Αντίπαλος ΑΕΚ: Το προφίλ του Άγιαξ

Ο Άγιαξ της μετάβασης και του Άκπομ κόντρα στην ΑΕΚ

bet365

«Ξεπούλησε» μια ακόμα φουρνιά, σχεδιάζει την επόμενη. Ο υπό κατασκευή Άγιαξ, με διαφορετικό προπονητή και δεκάδες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του, απλώνει το ιστορικό του διαμέτρημα στον διάβα της ΑΕΚ και τον 2ο όμιλο του Europa League.

Συνήθως το μπαλάκι με το όνομά του βρισκόταν στην κληρωτίδα της Πέμπτης και του Champions League. Ο Άγιαξ άγγιξε την ευρωπαϊκή ελίτ, πιθανότατα έγινε μέλος της μετά τη μυθική πορεία των «μωρών» του Έρικ Τεν Χαγκ και την διαρκή ανανέωσή της, μα η περσινή 3η θέση στην Eredivisie σήμανε το τέλος μιας εποχής, παράλληλα με τη χειρότερη θέση της στο πρωτάθλημα από το 2009 και την πρώτη χρονιά που θα συμβιβαζόταν χωρίς τ' αστέρια από το 2017-18.

Με διαφορετικό προπονητή, με πάνω από δέκα αποχωρήσεις βασικότατων παικτών και ισάριθμες μεταγραφές, ο «μεταλλαγμένος» Αίαντας, λοιπόν, μπήκε στον στίβο του Europa League από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Κι όπως στην τελευταία σεζόν που «υποβιβάστηκε» στους ομίλους της β' τη τάξει διοργάνωσης (2016-17), αποτελεί εμπόδιο στον δρόμο ελληνικής ομάδας. Τότε ήταν ο Παναθηναϊκός, τώρα η νταμπλούχος ΑΕΚ.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένα όνομα, ένα χρυσό κεφάλαιο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το «εργοστάσιο» των Ολλανδών μύθων, η πολυνίκης της Eredivisie, του ολλανδικού Κυπέλλου και πάνω απ' όλα μια τετράκις πρωταθλήτρια Ευρώπης απέναντι στην Ένωση.

36 πρωταθλήματα, 20 Κύπελλα, επτά ευρωπαϊκοί τελικοί με πιο πρόσφατο αυτό του Europa League το 2017 (ήττα από τη Μάντσετερ Γιουνάιτεντ), ένα κλαμπ από τα πλέον βαρυσήματα της Γηραιάς Ηπείρου που κατέχει τη δική του σχολή, τον δικό του τρόπο να βλέπει και να ζει το ποδόσφαιρο.

Κόντρα στην ΑΕΚ έχει παραταχθεί τέσσερις φορές, δύο για τη σεζόν 1994-98 και δύο τη σεζόν 2018-19, όλες για τους ομίλους του Champions League κι όλες νικηφόρες με συνολικά γκολ 9-1.

ΕΔΡΑ

Η περίβλεπτη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα». Άνοιξε τις πύλες της το 1996 κοστίζοντας συνολικά 140 εκατ. ευρώ, έχει χωρητικότητα 55,865 θέσεων, ήταν γνωστή ως «Άμστερνταμ Αρίνα» μέχρι να λάβει το 2018 το όνομα του απόλυτου θρύλου της, του ενός και μοναδικού Γιόχαν Κρόιφ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Το project Άλφρεντ Σρόιντερ απέτυχε παταγωδώς, με τον Ολλανδό να αποχωρεί μεσούσης της σεζόν και τον Γιόνι Χέιτινγκα να αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός μέχρι το τέλος της σεζόν. Από την 1η Ιουλίου, ο νέος μόνιμος τεχνικός του Αίαντα είναι ο Μορίς Στάιν. Ένα φρέσκο πρόσωπο, που εξαργύρωσε την υπερβατική του χρονιά με τη Σπάρτα Ρότερνταμ την περασμένη σεζόν (6η) και πραγματοποιεί φέτος στα 50 του χρόνια το απόλυτο step-up. Η πρόσληψή του δεν έτυχε και της πιο θερμής αποδοχής από φίλαθλο κοινό και Τύπο στην Ολλανδία, συνεπώς θα έχει μεγαλύτερη πίεση στη διάρκεια της σεζόν για αποδείξεις.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Το ρεκτιφιέ του Άγιαξ στο θερινό παζάρι ήταν ένα από τα πιο ριζικά της σύγχρονης ιστορίας του. Έντεκα προσθήκες, 15 αποχωρήσεις μαζί με αυτή του Ντάβι Κλάασεν που μετακομίζει ως ελεύθερος στην Ίντερ και κέρδος 56 εκατ. ευρώ, σε ένα άκρως γεμάτο παζάρι.

Συγκεκριμένα ξόδεψε 100 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, με σημαντικότερα αποκτήματα τον Κροάτη στόπερ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (που έπαιξε στο πρώτο ματς κόντρα στην ΑΕΚ), Γιόσιπ Σούταλο (20,5 εκατ.), τον άλλοτε φορ του ΠΑΟΚ και πρώτο σκόρερ της Championship, Τσούμπα Άκπομ (12,3 εκατ.), τον Γκαστόν Άβιλα που δεν αγωνίστηκε στα της ΑΕΚ με την Αντβέρπ (12,5 εκατ. ευρώ) και ουκ ολίγους παίκτες με ορίζοντα το μέλλον όπως ο Γεωργιανός Μικαουτάτζε από τη Μετς (16 εκατ.), ο 19χρονος Φορμπς από την Ακαδημία της Μάντσεστερ Σίτι (14 εκατ.) και ο Ταΐροβιτς από τη Ρόμα (7,5 εκατ.). Το καλύτερο, όμως, το φυλάει για το τέλος καθώς κλείνει στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών τον Κροάτη φουλ μπακ, Μπόρνα Σόσα από τη Στουτγκάρδη.

Στον αντίποδα, πούλησε δύο από τα τελευταία μεγάλα της αστέρια στη Γουέστ Χαμ, τον Μοχάμεντ Κούντους (43 εκατ.) και τον Έντσον Άλβαρες (38 εκατ. ευρώ), όπως φυσικά και τον Γιούριεν Τίμπερ στην Άρσεναλ (40 εκατ.), με τον πολύπειρο κάπτεν της, Ντούσαν Τάντιτς να αποχωρεί ως ελεύθερος για τη Φενέρμπαχτσε.

ΑΣΤΕΡΙ

Αποχώρησαν πολλά από τα αστέρια της, οπότε αυτός ο άτυπος τίτλος κληροδοτήθηκε στον Στίβεν Μπεργβάιν. Μαζί και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο διεθνής Ολλανδός εξτρέμ προσαρμόστηκε άμεσα στον Αίαντα μετά τη μεταγραφή του από την Τότεναμ και αποτελεί κίνδυνο για κάθε άμυνα από το αριστερό φτερό της επίθεσης, όντας πολύ πιο ώριμος από την ηλικία του για να ηγηθεί στην επόμενη μέρα του Άγιαξ (26).

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΕΔΩ

Η 3η θέση της περασμένης σεζόν τής εξασφάλισε απευθείας εισιτήριο για τα play-offs του Europa League. Κι εκεί δεν απογοήτευσε, με τον Μορίς Στάιν να κάνει καλό ξεκίνημα μέσω του άνετου αποκλεισμού της Λουντογκόρετς. Ο Κούντους με χατ-τρικ «καθάρισε» την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα στη Βουλγαρία (1-4), στη ρεβάνς που δεν είχε τον Γκανέζο και έπαιξε με αρκετά νέα πρόσωπα ηττήθηκε εντός έδρας (0-1), αλλά συνολικά δεν αντιμετώπισε πρόβλημα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η πρεμιέρα εξελίχθηκε σε περίπατο (4-1 τη Χέρακλες), αλλά από τη 2η αγωνιστική κι από το πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι ήρθε και η πρώτη γκέλα (2-2 κόντρα στην Εξέλσιορ των Λάμπρου, Αγραφιώτη). Θέλει σίγουρα χρόνο για να βρει τον ρυθμό της.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα