Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός: oι «λεπτομέρειες» στο πρόγραμμα των τριών «Ευρωπαίων»

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός: oι «λεπτομέρειες» στο πρόγραμμα των τριών «Ευρωπαίων»

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις αντιπάλους και το «ευρωπαϊκό» πρόγραμμα των τριών εκπροσώπων της Ελλάδας εφέτος στο Europa και στο Conference League.

Πάντα στις κληρώσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (από την... εποχή των ομίλων, δηλαδή μέχρι και... εφέτος) το πρόγραμμα ήταν ίσης ή ακόμα και μεγαλύτερης βαρύτητας συγκριτικά με την κλήρωση των αντιπάλων αυτή καθ' αυτή. Από την εφετινή σεζόν αυτό αλλάζει σε μεγάλο βαθμό για το Champions League και το Europa League. Οταν έχεις μπροστά σου ένα μίνι «πρωτάθλημα» με οκτώ αγώνες και μάλιστα με εναλλάξ παιχνίδια εντός – εκτός, είναι πολύ πιο δύσκολο να προκύψει «ανισορροπία».

Ο Ολυμπιακός, επί παραδείγματι, έχει δυο πολύ δύσκολα παιχνίδια στις δυο πρώτες αγωνιστικές. Η εκκίνηση με εκτός έδρας ματς εναντίον της Λυών και αμέσως μετά εντός έδρας παιχνίδι με τη Μπράγκα δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Διότι απλούστατα μπορεί κάλλιστα να ηττηθεί στη Γαλλία και με μια (λογική) ισοπαλία εναντίον των Πορτογάλων να μείνει με έναν βαθμό στα πρώτα δύο ματς. Εν συνεχεία, ωστόσο. Το πρόγραμμά του «ελαφραίνει» και από την 3η έως και την 6η αγωνιστική μπορεί να πάρει τους περισσότερους βαθμούς του: με Μάλμε, Ρέιντζερς, Στεάουα και Τβέντε.

Για τον ΠΑΟΚ τόσο «καλό» σερί αγώνων δεν υπάρχει στο πρόγραμμά του. Διότι, απλούστατα, του έτυχαν πιο δύσκολες αντίπαλοι! Και Γιουνάιτεντ και Γαλατά και Ρεάλ Σοσιεδάδ και Σλάβια Πράγας. Πολύ πιο δύσκολη κλήρωση συγκριτικά με του Ολυμπιακού στην ίδια διοργάνωση. Ο πρωταθλητής καλείται να πάρει απαραιτήτως εννέα βαθμούς από τα εντός έδρας ματς του με Στεάουα, Πλζεν, Φερεντσβάρος, να προσπαθήσει για νίκη και επί της Σλάβια στην Τούμπα, να πάρει τρίποντο στη Ρίγα και να ψάξει για... ό,τι καλύτερο στην Πόλη (Γαλατά), στο Μάντσεστερ και στο Σαν Σεμπαστιάν (Ρεάλ Σοσιεδάδ). Εύκολα στα... λόγια όλα αυτά, πολύ δύσκολα στην πράξη! Πολύ δύσκολο να μην χάσεις ούτε πόντο στην έδρα σου! Ομως αυτός πρέπει να είναι ο στόχος...

Οσο για τον Παναθηναϊκό; Εδώ αλλάζουν τα πράγματα. Στο πιο «κοντό» πρωταθληματάκι του Conference League (έξι και όχι οκτώ ματς), κάθε νίκη και κάθε ήττα «μετράει» περισσότερο! Λιγότεροι οι διεκδικίσιμοι συνολικά πόντοι (18), συνεπώς κάθε βαθμός είναι πιο σημαντικός, μπορεί να καθορίσει τα πάντα! Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα: πιο σημαντικό. Κι επειδή έχει σχηματιστεί η εντύπωση πως η κλήρωση του Τριφυλλιού είναι.... σούπερ (δεν είναι δεδομένης της ισχύος των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση) είναι σαφές μετά από την ανακοίνωση του προγράμματός του ότι πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από την εκκίνησή του. Από τα τρία πρώτα παιχνίδια του. Κι αυτό θετικό δεν το λες για τους Πράσινους διότι ακόμα δεν είναι μια «έτοιμη» ομάδα.

Αυτή η ομάδα που χτίζεται και θα συνεχίσει να χτίζεται έχει δύσκολη εκκίνηση και πιο... βατή συνέχεια. Tα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού στα πρώτα τρία παιχνίδια θα είναι... τροχιοδεικτικά της πορείας του, καθώς στη δεύτερη και στην τρίτη αγωνιστική αντιμετωπίζει τους δυο πιο δύσκολους αντιπάλους του, δηλαδή την Τσέλσι στο ΟΑΚΑ και τη σουηδική Τζουργκάρντεν στη Στοκχόλμη (δεύτερη μετά από 18 αγωνιστικές στο πρωτάθλημά της, «δουλεμένη» ομάδα και με πολλά παιχνίδια ήδη στη σεζόν της από τις αρχές του καλοκαιριού).

Ετσι όπως διαμορφώθηκε το πρόγραμμα του Τριφυλλιού είναι κομβικής σημασίας η εκκίνησή του εναντίον της Μπόρατς Μπάνια Λούκα στη Βοσνία! Πρέπει απαραιτήτως να νικήσει (ή έστω να μην ηττηθεί) στο συγκεκριμένο ματς ώστε να έχει «μαξιλαράκι» πιθανής απώλειας βαθμών στα αμέσως επόμενα δύο παιχνίδια που είναι σαφώς πιο δύσκολα. H Mπόρατς είναι η πρωταθλήτρια Βοσνίας, τη θυμόμαστε από τις δυο αναμετρήσεις της εναντίον του ΠΑΟΚ. Προκρίθηκε στον α΄προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ επί της Εγνατία, αλλά στην επόμενη φάση αποκλείστηκε από το Δικέφαλο με δυο ήττες (3-2 στην Τούμπα, 0-1 στη ρεβάνς). Στον γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League απέκλεισε πάρα πολύ δύσκολα (στην παράταση) την Κλάκσβικ από τα νησιά Φερόε (3-1 νίκη στη ρεβάνς μετά από ήττα με 2-1 στο πρώτο ματς) και... κατέληξε στο Confernce League μετά από τον δραματικό αποκλεισμό της από τη Φερεντσβάρος στα πέναλτι (0-0 στην Ουυγαρία, 1-1 στη Βοσνία)!

Μετά από τις πρώτες τρεις αγωνιστικές το πρόγραμμα του Τριφυλλιού «γλυκαίνει». Αντιμετωπίζει τις τρεις πιο «αδύναμες» ομάδες από αυτές με τις οποίες κληρώθηκε και λογικά θα «γράψει» εννέα βαθμούς εναντίον της Ελσίνκι, των Νιου Σέιντς και της Ντινάμο Μινσκ. «Λογικά»... Αν έχει, όμως, μεγάλο βάρος για το 3/3 ως συνέπεια αρνητικών αποτελεσμάτων στην αρχή, ποτέ δεν ξέρεις.

Ούτως ή άλλως, το πρωτεύον για τον Παναθηναϊκό είναι να βρει την ταυτότητά του. Δεν θα είναι η ίδια. Δεν μπορεί να είναι η ίδια. Ολα τα ευρωπαϊκά ματς είναι πιο «ανοιχτά» από το 70% των αντίστοιχων στο πρωτάθλημα: περισσότεροι ανοιχτοί χώροι για τους Ιωαννίδη – Τετέ – Πελίστρι, αλλά και περισσότεροι κίνδυνοι στα μετόπισθεν. Το θετικό για τους Πράσινους είναι ότι το... πανηγύρι αρχίζει τον Οκτώβριο! Πιο δύσκολο για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος (ναι,) έχει τον «κορμό» του, όμως έχει και πολλά καινούρια πρόσωπα που θα κληθούν να μπουν από νωρίς στα βαθιά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...