Ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει με το μυαλό της Γκενκ που έχει 5 χρόνια να κερδίσει εντός έδρας στην Ευρώπη!

Ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει με το μυαλό της Γκενκ που έχει 5 χρόνια να κερδίσει εντός έδρας στην Ευρώπη!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο gazzetta το αποψινό καθοριστικό για τον ολυμπιακό ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Μεγάλη η δύναμη της έδρας στο ποδόσφαιρο. Και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια ακόμη.

Μόνο που καμιά φορά η έδρα γυρίζει μπούμερανγκ-ας θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός πριν νικήσει την Γκενκ την περασμένη εβδομάδα είχε μέσα στο Καραϊσκάκη παιχνίδια με ήττες (από δύο έως τέσσερα γκολ διαφορά!) από Αταλάντα, Μακάμπι Χάιφα, Γκαραμπάγκ, Φράϊμπουργκ, Ναντ και ισοπαλίες με Απόλλωνα Λεμεσού και Σλόβαν Μπρατισλάβας…

Πως μου ήρθε τώρα η μνεία περί έδρας; Κοιτούσα τα τελευταία παιχνίδια της Γκενκ μέσα στο σπίτι της, τρία για το πρωτάθλημα Βελγίου κι ένα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

21.5 Γκενκ-Ουνιόν 1-1 παρότι η Γκενκ προηγήθηκε με 1-0 από το 13’ (ισοφαρίστηκε στο 39’)

 

4.6 Γκενκ-Άντβερπ 2-2 παρότι η Γκενκ προηγήθηκε με 1-0 στο 45’ και 2-1 στο 75’ (ισοφαρίστηκε δύο φορές, στο 58’ και στο 94’)

2.8 Γκενκ-Σερβέτ 2-2 παρότι ξανά η Γκενκ προηγήθηκε με 1-0 στο 28’ και 2-1 στο 51’ (ισοφαρίστηκε δύο φορές, στο 36’ και στο 63’)

5.8 Γκενκ-Έουπεν 0-1, παρότι η Γκενκ έμεινε πίσω στο σκορ από το 2’ κι είχε μπροστά της ολόκληρο παιχνίδι έστω να ισοφαρίσει.

Καταγράφουμε λοιπόν τρεις καταστροφικές ισοπαλίες και μία οδυνηρή (από μικρή ομάδα) ήττα της Γκενκ στα τέσσερα τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της: με τις δύο πρώτες ισοπαλίες, στο τέλος της περασμένης σεζόν, στα πλέι οφς, έχασε το πρωτάθλημα Βελγίου, το οποίο και θα έπαιρνε έστω αν δεν ισοφαρίζονταν στο 94’ την τελευταία αγωνιστική από την τελικά πρωταθλήτρια Άντβερπ. Με την τρίτη ισοπαλία, τις προάλλες, αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, μολονότι η ελβετική Σερβέτ έπαιζε από το 3ο λεπτό με 10 παίκτες λόγω αποβολής (παρεμπιπτόντως, στην επόμενη φάση η Σερβέτ αποκλείστηκε από τη Ρέιντζερς με 1-2 και 1-1). Με την ήττα, κι αυτή τις προάλλες, έχασε την ευκαιρία να είναι τώρα πρώτη στο (νέο) βελγικό πρωτάθλημα.

olympiacos_genk

Πού θέλω να καταλήξω: ίσως ο Ολυμπιακός πρέπει να επενδύσει ακριβώς σε αυτή την αδυναμία που εμφανίζει η Γκενκ στο γήπεδο της, ειδικά όταν είναι να δώσει ένα κρίσιμο παιχνίδι. Σαν να βγάζει η ομάδα του Βράνκεν ένα έλλειμμα χαρακτήρα σε τέτοια παιχνίδια. Να θυμίσω ότι και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος η Γκενκ είχε χάσει εντός έδρας 0-1 από την Άντβερπ και 1-2 από την Ουνιόν, ενώ στο Κύπελλο είχε αποκλειστεί με εντός έδρας ήττα 0-3 από την Άντβερπ. Κοινώς, με τις άλλες δύο καλύτερες ομάδες της περσινής σεζόν στο Βέλγιο, την πρωταθλήτρια Άντβερπ και την Ουνιόν (ισόβαθμη της Γκενκ, ένα πόντο κι οι δύο πίσω από την Άντβερπ), η Γκενκ έδωσε πέντε εντός έδρας παιχνίδια με τρεις ήττες και δύο ισοπαλίες…

Έχει δε σημασία να διακρίνουμε ότι σε αυτά τα πέντε πιο δύσκολα παιχνίδια, συν ένα έκτο, με τη Σερβέτ, η Γκενκ προηγήθηκε στο σκορ στα τέσσερα, φέρνοντας τρεις ισοπαλίες (1-1, 2-2, 2-2) και μία ήττα (1-2) , ενώ στα άλλα δύο στα οποία προηγήθηκε ο αντίπαλος της στο σκορ, νίκησε (1-0, 3-0) χωρίς η Γκενκ να σκοράρει. Έχω την εντύπωση ότι εάν ο Ολυμπιακός χειριστεί καλά αυτό το κομμάτι και παίξει λίγο με το μυαλό της βελγικής ομάδας, μπορεί να της επιτείνει το όποιο ψυχολογικό πρόβλημα έχει. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται να σκοράρει-και στα έξι αυτά ματς, στα οποία η Γκενκ απέτυχε, έφαγε γκολ, από ένα έως τρία.

olympiacos

Να το πάω κι ένα βήμα παραπάνω, καταδεικνύοντας ότι αυτή η παράμετρος μπορεί να είναι η κρίσιμη για τον ολυμπιακό; Η Γκενκ έχει να κερδίσει στο γήπεδο της σε ευρωπαϊκό παιχνίδι πέντε χρόνια! Από τις 13.12.20218, όταν είχε συντρίψει 4-0 τη νορβηγική Σάρπσμποργκ. Έκτοτε έχει δώσει εννιά παιχνίδια σε προκριματικά και φάσεις ομίλων, είτε Γιουρόπα Λιγκ (κυρίως), είτε τσάμπιονς Λιγκ κι έχει πέντε ήττες (1-4 από Ζάλτσμπουργκ, 1-4 από Λίβερπουλ, 0-1 από Ραπίντ, 0-3 από Ντινάμο Ζάγκρεμπ, 1-2 από Σαχτάρ) και τέσσερις ισοπαλίες (0-0 με Σλάβια Πράγας, 0-0 με Νάπολι, 2-2 με Γουέστ Χαμ, 2-2 με Σερβέτ).

Κι εδώ είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω επίσης ότι ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια του στο Βέλγιο δυσκολεύεται πολύ να σκοράρει. Και κάπως έτσι έχασε 0-2 από την Σταντάρ Λιέγης, 0-1 από την Άντβερπ και 0-1 από την Άντερλεχτ. Μοναδικό ματς στο οποίο σκόραρε ήταν και το μοναδικό στο οποίο κέρδισε, εκείνο το 3-0 επί της Άντερλεχτ, με το χατ τρικ του Μήτρογλου και τον Ρομπέρτο να πιάνει πέναλτι. Ασφαλώς και τους «ερυθρόλευκους» τους βολεύει το μηδέν απόψε, αφού τους εξασφαλίζει την πρόκριση ακόμη κι αν δεν σκοράρουν, κακά τα ψέματα όμως, ένα γκολ μπορείς να το φας ανά πάσα στιγμή, ιδίως εκτός έδρας. Άρα, η λογική λέει ότι για να περάσεις πρέπει να σκοράρεις.

Το καλό είναι ότι ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι, στο Καραϊσκάκη, μπορεί να μην είχε σαρωτική υπεροχή (49-51% η κατοχή) και πολλές τελικές (7-9 ήταν), αλλά μία προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι επιτέθηκε με όλους τους τρόπους: πλαγιοκόπησε τρεις-τέσσερις φορές με Ρόντινεϊ-Κίνι (βλέπε γκολ και τελική Ιμπόρα)…έκλεψε μπάλες με Μασούρα, Ιμπόρα, Μαντί (βλέπε τελικές Φορτούνη, Μασούρα, Μαντί)…έκανε επικίνδυνες αντεπιθέσεις με Φορτούνη και Μασούρα (βλέπε ευκαιρία Μασούρα και δοκάρι Μπιέλ)…είχε καλές συνεργασίες (βλέπε τελικές Μαντί, Καρβάλιο)…είχε τελική με κεφαλιά (Ιμπόρα) από κόρνερ…

olympiacos_genk

Δεν ήταν καλό που είχε τον σέντερ φορ του με μηδέν τελικές, αλλά ακόμη κι έτσι ο Ελ Αράμπι συμμετείχε σε αρκετές καλές συνδυαστικές επιθέσεις, έκανε κι αυτός δουλειά, πήρε κεφαλιές και φάουλ, ενώ δύο φορές που πήγαν να τον βρουν με κάθετες πάσες οι Φορτούνης, Καρβάλιο δεν πέρασαν για ένα κλικ. Ο Ελ Καάμπι φάνηκε πιο ζωντανός όταν μπήκε στο 76’, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι σήμερα θα είναι έξυπνο να ξεκινήσει, με τόσο λίγες προπονήσεις στα πόδια του. Αν και το πιο σημαντικό είναι πώς θα λειτουργήσει όλη η ομάδα. Για παράδειγμα, η επίθεση του Ολυμπιακού στο μοναδικό γκολ ήταν με την ομάδα σωστά τοποθετημένη: στη σέντρα του Ρόντινεϊ, ήταν στην περιοχή οι Ελ Αράμπι, Καρβάλιο, Μασούρας κι ερχόνταν από πίσω ο Φορτούνης σαν τρέιλερ. Το δε ποδόσφαιρο τον αντάμειψε με το γκολ.

Αυτό που του έλειπε ήταν μεγαλύτερη διάρκεια στις καλές του προσπάθειες. Έδειξαν οι παίκτες του ότι μπορούν να συνδυαστούν, να συνεργαστούν, να επιτεθούν γρήγορα και όμορφα, αλλά το έκαναν σε λίγες περιπτώσεις. Σε μία στιγμή για παράδειγμα στο α΄ ημίχρονο, οι Φορτούνης, Μαντί, Ελ Αράμπι, Φορτούνης συνεργάστηκαν πολύ καλά, όμως το χάλασε ο Φόρτου με την πάσα του. Στο β΄ ημίχρονο ήταν πολύ καλή η συνεργασία των Μαντί, Φορτούνη, Κίνι, Μαντί, Καρβάλιο, Κίνι, Καρβάλιο, που κατέληξε στο άστοχο σουτ του Καρβάλιο.

Και κάτι τελευταίο: ο Ολυμπιακός πέρασε το περασμένο καλοκαίρι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ στα πέναλτι, αποκλείοντας τόσο την Σλόβαν Μπρατισλάβας, όσο και τον Απόλλωνα Λεμεσού. Η δε Γκενκ μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκλείστηκε από τη Σερβέτ στα πέναλτι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Καλό θα ήταν μία ετοιμασία και σε αυτό το κομμάτι, το οποίο έζησε κι ο Πασχαλάκης πριν 1,5 χρόνο με τον ΠΑΟΚ κόντρα στη Μίντιλαντ στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ, όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε προκριθεί στη διαδικασία των πέναλτι.

paschalakis

Άσχετο: Ίσως δεν έχει εύκολο έργο κι ο ΠΑΟΚ απόψε στην Τούμπα, έτσι όπως είδα τα στιγμιότυπα του αγώνα του με την Χάιντουκ στο Σπλιτ (0-0). Μόνο ο, γνωστός μας από την ΑΕΚ, Λιβάγια είχε δοκάρι, έδωσε δύο πάσες για γκολ (άσχετα αν χάθηκαν) και έχασε κι ο ίδιος δύο ακόμη ευκαιρίες. Στη δε φάση που πέρασε και τον γκολκίπερ Κοτάρσκι αλλά αστόχησε και υποδείχθηκε οφσάιντ, δεν υπήρχε κανένα οφσάιντ…

Και κάτι άλλο για τον Γιοβάνοβιτς: άλλη μία φορά στο παρελθόν έπαιξε πρόκριση στα πέναλτι, πάλι με γαλλική ομάδα (!) τη Λιόν, στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την άνοιξη του 2012 και πάλι είχε προκριθεί, βάζοντας και τις τρεις αλλαγές που δικαιούνταν τότε να κάνει να εκτελέσουν πέναλτι, όπως έβαλε τώρα και τις πέντε αλλαγές που δικαιούνταν κι έκανε στη ρεβάνς της Μασσαλίας…

Η φωτογραφία της ημέρας: Έρχεται λοιπόν σήμερα ο Σκάρπα για να υπογράψει συμβόλαιο στον Ολυμπιακό, με τη φόρμουλα του δανεισμού από τη Νότιγχαμ έως το ερχόμενο καλοκαίρι, με τον Τύπο στην Βραζιλία να γράφει ότι δεν υπάρχει οψιόν αγοράς κι ότι ολόκληρο το "βαρύ" συμβόλαιο του Βραζιλιάνου θα καλύψουν οι "ερυθρόλευκοι". Ευχάριστο, πέραν φυσικά της ποιότητας του, ότι δεν πιάνει θέση ξένου, λόγω κοινοτικού διαβατήριου.

Κι ο Ρόντινεϊ θα πάρει κοινοτικό διαβατήριο, αλλά θα το πάρει μετά από περίπου τέσσερις μήνες. Όπερ σημαίνει ότι έως τότε ο Ολυμπιακός θα τον υπολογίζει ως ξένο. Και ότι με τον επικείμενο ερχομό των Χέτσε και Ορτέγκα οι ξένοι θα γίνουν 12, στο ανώτατο δηλαδή όριο. Κι από αυτούς θα υπολογίζονται για βασικοί τουλάχιστον οι έξι (Ρόντινεϊ, Μαντί, Ελ Καάμπι, Χέτσε, Ορτέγκα, Πορόσο), ενώ θα μπορούν σε κάθε ματς να παίζουν μάξιμουμ οι πέντε. Περαιτέρω συμπέρασμα, εφόσον οριστικοποιηθεί η μεταγραφή των δύο Αργεντίνων, ο Ολυμπιακός ούτε εξτρέμ, ούτε σέντερ φορ μπορεί να πάρει ξένο χωρίς κοινοτικό διαβατήριο…

rodinei

Ο Γκάρι Ροντρίγκες είναι κοντά στο να λύσει, συναινετικά, το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό. Λέει, πάντως, ότι δεν έχει ομάδα κι ότι όσα ακούγονται περί Άνκαραγκουτσου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σημασία έχει ότι για πρώτη φορά είναι τόσο κοντά στο να φύγει. Για τη νέα σεζόν έχει συμβόλαιο 1,3 εκ. Ευρώ με τον Ολυμπιακό!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.