Νορμάλ πέρασε ο Ολυμπιακός, νορμάλ έμειναν έξω ΑΕΚ και ΠΑΟ, έκπληξη μόνο ο ΠΑΟΚ!

Νορμάλ πέρασε ο Ολυμπιακός, νορμάλ έμειναν έξω ΑΕΚ και ΠΑΟ, έκπληξη μόνο ο ΠΑΟΚ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta με τον δικό του τρόπο την πορεία των ομάδων μας στην Ευρώπη.

Έτσι όπως το βλέπω εγώ, τα πράγματα εξελίχθηκαν νορμάλ για τους ελληνικούς συλλόγους στο Γιουρόπα Λιγκ: νορμάλ συνεχίζει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη και νορμάλ αποκλείστηκαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Η μόνη έκπληξη είναι ο ΠΑΟΚ στο Κόνφερενς Λιγκ.

Προσέξτε, δεν υποστηρίζω ότι δεν είχαν μία καλή εικόνα η ΑΕΚ κι ο Παναθηναϊκός-ειδικά η ΑΕΚ σε επίπεδο εμφανίσεων και σε ένα πιο δύσκολο όμιλο, το πάλεψε πραγματικά, Απλά νομίζω ότι ο αποκλεισμός τους μέσα από την 4η θέση στον όμιλο ήταν μία λογική εξέλιξη. Ακόμη και για τους «πράσινους»: πότε ελληνική ομάδα πέρασε μία καλή ομάδα από το Ισραήλ; Μόνο ο Ολυμπιακός έχει αποκλειστεί τα τελευταία χρόνια από Μακάμπι Χάιφα, Χάποελ Μπερ Σέβα και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πώς θα περνούσε ο ΠΑΟ τη Χάιφα, που μόλις τις προάλλες είχε πάρει 0-0 από τη Βιγιαρεάλ μέσα στην Ισπανία; Η δε Μακάμπι Τελ Αβίβ στον όμιλο της στο Κόνφερενς Λιγκ τερμάτισε 1η, μπροστά από την Γκεντ.

Ας δούμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα: όλες οι ομάδες μας έμειναν πίσω από τους αντιπάλους τους που προέρχονταν από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα-ο Ολυμπιακός πίσω από Γουέστ Χαμ και Φράιμπουργκ, ο ΠΑΟ πίσω από Βιγιαρεάλ και Ρέν, η ΑΕΚ πίσω από Μπράιτον και Μαρσέιγ. Η δε ΑΕΚ πίσω κι από τον Άγιαξ και ο ΠΑΟ πίσω κι από τη Μακάμπι. Συγνώμη, δεν υπάρχει καμία έκπληξη. Μόνη έκπληξη υπάρχει με τον ΠΑΟΚ, όχι για την πρόκριση, αλλά γιατί ξεπέρασε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και τερμάτισε 1ος. Αυτό ναι, είναι μία ευχάριστη έκπληξη και μαγκιά, μεγάλη, του ΠΑΟΚ.

Με την υποσημείωση ότι και στα δύο παιχνίδια του με τους Γερμανούς, η ομάδα του Λουτσέσκου έπεσε από το Λευκό Πύργο κι όχι απλά δεν έπαθε τίποτα, αλλά βρήκε και ένα γεμάτο πορτοφόλι. Είναι πραγματικά πολύ σπάνιο να συμβεί και στα δύο παιχνίδια το ίδιο πράγμα στην Ευρώπη: μία ομάδα να πρέπει βάσει απόδοσης κι ευκαιριών να κερδίσει και τα δύο με σκορ, αλλά τελικά να χάνει και τα δύο. Τεράστια υπόθεση για τον ΠΑΟΚ, που από αυτά τα ματς κι από το 4-2 επί του Ολυμπιακού έχει πάρει φοβερή ψυχολογία και εμφανίζεται πλέον καλύτερος κι απ΄ ότι, κατά την γνώμη μου, είναι στην πραγματικότητα.

 

taison_paok_intime

Ας καταγράψουμε ότι αντίπαλοι των ομάδων μας ήταν από την Αγγλία (Νο 1 στο ranking της ΟΥΕΦΑ), την Ισπανία (Νο 2), τη Γερμανία (Νο 4), τη Γαλλία (Νο 5), την Ολλανδία (Νο 6), ενώ η Ελλάδα είναι 17η. Το δε Ισραήλ είναι 16ο. Και η Σερβία 19η, με ελάχιστη διαφορά από την Ελλάδα. Από πού κι ως πού λοιπόν, προέκυπτε μία τέτοια αισιοδοξία ότι όλες οι ομάδες μας θα προκρίνονταν, έστω στο Κόνφερενς Λιγκ;

Να δούμε και το ranking στην ΟΥΕΦΑ σε συλλογικό επίπεδο; Από τη μία έχουμε τον Ολυμπιακό Νο 50 και τον ΠΑΟΚ Νο 51, με την ΑΕΚ Νο 144 και τον Παναθηναϊκό Νο 244! Κι από την άλλη έχουμε τη Βιγιαρεάλ Νο 15, τον Άγιαξ Νο 23, τη Γουέστ Χαμ Νο 24, την Άιντραχτ Νο 27, τη Ρεν Νο 45, τη Μαρσέιγ Νο 47, τη Φράιμπουργκ Νο 71 (με μόλις δύο από τις πέντε υπό κρίση σεζόν στην Ευρώπη), την Μπράιτον Νο 81 (με μόλις μία σεζόν στην Ευρώπη!), την Μακάμπι Χάιφα νο 95 κι από εκεί και πέρα την Άμπερντιν Νο 126, το Ελσίνκι Νο 128 και την Τόπολα Νο 252 (με μόνο δύο από τις πέντε σεζόν). Ε λοιπόν την Τόπολα, το Ελσίνκι και την Άμπερντιν ξεπέρασαν οι ομάδες μας. Αυτές που είχαν καθήκον να ξεπεράσουν.

Μας αρέσει δεν μας αρέσει, αυτό είναι. Οι αριθμοί τα λένε όλα. Καμία έκπληξη σε όσα είδαμε στη φάση των ομίλων, πέραν του ΠΑΟΚ που είχε όλη την τύχη του κόσμου με το νέρος του στα παιχνίδια με την Άιντραχτ.

Αυτά που επιπλέον μπορούμε, πάντα ρεαλιστικά, να πούμε είναι τέσσερα πράγματα:
Πρώτον, οι ομάδες μας δεν εκμεταλλεύθηκαν ότι βρήκαν τους αντιπάλους τους από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε μία φάση που δεν την λες και ως καλύτερη τους. Στην Αγγλία η Μπράιτον είναι 8η και η Γουέστ Χαμ 9η. Στην Ισπανία η Βιγιαρεάλ είναι 13η. Στη Γαλλία η Μαρσέιγ είναι 6η και η Ρεν 13η. Στη Γερμανία η Φράιμπουργκ 8η. Ο ΠΑΟΚ που έκανε την έκπληξη βρήκε την Άιντραχτ 7η και το αξιοποίησε.

ioannidis_intime_panathinaikos

Δεύτερον, οι εκπρόσωποι μας στο Γιουρόπα Λιγκ τουλάχιστον πήραν τρεις σπουδαίες νίκες, μία ο καθένας (Ολυμπιακός-Γουέστ Χαμ 2-1, Μπράιτον-ΑΕΚ 2-3 και Παναθηναϊκός-Βιγιαρεάλ 2-0), ενώ η ΑΕΚ έφερε και μια ισοπαλία (1-1 με τον Άγιαξ), όπως κι ο Παναθηναϊκός με τη Μακάμπιι Χάιφα (0-0). Ο δε ΠΑΟΚ στο Κόνφερενς Λιγκ έκανε δύο μεγάλες νίκες (με Άιντραχτ 2-1 και 2-1).

Τρίτον, οι ομάδες μας έδωσαν κάποιες μεγάλες μάχες και έχασαν οριακά, στο γκολ, ο Ολυμπιακός από τη Γουέστ Χαμ (0-1) και την Φράιμπουργκ (2-3), η ΑΕΚ από την Μπράιτον (0-1) κι ο Παναθηναϊκός από τη Βιγιαρεάλ (2-3) και τη Ρεν (1-2).

Τέταρτον, θα μπορούσαν καλύτερα πράγματα βαθμολογικά με βάση την εικόνα τους. Ο Ολυμπιακός οριακά δεν πήρε τέσσερις με πέντε πόντους παραπάνω. Η ΑΕΚ άλλους τόσους. Κι ο ΠΑΟ τρεις-τέσσερις. Έτσι, θα διεκδικούσαν έως την τελευταία αγωνιστική ακόμη και να προχωρήσουν στο Γουρόπα Λιγκ, ιδίως οι δύο πρώτες.

Θα έλεγα ότι αυτός που πρέπει περισσότερο να νιώθει ότι έπρεπε να ανταποκριθεί παραπάνω είναι ο Παναθηναϊκός, υπό την έννοια ότι βρήκε τη Μακάμπι σε μία κατάσταση «ειδικών συνθηκών» για τους γνωστούς λόγους χωρίς να το εκμεταλλευθεί, όπως δεν εκμεταλλεύθηκε και την καλή διαιτησία που είχε: πήρε τρία πέναλτι κι έπαιξε στη Γαλλία με παίκτη παραπάνω για 60 λεπτά λόγω αποβολής με τη Ρεν. Αντίθετα, η ΑΕΚ είχε εις βάρος της έξι πέναλτι, ο δε Ολυμπιακός εις βάρος του ένα πέναλτι και μία αποβολή σε πολύ κρίσιμα σημεία.

livai_garcia_aek_intime

Περιμέναμε εν τέλει περισσότερα από τις ομάδες μας απ΄ όσα μπορούσαν να μας δώσουν; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι και οι τρεις έκαναν στα προκριματικά υπερβάσεις, μικρότερες η, μεγαλύτερες, αλλά υπερβάσεις. Ο ΠΑΟ απέκλεισε τη Μαρσέιγ (έστω στα πέναλτι της ρεβάνς και αφού πήγε ως εκεί με άλλο πέναλτι στο 99’ και παίζοντας στο πρώτο ματς με παίκτη παραπάνω σχεδόν σε όλο το β΄ ημίχρονο), η ΑΕΚ τη Νο 42 στο ranking Ντινάμο Ζάγκρεμπ (έστω με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό της ρεβάνς) κι ο Ολυμπιακός την Νο 100 Γκενκ από το Βέλγιο όμως που είναι Νο 8.

Οι προκρίσεις αυτές μας έδωσαν αέρα παραπάνω απ΄ότι έπρεπε, αν και εν πολλοίς ήταν και συγκυριακές, αν σκεφθούμε ότι όλες ήρθαν με γκολ στο τελευταίο λεπτό-ακόμη κι ο Ολυμπιακός πέρασε με γκολ στο 96’ στο Βέλγιο. Δεν δόθηκε έτσι τόση βάση όσο θα έπρεπε από την προσγείωση που έφερε στη συνέχεια ο αποκλεισμός της ΑΕΚ με δύο ήττες από την (Νο 77) Άντβερπ του Νο 8 Βελγίου και του ΠΑΟ με δύο ήττες από την (Νο 41) Μπράγκα της Νο 7 Πορτογαλίας, με την ΑΕΚ μάλιστα να παίζει στο πρώτο ματς με παίκτη παραπάνω σε όλο το β΄ ημίχρονο.

Τα μηνύματα εκεί, των αποκλεισμών δεν είχαν μεταφραστεί σωστά. Κι όμως μας «είπαν» τη συνέχεια.

Άσχετο: Πρωτοφανής η αποτυχία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που διακόπηκε και πήρε στα χαρτιά-τέσσερις αγώνες, τέσσερις ήττες! Ακόμη και στην Ελλάδα, το μοναδικό δύσκολο παιχνίδι που έδωσε έκτοτε, το έχασε και δη με 0-2 από τον Άρη στο Χαριλάου. Παρεμπιπτόντως, ο πρωταγωνιστής εκείνου του ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, ο Χαουάνκαρ, επανεμφανίστηκε στην αρχική 11άδα του ΠΑΟ μόλις χθες-και πήρε κίτρινη για θέατρο.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ωραία η ξεγυρισμένη πεντάρα του Ολυμπιακού, έστω κι αν μας έσπασε πάλι τα νεύρα δεχόμενος δύο γκολ-κι όταν τρως στα δύο τελευταία σου παιχνίδια δύο από την Τόπολα και δύο από τον Βόλο «που πας»; Ήταν τουλάχιστον μία καλή αντίδραση μετά τη μαυρίλα των προηγούμενων αγώνων, με τη βοήθεια και της αλλαγής στην τεχνική ηγεσία, αλλά και της δυναμικότητας του αντίπαλου, που βέβαια είναι ο ίδιος που κρατούσε το 0-0 με τη Γουέστ Χαμ τις προάλλες έως το 89ο λεπτό κι ο ίδιος που είχε υποχρεώσει σε ισοπαλία τον Ολυμπιακό σε 2-2 στο πρώτο ματς, άρα όλα είναι και λίγο σχετικά.

Θα φανεί στα δύο ματς πριν τις γιορτές, στις Σέρρες και στο Περιστέρι, αν αυτό το ντεμπούτο του Καρβαλιάλ δώσει στον Ολυμπιακό την ώθηση για να «επιστρέψει» και στη μάχη του πρωταθλήματος, όπου η ισοπαλία στο Βόλο και οι ήττες από ΠΑΟΚ και ΠΑΟ (έστω στα χαρτιά) τον έχουν φέρει πίσω.

carvalhal_intime_olympiakos.1

Τώρα, για το Κόνφερενς Λιγκ ας είμαστε ρεαλιστές. Στη διοργάνωση προχωράνε ομάδες από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Άστον Βίλα, Μπέτις, Φιορεντίνα, Άιντραχτ, Λιλ), ο Άγιαξ και τρεις βελγικές (Κλαμπ Μπριζ, Γκεντ, Ουνιόν), ακόμη και η δυνατή Φενέρμπαχτσε. Είναι πολύ δύσκολη διοργάνωση, όπως φαίνεται. Κι ας μην της φαίνεται.
Ατυχώς και για εκεί χρειάζονται, μικρές η, μεγάλες υπερβάσεις.
Και για το τέλος ένα Emoji

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.