Ολυμπιακός: Το προφίλ της Σερβέτ και της Γκενκ

Ολυμπιακός: Το προφίλ της Σερβέτ και της Γκενκ

Μασούρας

bet365

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στο γ' προκριματικό γύρο του Europa League είτε την Σερβέτ είτε την Γκενκ και το Gazzetta αναλύει το προφίλ των δύο πιθανών αντιπάλων των ερυθρόλευκων.

O Ολυμπιακός στο δρόμο για τους ομίλους του Europa League, θα βρει απέναντί του ως πρώτο εμπόδιο την Σερβέτ ή τη Γκενκ. Οι παίκτες του Ρενέ Βάιλερ ψάχνουν να κάνουν την έκπληξη, ενώ από την άλλη η Γκενκ είναι επικίνδυνη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εφόσον φυσικά αποκλειστεί από τους δεύτερους της Ελβετίας (σ.σ παίζουν μεταξύ τους στο β' προκριματικό γύρο του Champions League).

Γράφου οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος & Βασίλης Μπαλατσός

Σερβέτ: Αλλαξε προπονητή και ψάχνει την εκτόξευση!

Μπορεί ο τίτλος στην Ελβετία να ήταν εύκολη υπόθεση για τη Γιουνγκ Μπόις, αλλά η δεύτερη θέση που οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League είχε... ιδρώτα. Η Σερβέτ εξαργύρωσε τη σταθερή πορεία όλης της σεζόν και στην τελική ευθεία με ένα αήττητο επτά αγώνων κατάφερε να αφήσει πίσω της τη Λουγκάνο.

Η υποψήφια αντίπαλος του Ολυμπιακού συγκέντρωσε 58 βαθμούς, ρεκόρ πόντων στη σύγχρονη ιστορία της. Αλλωστε, ο τελευταίος τίτλος της... χάνεται τη σεζόν 1998-99. Μετρά 17 κατακτήσεις πρωταθλημάτων, τρίτη δύναμη στη χώρα, αλλά μόλις την τελευταία πεντατρία κατάφερε να βρεθεί ξανά στην επιφάνεια του ελβετικού ποδοσφαίρου.

Το 2018 η διοίκηση έκανε την κίνηση ματ, προσέλαβε τον Αλεν Γκάιγκερ για τον πάγκο της ομάδας και από την Challenge League, η Σερβέτ έφτασε να πρωταγωνιστεί στην Super League. Για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια, ο σύλλογος απολαμβάνει σταθερότητα σε οικονομικό, διοικητικό επίπεδο, κατακτώντας την 4η θέση τη σεζόν 2019-2020, την 3η θέση το 2020-2021 και την 6η θέση το 2021-2022. Βέβαια, στην ευρωπαϊκή σκηνή δεν κατάφερε κάτι δυνατό, αφού τον Ιούλιο του 2021 στον 2ο προκριματικό του Conference League αποκλείστηκε από τη Μόλντε. Βαριά ήττα 3-0 στη Νορβηγία και νίκη 2-0 στην Ελβετία. Επειτα από πέντε υπέροχα χρόνια, ο Αλεν Γκάιγκερ αποτελεί παρελθόν, ο νέος πρόεδρος αποφάσισε αλλαγές και ο πολλά υποσχόμενος Ελβετός, Ρενέ Βάιλερ είναι το νέο αφεντικό στον πάγκο του συλλόγου.

Μάλιστα, πριν δυο χρόνια, ο 50χρονος προπονητής είχε βρεθεί ψηλά στη λίστα του Γιάννη Αλαφούζου για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Ο πρώην κόουτς της Κασίμα ανακοινώθηκε στα τέλη Μαρτίου και είχε όλο το χρόνο να δει κενά και αδυναμίες. Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, ρίχνει βάρος στην ταχύτητα, ενώ δεν αλλάζει το 4-4-2. Δεν έχει προβεί ακόμα σε αρκετές κινήσεις, μια και η μοναδική μεταγραφή είναι του Μπράντλεϊ Μαζικού, του μπακ που φόρεσε πέρσι τη φανέλα του Άρη.

Ο δεξιός εξτρέμ, Μίροσλαβ Στεβάνοβιτς (δεύτερος σκόρερ της ομάδας πέρσι) και ο επιθετικός Κρις Μπεντιά (πρώτος σκόρερ με 12 γκολ) είναι οι παίκτες που έκαναν πέρσι τη διαφορά. Παράλληλα, ενισχύθηκε με τον 18χρονο εξτρέμ, Αλεξάντερ Λινγκ, ένα μεγάλο ταλέντο από τη Δανία. Αποχώρησε ο ταλαντούχος μπακ, Κέβιν Μπαμπού, ο οποίος ήταν δανεικός από τη Φούλαμ.

Η επικίνδυνη Γκενκ

Στο φινάλε του βελγικού πρωταθλήματος, Γκενκ, Αντβέρπ και Σεν Ζιλουάζ πάλεψαν για το τρόπαιο του πρωταθλήματος όμως στο τέλος η ομάδα της Αμβέρσας βγήκε νικήτρια στο θρίλερ. Γκενκ και Ουνιόν τερμάτισαν αμφότερες με 46 βαθμούς, με την πρώτη να ευνοείται και να παίρνει την δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Οι Smurfs την προηγούμενη σεζόν βγήκαν στην όγδοη θέση και συνεπώς την χρονιά που αγωνίστηκε δεν έπαιξαν στην Ευρώπης, όμως έμαθαν από τα λάθη τους και έφτασαν κοντά στην κούπα.

Η Γκενκ μπορεί να έχει μόνο 35 χρόνια ιστορίας, όμως επί 27 συναπτά έτη βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία, έχει τέσσερα πρωταθλήματα, έντεκα τίτλου συνολικά και έχει παίξει 17 σεζόν στην Ευρώπη. Φημίζεται για τις ακαδημίες της από τις οποίες προέρχονται μεταξύ άλλων οι Κέβιν Ντε Μπρόινε, Τιμπό Κουρτουά, Γιανίκ Καράσκο, Ντιβόκ Οριγκί και Λεάντρο Τροσάρ.

MVP των Βέλγων την σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ο Μάικ Τρεσόρ. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός είναι ένας φανταστικός «play-maker», γεγονός που «μαρτυρά» ότι είχε 24 ασίστ σε 42 εμφανίσες, ενώ σκόραρε και οκτώ φορές. Αγωνίζεται κυρίως ως επιτελικός χαφ, όμως παίζει και από τα αριστερά. Το συμβόλαιο του έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Με βάση την πλατφόρμα του Transfermarkt η χρηματιστηριακή του αξία είναι στα 13 εκατομμύρια ευρώ

Προπονητής της είναι ο Βούτερ Βράνκεν, ο οποίος τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής δεν έχει βγει από το Βέλγιο. Τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε την Μέχελεν ως πρώτος προπονητής και για πρώτη φορά κοούτσαρε ομάδα πρώτης κατηγορίας. Στην πρώτη του σεζόν σήκωσε το κύπελλο Βελγίου, το οποίο είναι το μοναδικό του τρόπαιο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια αποχώρησε από τη Μέχελεν, ανέλαβε την 8η Γκενκ και την μετέτρεψε σε διεκδικήτρια του τίτλου. Είναι λάτρης του 4-2-3-1, το οποίο χρησιμοποίησε σχεδόν σε όλα του τα φετινά ματς.

Η Γκενκ έχει αντιμετωπίσει δυο φορές ελληνικές ας. Στην πρώτη της σεζόν στην Ευρώπη, το 1997, αντιμετώπισε την Παναχαϊκή σε μονό ματς στο Βέλγιο για τους ομίλους του Intertoto και πήρε τη νίκη με 4-2. Οι Βέλγοι είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση πίσω από την Ντιναμό Μόσχας.

Τη σεζόν 2002-03 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League και αντιμετώπισε στον 3ο όμιλο την ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος εκείνη τη σεζόν ήταν αήττητος κόντρα στους Βέλγους, την Ρεάλ Μαδρίτης και Ρόμα και βγήκε τρίτος αφήνοντας την Γκενκ στην τέταρτη θέση (0-0 στο Βέλγιο, 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια)

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα