Παναθηναϊκός: Το έχασε στις λεπτομέρειες, με πίστη και βελτίωση μπορεί την πρόκριση!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Το έχασε στις λεπτομέρειες, με πίστη και βελτίωση μπορεί την πρόκριση!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το πέρασμα του Άγιαξ από το ΟΑΚΑ, τα λάθη που πλήρωσε το Τριφύλλι και την ρεβάνς τον Δεκαπεντάγουστο στο Άμστερνταμ.

Σε ένα κλειστό, από επιλογή των δύο προπονητών παιχνίδι, ο Άγιαξ πέρασε από το ΟΑΚΑ, νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό και έγινε το φαβορί για την πρόκριση στα play offs του Europa League. Η εικόνα, όμως, των δύο ομάδων, ο τρόπος που διαμορφώθηκε αυτό το αποτέλεσμα, αφήνει στο Τριφύλλι την πεποίθηση πως μπορεί τον Δεκαπεντάγουστο στο Άμστερνταμ να ανατρέψει την κατάσταση και να πάρει εκείνος το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο. Αρκεί να το πιστέψει και φυσικά να βελτιώσει εκείνα που δεν έκανε καλά στη Καλογρέζα.

Ήταν θέμα λεπτομερειών αυτό το ''διπλό'' της ομάδας του Φραντσέσκο Φαριόλι. Στο καλό διάστημα του ''Αίαντα'' ο πιο ποιοτικός του παίκτης πάνω στο χορτάρι, ο Μπεργκχάους νίκησε τον Ντραγκόφσκι, σε μία από τις φάσεις που πόνταρε πολλά ο Άγιαξ. Από δεξιά, δημιουργώντας υπεραριθμίες, σε μία φάση όπου ο Φίλιπ Τζούρισιτς κάνει ένα μεγάλο τακτικό λάθος, δεν ακολουθεί τον σκόρερ που εκτελεί αμαρκάριστος για να ανοίξει το σκορ.

Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης μέχρι και το γκολ, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλός. Δεν του βγήκε η επιλογή να αφήσει την μπάλα στον αντίπαλο, δεν του βγήκε η επιλογή να τον περιμένει σε μεσαίο μπλοκ, δεν έφτιαξε συνεργασίες στο επιθετικό τρίτο και ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Το πλήρωσε ακριβά.

Τούτο γκολ σαν να λειτούργησε σαν... ξυπνητήρι για τους Αθηναίους που ανέβασαν τις γραμμές τους, έγιναν πιο πιεστικοί, έπαιξαν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και απείλησαν με το δοκάρι του Μπακασέτα στο φινάλε. Έπρεπε να το έχουν πράξει από την αρχή.

 

Στο δεύτερο ημίχρονο το ματς είχε ένα μοτίβο. Τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να δημιουργήσει, τον Άγιαξ να πιέζει ψηλά και τους γηπεδούχους να χάνουν 2-3 μεγάλες ευκαιρίες με Γερεμέγεφ(2) και Τζούρισιτς, να σκοράρουν αλλά για εκατοστά να ακυρώνεται το γκολ του Μαντσίνι.

Σε στιγμές που οι ''πράσινοι'' έβρισκαν ρυθμό στην ανάπτυξη, οι παίκτες του Άγιαξ έπεφταν κάτω, θυμίζοντας μικρές ελληνικές ομάδες, έχοντας και ως σύμμαχο τον Σλοβάκο ρέφερι που ήταν απαράδεκτος στον πειθαρχικό έλεγχο.

Με βάση την υπεροχή του, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να φτιάξει περισσότερες καθαρές ευκαιρίες, σε ένα ημίχρονο όπου δεν απειλήθηκε καθόλου από έναν αντίπαλο που έπαιξε για το υπέρ του 1-0 και με τον χρόνο. Η επιλογή για άμεσες επιθέσεις, με μακρινές μεταβιβάσεις προς το επιθετικό τρίτο, δεν βοήθησαν το ''τριφύλλι'' που προηγουμένως είχε αποδείξει στον εαυτό του πως όταν κυκλοφορεί την μπάλα με συρτές και κοντινές πάσες, μπορεί να φτάσει με αξιώσεις προς την εστία του Πασβίρ που ήταν εξαιρετικός. Τον δυσκόλεψε το high press του Άγιαξ, ήταν μία επιλογή αυτή η αμεσότητα, αλλά δεν βοήθησε.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Αράο ήταν με διαφορά από τον δεύτερο ο κορυφαίος του συνόλου του Ντιέγκο Αλόνσο, με τον Τάσο Μπακασέτα να ακολουθεί. Από την άλλη, όμως, οι αλλαγές που έγιναν νωρίς, στο 63', δεν βοήθησαν (Ιωαννίδης, Τετέ, Μπάλντοκ) ενώ λίγα, ελάχιστα πράγματα πήρε ο Παναθηναϊκός τόσο από τους εξτρέμ του(Τζούρισιτς, Μαντσίνι) όσο και από τους ακραίους του μπακ(Κώτσιρας, Μλαντένοβιτς).

Αυτός ο Άγιαξ, θα το ξαναπούμε, δεν μπορεί να αποτελεί φόβητρο. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να το πιστέψει πολύ περισσότερο στην Johan Cruyff Arena, να πατήσει το χορτάρι εκεί με αυτοπεποίθηση, αέρα ανωτερότητας, άρτια πνευματικά προετοιμασμένος και βελτιωμένος σε σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού που υστέρησε απόψε, όπως στο πως θα ''σπάει'' την πίεση ψηλά του αντιπάλου αλλά και το πως θα περιορίσει την δραστηριότητα του mvp των Ολλανδών, Μπεργκχάους.

O Iωαννίδης θα έχει ακόμη μία εβδομάδα προπονήσεων συν το αποψινό μισάωρο για να τον δούμε από την αρχή, ο Τετέ θα έχει προσαρμοστεί ακόμη καλύτερα για να μπορεί να ξεκινήσει βασικός και ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο Άμστερνταμ ''ζωντανός''. Αρκεί να το πιστέψει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.