Παναθηναϊκός - Άγιαξ: Ο «πληγωμένος» Αίαντας στο δρόμο του Τριφυλλιού

Βασίλης Μπαλατσός
Άγιαξ

bet365

Το προφίλ του Άγιαξ, ο οποίος θα είναι ο επερχόμενος αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα διπλά ματς του τρίτου προκριματικού γύρου του Europa League.

Και τώρα Άγιαξ! Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League με δυο νίκες κόντρα στην Κυπελλούχο Βουλγαρίας, Μπότεφ Πλόβντιβ και θα αντιμετωπίσει στον επόμενο γύρο τον Αίαντα. Οι Ολλανδοί μπορεί να... ζορίστηκαν, όμως και αυτοί από την πλευρά τους προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο με δυο νίκες κόντρα στη Βοϊβοντίνα, καθώς μετά το 1-0 του Άμστερνταμ επικράτησαν και στη Σερβία με 3-1.

Το όνομα και το ποδοσφαιρικό «μέγεθος» του Άγιαξ... μιλούν από μόνα τους! Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ που συμμετέχουν στα προκριματικά της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA. Άλλωστε μιλάμε για μια ομάδα που έχει στεφθεί τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και έχει σηκώσει και το Κύπελλο UEFA το 1992.

Ο «γίγαντας» του ολλανδικού ποδοσφαίρου προέρχεται από μια δύσκολη σεζόν, καθώς τερμάτισε στη χαμηλότερη θέση του στον 21ο αιώνα (5η) και δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο. Η περσινή ευρωπαϊκή πορεία του Άγιαξ σταμάτησε στους «16» του Conference League κόντρα στην Άστον Βίλα, ενώ νωρίτερα μέσα στη σεζόν είχε παίξει στους ομίλους του Europa League με την ΑΕΚ (1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια, 3-1 στο Άμστερνταμ).

Αστέρια: Πρόκειται για ένα ρόστερ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με πολλούς ποδοσφαιριστές υψηλότατου επιπέδου. Στο δεύτερο μισό της σεζόν πήγε στο Άμστερνταμ ο άλλοτε αρχηγός της Λίβερπουλ Τζόρνταν Χέντερσον, ο οποίος άντεξε ένα εξάμηνο στη Σαουδική Αραβία και με τη μία πήρε το περιβραχιόνιο. Από εκεί και πέρα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείων του Αίαντα είναι ο διεθνής Κροάτης σέντερ μπακ Γιόσιπ Σούταλο. Σημεία αναφοράς στην επίθεση είναι οι διεθνείς με τους Οράνιε Μπράιαν Μπρόμπεϊ και Στίβεν Μπέρχβαϊν.

Προπονητής: Τον υπηρεσιακό τεχνικό Τζον Φαν'τ Σχιπ διαδέχτηκε ο Φρανσέσκο Φαριόλι. Πρόκειται για 35χρονο Ιταλό τεχνικό, ο οποίος το καλοκαίρι έκανε το μεγάλο βήμα της καριέρας του. Ξεκίνησε ως πρώτος προπονητής στα 32 του χρόνια, στην Καραγκιουμρούκ και εν συνεχεία πήγε σε Αλάνιασπορ και Νις. Στα δυο πρώτα του ματς έκανε ισάριθμες νίκες, κόντρα στη Βοϊβοντίνα.

Γήπεδο: Το «Johan Cruijff Arena» είναι από τα πλέον εμβληματικά γήπεδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Άνοιξε της πύλες του το 1996 και το 2018 πήρε το όνομα του Ολλανδού θρύλου, Γιόχαν Κρόιφ, δυο χρόνια μετά τον θάνατο του. Η χωρητικότητά του είναι 54.990 θέσεις.

Τίτλοι: 4 Champions League, 1 Κύπελλο UEFA, 3 Super Cup, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 36 πρωταθλήματα, 20 Κύπελλα, 9 Super Cup Ολλανδίας, 1 Ιντερτότο, 2 διηπειρωτικά

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα