ο Ολυμπιακός το άφησε να συμβεί ανεξάρτητα από το αν έγινε φάουλ στην αρχή της φάσης στον Καμαρά, ή αν ο διαιτητής έπρεπε να διακόψει το ματς για τραυματισμό στο κεφάλι. Διότι και αυτό το γκολ που τρώει ο Ολυμπιακός είναι ένα εντελώς «κρύο» γκολ, το οποίο πιθανότατα στην ισορροπία του ομίλου να του κάνει και μεγάλη ζημιά…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα