Από καθαρή τύχη δεν μας πλάκωσε το … ΟΑΚΑ 2.0

Από καθαρή τύχη δεν μας πλάκωσε το … ΟΑΚΑ 2.0

Από καθαρή τύχη δεν μας πλάκωσε το … ΟΑΚΑ 2.0

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για μια μελέτη που άρχισε 16 μήνες μετά την εξαγγελία της από τον Πρωθυπουργό, και αναρωτιέται πώς κατάφερναν να κοιμούνται ήσυχοι εδώ και 2 χρόνια όλοι αυτοί που είχαν την ευθύνη και μας άφηναν να επισκεπτόμαστε το ΟΑΚΑ.

Προτού μιλήσει κανείς για την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης για το κατάντημα του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, οφείλει να καταγράψει και τα δεδομένα. Η σημερινή κυβέρνηση μας είχε ενημερώσει, δια στόματος Πρωθυπουργού, από τις 20 Ιουλίου 2021 για την πρόθεση να ασχοληθεί, στο πλαίσιο του “ΟΑΚΑ 2.0” έργου, με το στέγαστρο του Σταδίου. Και μας είχε πει από τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που όλοι και τότε γνωρίζαμε - δηλαδή ότι ουδείς ασχολήθηκε με την συντήρηση της στέγης Καλατράβα από το 2004 μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Αν κάτι όμως πρέπει οπωσδήποτε να χρεώσει κανείς στη σημερινή κυβέρνηση είναι την ευθύνη ότι χρειάστηκε να περάσουν 2 χρόνια και 2 μήνες για να μάθουμε το αποτέλεσμα της μελέτης για την στέγη - δηλαδή να μάθουμε αυτό που υποθέταμε, ότι θα είναι πλέον επικίνδυνη για τους επισκέπτες του ΟΑΚΑ.

Δεν είμαι ειδικός, αλλά είμαι κάποιος που δυσκολεύεται πολύ να πιστέψει ότι έπρεπε να περάσουν 2 χρόνια και 2 μήνες μέχρι να παραδοθεί μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του σεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με εξοργίζει και μόνο που σκέφτομαι ότι στην διάρκεια αυτής της 2ετίας βρέθηκα στο κεντρικό στάδιο και άρα φλέρταρα με τον κίνδυνο να φάω τον καλατράβα στο κεφάλι μου, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι. Ανατριχιάζω που σκέφτομαι ότι στη διάρκεια αυτής της 2ετίας όλοι όσοι είχαν την ευθύνη λειτούργησαν με τον τυπικό ελληνικό ωχαδερφισμό και πετούσαν τους φελλούς στο βαρέλι μέχρι να ωριμάσει η μελέτη.

Μαζί με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περίμενα το αυτονόητο - να μάθω ποιος φταίει που καθυστέρησε στην πρόοδο της μελέτης ή που δεν προνόησε να κάνει την μελέτη έγκαιρα. Συνέβαινε σε εμάς, τους τακτικούς επισκέπτες να αναρωτιόμαστε αν αντέχει το σκουριασμένο στέγαστρο. Δεν τους συνέβαινε όλων αυτών που έχουν τις διοικητικές ευθύνες για το ΟΑΚΑ εδώ και 2 χρόνια;

Ακούσαμε σήμερα τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση να μας μιλά για μια μελέτη που χρειάστηκε 10 μήνες για να ολοκληρωθεί. Άρχισε, λέει, στα τέλη Νοεμβρίου 2022. Δηλαδή άρχισε 16 μήνες μετά από την παρουσίαση του σχεδίου από τον Πρωθυπουργό. Δηλαδή για κάθε τι που εξαγγέλει ο Πρωθυπουργός πρέπει να περνούν 16 μήνες για να αρχίσει να υλοποιείται; Κι αν αυτό συμβαίνει για ένα έργο τεράστιας σημασίας για την ζωή, για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, τι συμβαίνει με έργα που αφορούν την βελτίωση της ποιότητας ζωής και όχι για την ίδια τη ζωή; Εκεί ποιο είναι το πρωτόκολλο; Περνά τριετία μέχρι να ξεκινήσει ένα έργο;

Η ιστορία της φθοράς των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Σταδίου προφανώς δεν ξεκινά το 2019, με την πρώτη εκλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι αντικειμενική και εξίσου μεγάλη. Το ίδιο μεγάλη θα έπρεπε να είναι η ντροπή τους.

Μέχρι σήμερα η θέα του ΟΑΚΑ μας πονούσε, όλους εμάς που γνωρίζαμε πόσο πολύ μας κόστισε το γλέντι αυτών που αποφάσισαν να μας φορέσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τώρα πια αυτή η θέα μας πληγώνει όσο ποτέ. Θα ντρεπόμαστε που σκούριασε, και απλώς θα ανακουφιζόμαστε με την διαπίστωση ότι σταθήκαμε τυχεροί που δεν μας καταπλάκωσε τις προάλλες, που ήμασταν εκεί για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Βιγιαρεάλ. Πώς κοιμάστε ρε άθλιοι τύποι τα βράδια;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.