Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός: Το format των League Phase σε Europa και Conference

Νίκος Κικίδης
Europa - Conference League

bet365

Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός είναι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στην Ευρώπη και το Gazzetta παρουσιάζει τις αλλαγές που περιμένουν μπροστά τους σε Europa και Conference League.

Το ευρωπαϊκό παζλ ολοκληρώθηκε! Μετά το Champions League, σειρά παίρνουν τα Europa και Conference όπου για πρώτη φορά θα φιλοξενήσουν 36 ομάδες η καθεμιά στο λεγόμενο League Phase.

Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει τη δική της εκπροσώπηση σε αμφότερες τις διοργανώσεις, με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να συμμετέχουν στο Europa League, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός απέκλεισε σε ματς - θρίλερ τη Λανς για να προκριθεί στο Conference.

Ενόψει της κλήρωσης της Παρασκευής (30/8) το Gazzetta παρουσιάζει τα φορμάτ που εγκαινιάζονται στις διοργανώσεις της UEFA και ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τους νεωτερισμούς που συναντήσουν μπροστά τους οι ελληνικές ομάδες.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στο League Phase του Europa League

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι οι δυο εκπρόσωποι της Ελλάδας στο πρώτο (χρονικά) League Phase του Europa League. Οι ερυθρόλευκοι ως κατακτητές του Conference League πήραν απευθείας το εισιτήριο για την τελική φάση, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τη Σάμροκ Ρόβερς στα play-off της διοργάνωσης για να κλείσει με τη σειρά του ένα εισιτήριο. Αμφότεροι θα βρεθούν στην κλήρωση της Παρασκευής (14:30, Cosmote Sports 1HD), η οποία ωστόσο θα διαφέρει αρκετά με τα προηγούμενα χρόνια.

Η φάση των ομίλων άλλωστε μας αποχαιρέτησε οριστικά και τη θέση της θα πάρει το λεγόμενο League Phase, το οποίο πρακτικά αποτελεί έναν ενιαίο βαθμολογικά πίνακα αποτελούμενο από 36 ομάδες. Στην κλήρωση Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα βρεθούν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας από τα τέσσερα συνολικά, όπου κάθε γκρουπ απαρτίζεται από εννιά ομάδες.

Από εκεί και πέρα η κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ ματς στη League Phase. Δύο παιχνίδια δηλαδή με ομάδες από το πρώτο, δύο με ομάδες από το δεύτερο, δύο με ομάδες από το τρίτο και δύο με ομάδες από το τέταρτο γκρουπ, με τέσσερα ματς εντός έδρας και ισάριθμα εκτός όπου καθορίζονται από τον αλγόριθμο του υπολογιστή. Όταν οι οκτώ αγωνιστικές ολοκληρωθούν, τότε οι οκτώ πρώτοι της βαθμολογίας θα προκριθούν απευθείας στη φάση των «16».

Τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια θα προκύψουν μέσα από γύρο play offs διπλών αγώνων που θα δώσουν οι ομάδες, οι οποίες θα τερματίσουν στις θέσεις 9-24. Όσες τερματίσουν πάντως μεταξύ 9-16 θα έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα απέναντι στις θέσεις 17-24, καθώς η ρεβάνς των play-off θα παίζεται στην έδρα τους.

Τέλος οι υποβιβασμοί

Τι γίνεται όμως με όσους δεν καταφέρουν να προκριθούν στη φάση των «16» του Europa League; Τα προηγούμενα χρόνια άλλωστε είχαμε μάθει τους υποβιβασμούς σε χαμηλότερη διοργάνωση της UEFA (π.χ από το Europa League στο Conference League), κάτι όμως που παύει να υφίσταται. Όσες ομάδες αποκλειστούν είτε από τη League Phase, είτε από τα play-off τότε δεν θα συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι.

Το πρόγραμμα του Europa League

Οι αγώνες της League Phase του Europa League θα διεξαχθούν στο διάστημα Σεπτέμβρη - Γενάρη. Κάθε διοργάνωση θα έχει μια «αποκλειστική εβδομάδα» διεξαγωγής αγώνων, κατά την οποία δεν θα γίνονται παιχνίδια για τις άλλες δυο διοργανώσεις της UEFA. Σε κανονικές εβδομάδες τα παιχνίδια του Europa θα διεξάγονται κάθε Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa League οι αγώνες θα διεξαχθούν Τετάρτη και Πέμπτη και συγκεκριμένα στο διήμερο 25-26 Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα η σειρά των αγώνων που θα δώσουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα γίνει γνωστή το προσεχές Σάββατο (31/8).

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1η αγωνιστική: 25-26 Σεπτεμβρίου 2024
2η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου 2024
4η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου 2024
7η αγωνιστική: 23 Ιανουαρίου 2025
8η αγωνιστική: 30 Ιανουαρίου 2025

Αυτά είναι τα κριτήρια ισοβαθμίας

Με τη φάση των ομίλων να αποτελεί παρελθόν και τα διπλά ματς μεταξύ ομάδων να μην υφίστανται πλέον, μοιάζει λογικό πως το πρώτο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας αφορά τη διαφορά των γκολ. Ακολουθεί η καλύτερη επίθεση και σαν τρίτο κριτήριο η η καλύτερη επίθεση στους εκτός έδρας αγώνες. Αναλυτικά:

  • Διαφορά τερμάτων
  • Καλύτερη επίθεση
  • Εκτός έδρας καλύτερη επίθεση
  • Νίκες
  • Εκτός έδρας νίκες
  • Βαθμοί που εξασφαλίστηκαν απέναντι στους αντιπάλους στη League Phase
  • Διαφορά τερμάτων απέναντι στους αντιπάλους στη League Phase
  • Καλύτερη επίθεση από τους αντιπάλους στη League Phase
  • Χαμηλότεροι πόντοι πειθαρχίας
  • Βαθμολογία της ομάδας στο ranking της UEFA

Διαφορετικά δεδομένα για τον Παναθηναϊκό

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι, αλλά για τον Παναθηναϊκό υπάρχουν ορισμένες διαφορές στο Conference League. Διαφορές που αφορούν τον αριθμό των αγώνων. Σε αντίθεση με Champions και Europa League, οι αγώνες στο League Phase του Conference League είναι έξι αντί για οκτώ. Όπερ σημαίνει πως κάθε ομάδα θα παίζει με έξι διαφορετικούς αντιπάλους με τρία ματς εντός έδρας και τρία εκτός.

Κατά τα άλλα η λογική παραμένει ίδια. Ο Παναθηναϊκός θα κληρωθεί με έναν αντίπαλο από κάθε γκρουπ δυναμικότητας (έξι στο σύνολο στο Conference League αποτελούμενα από έξι ομάδες το καθένα), διαδικασία από την οποία θα προκύψουν οι αντίπαλοί του στο League Phase των 36 συλλόγων.

Το πρόγραμμα του Conference League

Σε αντίθεση με το Europa League, το Conference League θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Με τη σειρά του θα έχει τη δική του ξεχωριστή εβδομάδα, κατά την οποία θα διεξαχθούν αγώνες μόνο την Πέμπτη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

1η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου 2024
2η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου 2024
4η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 19 Δεκεμβρίου 2024

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα