Ελφσμποργκ-Πάφος 3-0: Σκληρή γνωριμία με την Ευρώπη (vid)

Στο ντεμπούτο της Ευρωπαϊκής ιστορίας της, η Πάφος αντιμετώπισε την Έλφσμποργκ στο «Boras Arena», γνωρίζοντας την ήττα με 3-0, ένα αποτέλεσμα που δεν είναι αντιπροσωπευτικό της εμφάνισης της Κυπριακής ομάδας.

Η ώρα μηδέν για την Πάφο ήρθε. Το ραντεβού με την ιστορία στην Ευρώπη είναι γεγονός. Η Πάφος, για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League, αντιμετώπισε την Έλφσμποργκ στο «Boras Arena» με σκοπό να κάνει ντεμπούτο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με το «δεξί» απέναντι σε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο. Η ομάδα του Όσκαρ Χίλιεμαρκ παρά την μέτρια αρχή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Σουηδικού πρωταθλήματος (7η θέση, 19 πόντους σε 14 αγώνες), βρίσκεται σε ετοιμότητα και δεν επρόκειτο να αποτελέσει σε ουδεμία περίπτωση κάτι λιγότερο από δύσκολη πρόκληση για το σύνολο του Χουαν Κάρλος Καρσέδο.

Επομένως το ματς, από τα πρώτα λεπτά χαρακτηριζόταν από σκληρές μονομαχίες σε όλα τα σημεία του γηπέδου. Η Έλφσμποργκ ξεκίνησε το παιχνίδι δυναμικά, με την Πάφο να ακολουθεί ανάλογο ρυθμό. Η κυπριακή ομάδα προσπάθησε εξαρχής να εφαρμόσει το τυπικό build up που «αρέσει» στον Ισπανό προπονητή της, με την μπάλα να περνάει από τα πόδια του τερματοφύλακα και την επίθεση να ξεκινάει από τον πρώτο ουσιαστικά παίχτη του γηπέδου.

Με την πλάτη στον τοίχο από νωρίς με εμφάνιση που αφήνει ελπίδες

Παρόλα αυτά, οι Σουηδοί κράτησαν πολύ περισσότερο μπάλα στα πρώτα λεπτά και ανέβασαν πολύ ψηλά τις γραμμές και το πρέσσινγκ, με την Πάφο να δυσκολεύεται στις παράλληλες μεταβιβάσεις και γενικά να κυκλοφορήσει τη μπάλα όπως θα ήθελε. Στο 7ο λεπτό έπειτα από μεγάλη μπαλιά, ο Νίκλας Χουλτ κέρδισε τη μπάλα από τα αριστερά, πήρε μέτρα, πέρασε σέντρα στη κορυφή της περιοχής, με τον Κασέμ να πλασάρει συρτά στην αγκαλιά του Ίβουσιτς, καταγράφοντας την πρώτη ουσιαστική τελική του αγώνα.

Στο 9ο λεπτό ωστόσο, έπειτα από συνωστισμό της άμυνας της Πάφου και άστοχη απομάκρυνση του Κβίντα, ο Ζένελι βρέθηκε με τη μπάλα στρωμένη και με αποδυναμωμένο τον κίπερ της Πάφου, έκανε το 1-0 ανοίγοντας πολύ γρήγορα το σκορ. Η κυπριακή ομάδα βρέθηκε με τη πλάτη στο τοίχο από νωρίς και κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη συνθήκη, με τον Καρσέδο να συνιστά ψυχραιμία στους ποδοσφαιριστές του, ώστε να έρθει η απάντηση. Από το 12ο λεπτό και μετά, ανέβασε μέτρα και πάτησε αρκετά περιοχή βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα της. Στο 13ο λεπτό οι παίχτες της Πάφου ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Ντράγκομιρ, με το VAR να εξετάζει την φάση, δίχως όμως θετικό αντίκτυπο για τους Κύπριους.

Στο 19΄, ο Ζάιρο βρέθηκε στη πλάτη της άμυνας έπειτα από μεγάλη μπαλιά του Μπρούνο, με τον Βραζιλιάνο να βρίσκεται σε θέση τετ α τετ. Ο επιθετικός της Πάφου ωστόσο δεν εκτέλεσε, προσπάθησε να περάσει τον Πέτερσον και κόπηκε τελικά από την άμυνα της Έλφσμποργκ, με την μεγάλη ευκαιρία να χάνετε. Πάντως οι φιλοξενούμενοι πατούσαν πολύ καλύτερα στο γήπεδο, αναζητώντας το πολύ σημαντικό γκολ ισοφάρισης. Στο 32' ο πολύ δραστήριος Κορέια, έβγαλε σέντρα, με τον Μελούσο να παίρνει την κεφαλιά και μπάλα να πηγαίνει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Αυτή ήταν η πρώτη τελική της Πάφου προς την εστία. Ο νευραλγικός χώρος του άξονα ήταν το κλειδί στον έλεγχο του ρυθμού, με τους γηπεδούχους από το γκολ τους και μετά να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες εκεί. Στο 37ο λεπτό, ο Τάνκοβιτς με απευθείας εκτέλεση φάουλ από αρκετά πλάγια θέση παραλίγο να ισοφαρίσει, με τον τερματοφύλακα των «Κίτρινων» να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ. Στον εναπομείναντα χρόνο μαζί με τα δυο λεπτά καθυστερήσεων δεν προέκυψε κάτι αξιόλογο για καμία από τις δυο ομάδες.

Μια φάση που έκανε τη ζημιά

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Πάφος μπήκε πολύ πιο δυνατά, αναζητώντας το γκολ. Το πρώτο γκολ στην ιστορία της στην Ευρώπη. Στο 50΄ απόρροια της υψηλής πίεσης, η Έλφσμποργκ βγήκε στο χώρο, δημιούργησε συνθήκες κλασικής ευκαιρίας, ωστόσο η σημαία του βοηθού ήταν ψηλά, με την φάση να ακυρώνεται. Μια συνθήκη που επαναλήφθηκε στα επόμενα λεπτά, με τους γηπεδούχους να βρίσκουν χώρους πολύ συχνά. Στο 57ο λεπτό, έπειτα από μαρκάρισμα του Μελούσο μέσα στη περιοχή, ο Ουκρανός διαιτητής, μετά το on field review, έδειξε τη βούλα του πέναλτι. Η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο καθώς ο παίχτης είδε την δεύτερη κίτρινη κάρτα, έπειτα από αυτή που είδε στο πρώτο ημίχρονο και αποβλήθηκε. Ο Ζένελι ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι, σημάδεψε το δοκάρι, με τον Χουλτ να βρίσκει τη μπάλα στρωμένη στα πόδια του και να κάνει εύκολα το 2-0.

Η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την Πάφο, η οποία κλήθηκε με αριθμητικό μειονέκτημα και 2 γκολ πίσω, να βγάλει αντίδραση για να διατηρήσει ελπίδες για την ρεβάνς την επόμενη εβδομάδα. Στο 70΄ με τον ρυθμό να έχει πέσει, ο Μπρούνο βρέθηκε σε θέση βολής, σούταρε με την μπάλα πιθανώς να βρήκε σε χέρι αμυντικού. Οι παίχτες και το τεχνικό τιμ της Πάφου διαμαρτυρήθηκαν έντονα σε μια φάση, στην οποία δεν υπήρξε άμεσο τηλεοπτικό ριπλέι. Οι ανεβασμένοι ρυθμοί της Πάφου δεν απέφεραν αποτέλεσμα και στο 82ο λεπτό, ο Φρικ εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία στην άμυνα της Κυπριακής ομάδας και έκανε το 3-0, ρίχνοντας την αυλαία, στη σκληρή γνωριμία της με την Ευρώπη. Μια ήττα που ήρθε με έναν άδοξο τρόπο, εάν λάβουμε υπόψιν την εμφάνιση της Πάφου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτική του αποτελέσματος.

Οι εντεκάδες των δυο ομάδων

Πάφος: Ίβουσιτς, Μελούσο, Κβίντα, Γκολντάρ, Πελάτζιο, Μπρούνο, Ζάιρο, Τάνκοβιτς, Ναμ, Ντράγκομιρ, Κορέια.

Στον πάγκο : Μιχαήλ, Πηλέας, Ζάζα, Τουμάσι, Βαλακάρι, Ηλία, Εύζωνας, Κολότας, Νταλίγκα

Ελφσμποργκ: Πέτερσον, Γέγκμπε, Χένρικσον, Χόλμεν, Α.Ζένελι, Μπάιντου, Χέτλουντ, Ούμα, Κάσεμ, Χουλντ, Μπ.Ζένελι.


Στον πάγκο: Άπερμπεργκ, Σόρενσεν, Μπάλντουρσον, Γκούντμποντσον, Λάρσον, Μπντουλάι, Φρικ, Κάιμπ, Γεμπάρα, Σόντερμπεργκ


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα