Καραμπάγκ: Άλλαξε επίπεδο και απειλεί τον Ολυμπιακό

Βασίλης Μπαλατσός
Καραμπάγκ: Άλλαξε επίπεδο και απειλεί τον Ολυμπιακό

bet365

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε (6/10, 22:00) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την επικίνδυνη Καραμπάγκ και το Gazzetta σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους πρωταθλητές Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι έρχονται... φορτσάτοι στον Πειραιά.

Μπορεί πριν μερικά χρόνια μια ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν να θεωρούταν εύκολος αντίπαλος για μια ελληνική ομάδα και δη εντός έδρας, όμως τα πράγματα πλέον είναι διαφορετικά και ειδικά η Καραμπάγκ έχει «εκτοξευτεί». Μπορεί να μην αγωνίζονται σε κάποιο... λαμπερό πρωτάθλημα όπως η Bundesliga ή η Ligue 1, όμως ίσως είναι η πιο δυνατή και καλοδουλεμένη ομάδα του ομίλου.

Το Gazzetta σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους πρωταθλητές Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι βρίσκονται σε φανταστική φόρμα και απόψε (6/10, 22:00) θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Επίθεση, πίεση και ταχύτητα

Η Καραμπάγκ είναι μια ομάδα που δεν... κρύβεται. Αρέσκεται σε επιθετικό και γρήγορο ποδόσφαιρο, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του προπονητή της Γκουρμπάν Γκουρμπάνοβ. Ο 50χρονος Αζέρος τεχνικός ήταν επιθετικός στην ποδοσφαιρική του καριέρα και θέλει να περάσει το «mentality» του «κυνηγού» στους ποδοσφαιριστές του.

Ο Γκουρμπάνοβ είναι ένας εμβληματικός προπονητής για τον σύλλογο. Ανέλαβε την Καραμπάγκ το καλοκαίρι του 2008 και μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει την ομάδα του σε οκτώ πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα. Με άλλα λόγια έχει προσφέρει στον σύλλογο 13 από τα 16 τρόπαια της ιστορίας του! Τα τελευταία δύο χρόνια ο Αζέρος έχει εξελίξει τον τρόπο παιχνιδιού του και έχει κάνει την ομάδα του πιο «aggressive» και επιθετική.

Η διοίκηση του κλαμπ έχει δώσει τα «κλειδιά» στον Γκουρμπάνοβ, ο οποίος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025. Ο έμπειρος προπονητής δεν έχει να διαχειριστεί τρελά λεφτά, όμως με τη δουλειά του έχει «χτίσει» μια ομάδα που παίζει σύγχρονο ποδόσφαιρο και κερδίζει τίτλους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αζερμπαϊτζάν το συνολικό μπάτζετ του κλαμπ είναι ανάμεσα σε 13 και 14 εκατομμύρια ευρώ.

Το πιο κομβικό κομμάτι στο παιχνίδι της Καραμπάγκ είναι το pressing της και οι γρήγορες ανακτήσεις της μπάλας. Στη δημιουργία συμβάλλουν και οι ακραίοι μπακ των Αζέρων, Μάρκο Βέσοβιτς και Έλβιν Τζαφαργκουλίγεβ, που έχουν ποιοτικά ανεβάσματα.

Το μομέντουμ και η μεγάλη αδυναμία

Η Καραμπάγκ είναι σε καλύτερο μομέντουμ από τον Ολυμπιακό. Στα τελευταία δυο παιχνίδια νίκησε δύσκολες ομάδες και η ψυχολογία των παικτών είναι στα ύψη. Επικράτησε της Ναντ για το Europa League και της Νέφτσι Μπακού για το πρωτάθλημα.

Oι Αζέροι έχουν βέβαια αγωνιστικά προβλήματα. Ο Κέβιν Μεντίνα και ο Μαξίμ Μεντβέντεβ έχουν επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων, όμως είναι αμφίβολοι για το ματς με τον Ολυμπιακό, όπως και ο Μάρκο Γιάνκοβιτς, του οποίου η συμμετοχή θα κριθεί την τελευταία στιγμή, καθώς ταλαιπωρείται από ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού.

Φυσικά οι πρωταθλητές Αζερμπαϊτζάν δεν είναι άτρωτοι. Τουναντίον οι Αζέροι είναι αρκετά ευάλωτοι στις στατικές φάσεις. Ειδικά το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην αντιμετώπιση των εκτελέσεων κόρνερ. Είναι ένας τομέας που μπορεί να χτυπήσει ο Ολυμπιακός από τη στιγμή που έχει τόσο καλούς εκτελεστές όσο και ψηλά κορμιά που θα πατήσουν περιοχή.

Ακόμα ένα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει στα... ψιλά είναι η διαφορά ευρωπαϊκής εμπειρίας των δυο συλλόγων. Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια στους ομίλους και στο Europa League έχει το «know how» στις προκρίσεις. Τελευταία χρονιά που οι Πειραιώτες δεν αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκούς ομίλους ήταν τη σεζόν 2010-11. Από την πλευρά της η Καραμπάγκ έχει παίξει σε ευρωπαϊκούς ομίλους εννέα φορές στην ιστορία της.

Στο «μυαλό» του Γκουρμπάνοβ

O Γκουρμπάνοβ φαντάζει δεδομένο πως θα παρατάξει την Καραμπάγκ με το αγαπημένο του και... απαράλαχτο 4-2-3-1. Ο Μαγκομανταλίγεβ θα είναι στα δοκάρια με τον Βέσοβιτς δεξιά, τον Τζαφαργκουλίγεβ αριστερά και τους Μουσταφαζάντε - Χουσέινοβ στην «καρδιά» της άμυνας. Παρτενέρ του Γκαράγιεβ στη μεσαία γραμμή θα είναι ο Ρίτσαρντ, με τον Οζόμπιτς να έχει έναν ελεύθερο ρόλο μπροστά τους. Ο Γκανέζος Οβουσού θα είναι ο μοναδικός προωθημένος, με τους Ζουμπίρ και Μπόρχες να τον πλαισιώνουν από τα άκρα.

Η πιθανή σύνθεση της Καραμπάγκ (4-2-3-1): Μαγκομανταλίγεβ - Βέσοβιτς, Μουσταφαζάντε, Χουσέινοβ, Τζαφαργκουλίγεβ - Ρίτσαρντ, Γκαράγιεβ - Μπόρχες, Οζόμπιτς, Ζουμπίρ - Οβουσού

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα