Ολυμπιακός: Ο άθλος, η αλλαγή στο 13’, τα γκολ στο τέλος και η κρίσιμη απουσία

Ολυμπιακός: Ο άθλος, η αλλαγή στο 13’, τα γκολ στο τέλος και η κρίσιμη απουσία

Ολυμπιακός: Ο άθλος, η αλλαγή στο 13’, τα γκολ στο τέλος και η κρίσιμη απουσία

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος «διαβάζει» μέσα από το blog του στο Gazzetta τον χθεσινό θρίαμβο του Ολυμπιακού.

Μία παρατήρηση: χθες ο Ολυμπιακός είχε στην ενδεκάδα του έξι μεταγραφές-εκ των οποίων ένα παιδί από το Εκουαδόρ που δεν είχε παίξει ποτέ βασικός εδώ, δύο νέα παιδιά από την Αργεντινή που πρώτη φορά έχουν έρθει στην Ευρώπη κι ένα ακόμη, Ελληνόπουλο, δεν έπαιξε καθόλου την περασμένη σεζόν. Και είχε και τέσσερις μεταγραφές ως αλλαγές.

Και μόνο υπό αυτή τη συνθήκη, να παίζει μία ομάδα με 10 μεταγραφές απέναντι σε αντίπαλο που μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε γίνει κάτοχος ευρωπαϊκού τροπαίου, του Κόνφερενς Λιγκ κερδίζοντας την ιταλική Φιορεντίνα, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι είναι άθλος του Μαρτίνεθ, που ως καινούργιος προπονητής εδώ, παρουσιάζει τέτοιο Ολυμπιακό. Διότι, και με την Φράιμπουργκ ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός κι άξιζε να νικήσει-να θυμίσω τη δήλωση του Γερμανού προπονητή ότι θα ήταν μια χαρά αν έφευγε με ισοπαλία από τον Πειραιά εκείνο το βράδυ. Απλά τότε οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αδικήσει τον εαυτό τους με τα λάθη των αμυντικών στα γκολ και με τις κραυγαλέες ευκαιρίες των επιθετικών.

Στο δε πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει όλα τα ματς που έπρεπε να πάρει, πέρασε αήττητος από τη Φιλαδέλφεια παίζοντας με την ΑΕΚ και σίγουρα δεν ήταν ευθύνη των παικτών και του προπονητή που τους έχει στερηθεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η δυνατότητα να κερδίσουν τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, ακριβώς μάλιστα την στιγμή κατά την οποία τον είχαν ισοφαρίσει και είχαν το μομέντουμ του αγώνα.

Γι΄ αυτό και από την πρώτη ημέρα, γιατί γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι γίνεται δουλειά φέτος, υποστήριξα ότι πρέπει να στηριχθεί αυτός ο προπονητής, αυτοί οι παίκτες, γενικά αυτή η ομάδα. Όχι, δεν είναι ακόμη ο Ολυμπιακός όπως πρέπει να είναι, υπάρχουν εμφανείς αδυναμίες. Δεν διαγράφουμε για παράδειγμα, ότι και χθες έφαγε γκολ στο 87’, όπως είχε φάει γκολ κι από την Τσουκάριτσκι στο 93’, όπως είχε χάσει από την Φράιμπουργκ στο 86’, όπως είχε ισοφαριστεί από την Τόπολα στο 90’. Ούτε ξεχνάμε το δοκάρι της Γκενκ στο Καραϊσκάκη στο 96’. Είναι φανερό ότι οι αντοχές της ομάδας στο τέλος πέφτουν κι ότι γενικά οι αλλαγές δεν δίνουν όσα χρειάζεται για να βρει πάλι οξυγόνο.

Μαρτίνεθ

Απλά, η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι θα έρθει κι αυτό αφενός μεν με τη χημεία, αφετέρου δε με την καλύτερη ενσωμάτωση και των παικτών που έρχονται από τον πάγκο. Γιατί ο Ολυμπιακός με την όποια βασική ενδεκάδα του είναι σχεδόν πάντα πολύ καλύτερος από τον Ολυμπιακό με την ενδεκάδα του στην οποία έχουν περάσει οι αλλαγές…Προφανώς δε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαρτίνεθ χθες ουσιαστικά τις αλλαγές τις έκανε στο 85ο και στο 94ο λεπτό, με εξαίρεση την υποχρεωτική της αλλαγής του Ρόντινεϊ με τον Κίνι. Ήθελε ο προπονητής ει δυνατόν να τελειώσει με τους ίδιους 11 που πήγαιναν τόσο καλά! Αν και πρέπει να καταγράψουμε ότι όσοι μπήκαν, τουλάχιστον πάλεψαν: ο Μασούρας έκλεψε μία μπάλα, ο Σολμπάκεν μπλόκαρε ένα σουτ στην περιοχή του Πασχαλάκη, ο Γιόβετιτς πήρε μία κεφαλιά βγάζοντας άμυνα, ο Σκάρπα έτρεξε.

Είδαμε, ωστόσο, ότι ακόμη κι έτσι το γκολ ήρθε μετά τις αλλαγές. Σε μία φάση στην οποία ο Ορτέγκα έχασε την μπάλα μέσα από τα πόδια του, οι Άγγλοι πήραν την κατοχή, πέρασαν τη σέντρα, ο Κίνι έδιωξε αλλά όχι μακριά κι ο Πακετά έδειξε με την εκτέλεση του γιατί η τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι 65 εκ. Ευρώ…Παρεμπιπτόντως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Γουέστ Χαμ έπαιξε χωρίς εφτά βασικούς, όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι έβαλε τους τέσσερις γρήγορα στο β΄ ημίχρονο.

Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες στην Ευρώπη, γιατί αυτό το αρνητικό σερί των εννιά αγώνων χωρίς νίκη στους ομίλους, αναπόφευκτα είχε δημιουργήσει πρόβλημα στην ψυχολογία όλου του οργανισμού. Η δε επιστροφή αυτή ήταν με εμφατικό τρόπο και ήρθε γιατί είχε καλό σχέδιο ο προπονητής, ήταν όλοι οι παίκτες από καλοί έως πολύ καλοί και ήταν ένα Καραϊσκάκη ηφαίστειο από τους 32.000 γαύρους.

οπαδοί

Και όταν είναι έτσι το Καραϊσκάκη είναι πολύ δύσκολο να μην επηρεαστεί, έστω σε κάποιο σημείο του αγώνα, κι ο διαιτητής, που είδαμε ότι ήταν σκληρός απέναντι στον Ολυμπιακό στο μεγαλύτερο διάστημα (δύο κόρνερ δεν έδωσε, άργησε να βγάλει κάρτες για τα φάουλ στον Φορτούνη κ.α.), όμως στο τέλος που το γήπεδο πήρε φωτιά κράτησε άλλες αποστάσεις.

Ας σταθούμε και στην έξυπνη κίνηση του Μαρτίνεθ, με την εσωτερική αλλαγή που έκανε μόλις στο 13ο λεπτό, αλλάζοντας πλευρές σε Φορτούνη και Ποντένσε. Διότι, ενώ είχαν ξεκινήσει ο Ποντένσε δεξιά κι ο Φορτούνης αριστερά, ο προπονητής πολύ γρήγορα τους άλλαξε και με την έξυπνη αυτή κίνηση μπέρδεψε την αντίπαλη άμυνα, επενδύοντας στις φοβερές συνεργασίες του Φορτούνη με τον Ρόντινεϊ, αλλά και στην ταχύτητα των Ποντένσε κι Ορτέγκα από την άλλη, έτσι ώστε ο Πορτογάλος να βγαίνει ένας μ΄ ένας με το δεξί μπακ της Γουέστ Χαμ και να μπουκάρει συνεχώς, άσχετα αν δεν του βγήκαν του Ποντένσε χθες πολλά πράγματα. Η ιδέα, όμως, βγήκε, οι μπούκες έγιναν, ο δε Φορτούνης έπαιξε σε ένα ακόμη πιο ελεύθερο ρόλο, σκόραρε, μπορούσε στο τέλος να κάνει κι άλλο γκολ κι εξελίχθηκε σε μορφή του αγώνα.

Όπως κι αν έχει, μία πραγματικά μεγάλη νίκη που έλειπε από την ομάδα τη φετινή σεζόν, παρά τα σε γενικές γραμμές καλά αποτελέσματα, μία νίκη που την χρειάζονταν ο Ολυμπιακός και που αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να της δώσει άλλη ώθηση και στο πρωτάθλημα, αλλά και στην Ευρώπη. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό εάν ο Ολυμπιακός κερδίσει τη Δευτέρα το βράδυ στο Ηράκλειο όπου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρει πολλά εμπόδια μπροστά του. Πρωτίστως από τον εντυπωσιακά δυνατό στο Γεντί Κουλέ ΟΦΗ, αλλά και από τις τρικλοποδιές που του ετοιμάζουν διάφοροι μανταλάκηδες, πιόνια του συστήματος.

Ποντένσε

Κι ενώ ΠΡΙΝ το ματς, έτσι για να του… «φτιάξουν» και το ηθικό, θα βγει κι η απόφαση, που όλοι ψυλλιαζόμαστε ποια θα είναι…

Άσχετο:

Πόσο εύκολο ήταν η Μαρσέιγ μετά την «πριονοκορδέλα» των δύο αγώνων της το καλοκαίρι με τον Παναθηναϊκό (στη Λεωφόρο έπαιξε με 10 σε όλο το β΄ ημίχρονο και στη Μασσαλία κέρδιζε 2-0 κι έχασε την πρόκριση από πέναλτι στο 99’) να είχε ίδια αντιμετώπιση από τη διαιτησία κόντρα σε άλλη ελληνική ομάδα, μόλις 2,5 μήνες μετά;…

Να υπενθυμίσω ότι κι ο Ολυμπιακός στην τελευταία επίσκεψη του στη Μασσαλία, πριν τρία χρόνια, είχε χάσει (1-2) με δύο πέναλτι στο β΄ ημίχρονο ενώ προηγούνταν στο σκορ και ότι η Μαρσέιγ είχε κερδίσει και τον ΠΑΟΚ πρόπερσι 2-1 εντός έδρας με Πολωνό διαιτητή και τότε, τον Μαρτσίνιακ.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Είχα σχολιάσει μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ότι δεν είναι δυνατόν, στο ποδόσφαιρο του 2023, να μην τρέχουν και οι 11 παίκτες, με αφορμή την εικόνα των Ποντένσε (πρωτίστως), Φορτούνη και στη συνέχεια των Μασούρα, Ελ Κααμπί, με την αντίθεση του Μπερνάρ, που γύριζε σαν σκύλος για να μαρκάρει τον Ορτέγκα η, τον Ρόντινεϊ.

Χθες είδαμε έναν Ολυμπιακό στον οποίο έτρεχαν όλοι, με τον αρχηγό (και, όχι για πρώτη φορά φέτος, πρώτο παίκτη του αγώνα) Φορτούνη σε αρκετές περιπτώσεις να δίνει το παράδειγμα, εξ ου και να του λένε μπράβο κάποια στιγμή στην αρχή του αγώνα κι οι Πασχαλάκης, Ρέτσος και ο Μαρτίνεθ. Ο Ποντένσε εξακολουθεί να είναι ο λιγότερο αποτελεσματικός στο μαρκάρισμα, τουλάχιστον όμως γύριζε πίσω και δεν μάρκαρε με τα μάτια όπως στα άλλα ματς.

Από εκεί και πέρα, και σε συνέχεια των όσων είχα καταγράψει την Τρίτη, είδαμε τον προπονητή να δίνει τη λύση στο σχετικό πρόβλημα βοηθώντας τους δύο καλύτερους παίκτες του, έστω θυσιάζοντας τον Μασούρα, με το να παίζει με ένα εξτρά χαφ, έτσι ώστε να υπάρχει τις περισσότερες φορές ένας χαφ να καλύπτει τον εξτρέμ που για κάποιο λόγο δεν γυρίζει. Θυμηθείτε πώς βρέθηκε σε δύο περιπτώσεις να κόψει σε θέση δεξιού μπακ ο Έσε (παρεμπιπτόντως, πιο απελευθερωμένος χωρίς πια την μάσκα)…

Εσε

Να θυμηθούμε δε ότι με τον Παναθηναϊκό ο Μαρτίνεθ δεν είχε επιλογή να παίξει αυτό το 4-2-3-1, με τον Αλεξανδρόπουλο ανάμεσα στους δύο κόφτες και τον σέντερ φορ, κάπου στην ίδια ευθεία με Ποντένσε και Φορτούνη, διότι δεν είχε στη διάθεση του τον Έσε, μία κρίσιμη, όπως αποδείχθηκε, απουσία. Και με τον έτερο αμυντικό μέσο, τον Ιμπόρα, σαν να έχει…χαθεί, καθώς εδώ και ακριβώς δύο μήνες, από τις 24 Αυγούστου έως και σήμερα, έχει παίξει μόνο μία εβδομάδα, μπαίνοντας αλλαγή σε τρία παιχνίδια από τις 17 ως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.