Παναθηναϊκός: Όταν θα μας ρωτάνε για τη νύχτα στο Άμστερνταμ

Παναθηναϊκός: Όταν θα μας ρωτάνε για τη νύχτα στο Άμστερνταμ

bet365

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης προσπαθεί, ίσως χωρίς μεγάλη επιτυχία, να περιγράψει τις στιγμές που έζησε το βράδυ της Πέμπτης στην Αρένα του Άμστερνταμ και τις οποίες δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.

Τι θα απαντάμε, άραγε, για αυτή τη νύχτα που ζήσαμε στην Αρένα του Άμστερνταμ; Δεν είμαι, απολύτως, σίγουρος, ακόμα. Θα χρειαστεί να περάσει χρόνος, για να συνειδητοποιήσουμε τι είδαμε να συμβαίνει στο χορτάρι του γηπέδου του Άγιαξ. Ακόμα και την ώρα που γράφονται τούτες εδώ οι γραμμές, οι σκέψεις δεν έχουν μπει σε μία σειρά. Υπάρχουν στο μυαλό σκόρπιες εικόνες και συναισθήματα. Από εκείνα τα συναισθήματα που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να χαρίσει, ακόμα και σε βραδιές που το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα ήθελες.

Ο Παναθηναϊκός στάθηκε ακριβώς, όπως προστάζει η σπουδαία ιστορία του, σε μία από τις δυσκολότερες έδρες της Ευρώπης. Το σύνολο του Ντιέγκο Αλόνσο, έχοντας μείνει όρθιο χάρη στον εκπληκτικό Ντραγκόφσκι στο πρώτο μέρος, παρουσιάστηκε έτοιμο για την μεγάλη ανατροπή στην επανάληψη. Βρήκε το γκολ που χρειαζόταν για να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα και στη συνέχεια στρίμωξε τον Άγιαξ στα σχοινιά. Η εικόνα του αγώνα στην παράταση έδειχνε πως αν μία ομάδα κατάφερνε να πετύχει το γκολ της πρόκρισης, αυτή θα ήταν ο Παναθηναϊκός.

Τελικώς, οδηγηθήκαμε στη διαδικασία των πέναλτι και εκεί ήταν που πριν από κάθε εκτέλεση ανέβαιναν ακόμα περισσότερο οι παλμοί. Οι εναλλαγές ανάμεσα στο «τώρα θα το τελειώσει ο Άγιαξ» και στο «τον θέλει τον Παναθηναϊκό, μοιάζει να είναι η βραδιά του», πιο συχνές και από αυτές του καιρού στην Ολλανδία, μήνα Αύγουστο. Σε άλλους ξύπνησαν μνήμες Μασσαλίας από τον περσινό επαναληπτικό για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Σε άλλους Λεωφόρου, από τον περσινό ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ. Όχι, αυτή τη φορά, η μπάλα δεν ήθελε το τριφύλλι. Η θέα τύχη, δεν ήταν με το μέρος των πράσινων.

Στη διαδικασία των πέναλτι, λένε πως έχει πάντα πλεονέκτημα η ομάδα που εκτελεί δεύτερη. Και αυτό διότι γνωρίζει τι έχει κάνει ο αντίπαλός. Αυτό το πλεονέκτημα, το είχε ο Αίαντας. Σπατάλησε πολλά match balls. Ο άνθρωπος που η εξέδρα ζητούσε μετ’ επιτάσεως να περάσει στον αγώνα, απώλεσε το πρώτο. Ο Μπρόμπεϊ, μάλιστα, δεν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ούτε στο δεύτερο πέναλτι που εκτέλεσε, μετά την απόκρουση του Πάσβιρ στην προσπάθεια του Μλαντένοβιτς.

 

Μετά από 34 συνολικά εκτελέσεις, οι Ολλανδοί πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Όμως, ο Panathinaikos έδωσε στους φίλους του έναν πολύ καλό λόγο, να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι, με το κεφάλι ψηλά. Οι χειρονομίες προς το μέρος μας από τους φίλους του Άγιαξ στην εξέδρα, τα σημαιάκια που είχαν μοιραστεί και μετατράπηκαν σε σαΐτες, ήταν η εκδήλωση της έντασης που υπήρχε στο στρατόπεδο του κόσμου των γηπεδούχων.

Αυτήν την ένταση, τους την δημιούργησε ο Παναθηναϊκός με το ποδόσφαιρό του. Κοιτάζοντας τα πρόσωπα των Ολλανδών σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αντιλαμβανόσουν πως ήξεραν πως είχαν απέναντί τους μία ομάδα που δεν υστερούσε της δικής τους. Πως όφειλαν να αντιμετωπίσουν το τριφύλλι, ως ίσος προς ίσον.

Ο Άγγλος που ήρθε για να πάρει τον Άγιαξ από το χέρι

Η εμφάνιση και το πόσο κοντά έφτασε ο Παναθηναϊκός σε μία ιστορική πρόκριση, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν σκεφτούμε πως είχε να αντιμετωπίσει και μία απαράδεκτη διαιτησία από τον Άγγλο Κάβαναγκ. Δεν είναι μόνο το πέναλτι που αρνείται στον Φώτη Ιωαννίδη στο ξεκίνημα, αλλά και το γεγονός πως προκαλούσε την κοινή λογική και σε πολύ πιο απλές φάσεις.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο «χτίζει» τη σχέση του με τον κόσμο

Από τα στιγμιότυπα που θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό μας, είναι και αυτό μετά το φινάλε της της αναμέτρησης, με τον Ντιέγκο Αλόνσο να έχει μείνει να χειροκροτεί και να δέχεται το χειροκρότημα του κόσμου, αφού έχουν περάσει από το σημείο όλοι οι ποδοσφαιριστές και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα αποδυτήρια. Είναι ένα δείγμα της σχέσης που αρχίζει και αποκτά ο τεχνικός του τριφυλλιού με τον κόσμο της ομάδας. Ο Ουρουγουανούς έκανε, άλλωστε, ξεχωριστή αναφορά στους οπαδούς και στην συνέντευξη Τύπου. Από την μία ο Αλόνσο αντιλαμβάνεται τη σημασία της στήριξής τους, από την άλλη εκείνοι αναγνωρίζουν πως στα χέρια του μοιάζει να χτίζεται μία ομάδα με προοπτική, μία ομάδα που ακόμα και αν κόντρα στον Άγιαξ δεν τα κατάφερε, θα τα καταφέρει στην εξέλιξη της σεζόν.

Φεύγοντας από την Αρένα του Άμστερνταμ, μπορεί στον Παναθηναϊκό να μένει η πικρία για τον αποκλεισμό. Ενδόμυχα, όμως, άπαντες γνωρίζουν πως τα όσα ζήσαμε το βράδυ της Πέμπτης αποτελούν παρακαταθήκη για τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σαπουντζάκης
Γιάννης Σαπουντζάκης

Όσο θυμάται τον εαυτό του, τρέχει πίσω από μία μπάλα. Για να δει αγώνες, όχι να παίξει (αν εκεί πήγε το μυαλό σας!) Σαν να έχει βάλει στόχο της ζωής του να γυρίσει κάθε γήπεδο του κόσμου στο οποίο κυλάει η ασπρόμαυρη θεά. Ονειρευόταν μια μέρα να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και εν τέλει τα κατάφερε. Κρατούσε πάντα αρχείο από όλους τους αγώνες που παρακολουθούσε (και όχι μόνο). Είχε πάντα αδυναμία στις συνεντεύξεις και όταν δεν έχει κανονίσει με κάποιον άλλον, προτιμά να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και να παίρνει από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί όχι; Δεν έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας; Αφού εργάστηκε για τέσσερα και κάτι χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανε το επόμενο βήμα στο γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού πριν φορέσει τη φανέλα με το g στο στήθος.