Παναθηναϊκός: Δημιούργησε προσδοκίες αδικώντας τον εαυτό του

Παναθηναϊκός: Δημιούργησε προσδοκίες αδικώντας τον εαυτό του

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Δημιούργησε προσδοκίες αδικώντας τον εαυτό του

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα ξεχώρισε από την νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπότεφ.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο-μικρό- βήμα πρόκρισης κόντρα στην Μπότεφ, κατάφερε να δημιουργήσει προσδοκίες για όσα χτίζει ο Ντιέγκο Αλόνσο με την εικόνα που είχε το σύνολο για 70 λεπτά, ωστόσο, ταυτόχρονα κατάφερε να αδικήσει τον εαυτό του, να πάει με άγχος στη Βουλγαρία για τον επαναληπτικό, καθώς αυτό το 2-1, δεν ανταποκρίνεται ούτε στην απόδοσή του, ούτε στις ευκαιρίες του, ούτε στην ανωτερότητά του. Συμβαίνει, όμως, στο ποδόσφαιρο να είσαι καλός, να κυριαρχείς πάνω στο χορτάρι και από ένα ατομικό λάθος, όπως αυτό του Τόνι Βιλένα, ο αντίπαλος να μπαίνει στο κόλπο και να κερδίζει το μομέντουμ της αναμέτρησης, βρίσκοντας πίστη και αυτοπεποίθηση, χωρίς προηγουμένως να έχει απειλήσει ή να έχει επιβληθεί στο παιχνίδι. Ήταν σαν ο Παναθηναϊκός να ζήλεψε την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που το βράδυ της Τετάρτης δώρισαν γκολ και ελπίδες στους πολύ υποδεέστερους αντιπάλους τους.

Το Τριφύλλι στον πρώτο επίσημο αγώνα της σεζόν είχε καλό ρυθμό, έβγαλε συνεργασίες όμορφες, ειδικά από τα δεξιά όπου ο Γιώργος Βαγιαννίδης ήταν εξαιρετικός, το 2-0 του ημιχρόνου ήταν ‘’λίγο’’, καθώς θα μπορούσε ο Γερεμέγεφ δύο φορές, ο Γεντβάι, ο Αράο και ο Βιλένα, να έχουν καλύτερες εκτελέσεις για να ανεβάσουν τον δείκτη του σκορ. Μετά το πρώτο γκολ του Σουηδού στράικερ χάρη στην οξυδέρκεια και την αντίληψη του, ο Παναθηναϊκός πέτυχε το δεύτερο χάρη σε ένα πολύ καλά εκτελεσμένο high press που έδωσε μια κατοχή στη μεσαία γραμμή και μια άμεση επανάκτηση στη συνέχεια από τον mvp Τζούρισιτς που σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσε προβλήματα στους Βούλγαρους με τις κάθετες κινήσεις του με την μπάλα στα πόδια.

Οι Αθηναίοι παρά το γεγονός πως δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά από το 46’ μέχρι το 70’, δεν βρήκαν καλές επιλογές στα τελευταία μέτρα σε εκείνο το διάστημα, δεν είχαν ουσία στην ολοκλήρωση των επιθέσεων και για αυτό μέχρι το δοκάρι του Τζούρισιτς στο 77’, είχαν το σουτ του Βαγιαννίδη στο 54’ που έδιωξε σε κόρνερ ο γκολκίπερ. Μετά την μείωση του σκορ από την Μπότεφ, όπως πολύ σωστά σημείωσε και ο Αλόνσο ‘’φοβηθήκαμε να παίξουμε’’. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η έλλειψη ρυθμού αλλά πάνω από όλα ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε πνευματικά να επιστρέψει στο παιχνίδι και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθωθεί ενόψει της συνέχειας.

Από κει και πέρα κάποια επιμέρους ‘’πραγματάκια’’ από το παιχνίδι:

*Αυτό που θέλει να παίξει ο Αλόνσο, όταν θα έχει όλα τα απαιτούμενα ‘’υλικά’’ για την ποδοσφαιρική του συνταγή, θα είναι πραγματικά κάτι εντυπωσιακό στο μάτι και ουσιαστικό στο χορτάρι. Ο Παναθηναϊκός με το κάθετο ποδόσφαιρο, την πίεση, το πιο γρήγορο τέμπο, προσπαθεί να γίνει μια ομάδα διαφορετική, πιο γρήγορη, πιο άμεση, πιο πιεστική. Απλά να φανταστεί κανείς τον Ιωαννίδη αντί του Άλεξ, τον Τετέ αντί του Μαντσίνι, τον Μαξίμοβιτς ή τον Τσέριν αντί του Βιλένα, τον Ίνγκασον πίσω, τον εξτρέμ που θα έρθει για τα αριστερά και φυσικά τον αριστερό μπακ. Σε αυτή την εποχή της σεζόν, όμως, θες αποτελέσματα, θες νίκες, θες προκρίσεις. Για να ‘’αγοράσεις’’ χρόνο, ηρεμία και καθαρό μυαλό, ώστε το σχέδιο του προπονητή να υλοποιηθεί μέσα σε ένα νορμάλ ποδοσφαιρικό περιβάλλον και όχι σε ένα κλίμα αμφισβήτησης, τρέλας και τοξικότητας, για το οποίο προφανώς δεν μπορεί να ευθύνεται ένας προπονητής που ανέλαβε πριν από ένα μήνα. Τα όσα έχουν προηγηθεί στον Παναθηναϊκό, το 0/14 και το 2/28, όσο δύσκολο και αν είναι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ‘’βαραίνουν’’ τον προπονητή και τους παίκτες τούτης της έκδοσης. Αν αυτό συμβεί, το βάρος θα γίνει δυσβάσταχτο.

* Λόγω των δεδομένων που υπήρχαν στη προετοιμασία, δηλαδή την διαδικασία επιστροφής των Μάγκνουσον και Μπράουν από σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και την επιθυμία του Αλόνσο να έχει τον Αράο στη φυσική του θέση, ο 49χρονος κόουτς δούλεψε και εμπιστεύθηκε σε τούτο το σημείο της σεζόν τον Σένκεφελντ με τον Γεντβάι στο κέντρο της άμυνας. Η περσινή τους συνύπαρξη ήταν προβληματική και χθες το βράδυ παρά το γεγονός πως είχαν μια καλή συνεργασία, κατάφεραν στο φινάλε να μην έχουν καλή επικοινωνία, να ‘’κολλήσει’’ το μυαλό τους και να δώσουν ένα τετ α τετ στην Μπότεφ, σε μία στιγμή από εκείνες που απαγορεύονται για το δικό τους επίπεδο. Ο ερχομός του Ίνγκι Ίνγκασον και το γεγονός πως θα έχει ακόμη περισσότερο χρόνο με την ομάδα μέχρι τον επαναληπτικό, δίνει μία σημαντική επιλογή στον Αλόνσο, αν θελήσει να αλλάξει τα πράγματα.

*Το λάθος του Βιλένα που έφερε το γκολ της Μπότεφ είναι κάτι που είχε ξανασυμβεί μέσα στο παιχνίδι. Πιο ‘’ψηλά’’ στο γήπεδο αλλά και πάλι σε σημείο που δεν επιτρέπεται να χαθεί η κατοχή. Και πάλι χωρίς ιδιαίτερη πίεση από τον αντίπαλο. Στο 18’ ο Ολλανδός ξαναπούλησε την μπάλα στο build up στα δεξιά του γηπέδου και οι φιλοξενούμενοι απείλησαν με τον Ποπόφ που σούταρε μέσα από την περιοχή. Σε όλα τα φιλικά αλλά και στο χθεσινό επίσημο, ο Ολλανδός χαφ δεν είναι καλά. Μπορεί σε σημαντικά διαστήματα των αγώνων να κάνει τα απαιραίτητα αλλά υπάρχουν απαιτήσεις και μάλιστα μεγάλες, υπάρχουν προσδοκίες που δεν τις έχει δικαιώσει. Από την αγωνιστική κριτική, από το να θες κάποιον ‘’καλύτερο’’ στη θέση του, μέχρι να τον γιουχάρεις κατά την αντικατάστασ του(παίκτη της δικής σου ομάδας) λες και αυτό θα τον βοηθήσει του υπάρχει χαοτική απόσταση, βέβαια…

Μπότεφ είναι ένα σύνολο που χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ειδικά όταν το αμυντικό σου transition δεν λειτουργεί ιδανικά, ειδικά όταν τις δίνεις χώρους. Και είναι και μια ομάδα που στα διαστήματα που πίεσε ψηλά στο τερέν, έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό, έφτιαξε μια καλή ποιοτική, πέτυχε ένα γκολ μέσα από αυτή την διαδικασία. Αμυντικά, όμως, είναι χαμηλού επιπέδου, οι εξτρέμ δεν βοηθούν ανασταλτικά, οι χαφ δεν προσφέρουν καλές καλύψεις και το Τριφύλλι θα πρέπει στον επαναληπτικό να είναι πολύ πιο κυνικό για να ‘’καθαρίσει’’ την δουλειά. Σε γενικές γραμμές, όμως, είναι ένα αξιόμαχο σύνολο, ο Ντούσαν Κερκέζ είναι ένας αξιόλογος προπονητής.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.