Η Ελλάδα είχε μεγάλη ανάγκη τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ

Γιάννης Σαπουντζάκης Γιάννης Σαπουντζάκης
Η Ελλάδα είχε μεγάλη ανάγκη τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ

bet365

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης γράφει για την «αυτοκτονία» του Παναθηναϊκού και τις χαμένες ευκαιρίες της ΑΕΚ που πλήγωσαν την Ελλάδα.

Φινάλε, λοιπόν, της φάσης των ομίλων σε Europa League και Europa Conference League, με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ να γνωρίζουν πικρές ήττες από Μακάμπι Χάιφα και Άγιαξ αντίστοιχα και να αποχαιρετούν τα Κύπελλα Ευρώπης στρέφοντας αποκλειστικά την προσοχή τους στις εγχώριες διοργανώσεις. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα επιδιώξουν να πάρουν, από εδώ και στο εξής, την Ελλάδα από το χέρι και να την οδηγήσουν προς έναν στόχο που μοιάζει πλέον δύσκολο να επιτευχθεί.

Ο «αυτόχειρας» Παναθηναϊκός

Οι πράσινοι θαρρείς πως σκαρφίστηκαν το τέλειο σενάριο «αυτοκτονίας». Απέναντι σε μία ομάδα που για 1,5 μήνα δεν είχε αγωνιστικές υποχρεώσεις λόγω πολέμου. Απέναντι σε μία ομάδα που έδωσε τα δύο τυπικά εντός έδρας της παιχνίδια σε Κύπρο και Σερβία. Απέναντι σε μία ομάδα που δεν θυμίζει το περσινό γκρουπ, που εντυπωσίασε φτάνοντας ως τους ομίλους του Champions League και που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος του Ισραήλ. Απέναντι σε αυτήν την ομάδα, λοιπόν, το τριφύλλι δεν κατάφερε να πάρει ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας στην κατάμεστη Λεωφόρο, προκειμένου να συνεχίσει και τον Φλεβάρη στα Κύπελλα Ευρώπης.

Φυσικά και δεν είναι μόνο αυτό το ματς που κόστισε για τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι ολοκλήρωσαν το γκρουπ με τέσσερις βαθμούς. Όσους, δηλαδή, είχαν και τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη μετά το φινάλε της δεύτερης αγωνιστικής. Σε έναν όμιλο, που πέραν της Μακάμπι Χάιφα συμμετείχαν δύο ακόμα ομάδες που δεν διένυαν και τις καλύτερες μέρες τους. Βιγιαρέλ και Ρεν, είχαν ουκ ολίγα προβλήματα να διαχειριστούν, προχωρώντας αμφότερες σε αλλαγή προπονητή. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν με άνεση να εξασφαλίσουν τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου.

Ασφαλώς και οι πράσινοι έκαναν τεράστια βήματα προόδου στην Ευρώπη. Μετά από μακρά απουσία, κατάφεραν στους 12 συνολικά αγώνες που έδωσαν να καταστήσουν σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως είναι και πάλι εδώ. Όμως, με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, η πορεία τους στον όμιλο κρίνεται ως αποτυχημένη.

 

Η ΑΕΚ κλώτσησε τις ευκαιρίες της

Για την ΑΕΚ τα δεδομένα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Στο τέλος του δρόμου στον όμιλο, έγινε αυτό που την ημέρα της κλήρωσης έμοιαζε ως πιο πιθανό σενάριο. Η νίκη στο Μπράιτον την πρώτη αγωνιστική δημιούργησε προσδοκίες, όμως, από την στιγμή που έφτασε η πρόκριση να κρίνεται σε ένα ματς στην έδρα ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους της Ευρώπης, οι πιθανότητες δεν ήταν με το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα. Για την ΑΕΚ η πρόκριση δεν χάθηκε στο Άμστερνταμ.

Οι κιτρινόμαυροι σπατάλησαν πολλές ευκαιρίες για θετικό αποτέλεσμα στο γκρουπ πριν φτάσουν στην έκτη αγωνιστική. Πλήρωσαν την αδυναμία τους να σκοράρουν όταν ήταν εμφανώς ανώτεροι των αντιπάλων τους και στο τέλος μένουν με την πικρία. Και αυτό γιατί δεν πέτυχαν κάτι που στη θεωρία έμοιαζε «βουνό», όμως, στην πράξη φάνηκε πως ήταν στο χέρι τους.

Το πλήγμα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα, λοιπόν, συνεχίζει με δύο μόλις εκπροσώπους στα Κύπελλα Ευρώπης στα νοκ άουτ. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός καλούνται να οδηγήσουν τη χώρα μας το δυνατόν ψηλότερα στη βαθμολογία της UEFA, φτιάχνοντας το μέλλον όποιων υπολοίπων ελληνικών ομάδων εξασφαλίσουν ευρωπαϊκά εισιτήρια τα επόμενα χρόνια.

Στόχος για την Ελλάδα στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν η 15η θέση. Με τέσσερις ομάδες στους ομίλους έμοιαζε εφικτός. Οι μόλις 4 νίκες και 3 ισοπαλίες από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ σε 18 συνολικά αγώνες, δεν ήταν μία καλή συγκομιδή. Η εκπληκτική παρουσία του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League, εξισορρόπησε κάπως τα πράγματα, διατήρησε ζωντανές τις όποιες ελπίδες.

Αν, όμως, θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το σενάριο επιστροφής στην πρώτη 15άδα της βαθμολογίας, έχει πλέον απομακρυνθεί. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται τούτη την ώρα το Ισραήλ και η Νορβηγία. Αμφότερες συνεχίζουν με δύο εκπροσώπους, όπως, ακριβώς και η χώρα μας. Η βαθμολογική διαφορά των 1700 και των 1950 βαθμών, αποτυπώνεται σε 4-5 νίκες.

Θα χρειαστεί υπέρβαση από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, ενώ την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των άμεσων ανταγωνιστών θα πρέπει να αποχαιρετήσουν χωρίς σημαντικό βαθμολογικό όφελος τα νοκ άουτ. Ασφαλώς και λόγος υπάρχει να κοιτάει κανείς και από κάτω, καθώς η Ουκρανία που βρίσκεται στην 18η θέση, σε απόσταση μόλις 125 βαθμών, έχει την Σαχτάρ Ντόνετσκ που συνεχίζει στο Europa League.

Κατανοεί εύκολα κανείς πόσο διαφορετικές προϋποθέσεις υπήρχαν για την Ελλάδα αν συνέχιζαν τον Φλεβάρη και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ. Οι τέσσερις επιπλέον αγώνες, σε συνδυασμό με το ότι το Ισραήλ θα είχε μόλις μία εκπρόσωπο, αφού η Μακάμπι Χάιφα θα είχε αποκλειστεί από το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, θα συνιστούσαν μία εξαιρετική συνθήκη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σαπουντζάκης
Γιάννης Σαπουντζάκης

Όσο θυμάται τον εαυτό του, τρέχει πίσω από μία μπάλα. Για να δει αγώνες, όχι να παίξει (αν εκεί πήγε το μυαλό σας!) Σαν να έχει βάλει στόχο της ζωής του να γυρίσει κάθε γήπεδο του κόσμου στο οποίο κυλάει η ασπρόμαυρη θεά. Ονειρευόταν μια μέρα να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και εν τέλει τα κατάφερε. Κρατούσε πάντα αρχείο από όλους τους αγώνες που παρακολουθούσε (και όχι μόνο). Είχε πάντα αδυναμία στις συνεντεύξεις και όταν δεν έχει κανονίσει με κάποιον άλλον, προτιμά να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και να παίρνει από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί όχι; Δεν έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας; Αφού εργάστηκε για τέσσερα και κάτι χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανε το επόμενο βήμα στο γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού πριν φορέσει τη φανέλα με το g στο στήθος.