Μπάτσκα Τόπολα: Πώς συνδέεται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με την προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού απ' τη Σερβία

Μαριλένα Καλόπλαστου
osfp

bet365

Ο Όρμπαν επεκτείνει τα... σύνορα για να κάνει την Μπάτσκα Τόπολα -που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Europa League- ποδοσφαιρική δύναμη στη «Σερβία-Ουγγαρία»!

Εκ πρώτης όψεως, δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο όταν, τον Οκτώβριο του 2018, ο Βίκτορ Όρμπαν παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημίας ποδοσφαίρου μιας αγροτικής πόλης. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διοχέτευσε τεράστια χρηματικά ποσά στο αγαπημένο του άθλημα, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές του, ενώ παράλληλα άλλα στοιχεία της κυβερνητικής του δραστηριότητας υποχωρούν ολοένα και βαθύτερα στον αυταρχισμό και ήταν παρών για να δει τους καρπούς ενός άλλου νέου έργου του. Ο Όρμπαν παρακολούθησε ένα τουρνουά μεταξύ ομάδων Κ14 ετών στις εγκαταστάσεις των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, μένοντας για ώρα εκεί, ώστε να παραδώσει στους νικητές το τρόπαιό τους.

Πού είναι το περίεργο; Ο Όρμπαν δεν ήταν στην Ουγγαρία, αλλά τη Σερβία και συγκεκριμένα στην Μπάτσκα Τόπολα, ομάδα μιας μικρής πόλης στη βόρεια Σερβία, σχεδόν 30 μίλια από τα σύνορα με την Ουγγαρία, για να δείξει την υποστήριξή του στην τοπική της πλευρά της TSC.

Η γύρω περιοχή, η Βοϊβοντίνα, περιλαμβάνει σχεδόν 185.000 Ούγγρους και πολλοί έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα, ψηφίζοντας στις εκλογές της χώρας. Στην τελευταία καταμέτρηση αποτελούσαν το 58% του δήμου γύρω από τον σύλλογο.

Η TSC ( Μπάτσκα Τόπολα) είχε προβιβαστεί πρόσφατα στη δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου της Σερβίας την εποχή της κοπής της κορδέλας από τον Όρμπαν. Από τότε βέβαια έχει συνεχώς ανοδική πορεία, που πιστοποιήθηκε πέρυσι όταν έσπασε το δίπλο των μόνιμων γιγάντων του Βελιγραδίου (Ερυθρός Αστέρας και Παρτιζάν), τερματίζοντας δεύτερη στη SuperLiga και μετά από επτά αγώνες βρίσκεται φέτος στην κορυφή του πίνακα, ενώ ετοιμάζεται για την ευρωπαϊκής της περιπέτεια (σήμερα (21/09) αντιμετωπίζει την Γουέστ Χαμ στο στάδιο του Λονδίνου). Φυσικά μια παρουσία στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν αδιανόητη στα περισσότερα σημεία της 110χρονης ιστορίας της.

«Αυτός είναι ένας σερβικός σύλλογος που βοηθήθηκε από Ούγγρους για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε τώρα», λέει ο πρόεδρος της TSC, Γιάνος Ζσεμπέρι. «Η ουγγρική κυβέρνηση μας βοήθησε και έχουμε την υποστήριξή τους λόγω της ουγγρικής κοινότητας που ζει εδώ και κοντά. Αλλά είμαστε ένας σερβικός σύλλογος».

Η σχέση με την πολιτική ελίτ της Ουγγαρίας διαμεσολαβήθηκε εν μέρει από τον αείμνηστο Ferenc Arok, πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας που γεννήθηκε στην περιοχή και έγινε ποδοσφαιρικός σύμβουλος του Ορμπάν.

Η TSC χρηματοδοτείται πλέον από την ουγγρική πολυεθνική MOL πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ακαδημία τους χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ουγγρική Ομοσπονδιακή Ομοσπονδία και ο ευρύτερος εκσυγχρονισμός έγινε με εισφορά μετρητών περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

«Μας αρέσει να μαθαίνουμε από τους άλλους», λέει ο Ζσεμπέρι. «Όταν κάποιος θέλει να μάθει πώς να γίνεται καλύτερος, τότε είναι εύκολο. Αλλά το πρόβλημα εδώ στη Σερβία είναι ότι λίγοι άνθρωποι θέλουν να μάθουν νέα πράγματα».

Η TSC συνεργάζεται στενά με την Ακαδημία Puskas, ένα πολυτελές έργο που βασίζεται στα σύνορα στο χωριό του Ορμπάν το Felcsut, το οποίο έχει τη δική του επιτυχημένη ομάδα και το δίκτυο επεκτείνεται ευρύτερα. Η Σερβία δεν είναι η μόνη χώρα με... μεγάλες ουγγρικές τσέπες: υπάρχουν μεγαλύτεροι αριθμοί στη Σλοβακία και τη Ρουμανία, όπου παρόμοια ποδοσφαιρικά έργα με μεγάλη χρηματοδότηση έχουν ξεπηδήσει σε τέτοιες κοινότητες. Τα σύνορα δεν είναι τόσο απροσπέλαστα μπροστά σε τόσο οικονομικά ισχυρές δυναμείς.

Η Μπάτσκα Τόπολα υποδέχεται τον Ολυμπιακό στις 5 Οκτωβρίου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα