Ο αθλητικός διευθυντής της Ρεν στο Gazzetta: Η Ακαδημία, οι μεταγραφές, οι πωλήσεις, ο Παναθηναϊκός και το Τσάμπιονς Λιγκ
- «Ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να είναι αποφασιστικός και να καταλαβαίνει τα λάθη του»
- «Kάθε χρόνο στους ομίλους, να παίξουμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ»
To ποδόσφαιρο το έκοψε γρήγορα, στα 31 του. Δεν ήταν «άγραφος»: Λυών, Παρί, Μαρσέιγ… Δεν ήταν όμως και… πρώτο όνομα. Ο Φλοριάν Μορίς ήταν ένας καλός στράικερ. Μέχρι εκεί. Στα 49 του, όμως, τείνει να εξελιχθεί σε έναν από τους top αθλητικούς διευθυντές στη Γαλλία! Πέρασε 11 χρόνια στη Λιόν! Αρχισε από τα «χαμηλά»: πέντε χρόνια σκάουτ. Ανέβηκε: έξι χρόνια επικεφαλής του τμήματος scouting. Και πριν από τρία χρόνια έκανε το μεγάλο βήμα: αθλητικός διευθυντής στη Ρεν. Τεράστια η ευθύνη στην ομάδα με τη φημισμένη Ακαδημία.
Την ανέλαβε 4η, την κράτησε 4η. Ακόμα το Τσάμπιονς Λιγκ είναι άπιαστο όνειρο. Αν είχε κρατήσει τον Kαμαβινγκά, τον Ντοκού, τον Ραφίνια, τον Μεντί, τον Τελ, τον Αγκέρ, τον Γκιρασί, ίσως να μην της είχε ξεφύγει το όνειρο. Ο δρόμος της, όμως, είναι σταθερός. Τέσσερις – πέντε από την Ακαδημία της βασικοί, μεταγραφές σε καλές τιμές και συνεχίζει…
Δεν είναι εύκολο για τον Μορίς. Να αγοράζει «φτηνά», να πουλά «ακριβά», να είναι στο Top-5 κάθε χρονιά για να μην… διαλυθεί η Ρεν όπως εφέτος ο Αγιαξ, να βάζει και ως στόχο τους ομίλους του Τσου Λου! Για όλα αυτά και για το πρότζεκτ μιας εκ των πιο επιτυχημένων γαλλικών ομάδων στις αναπτυξιακές ηλικίες κάναμε αυτή την κουβέντα με τον αθλητικό διευθυντή της σημερινής αντιπάλου του Παναθηναϊκού…
-Ποδοσφαιριστής, μετά σκάουτ, τώρα πια τεχνικός διευθυντής. Τι σας ενθουσιάζει στη δουλειά σας;
«Ω, είναι πάρα πολλά. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, θα έλεγα η επαφή σε ανθρώπινο επίπεδο με τους παίκτες και η διαδικασία της επιλογής των συνεργατών σε όλη τη διάρθρωση του κλαμπ».
-Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε συνοπτικά τα καθήκοντα ενός αθλητικού διευθυντή σήμερα σε έναν σύλλογο όπως η Ρεν;
«Είναι πάρα πολλά τα πεδία. Πολλοί σκέφτονται μόνο τις μεταγραφές, τις πωλήσεις ή την επίβλεψη της εργασίας στα αναπτυξιακά τμήματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι, βέβαια, όλα αυτά. Και είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του συλλόγου. Ομως υπάρχουν τόσα άλλα... Η επιλογή και η αξιολόγηση του προπονητικού τιμ. Η σχέση με τους παίκτες. Να είσαι δίπλα τους, να ξέρεις τα πάντα για εκείνους, να τους βοηθάς με διάφορους τρόπους ει δυνατόν κάθε μέρα. Η επιλογή των ανθρώπων της ομάδας σε διαφορετικούς τομείς. Να δίνεις λύσεις. Η βασική μου δουλειά είναι να δίνω λύσεις. Οχι, δεν είναι είμαι φίλος με τους παίκτες εκτός ομάδας, αλλά μέσα στην ομάδα θα κάνω τα πάντα για να τους βοηθήσω. Είναι τόσα πολλά! Και είναι ωραίο για έναν τεχνικό διευθυντή να ασχολείται με όλα».
«Ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να είναι αποφασιστικός και να καταλαβαίνει τα λάθη του»
- Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα βασικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα ενός τεχνικού διευθυντή;
«Πρέπει να είναι αποφασιστικός. Αυτό είναι το βασικό. Να μην διστάζει να παίρνει αποφάσεις σημαντικές. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα παίρνει πάντα τη σωστή απόφαση, ασφαλώς. Το δεύτερο είναι να διαθέτει το κριτήριο αξιολόγησης των σωστών αποφάσεων και των σφαλμάτων του. Νομίζω αυτό είναι πιο σημαντικό».
- Η Ρεν θεωρείται ένα «εργοστάσιο ταλέντων» στη Γαλλία, αλλά ταυτόχρονα «κατηγορείται» για τον ίδιο λόγο που «κατηγορείται» και ο Αγιαξ επί παραδείγματι. Οτι χάνει τα ταλέντα της, ότι πουλά τους παίκτες της. Πόσο δύσκολη είναι η ισορροπία σ΄όλο αυτό;
«Είναι μια ολόκληρη διαδικασία για την οποία χρειάζεται πολύ μεγάλη κουβέντα να την αναλύσουμε. Ομως θα σας πω ότι όταν επιλέγουμε έναν παίκτη, είτε για την Ακαδημία μας, είτε για την πρώτη ομάδα, ο στόχος μας δεν είναι να πωληθεί. Ο στόχος μας είναι να παίξει καλά στη Ρεν, να βοηθήσει τη Ρεν. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα μας, αυτός είναι ο στόχος».
- Ακόμα, όμως κι αν θέλει μια ομάδα όπως η Ρεν να κρατήσει έναν παίκτη δεν είναι πια απίθανο βάσει του νόμου της αγοράς;
«Πρέπει να εξετάζουμε κατά περίπτωση τους παίκτες. Αλλά σε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές ομάδες».
- «Η ακαδημία σας θεωρείται πλέον μια από τις τρεις – τέσσερις κορυφαίες στη Γαλλία. Θα μπορούσατε να μας πείτε πόσοι σκάουτς απασχολούνται σ΄ αυτή;»
«Εχουμε πέντε σκάουτς για την πρώτη ομάδα και 12 στις Ακαδημίες».
- Αναφέρθηκε πρόσφατα σε μια μίνι έρευνα για τη Ρεν ότι δίνει ετησίως το 10% του μπάτζετ της για τις Ακαδημίες της. Αληθεύει;
«Οχι. Νομίζω είναι περίπου 7-8% αυτό το ποσοστό».
- Πώς εξηγείται η τόσο μεγάλη «παραγωγή» ποιοτικών παικτών από τη Γαλλία τα τελευταία 10-15 χρόνια σε σταθερή βάση;
«Ολες οι γαλλικές ομάδες επενδύουν σοβαρά στα αναπτυξιακά τμήματα, όχι μόνο η Ρεν. Είναι μεγάλη η δεξαμενή, είναι πολλοί οι άνθρωποι που εργάζονται πια σ΄αυτό το πεδίο, είναι ισχυρός ο ανταγωνισμός, λογικό είναι να ανέβει το επίπεδο».
-«Καμαβινγκά στη Ρεάλ, Τελ στη Μπάγερν, Ουγκοτσούκβου στην Τσέλσι, όλοι από την Ακαδημία σας...
«Οντως! Ομως τον Μάγερ τον είχαμε πάρει από τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, τον Ντοκού από την Αντερλεχτ, τον Γκιρασί από την Αμιάν, είναι και οι μεταγραφές...».
-Εχουν αλλάξει τόσα πολλά στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 χρόνια... Θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο λόγω του ανταγωνισμού να φτάσει ψηλά ένας νεαρός παίκτης;
«Στη σημερινή εποχή σ' έναν παίκτη διατίθενται τα πάντα! Υπάρχουν όλες οι συνθήκες, όλα τα εφόδια, όλα τα μέσα. Το ζητούμενο είναι τα αξιοποιήσει. Να καταλάβει τι σημαίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Από την άλλη πλευρά, πλέον παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο το περιβάλλον ενός παίκτη. Ο μάνατζερ, οι γονείς του, γενικά το περιβάλλον του. Αυτό δεν υπήρχε παλαιότερα. Μερικές φορές γίνεται περίπλοκο αυτό το θέμα για ένα νεαρό».
- Ποια είναι η πιο σημαντική ηλικία για να κάνει το βήμα του επαγγελματισμού ένα παιδί;
«Υπάρχουν δύο στάδια. Το πρώτο είναι μέχρι την ηλικία των 12-13 ετών. Μέχρι τότε ένα παιδί πρέπει να αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο μόνο ως παιχνίδι, ως διασκέδαση. Εν συνεχεία, μέχρι τα 16, αν ανήκει σε κάποιο σύλλογο, κάθε μέρα, κάθε προπόνηση, είναι σημαντική. Κάθε μέρα! Στην ηλικία των 16 -17 ετών νομίζω μπορεί να γίνει αντιληπτό αν ένα παιδί μπορεί να γίνει επαγγελματίας παίκτης».
- Οταν μια ομάδα βασίζεται σε τέτοιους είδους πλάνο είναι απαραίτητο να έχει προπονητή στην πρώτη ομάδα κάποιον συμβατό μ' αυτό το σχέδιο; Η όχι;
«Εμείς έχουμε τον Μπρούνο Ζενεσιό με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί στη Λιόν. Είναι ένας προπονητής που έχει εργαστεί πολλά χρόνια με παίκτες μικρής ηλικίας, ένας πολύ καλός προπονητής, πολύ καλός αναλυτής και εξαιρετικός για την ανάπτυξη των παικτών».
«Kάθε χρόνο στους ομίλους, να παίξουμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ»
- Ποιος είναι ο βασικός μεγάλος στόχος της Ρεν αυτά τα τελευταία χρόνια;
«Το πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Κάθε σεζόν 7-8 ομάδες διεκδικούν τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οπως αντιλαμβάνεστε είναι πάρα δύσκολο. Αρα βασικός μας στόχος είναι να παίζουμε κάθε, μα κάθε χρονιά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Είναι απαραίτητο για όλους, ωφελεί τους πάντες! Το κλαμπ, τους παίκτες, τους προπονητές, τους οπαδούς, όλους! Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Γι' αυτό προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο. Ομως επαναλαμβάνω ότι είναι απαραίτητο και πάρα πολύ σημαντικό για το κλαμπ να παίζει κάθε χρονιά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης».
- Είχε αναφερθεί ότι το καλοκαίρι απορρίψατε πρόταση της Μονακό, είστε ήδη τρία χρόνια στη Ρεν, πώς σκέφτεστε το μέλλον σας; Ισως σε κάποιον σύλλογο εκτός Γαλλίας;
«Ποτέ μην λες ποτέ! Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Αλλά αυτή την περίοδο είμαι πολύ συγκεντρωμένος στο πρότζεκτ της Ρεν, είναι καλό το πρότζεκτ και είμαι πολύ συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος σ' αυτό».
- Ποια είναι η εικόνα σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες. Εχω έρθει για scouting τα τελευταία χρόνια κάποιες φορές, για να δω κάποιους παίκτες. Δεν είναι ποτέ εύκολα τα ματς στην Ελλάδα. Ποτέ! Είναι έντονη η ατμόσφαιρα στα γήπεδα από τους οπαδούς, είναι καλές οι ομάδες ειδικά στην έδρα τους, είναι πάντα δύσκολα τα παιχνίδια για τον αντίπαλο στην Ελλάδα».
- Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια ονόματα παικτών που ήταν στη λίστα σας;
«Οχι. Αλλά πάντα υπάρχουν ενδιαφέροντες παίκτες στο δικό σας πρωτάθλημα».
- Ποια η γνώμη σας για τον Παναθηναϊκό και για τον όμιλό σας μέχρι τώρα;
«Καλή ομάδα, δύσκολη ομάδα! Είχα παρακολουθήσει τα ματς με τη Μαρσέιγ, σπουδαία πρόκριση! Ειδικά εντός έδρας είναι πολύ ισχυρός ο Παναθηναϊκός. Ο όμιλος είναι πολύ 'ανοιχτός', πολύ ανταγωνιστικός, φαίνεται και από τα αποτελέσματα, υπάρχουν ακόμα αρκετά ματς...».
- Ευχαριστώ για τη συζήτηση που είχαμε».
«Κι' εγώ».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.