Με πίστη και μυαλό: Πώς η ΑΕΚ έφτασε στο έπος του Μπράιτον!

Με πίστη και μυαλό: Πώς η ΑΕΚ έφτασε στο έπος του Μπράιτον!

Δημήτρης Βέργος
Ο Αλμέιδα και οι παίκτες της ΑΕΚ

bet365

Ο Ματίας Αλμέιδα το πίστευε περισσότερο από όλους. Οι παίκτες της ΑΕΚ με νοοτροπία νικητή το έκαναν πράξη και οι κιτρινόμαυροι έφυγαν με ένα τρομερό αποτέλεσμα από το Μπράιτον αφήνοντας άφωνους όλους με το ξεκίνημα του ομίλου! Αποστολή στο Μπράιτον: Δημήτρης Βέργος

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, όπως συνήθως κάνουμε, αλλά έχοντας πάντα υπόψιν ότι αντιμετωπίζουμε μια ομάδα που παίζει το πιο όμορφο ποδόσφαιρο στον κόσμο αυτή τη στιγμή», είχε πει ο Ματίας Αλμέιδα το απόγευμα της Τετάρτης πριν οι παίκτες του βγουν στο βροχερό τερέν του Amex Stadium για την τελευταία τους προπόνηση ενόψει της πρεμιέρας στον όμιλο του Europa League. «Ποτέ δεν ξέρει κανείς πως θα πάει ένα παιχνίδι. Νιώθω πως υπάρχει κάποιο δεδομένο αποτέλεσμα ως προς τον αγώνα. Εμείς ήρθαμε στο Μπράιτον για να κυνηγήσουμε αυτό που κυνηγάμε πάντα», είχε προσθέσει. Και βγήκε πέρα για πέρα αληθινός.

Ο Αλμέιδα το πίστευε όσο κανένας άλλος. Ο «Πελάδο» ήταν σίγουρος για τους παίκτες του από την παραμονή της αναμέτρησης ότι μπορούν να κάνουν ένα εκκωφαντικό διπλό στο Μπράιτον, όσο δύσκολη κι αν φάνταζε η αποστολή των κιτρινόμαυρων. Το τόνιζε συνεχώς στους ανθρώπους της ΑΕΚ, το είχε περάσει φυσικά και στους παίκτες του. Κι αυτή η πίστη για αυτό που σε πολλούς εκτός ομάδας φάνταζε μέχρι και ακατόρθωτο, έγινε πραγματικότητα αφήνοντας άφωνο αρκετό κόσμο. Τα λόγια του Αλμέιδα για πολλοστή φορά αντικατόπτριζαν την αλήθεια, με το θάρρος και την αποφασιστικότητα των ποδοσφαιριστών του να τον δικαιώνουν.

Όλοι ήταν μια γροθιά στο Μπράιτον. Φάνηκε ξεκάθαρα στους πανηγυρισμούς των γκολ, όταν έγιναν «ένα» σε πάγκο και αγωνιστικό χώρο δείχνοντας ότι είναι μαζί, ενωμένοι για να πετύχουν αυτό που έδειχνε απίθανο. Σε κάθε διεκδίκηση, σε κάθε προσπάθεια με ή χωρίς την μπάλα, το μυαλό ήταν εκεί σε συνδυασμό με τη νοοτροπία του νικητή με την οποία έχει γεμίσει τους παίκτες του ο Αλμέιδα. «Δουλέψαμε σαν ομάδα και αυτό με κάνει πιο πολύ ευτυχισμένο. Ήρθαμε εδώ για να παίξουμε το παιχνίδι που συνήθως κάνουμε. Ο αντίπαλος κάποιες στιγμές μας υποχρέωσε να κάνουμε διαφορετικό παιχνίδι. Αλλά αυτή την ομάδα τη χαρακτηρίζει το μαχητικό πνεύμα», σχολίασε ο «Πελάδο» μετά το επικό διπλό στο Amex.

Ο Αργεντινός τεχνικός είχε άλλωστε στείλει το μήνυμα από την επιθετική ενδεκάδα που παρέταξε στο χορτάρι του γηπέδου της Μπράιτον. Κάνοντας πράξη τα λεγόμενά του. Και η ΑΕΚ φρόντισε να κοιτάξει στα μάτια τους «γλάρους» παίρνοντας δύο φορές το προβάδισμα με Σιντιμπέ και Γκατσίνοβιτς στο πρώτο μέρος, στο οποίο είχε ακόμα δύο πολύ μεγάλες στιγμές στα τετ-α-τετ του Λιβάι Γκαρσία και για ένα τρίτο τέρμα. Και παρά το γεγονός ότι και τις δύο φορές ισοφαρίστηκε από το σημείο του πέναλτι, η ψυχική δύναμη ήταν τέτοια που βγήκε μπροστά για τρίτο τέρμα και το πέτυχε με τον Πόνσε. Και εκεί παρά την πίεση που ασκήθηκε στο τέλος, μπόρεσε να αντέξει.

H AEK φρόντισε να χτυπήσει δύο φορές από στατικές φάσεις. Μια με την κομπίνα στην εκτέλεση κόρνερ του Χατζισαφί για τη δυνατή κεφαλιά του Σιντιμπέ που κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του Στιλ και μια με το γέμισμα του Ιρανού μπακ με γλυκιά εκτέλεση φάουλ μέσα στην περιοχή της Μπράιτον όπου ο Γκατσίνοβιτς έβαλε την προβολή για να ξαναδώσει το προβάδισμα στην ΑΕΚ. Το τρίτο γκολ αν και είχε δόση τύχης στο τελείωμα του Πόνσε ήταν η αποθέωση της ομαδικής προσπάθειας για την οποία αναφέρθηκε και ο Αλμέιδα. Με ανάκτηση του Γιόνσον, βαθιά μπαλιά του Άμραμπατ και άψογη συνεργασία του Ελίασον με τον Πόνσε πριν σκοράρει ο Αργεντινός το νικητήριο όπως αποδείχθηκε γκολ.

Κάπως έτσι λοιπόν και παρά τις δύο σοβαρότατες απουσίες στο κέντρο της άμυνας, με τους δύο βασικούς στόπερ Βίντα και Μουκουντί να έχουν τεθεί νοκ-άουτ μένοντας στην Αθήνα, η ΑΕΚ κατάφερε να πετύχει ένα μεγαλειώδες διπλό στο Μπράιτον που διαμορφώνει διαφορετικά δεδομένα στον όμιλο με το... καλημέρα. Στόχος της ΑΕΚ, άλλωστε, όπως είχε τονίσει και ο Αλμέιδα πριν το ματς στην Αγγλία είναι να περάσει στην επόμενη φάση παρά τη δεδομένη δυσκολία του ομίλου. Και ένα τέτοιο αποτέλεσμα εκτινάσσει την αυτοπεποίθηση σε ένα χρονικό σημείο που η Ένωση το χρειαζόταν σημαντικά.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα