Η Ευρώπη, οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ…

Η Ευρώπη, οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τα χθεσινά παιχνίδια των ΠΑΟ κι ΑΕΚ, καταγράφοντας και την παρουσία των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη.

Με το νόμο των πιθανοτήτων, ο Παναθηναϊκός φτάνοντας στα πέναλτι δεν είχε τον πρώτο λόγο-μόλις πέρυσι είχε κερδίσει στα πέναλτι τη Μαρσέιγ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ! Θα κέρδιζε τώρα και τον Άγιαξ;…

Ασφαλώς, όταν νικάς τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ και παίζεις την πρόκριση στα πέναλτι, έχοντας μάλιστα πάει καλά στην παράταση, με την ψυχολογία υπέρ του από το γκολ στο 89’, δικαιούσαι δια να ομιλείς. Οι «πράσινοι» κέρδισαν χθες τις εντυπώσεις και έχουν μπροστά τους ακόμη μία παρτίδα, δύσκολη όμως κι αυτή κόντρα στη γαλλική Λανς, για να σώσουν την φετινή ευρωπαϊκή σεζόν τους.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οι Ολλανδοί ήταν καλύτεροι, τόσο χθες όσο και στο πρώτο παιχνίδι, άρα συνολικά στη μεταξύ τους παρτίδα. Πολύ πιο επικίνδυνοι, με περισσότερες ευκαιρίες και δοκάρι μισό λεπτό πριν το 0-1 χθες! Αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι ο Παναθηναϊκός είχε μία καλή παρουσία. Κι ότι τέλος πάντων έχασε την πρόκριση μετά από…τριακόσια πέναλτι. Με μοιραίο εν τέλει παίκτη τον Ίνγκασον, που και μεγάλη ευκαιρία έχασε να ισοφαρίσει γρήγορα στο β΄ημίχρονο το ματς, αλλά και εκτέλεσε το πέναλτι με εκνευριστικά άσχημο τρόπο, συναγωνιζόμενος τον Βιλένα, που μάλλον βγήκε…νικητής σε αυτή τη…μάχη, καθώς και τα δύο κτυπήματα του ήταν το ένα χειρότερο από το άλλο-απλά ήταν τυχερός που στο πρώτο η μπάλα με κάποιο τρόπο μπήκε στα δίκτυα, ενώ θα ήταν θαύμα αν ήταν τυχερός και στο δεύτερο.

Παρεμπιπτόντως, είναι φοβερό που στα 24 πέναλτι που σούταραν δεξιοπόδαροι χάθηκαν μόνο πέντε, ενώ στα μόνο 10 που σούταραν αριστεροπόδαροι χάθηκαν τέσσερα! Μεταξύ αυτών του Βιλένα και του Μλαντένοβιτς, με τη συγκυρία να είναι άστοχος και ο άλλος Σέρβος του ΠΑΟ, ο Μαξίμοβιτς, του οποίου η είσοδος ως αλλαγή έδωσε μία άλλη οντότητα στην ομάδα του Αλόνσο, που γενικά στάθηκε με αξιοπρέπεια κόντρα σε ένα αντίπαλο όχι σούπερ, αλλά που τέλος πάντων έχει ένα όνομα στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα μιλάμε για ένα παιχνίδι που εκτός από τον απίστευτο αριθμό των πέναλτι, είχε πολλά να συζητήσεις.

ΝΤΡΑΓΚΟΦΣΚΙ

Για παράδειγμα, ο Ντραγκόφσκι είχε σωτήριες επεμβάσεις, κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό, αλλά πραγματικά στις εξόδους ήταν εντελώς προβληματικός-μία φορά τον γλίτωσε ο Ιωαννίδης, δεύτερη ένας αμυντικός του και τρίτη ο διαιτητής που έδωσε επιθετικό φάουλ πάνω του σε γκολ των Ολλανδών. Ακόμη και σε μία σέντρα από τα πλάγια, έστειλε την μπάλα προς τα πίσω στη μικρή περιοχή. Μου φαίνεται ικανός για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο ο Πολωνός-τυχερός και στα δύο δοκάρια φυσικά του Άγιαξ.

Ο Τετέ μπήκε αλλαγή και μόνο που έκανε το γκολ και είχε και δύο εύστοχα πέναλτι, έκανε τη διαφορά. Δεν μπορείς, όμως, να διαγράψεις ότι όλα τα υπόλοιπα τελειώματα φάσεων, από λιγότερο η, περισσότερο καλές θέσεις, ήταν απογοητευτικά. Αν μη τι άλλο, πάντως, «μπήκε» πραγματικά στο ματς, αντικαθιστώντας τον Ντζούρισιτς, που ήταν αρκετά καλός, όμως όταν έρχονταν η ώρα του τελικού σουτ η, δεν τολμούσε η, δεν ήταν αυτό που έπρεπε.

Θα έλεγα ότι ίσως ο ΠΑΟ θα μπορούσε να πιστέψει περισσότερο στην πρόκριση σε τούτη την παρτίδα. Γιατί ο Άγιαξ έχει καλύτερη δυνατότητα δημιουργίας ευκαιριών, όμως είναι δυσκοίλιος στο σκοράρισμα: 1-0 με ΠΑΟ, 0-1 από ΠΑΟ, 1-0 με Χέρενβεν, 1-0 με Βοϊβοντίνα και στο 3-1 της ρεβάνς στη Σερβία το σκορ ήταν 1-1 έως το 85ο λεπτό. Έχει δε έναν Ιταλό καλό, νεαρό προπονητή, τον Φαριόλι, που όπως είχε δείξει και πέρυσι με τη Νις και σχολίαζα χθες το πρωί, εστιάζει πολύ περισσότερο στο να κρατάει πίσω το μηδέν. Από τις δε αλλαγές του πήρε ελάχιστα πράγματα, ενώ ο Αλόνσο πολύ περισσότερα, καθώς κι ο Γερεμέγεφ βοήθησε.

τετε

Για το πέναλτι που ζήτησε ο Ιωαννίδης, νομίζω ότι θα έπρεπε να είχε πολύ καλή διάθεση για να το δώσει ο Άγγλος διαιτητής, που γενικά πάντως είχε μία τίμια, νομίζω, διαιτησία. Αυτός που είχε πολύ πλάκα ήταν ο Γερμανός ρέφερι Σρέντερ, που δεν έδωσε το ξεκάθαρο πέναλτι και την αποβολή του Κάλενς στο 21ο λεπτό και κράτησε 16 λεπτά καθυστέρηση στη Φιλαδέλφεια, παίζοντας δηλαδή ένα ημίχρονο παράταση και κρατώντας κι ένα λεπτό καθυστέρησης! Ήταν ο ίδιος που είχε σφυρίξει το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στο τέλος των περσινών πλέι οφ.

Για την ΑΕΚ τι να πω, πραγματικά δεν το περίμενα-κακώς ίσως. Διότι όταν μόλις πριν δύο χρόνια μένεις έξω από τη Βέλεζ της Βοσνίας, γιατί να μη μείνεις έξω κι από τη Νόα της Αρμενίας. Άσε που δημιουργείται μία εντύπωση ότι κάποιους τους φοβίζει να μπει η ΑΕΚ σε διαδικασία συμμετοχής φάσης ομίλων μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά την περσινή εμπειρία της στο Europa League η οποία την πήγε πίσω στη μάχη του πρωταθλήματος, σε αντίθεση με την πρώτη σεζόν του Αλμέιδα, που η ΑΕΚ το πήρε χωρίς να είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις-όπως δεν θα έχει και τώρα…

Από την άλλη, προφανώς δεν γίνεται κατανοητό ότι όσο πέφτει μία ομάδα στο ranking της ΟΥΕΦΑ, τόσο θα έχει πιο δύσκολες κληρώσεις και κατ΄επέκταση τη δυνατότητα να σηκώνει κεφάλι. Όπως το είδαμε με τον ΠΑΟ, που έπεσε με τον Άγιαξ και τη Λανς, μία ομάδα που πέρυσι έπαιξε στους ομίλους του Champions League, ε; Κάπως έτσι, αν και εύχομαι να περάσει ο ΠΑΟ τους Γάλλους, δεν αποκλείεται να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη μόνο με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, καθώς ο μεν πρώτος παίζει αυτόματα στους ομίλους του Europa League, ο δε δεύτερος μοιάζει απίθανο να αποκλειστεί από την 5η (επί 10 ομάδων…) στο περσινό πρωτάθλημα στο ΕΙΡΕ, Σάμροκ-κι ακόμη κι αν γίνει αυτό, θα παίξει στο Conference League

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΟΝΦΕΡΕΝΣ

Ο Ολυμπιακός, κυρίως αυτός βέβαια, και ο ΠΑΟΚ, σε δεύτερο βαθμό, είναι οι ομάδες που κρατάνε κάπως όρθια την Ελλάδα εδώ και χρόνια στα Κύπελλα Ευρώπης, καθώς ο ΠΑΟ μόλις από πέρυσι μετά από χρόνια κάτι πάει να κάνει, ενώ η ΑΕΚ ακόμη κι όταν περνάει σε ομίλους έχει τραγικά αποτελέσματα (βλέπε μία νίκη και μία ισοπαλία σε 18 αγωνιστικές!). Για την Ένωση τα προβλήματα είχαν διαφανεί ακόμη και σε εκείνο το 4-3 (από 4-0) με την απίθανη ομάδα από την Ανδόρα, ενώ είναι να απορεί κανείς πώς ακόμη δεν έχει πάρει σέντερ φορ, ενώ έχει πουλήσει εδώ και τόσο καιρό τον Πόνσε με 8 εκατομμύρια Ευρώ και ξέρει ότι ο Λιβάι όπως κι αν έχει θα βγάλει θέματα τραυματισμών.

Ο Αλμέιδα δεν έβαλε καμία μεταγραφή στην ενδεκάδα, πλην αναγκαστικά του Στρακόσα, όπως είχε κάνει και στο πρώτο παιχνίδι, στο οποίο η ΑΕΚ είχε φάει τριάρα. Δεν ξέρω πόσο έχει επηρεάσει και το θέμα Πινέδα, που χθες μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε βγει στο ημίχρονο…Στα δε δυο παιχνίδια με τους Αρμένηδες, είδαμε αριστερό μπακ στο ένα τον στόπερ Κάλενς και στο άλλο τον άπειρο Πήλιο, με τον 35χρονο Χατζησαφί να μπαίνει στο β΄μέρος και τις δύο φορές, καθώς παίκτης σε αυτή τη θέση δεν έχει αποκτηθεί, αντίθετα με τους περιφερειακούς επιθετικούς, που είναι…άπειροι. Και είδαμε χθες να μπαίνει αλλαγή ο Φερναντές κι όχι ο Άμραμπατ η, ο Περέϊρα.

ΑΕΚ ΝΟΑ

Η δε εικόνα στις μισοάδειες εξέδρες στη Φιλαδέλφεια δεν ήταν η πιο ευχάριστη. Δεν αναφέρομαι στις αποδοκιμασίες, γιατί ήταν εύλογες, λόγω του αποκλεισμού από τέτοιο αντίπαλο. Υπάρχει δε μία χαρακτηριστική φάση, με τον στόπερ της Νόα μόλις στο 2ο λεπτό να κάνει κάτι χειρότερο από τσαφ που μόνο γέλια μπορούσε να προκαλέσει, βγάζοντας τον Τσούμπερ μόνο με τον γκολκίπερ. Όχι, προφανώς η ΑΕΚ δεν είναι τόσο κακή ομάδα όπως αποτυπώνεται από τα αποτέλεσμα της στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως εξίσου προφανές είναι ότι κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα του Αλμέιδα.

Άσχετο: Τι…βιαζόμαστε με τον Ποντένσε; Και εδώ να ήταν, απόψε δεν θα έπαιζε. Τιμωρημένος από πέρυσι είναι, από την αποβολή του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Μέσα στην ημέρα λογικά θα έχουμε ένα πρώτο ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Μεντιλίμπαρ για τους μικρούς του Ολυμπιακού!

Βλέπετε, θα ανακοινωθεί η αποστολή για τον Βόλο, και με βάση την περσινή πρακτική του, ο Βάσκος παίρνει 21 παίκτες (μαζί με τον 3ο γκολκίπερ), μάξιμουμ 22. Αυτή την στιγμή η ομάδα έχει στο ρόστερ της 27 παίκτες (23+4 γκολκίπερ), μετά τη μεταγραφή, με τη φόρμουλα του δανεισμού και οψιόν αγοράς, του Μπιέλ, στο MLS. Από τους 27, πάμε στους 25, με τους τραυματίες Ρέτσο και Γκαρθία. Από τους 25, πάμε στους 24, με τον αποκλεισμό ενός εκ των τεσσάρων γκολκίπερ, πιθανόν του νεαρού Μπότη.

μπακουλας - μουζακιτης

Άρα, λογικά θα αποκλειστούν δύο η, μάλλον τρεις παίκτες, που λογικά θα είναι κάποιοι εκ των Μουζακίτη, Μπακούλα, Κωστούλα, Κουτσίδη, Παπακανέλλου, εκτός κι αν μπει στο παιχνίδι «εκτός αποστολής» κι ένα όνομα λίγο έκπληξη. Όπως κι αν έχει, όμως, μία πρώτη διάθεση του προπονητή για το ποιους μικρούς υπολογίζει θα την έχουμε σήμερα.

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.